Slovenija

Tomo Križnar bi pisal

Ljubljana, 24. 08. 2006 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Križnar je konzulu Dernovščku povedal, da v zaporu z njim ravnajo korektno, in ga prosil za pribor za pisanje.

Konzul s slovenskega veleposlaništva v Egiptu Andrej Dernovšček se je po telefonu pogovarjal s Tomom Križnarjem, ki je že več kot mesec dni zaprt v Sudanu. Povedal mu je, da z njim v zaporu ravnajo korektno, konzula pa je tudi prosil, naj mu skušajo v zapor poslati literaturo in potrebščine za pisanje.

Drnovšek prosi za pomilostitev

Drnovšek (na sliki skupaj s Križnarjem) se pripravlja na pot v Sudan.
Drnovšek (na sliki skupaj s Križnarjem) se pripravlja na pot v Sudan. FOTO: Reuters

Svetovalec predsednika republike za zunanjo politiko Ivo Vajgl je potrdil, da so se začele formalne priprave na obisk predsednika Janeza Drnovška v Sudanu, kjer je zaprt njegov posebni odposlanec za Darfur Tomo Križnar. Ob tem je poudaril, da je za obisk potrebno soglasje obeh strani in uskladitev terminov. Vabilo, ki ga je slovenski predsednik že pred meseci dobil od sudanskega kolega Omarja al Baširja, je odprto, Drnovšek pa je pripravljen na obisk, je dejal Vajgl.

Potrdil je tudi, da je Hamdija Blekič, ki ga je predsednik republike pooblastil za reševanje Križnarja, v uradu sudanskega predsednika v sredo predal Drnovškovo drugo pismo sudanskemu predsedniku al Baširju v primeru Križnar. Pismo se po besedah Vajgla "nanaša na Drnovškova prizadevanja za mir in ustavitev humanitarne katastrofe v Darfurju ter za humanitarno pomoč tej zahodnosudanski pokrajini, v kontekstu katerih je bilo tudi sodelovanje Križnarja s slovenskim predsednikom".

Drnovšek sporoča sudanski strani, da "Križnar ni imel drugih nalog kot v okviru mirovnega procesa, zato prosi sudanske oblasti, naj Križnarja obravnavajo kot prijatelja in mu omogočijo čimprejšnjo vrnitev domov". Poleg tega poziva al Baširja, naj stori, kar je potrebno za končanje sodnega pregona in za pomilostitev Križnarja, je pojasnil Vajgl.

Ostalih podrobnosti o delovanju Blekiča v Sudanu ni navedel, prav tako v uradu predsednika nimajo podatka, ali se je že srečal s Križnarjem. Je pa Vajgl poudaril, da je Blekičeva dejavnost v Sudanu le ena od dejavnosti urada v tej državi in le ena od zvez, ki jih ima tam urad predsednika republike z visokimi predstavniki sudanskih oblasti. Podrobnosti o teh zvezah ni izdal.

Tudi Rupel pripravljen pomagati

Tomo Križnar je za zapahi že več kot mesec dni
Tomo Križnar je za zapahi že več kot mesec dni FOTO: POP TV


Po informacijah z zunanjega ministrstva pa se je tudi zunanji minister Dimitrij Rupel pripravljen srečati s sudanskimi oblastmi, če bi njegov obisk konkretno prispeval k rešitvi problema.

Pravosodni minister Lovro Šturm pa je na vprašanje, ali je kdaj razmišljal, da bi v okviru iskanja rešitve obiskal Sudan ali pa ga bo morda obiskal kak drug član vlade, dejal, da "si vlada intenzivno prizadeva za rešitev Križnarja iz sudanskih zaporov in da glede tega tečejo zelo intenzivna in koordinirana prizadevanja med vlado in vsemi člani vlade". Kot je dejal, pa bi bilo nekoristno, če bi vnaprej "razglašali poteze, ki jih posamezni člani pripravljajo".

