Slovenija

Top v zraku, hudournik na nebu in filmska zvezda med tanki

Pivka, 16. 09. 2024 14.30 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
18

Že pogled na nabito polno parkirišče in množica obiskovalcev pred vhodom sta v nedeljo dala vedeti, da se v Parku vojaške zgodovine Pivka dogaja nekaj posebnega. Ob vstopu pa – policisti, vojaki, gasilci, pripadniki civilne zaščite, konji in psi. Vozila, orožje, tanki, roboti. Pokanje in streljanje, hrumenje in brnenje, dimna zavesa, preleti letal, pristanek helikopterja ... Tretji dan ZgodoVikenda, prireditve ob zaključku sezone, je navdušil starejše, najmlajše pa pustil odprtih ust.

"Ni slabega vremena, je samo slaba oprema," so na deževno soboto na Facebooku spodbudno zapisali organizatorji in obiskovalce povabili v Park vojaške zgodovine Pivka na nedeljski vrhunec festivalskega dogajanja na t. i. ZgodoVikendu. Ljudje so se, kot kaže, strinjali, nebo se je razjasnilo in izza oblakov je na trenutke pokukalo celo sonce. 

Že od jutra se je dolga vrsta vila pred policijskim čolnom P-111, katerega palubo in notranjost je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar slovesno odprl in predal obiskovalcem. Spomnimo, čoln P-111 je iz Luke Koper v Park vojaške zgodovine prispel novembra 2021 v zahtevni logistični operaciji, na njem pa so v zadnjem letu potekala intenzivna restavratorska dela. Obiskovalci so si ga doslej lahko ogledali le od zunaj, po novem pa je omogočen tudi vstop vanj. 

Za navdušenje gledalcev na glavnem prizorišču je že dopoldne poskrbela Policijska enota za protibombno zaščito, ki je v dinamični vaji z dvema robotoma prikazala, kako razstreliti eksplozivno sredstvo.

Robot policijske enote za protibombno zaščito na delu.
Robot policijske enote za protibombno zaščito na delu. FOTO: Simon Avsec

Gasilci PGD Postojna so pripravili poligon za najmlajše in prikazali, kako iz prevrnjenega avtomobila ob prometni nesreči razrežejo streho in rešijo poškodovance. 

Na svoj račun so prišli tudi ljubitelji živali, ki so si lahko ogledali predstavitvi Kluba vodnikov reševalnih psov Postojna in Rehabilitacijskega in trening centra za konje Napolitano, ter ljubitelji starodobnih gasilskih vozil in legendarnih vozil nekdanje Milice. 

Jackson v zraku, filmska zvezda na tleh

Ko so zahrumele gosenice zbirke voznega dela zbirke Parka vojaške zgodovine in Vojaškega muzeja Slovenske vojske, se je glavno prizorišče do zadnjega kotička napolnilo.

Za svojevrstno atrakcijo je že takoj poskrbelo vozilo, ki je obiskovalce namesto na tleh pričakalo kar v zraku. Šlo je za samovozni top M36 Jackson, ki predstavlja enega najbolj dragocenih eksponatov v zbirki delujočih vozil Parka vojaške zgodovine. "M36 so se na evropskem bojišču pojavili šele 1944, vendar so izjemno hitro postali izjemno priljubljeni med zavezniškimi vojaki, saj so z njimi dobile orožje, ki je bilo sposobno uničiti nemške tanke na bistveno večjih razdaljah kot M4 Sherman. Kljub velikemu povpraševanju po omenjenih vozilih jih je bilo do konca vojne proizvedenih le okoli 1.400. Jackson je uspešno sodeloval tudi v korejski vojni, kjer je veljal za enega redkih oborožitvenih sistemov, ki je bil kos sovjetskim T-34. Jugoslavija je v sklopu ameriške pomoči dobila 399 M39, posodobljene različice pa so sodelovale tudi v Slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991," so pojasnili v Parku.

