Slovenija

Transport tudi čez slovensko ozemlje?

Ljubljana, 24. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na obrambnem ministrstvu se še niso odločili, ali bodo Združenim državam dovolili prevoz vojaške opreme čez slovensko ozemlje. Uradna prošnja je na naše zunanje ministrstvo prispela že pred več kot tednom dni, čedalje več pa je tistih, ki takšnim prevozom nasprotujejo.

Obrambno ministrstvo naj bi pripravljalo predlog slovensko-ameriškega sporazuma, ki bi omogočil tranzit po cesti, železnici, zraku in morju. Tokrat je vlada Združenih držav zaprosila za transport predvsem po železnici. Šlo naj bi za kakšnih 20 zaporednih prevozov tankov, oklepnikov in druge vojaške opreme, namenjene v Turčijo čez slovensko ozemlje.

Združene države so prosile za transport tankov in oklepnikov po železnici (Foto: Reuters)
Združene države so prosile za transport tankov in oklepnikov po železnici (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V gibanju 23. december, ki se zavzema za nevtralno Slovenijo, so prepričani, da bi dovoljenje za prevoz pomenilo podporo napadu na Irak. Takšna politika pa je po njihovem mnenju v nasprotju z izjavo slovenske vlade, in sicer da se zavzemamo za mirno rešitev iraške krize pod okriljem Združenih narodov. Borut Korun, predsednik gibanja 23. december, meni, da to ne bo ostalo neopaženo in da bo vojaška akcija Združenih držav povzročila reakcijo po celem islamskem svetu. To bo po mnenju Koruna seveda spet povzročilo teroristične akcije, mogoče tudi proti nam, in seveda ni pametno, da je ta cena previsoka za vstop v Nato.

Če bo obrambni minister na četrkovo sejo vlade prinesel predlog bilateralnega sporazuma in če ga bo vlada potrdila, je na vrsti še parlament. Poslanci bi teoretično o tem lahko odločali že sredi prihodnjega tedna. Protesti mirovnikov na slovenskih tirih niso izključeni.