Sodišče v sudanskem El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. Križnar je bil v priporu v Sudanu od 20. julija.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ziga.jere@eipf.si
13. 09. 2006 16.15
Živjo! Davkoplačevalskega denarja bi moralo biti za reševanje državljana iz zapora dovolj, še zlasti če kazen ni sorazmerna prestopku. Seveda ni mogoče plačati neskončne vrednosti; obstajati mora zgornja meja. Vsi plačujemo davke in moramo od tega nekaj imeti. Kaj bomo imeli od države, pa odločajo izvoljeni predstavniki ljudstva. Ne strinjam se s tem, da to ni naš problem. Imamo samo en, zeloo majhen planet. :)
Meki
25. 08. 2006 02.13
Križnar nima na voljo nič, on se je šel to sceno še ko je Drnovšek bil to kar je danes Janša. Pa res ste butasti, ko mislite da je zaprt zato, ker ni imel vize... to je samo uradni razlog za v javnost, v resnici se pa gre za čisto druge stvari. BIOFRUTEK: bolje bi bilo če bi drnovšek organiziral eno mega veselico z atomik harmonik, pijača in hrana zastonj, to pa ne bi nobenga motilo
Biofrutekk
24. 08. 2006 23.40
Info cist prou mas...ce se ze gre enga super duper mirovnika nej si to SAM financira...sploh pa ce ze drni rine dol nej kr tm dol ustane...ga ne bomo pogresal...sam mal bomo prsparal...kar se pa tice petre(se upa.. in podobno sranje...) ti bi si tud upala ce bi mela na razpolago celoten drzavni proracun tko da...
Alteist
24. 08. 2006 23.05
info, to, kar si napisal (o tem, da naj se zadavi), dokazuje, da si kreten.
ssg
24. 08. 2006 19.58
@petra.tomse, o čem ti govoriš? Info prav sam to, da za Sudan rabiš vizum (in tud Sudanc ga rabi za Slovenijo ;) ), če se ti pa še za to ne da pobrigat, bod pa zaprt! Ko da bi Sudanca spustil iz zapora, če bi brez vize po Sloveniji laufu!
Jan Valuk
24. 08. 2006 18.26
Joj.. Križnar dol Križnar gor.. to je vse kar znajo mediji in "novinarji".. prav zagražvajo se mi mediji ko to skoz na prvo stran dajejo. Tok drugi stvari se dogaja.. recimo zadnjič eksplozija v kemični tovarni v Borovnici.. tovarna sredi naselja, zraven vrtca, že skoz bile težave in nesreče, pa bognedaj, da bi to mal kak novinar povrtal.
ferrari
24. 08. 2006 14.37
No vidva poglejta v sosedno Italijo,kjer bodo na ilegalne pribežnike streljali,če bo potrebno kajti le tako pravijo,da bodo zajezili val prebežnikov.Nisem pa vedel da bo naš državniški vrh pobegnil v Dafur.No kaj pa naj od našega drnavška pričakujemo drugega.
petra.tomse@kclj.si
24. 08. 2006 12.42
ja, 'info'; bodimo raje pridne ovce, kot pa 'kekci', ki rinejo tja, kamor ni dovoljeno, a!? ... nic cudnega da je toliko krivic na tem svetu, ko pa se obsoja se tistih par, ki se upajo ...
dinozavec
24. 08. 2006 12.23
Če se hoče iti Drnovšek vesoljskega veleposlanika in mirovnika, naj se to igra na svojo lastno pest z lastnim denarjem, ne pa, da zapravlja NAŠ denar za reševanje nekega kekca, ki ne dobi vizuma, pa vseeno rine v državo. Kar si je skuhal sam, naj tudi sam požre, ter upam, da se s tem tudi zadavi! Novinarji pa samo kažejo, da nimajo kaj za pisat, pa pač vlačijo Križnarja po cajtengih. Joras je pa kar naenkrat postal nepomemben, ker ni več zanimiv.. Mahhhhhh........