V zraku je M-36 Jackson, pod njim pa sovjetski tank T-55, največkrat proizvajan tank v zgodovini, "kalašnikov" med tanki, kot mu pravijo nekateri.
V zraku je M-36 Jackson, pod njim pa sovjetski tank T-55, največkrat proizvajan tank v zgodovini, "kalašnikov" med tanki, kot mu pravijo nekateri. FOTO: Simon Avsec

Obiskovalci so izvedeli tudi, da se med njimi skriva prava filmska zvezda. BTR 60 je Sovjetski oklepni transporter 8x8, ki je ob prvem prikazu leta 1961 predstavljal nov, revolucionarni dizajn. Vozilo ima pogon na vsa kolesa, kar mu omogoča relativno dobro mobilnost, obenem pa je tudi popolnoma amfibijsko. BTR-60 predstavlja eno najbolj razširjenih kolesnih oklepnikov v nekdanji Rdeči armadi, uporabljale pa so ga številne druge države, med njimi tudi Jugoslavija. Vozilo omogoča transport osmih vojakov, solidno ognjeno moč pa mu zagotavlja mitraljez KPVT kalibra 14,5 mm in sovprežni mitraljez PKT 7,62 mm. Zanimivost vozila je dvojni bencinski motor po 90 KM. Vozilo je Vojaški muzej Slovenske vojske pridobil z zamenjavami in prav to vozilo je bilo uporabljeno v v filmu Plačanci (Expandebles) s Sylvesterom Stalloneom v glavni vlogi. 

Slovenska vojska se je predstavila s tankom M-84 , ki ga še vedno uporablja. V Pivki je tankovska vojašnica, fantje pa so si na domačem terenu dali še posebej duška in z vožnjo pred gledalci ustvarili gosto dimno zaveso. 

M-84 je bil sicer glavni bojni tank Jugoslovanske ljudske armade. Narejen je bil v Jugoslaviji, šlo pa je za eno najboljših licenčnih različic slavnega ruskega tanka T-72, saj je imel izboljšan oklep, optiko, nadzor ognja in motor. V JLA so jih pričeli uporabljati leta 1984, leto dni pozneje pa je v uporabo prišla tudi izboljšana različica tega tanka M-84A. 

In kot da to ni bilo dovolj, sta za pravi spektakel na nebu in filmsko akcijo na tleh poskrbeli še Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske ter 15. brigada vojaškega letalstva in zračne obrambe. 

Kot strela z jasnega se je vzel Pilatus PC-9M Hudournik, ki je preletel nebo.

Sledila je prikazna vaja, ki je zajemala prihod helikopterja, spust specialcev po vrveh, streljanje, onesposobitev sovražnika in rešitev sestreljenega pilota. Dogajanje je množica seveda pospremila z bučnim aplavzom.

Obiskovalci so se sicer cel dan lahko seznanjali z delom Slovenske vojske in Policije, gasilcev in Civilne zaščite, organizirani so bili vodeni ogledi po muzejskih zbirkah in razstavah, pestro dogajanje je obogatil sejem vojaškozgodovinske literature, militarij, taktične opreme in domačih izdelkov, poskrbljeno pa je bilo tudi za najmlajše, ki so se lahko udeležili otroških delavnic. 

"V Parku vojaške zgodovine je sicer pestro celo leto, saj se razni muzejski dogodki kar vrstijo. A ZgodoVikend je dogodek vseh dogodkov, nekakšen vrhunec dogajanja v našem muzeju. Park je v teh dneh obiskalo več kot 5.000 obiskovalcev, ki so stežka skrili navdušenje nad prikazom voznega dela muzejske zbirke, dinamično predstavitvijo Slovenske vojske in Policije ter vsem drugim festivalskim dogajanjem. Navdušila pa jih je tudi nova ponudba, ki je bila predstavljena v okviru ZgodoVikenda, kot je ogled notranjosti policijskega čolna P-111 in pa razstava o bombardiranjih Slovenije v drugi svetovni vojni," je za 24ur.com danes povedal direktor Parka Janko Boštjančič.

Novosti Parka: posebna pozornost ranljivim skupinam

Po njegovih besedah so z letošnjo sezono v Parku vojaške zgodovine Pivka zelo zadovoljni, saj so do konca avgusta zabeležili 5-odstotno rast obiska. Razkril je tudi nekaj letošnjih novosti, za katere je prepričan, da bodo privabile še več obiskovalcev.

