Slovenija

Tožilstvo delalo dobro?

Ljubljana, 07. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki raziskuje ozadje napada na novinarja Večera Mira Petka, je zaslišala vodjo slovenjgraškega okrožnega tožilstva Jelko Štumberger-Mlakar. Ta je dejala, da je tožilstvo v primeru Petek delalo dobro, s čimer se predsednik komisije Mirko Zamernik ne strinja.

Predsednik komisije ni zadovoljen s pričanjemm vodje slovenjgraškega tožilstva
Predsednik komisije ni zadovoljen s pričanjemm vodje slovenjgraškega tožilstva FOTO: POP TV

Zaslišanje Štumberger-Mlakarjeve, ki je bila zaslišana že drugič, je trajalo več kot dve uri. Kot je pojasnil Zamernik, je vodja tožilstva predstavila odgovore na vprašanja in očitke, ki so se pojavljali tudi v medijih in so se nanašali tudi na domnevne napake slovenjgraškega tožilstva pri obravnavi omenjenega primera. Kot je dejal Zamernik, je vodja tožilstva zatrdila, da tožilstvo ni naredilo nobene napake oz. je bilo "vse v najlepšem redu". Ob tem je Štumberger-Mlakarjeva članom komisije izročila kazenske ovadbe, ki so bile podane zoper neznane storilce zaradi groženj njej in njeni družini in zaradi katerih naj bi prišlo do prenosa primera Petek s slovenjgraškega na mariborsko tožilstvo.

O delu slovenjgraškega tožilstva bo odločala posebna komisija za strokovni nadzor in Zamernik upa, da bo dovolj kritična do potez slovenjgraških tožilcev. Kot je dejal, bo v primeru, da tudi nadzorna komisija ugotovi, da je "vse v redu", bo Zamernik, kot je sam dejal: "Razmislil ali se še splača voditi to komisijo."

Predsednik komisije Zamernik je po seji povedal, da z odgovori ni zadovoljen, s čimer se strinjajo tudi drugi člani komisije. Zamernik še ni mogel povedati, kakšni bodo njihovi prihodnji koraki. Sedaj bodo počakali na mnenje pristojnih institucij oz. ugotovitve strokovnega nadzora, ki ga bo na tožilstvu v Slovenj Gradcu opravilo pravosodno ministrstvo in v okviru katerega se bodo najverjetneje opredelili tudi do vseh izpostavljenih vprašanj in očitkov o delu slovenjgraškega tožilstva.

Hude telesne poškodbe ali poskus umora

So Petka smo hudo poškodovali ali ga skušali ubiti?
So Petka smo hudo poškodovali ali ga skušali ubiti? FOTO: POP TV

Eno od vprašanj članov komisije se je nanašalo tudi na kvalifikacijo poškodb, ki jih je pri napadu utrpel novinar Petek. Gre za zelo pomembno vprašanje, saj bo od tega odvisen tudi potek sojenja, če bo primer Petek kdaj prišel na sodišče. Šele ko je bila zadeva Petek prenesena s slovenjgraškega tožilstva, pa je mariborsko tožilstvo pridobilo izvedensko mnenje in Petkove poškodbe označilo za hude telesne poškodbe - s to razliko, da je sedaj napad na Petka označen za poskus umora.

Jelka Štumberger-Mlakar je članom komisije izročila tudi kazenske ovadbe zoper neznane storilce zaradi groženj njej in njeni družini. O tem so člani komisije tožilstvo spraševali že lani avgusta, izročila pa jim jih je šele danes. Zamernik ni vedel povedati, kdaj je omenjene kazenske ovadbe predala pristojnim institucijam. Po njegovem mnenju pa parlamentarna preiskovalna komisija vsekakor "ni institucija, kamor bi se dajale kazenske ovadbe".

Pričal bo tudi šef policije Pogorevec

Kot je napovedal Zamernik, naj bi prihodnjič kot pričo zaslišali generalnega direktorja policije Marka Pogorevca. Ta je v pogovoru, ki ga je imel Zamernik z njim, izrazil enako željo kot pred njim minister za notranje zadeve Rado Bohinc, da bi namreč komisiji predstavil delo policije.