Slovenija

Trd boj proti zamrznitvi pokojnin

Ljubljana, 16. 07. 2010 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zamrznitev pokojnin ni realna možnost in tudi ni predlog te koalicije, pravi poslanec SD Potrč. V DeSUS tudi poudarjajo, da ne bodo pristali na zamrznitev pokojnin, a koalicije v nobenem primeru ne bodo zapustili.

Treba je pripraviti predloge, ki bodo motivirali ljudi, pravi Potrč.
Treba je pripraviti predloge, ki bodo motivirali ljudi, pravi Potrč. FOTO: Tomaž Ungar

Kot je na novinarski konferenci poslanske skupine SD pojasnil Miran Potrč, doslej takšen predlog uradno ni bil oblikovan, sam pa je tudi trdno prepričan, da kot takšen ne bo sprejet. Kot je še pojasnil, v poslanski skupini nimajo "popolnoma enotnih stališč" do vsakega konkretnega vprašanja.

"Mislim pa, da ne bom neobjektiven, če rečem, da vsi soglašamo, da je pokojninska reforma potrebna, da mora reforma na srednjeročno in dolgoročno obdobje zagotoviti vzdržnost pokojninskega sistema z vidika financ," je dejal.

Prav tako je prepričan, da je širše stališče njihovih poslancev to, da je treba pripraviti predloge, ki bodo motivirali ljudi, da ostajajo dalj časa aktivni, ne pa da čim prej odhajajo v pokoj ter da mora pokojninski sistem zagotoviti ohranjanje realne vrednosti pokojnin in tudi ustrezno usklajevanje. To je Potrč označil za "razumljivo zahtevo" DeSUS.

Prepričan je, da je ob tem vprašanju vredno "porabiti dan ali pa teden več za usklajevanje, kot pa postavljati roke", s čimer bi po njegovem mnenju utegnili ustvarjati "neprijazno klimo za nadaljnje razčiščevanje odprtih vprašanj".

Poleg tega je po Potrčevih besedah modro razmišljati "čim bliže možnim sporazumnim rešitvam", da bi se izognili odložilnemu vetu ali referendumu.

DeSUS se je sestal z ministrom Svetlikom.
DeSUS se je sestal z ministrom Svetlikom. FOTO: Dare Čekeliš

Trd boj proti zamrznitvi pokojnin

DeSUS ne bo pristal na zamrznitev pokojnin, trd oreh v pogajanjih z vlado ostajajo tudi pri usklajevanju pokojnin s plačami, so na novinarski konferenci v DZ spet napovedali poslanci DeSUS. Kljub temu koalicije v nobenem primeru ne bodo zapustili, saj "se znamo pregovarjati in sprejemamo kompromise", je dejal poslanec DeSUS Anton Urh.

DeSUS in njegovi poslanci so se v torek sestali z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Ivanom Svetlikom, a stališč glede pokojninske reforme niso zbližali. Razhajajo se glede delovne dobe, let za odmero pokojnine, glede usklajevanja in zamrznitve pokojnin, je pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec.

V DeSUS so se sicer z ministrstvom pripravljeni še dogovarjati glede pokojninskih let in starosti upokojitve. Ministrstvo je po besedah generalnega sekretarja DeSUS Ljuba Jasniča napovedalo, da bo v primeru, da se ne bodo uskladili, vložilo interventni zakon. A to je najslabše, kar se lahko zgodi, ocenjuje poslanec.

Urh pri tem dodaja, da država, ki misli, da bo z upokojenci reševala svoje probleme in da bi upokojencem zmanjševala že tako nizek življenjski standard, nima prihodnosti. Noben zakon in nobena reforma namreč po njegovih besedah upokojencev ne sme spraviti na rob revščine. Urh je medtem prepričan, da se bodo glede reforme z ministrstvom uskladili.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
17. 07. 2010 14.33
kaj je Svetlik - a so kriminalci iz ZPIZa ševe dno na prostosti ? _ _ _ _ _
Buena Vita
17. 07. 2010 00.27
Buena Vita
16. 07. 2010 19.55
PAHOR TROBI DA JE 100 TISOČ NEZAPOSLENIH KAJ PA NASLEDNJIH STO TISOČ KI SO DELALI V PRIVATNEM SEKTORJU IN NIMAJO NOBENIH PRAVIC--OD TEH DELOVCEV JE PAHORJEVA TOLPA DVIGNILA ROKE,NOČE SLIŠATI ZA NIJH kako bi bilo če bi dobili privatniki kredite ,hahko delali in proizvajali, ampak,pahorjeva tolpa privatnemu sektorju kredite odreka,in posledica podjetja propadajo,in državi se ne plačuje AH,NO,POZABLJIVA SEM,.,,,,PAHORIZEMOVCI RAČUNAJO DA BODO POBRALI IMETJE LJUDEM KI SO GARALI PO VEČ KOT 50 LET ZA NJEGA
Buena Vita
16. 07. 2010 19.50
BORČEVSKE POKOJNINE UKINIT IN VES BALAST KI GA POKLANJAJO RDEČI RAZLIČNIM VDOVAM, OFICIRSKIM IN BOG VEDI KAKŠNIM VSE DODATKOM ,POTEM BO DENARJA ZA PENZIJE DOVOLJ DEJTE MI POVEDAT PROSIM KOLIKO 70 LETNIH UPOKOJENCEV PREJEMA BORČEVSKE POKOJNINE,,KER ZNAM SLUČAJNO IZ MATEMATIKE DA JE VOJNA KONČALA LETA 1945. ALI SO SE 5 LETNI KOMUNISTO -DOJENČKI BORILI IN V HOSTAH BIVALI GROZA---LAŽISTANIJA
Uporabnik443897
16. 07. 2010 18.24
Zadnje čase pa nič glasu od Erjavca in zgleda da so ga popolnoma odžagali. Al pa čaka da bo bog penzije povišal in naznanil, da je zadevo zrihtal !!
odbogaposlan
16. 07. 2010 17.46
boste na pop tvju že objavili predlog zakona o obdavčitvah premoženja -neoliberlani zmazek, ki bo revnim še več pobral!
odbogaposlan
16. 07. 2010 17.46
tta neoliberalna vlada bo vsem pobrala in dala tajkunom!
limonca4
16. 07. 2010 17.37
Ojej, saj imajo penzionisti, ki imajo polno delovno dobo, večji dohodek kot marsikateri delavec. Plačujemo jim, da dobivajo vsak mesec na račun, oni pa zahtevajo še več, še več ...
Adolph
16. 07. 2010 16.35
Salomonska resitev,DESUS,tako bo volk sit in koza cela . . ..
sosoa
16. 07. 2010 16.03
Naj nehaj že enkrat ti upokojenci težit; nam, ki delamo naj dajo raje večje plače!
Konrad 001
16. 07. 2010 15.45
am_staff
16. 07. 2010 15.00
Gre večni poslanec Potrč v penzijo, da se je začel ukvarjati z upokojensko problematiko.
RADO62
16. 07. 2010 14.57
Potrč govori eno Pahor dela drugo..... Malo usklajenosti ne škodi dragi partijci iz SD-ja..... heh