Slovenija

Tragedija grosupljske družine

Rovinj, 20. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
E.Ž./T.V./R.E.
Komentarji
0

V rovinjskem počitniškem naselju Valsavie so hrvaški policisti v ponedeljek našli ubito tričlansko slovensko družino Rakič iz Grosuplja. Po navedbah policije so bili slovenski državljani ustreljeni, storilec pa zaenkrat še ni znan.

Na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu so nam povedali, da gre za družino Rakić iz Grosupljega, 39-letnega očeta Georga Rakića, 43-letno mater Vesno Pavlin Rakić in 13-letnega sina Bojana Rakića. Po naših podatkih je soproga Vesna Pavlin, diplomirana ekonomistka, lastnica podjetja "Mondo" d.o.o. registriranega v Ljubljani, ki se ukvarja z uvozom, prodaji, servisiranjem in montažo gostinske opreme.

"Za dogodek sem zvedel šele danes, ko sem prišel v službo. Sodelavec je za streljanje zvedel iz medijev. Oni so v Rovinju že več kot en teden, jaz sem pa ostal v Ljubljani, ker imam vneto uho," je za 24 ur povedal najstarejši sin Pavlinove.

Starejši sin Pavlinove Ivan Perič, ki je zaradi bolezni ostal doma, je za družinsko tragedijo izvedel iz medijev in se dopoldan odpravil v Rovinj. Osem zaposlenih podjetja Mondo je za dogodek izvedelo prav tako šele danes, ko je slovenska policija pri njih preverjala informacije o lastniku podjetja. Eden od zaposlenih je povedal, da je družina na dopust odšla prejšnji ponedeljek, nazadnje so se z njimi po telefonu pogovarjali v sredo, nato pa na klice niso več odgovarjali.

Policija je prizorišče incidenta zavarovala, novinarjem pa je bil pristop dovoljen le na pet metrov. Kot je povedala naša novinarka so strokovnjaki in ogledniki že zaključili z ogledom kraja dogodka, vendar hrvaška policija podatkov zaenkrat še ne daje. Obdukcija trupel bo končana jutri, takrat pa naj bi bila znana tudi čas umora in vrsta strelnega orožja. Hrvaški policisti zaenkrat potrjujejo, da je bila družina ubita s strelnim orožjem in da je šlo za nasilno smrt.

Pred pritličnim stanovanjem je bil namreč k steni primaknjen čoln, kar nakazuje na možnost, da naj bi šlo za trojni umor in ne samomor. Po navedbah hrvaške policije so bili slovenski državljani v svojem apartmaju ustreljeni, storilec oziroma storilci pa naj bi uporabili dušilec.

Je v umor vpletena mafija?

Tiskovna predstavnica istrske policijske uprave je v torek v Pulju pojasnila, da so policijo v ponedeljek nekaj po 14. uri sosedje obvestili, da se iz pritličja apartmajske hiše na naslovu Valsavia 8 širi neprijeten vonj. Policisti, ki so preiskali objekt, so nato v pritličju našli trupla. Po besedah tiskovne predstavnice naj bi bila slovenska družina umorjena med petkom in nedeljo, o podrobnostih pa v interesu preiskave ni želela govoriti. Iz podatka, da naj bi bila družina umorjena z revolverjem z dušilcem zvoka, bi po nekaterih interpretacijah lahko sklepali, da je šlo pri dogodku za nekakšen obračun, morda mafijski.

V stavbo imajo vstop le sodni izvedenci in kriminalisti
V stavbo imajo vstop le sodni izvedenci in kriminalisti FOTO: POP TV

Istrska policija je pozvala vse, ki razpolagajo z informacijami, ki bi lahko pomagali pri razjasnitvi okoliščin tragedije, naj podatke posredujejo policiji v Rovinju ali najbližji policijski postaji, hrvaški policisti pa so za pomoč pri reševanju primera zaprosili tudi slovenske kolege. Slovenska policija bo skušala hrvaškim kolegom kar najbolj pomagati prav pri čimprejšnji uradni potrditvi identitete žrtev, seveda pa, če bo lahko, tudi pri razjasnitvi okoliščin dejanja.

Tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Miran Koren je pojasnil, da je bila slovenska policija o umoru treh slovenskih državljanov obveščena danes zjutraj in da s hrvaškimi kolegi sodeluje v skladu s pravili mednarodnega policijskega sodelovanja.