Slovenija

Mojster okusov Tomaž Kavčič: Manjka le še Michelinova zvezdica

Milano, 03. 10. 2018 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
47

Ana Roš in Tomaž Kavčič sta spet zakuhala vrhunski kulinarični uspeh. Uvrstila sta se na lestvico 300 vrhunskih kuharjev sveta The Best Chef Awards. Kavčiču se je uspelo uvrstiti med prvih 100, kar je, kot pravi, velika pohvala slovenski gastronomiji in dokaz, da smo na pravi poti do težko pričakovane prve slovenske Michelinove zvezdice.

Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu je na lestvici najboljših 300 vrhunskih kuharjev po izboru kuharjev, kulinaričnih poznavalcev in sledilcev na družbenem omrežju, zasedel 99. mesto, prva dama kulinarike pri nas Ana Roš iz Hiše Franko pa 264. Zmagovalec na lestvici najboljših je Španec z Michelinovo zvezdico Joan Roca. Razglasili so ga na prestižnem gala dogodku 1. oktobra v Milanu, za vstopnico pa so ljubitelji kulinarike odšteli 140 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tomaž Kavčič je za 24ur.com povedal, da je tiho upal, da bo izbran med 300 najboljših kuharjev, saj je opazil, da so imele njegove kreacije na Instagramu veliko všečkov: "Tako sem že vedel, da se nekaj kuha, objavili so tudi moje fotografije. Zanimivo je, da ne vem, kje so jih dobili. Ko sem dobil povabilo na finalno prireditev, pa sem vedel, da iz te moke bo nekaj kruha. Vesel in počaščen sem, da sem na lestvici med prvimi stotimi vrhunskimi kuharji sveta."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako poteka izbor?

Izbor namreč poteka tako, da vsako leto na lestvico 300 najboljših vrhunskih kuharjev sveta The best Chef dodajo še 50 novih vrhunskih kuharjev, ki jih izberejo s pomočjo kulinaričnih poznavalcev. Vsi izbranci nato glasujejo med seboj, z lestvice izberejo 10 najboljših kuharjev po njihovem izboru in tako določijo finaliste.

Pri izboru upoštevajo kuharja kot osebo in glasujejo za njegov talent, izkušnje, potencial in osebnost, so zapisali organizatorji. Potem za 300 finalistov in njihove kreacije glasujejo še kulinarični poznavalci, fotografi, umetniki in sledilci iz družbenega omrežja Instagram. Glasovi sledilcev in vplivnežev z Instagrama so pri skupnem seštevku vredni 30 odstotkov. 

Pohvala slovenski gastronomiji

Kavčič je izpostavil, da ga uvrstitev veseli predvsem zaradi slovenske kulinarike in jo dojema kot pohvalo slovenski gastronomiji, saj je to potrditev, da je ta na pravi poti: "Veseli me, da smo Slovenci prisotni na svetovnih lestvicah. To se ni zgodilo čez noč. To je rezultat zadnjih let dela, ne samo mojega, ampak tudi vrhunskega dela mojih kolegov," poudarja.

Dodaja, da je to tek na dolge proge in da smo Slovenci že dolgo na piedestalu svetovne kulinarike: "Sloveniji manjka le še tako zelo želena Michelinova zvezdica, ki bi bila češnja na tortici."

Glas namenil Ani Roš: Skupaj smo močnejši

Nagrada je zanj posebna predvsem zato, ker pomeni potrditev kolegov s celega sveta, ki zagotovo najbolje vedo, kdaj brbončice zapojejo od užitka.

Kuharski mojster poudarja, da je izjemno pomembno, da držimo skupaj: "Samo skupaj bomo močnejši. Francozi niso brez razloga tam, kjer so. Z novinarji imajo namreč tihi dogovor, da se o francoski kulinariki piše le najboljše, slabo pa ne obstaja. Spoštujejo sami sebe in institucije in to jih je pripeljalo tja, kjer so."

Zato poziva, da se med seboj spoštujemo in si pomagamo. Tudi sam je, kot je razkril, svoj glas namenil naši Ani Roš. Kot dodaja, bi podprl vsakega Slovenca, ki bi se znašel med izbranimi.

Ana Roš iz Hiše Franko je lani postala prejemnica prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu.
Ana Roš iz Hiše Franko je lani postala prejemnica prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu. FOTO: AP

Sicer pa sta bila, kot je razkril, njegova kriterija pri odločanju, koga bo razvrstil na lestvico, vztrajnost in dolga kilometrina. Svoj glas je namenil tistim, ki so že dolga leta na vrhu svetovne kulinarike, nepogrešljiva sestavina njihovega dela pa je še vedno navdušenje nad kulinariko, ki je enako ali večje tistemu, ki so ga imeli, ko jih je spoznal. Zmagovalca je razvrstil na tretje mesto, z njim pa se s kuharskih kongresov tudi osebno poznata.