Posebno pozornost so namenili prilagoditvam ogleda muzejskih razstav in zbirk ranljivim skupinam. Gibalno oviranim osebam so omogočili virtualni ogled notranjosti podmornice, policijskega čolna in utrdbe na Primožu, pripravljajo pa še ogled notranjosti dveh oklepnih vozil. Za potrebe slepih in slabovidnih obiskovalcev so pripravili miniature njihovih večjih nosilnih eksponatov, večina je v merilu 1:14. Za gluhe in naglušne pa so s pomočjo zakoncev Sama in Maruše Dolanc prilagodili vodenje po muzejskih zbirkah in ga prevedli v slovenski znakovni jezik. Tako imajo obiskovalci možnost na osmih lokacijah v Parku z mobilnim telefonom skenirati QR-kodo, ki jih vodi do video vodnika v znakovnem jeziku.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože50
17. 09. 2024 12.40
Vojne na svetu so bile,in še bodo to sem na tem portalu večkrat napisal,zakaj je tako preberite,ali si sposodite kakšno dobro knjigo v knjižnici(priporočam knjigo stoletje svetovnih vojn)in vam bodo stvari bolj jasne.Kar se pa tiče vojaškega muzeja v pivki je pa sigurno v samem vrhu, manjka jim samo kakšni tank panter ali kaj podobnega pa vstopnina je previsoka.
bandit1
16. 09. 2024 19.45
+2
Nehajte širit LAŽI. Parkirišče je bilo na pol prazno. Ne napihujte laži od direktorja ki dobiva plačo da leži na kavču. Bil tam in videl.
Skinwalker
16. 09. 2024 19.38
+0
Reklama za orozje in vojno BOLANO..
Razsuti Tovor
17. 09. 2024 09.22
+1
Bikini in Maršalove otoke so po odkritju najprej uporabljali domačine za sužnje (Španci od 16 stoletja naprej), v 19 stoletju so Evropejci ugrabljali ženske za seksualne sužnje, v 20 stoletju pa Američani za preizkušanje atomskih bomb. Tako je, če nimaš vojske.
Balki36
16. 09. 2024 18.19
+1
Pazite na tank....ne posiljat v ukrajino...ker ne bo dolgo cel...pa to
Rob123
16. 09. 2024 18.18
-9
Same brezvezne prireditve ki spodbujajo nasilje.Vracamo se v srednji vek Sramota.Kdaj se bo spodbujalo znanje in kultura?
kalašnik
16. 09. 2024 19.31
+9
viking76
16. 09. 2024 18.09
+2
Top v zraku? Jaz vidim tank. Jao jadrnuci govorite, da je jahta, tanku da je top. Ste ok v uredništvu?
jedupančpil
16. 09. 2024 20.15
+0
IvanJaJo
16. 09. 2024 16.56
-7
Sam da se propagira vojaško industrijo 💆‍♂️💆‍♀️🤣 a, ker bo v EU šla avtomobilska zdaj zdaj falit.. Delate to namensko, za prekvalifikacijo? Sprašavam za kletne trole, da se bodo vedli prekvalificirat.. Oni so majstri za orožarske posle 🙏🤲🤤💆‍♀️💆‍♂️🤣🤣🤣🤣🤣🤣
džonborno
16. 09. 2024 16.55
-3
A bi tale muzej lahko javnosti predstavil tudi bilanco uspeha? Na plečih občinskih sredstev se igrajo za partizane in nemce!
Nace Štremljasti
16. 09. 2024 16.50
-3
ko bo pa zares,pa rep med noge pa v beg kot iz afganistana
Mio56
16. 09. 2024 16.31
+1
Kaj pa oznaka o sponzorirani objavi??
Infiltrator
16. 09. 2024 15.46
-7
prov videti je ,da si raja zeli vojno k hodi takle gledat
Infiltrator
16. 09. 2024 15.44
-5
Kmalu zna bit taka realnost ,me zanima kdo bo od teh pol v akciji ,razen gasilcev
jedupančpil
16. 09. 2024 20.16
-1
St. Gallen
16. 09. 2024 15.44
+3
Piscanci na zaru. Bolnica Franja casovnica, pa nic