Z Ano Roš se, kot je pojasnil, še nista slišala, ji pa "čestita, saj je prepričan, da več slovenskih uspehov pomeni utrditev slovenske kulinarike."

Pohvale ga ne ustavijo 

Na vprašanje, če ga pri njegovih številnih uspehih, nova nagrada še vedno tako razveseli kot na začetku njegove kariere, je odgovoril, da se počuti, kot da vsako jutro manj ve o gastronomiji in se želi vsak dan naučiti nekaj novega. Zaradi nagrad nikakor ne spi na lovorikah: "Vsaka pohvala ti da moč in potrditev, da si na pravi poti. Pohvale me ne ustavijo, ampak mi dajo obveznost in voljo, da sem še boljši."

Brez tradicije ni kreativnosti

Zelo ga je razveselila tudi nagrada za najbolj kreativnega evropskega chefa. Z navdušenjem pove, da ima rad kreativnost s spoštovanjem tradicije: "Vsekakor ne moremo biti uspešni kuharji, če ne spoštujemo tradicije. S tem izkazujemo spoštovanje do naše države in običajev. Brez tradicije ni kreativnosti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ena izmed njegovih znanih kuharskih mojstrovin suha jota je primer, kako je iz jedi, "na kateri je zrasel, predstavil nove tehnike." Čeprav je bil najprej deležen kritik zaradi poseganja v tradicionalno, 'sveto jed', mu je uspeh potrdila svetovna kulinarična javnost.

Za prihodnost slovenske kulinarike se ne boji in je prepričan, da smo tam, kjer si zaslužimo: "Če ne držimo skupaj, ni prihodnosti. Uspeh je tek na dolge proge, če imamo prave cilje in strategijo," je sklenil.

Kdo sta slovenska kulinarična mojstra, ki se uvrščata med najboljše na svetu?

Kavčič, vrhunski kuhar iz Gostilne pri Lojzetu, ki je bila večkrat razglašena za najboljšo slovensko gostilno, prejel pa je tudi priznanje za najboljšo restavracijo v vzhodni in srednji Evropi, se lahko pohvali s prestižnim italijanskim priznanjem zlati kuhar (Cuoco d’ oro), je dobitnik priznanja Sv. Fortunat. Eden najljubših v njegovi zbirki kuharskih uspehov pa je kosilo, ki ga je pripravil vsem 27 predsednikom vlad v Bruslju.

Ana Roš iz Hiše Franko je lani postala prejemnica prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu, ki jo je izbrala svetovno znana akademija The World’s 50 Best Restaurants, ki podeljuje prestižne nagrade najboljšim kuharjem sveta. 

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohnsonJohnson
04. 10. 2018 08.28
+4
tale vrhunska kuharija je en velik blef. Slučajno sem spoznal frajerja, ki je v našo najbolj opevano oštarijo vozil zmrznjene sladice iz Italije. Sicer nič narobe, a ne prodajat megle, malo odmrznt, pa nekaj gor potrosit, pa dost na malo vse skupaj zaranžirat.. Edino cifra na računu ni bila mala. Na 110m ovire, recimo, se ne da blefirat...
raptor2
04. 10. 2018 08.17
+6
Nisem se jedel pri nobenmu, niti ne mislim, da bom dajal 200e za hrano, rajsi grem v kako normalno cenovno dostopno gostilno, kjer je ravno tako dobro in lepo se najem. Pa tudi gostje so tam bolj normalni od nekih bogatunov
AmerikanischeFreund
03. 10. 2018 22.43
+8
jjebeš vrhunsko kulinariko...
felix58
03. 10. 2018 21.42
+3
toti ded meni nebi kuho tacove (svinjske tace) župe...
Doctore111
03. 10. 2018 22.27
+4
se en ki zganja fovšarijo, doma pa ješ zelje in krompir in misliš, če tebi ni všeč ne sme biti nikomur.. Bodi raje tiho
AmerikanischeFreund
03. 10. 2018 22.43
+4
METKA102
03. 10. 2018 16.16
+16
Lakota je najboljši kuhar.
Pat365
03. 10. 2018 15.00
-4
Tole je nekaj takega, kot izbor za miss. Brez veze v glavnem.
Perrun
03. 10. 2018 16.55
+17
Tule verjemi je treba mnogo vec kot imeti dolge noge.
Fulano in Beltrano
03. 10. 2018 17.13
+8
Sebastjan...pri nas ljudje pač ne vejo, da obstajajo modeli, ki sebe doživljajo kot vrhunske kuharje, se predstavljajo s presežniki, imajo na linkedin-u kot prestavitev samega sebe "executive chef"....potem pa pri 45 letih ne vejo, kaj je to sous vide.....
Doctore111
03. 10. 2018 22.23
+6
kaj je z vami Slovenci, sama fovšarija, namesto da bi bili ponosni na vsakega ki uspe v svetu ga takoj popljuvate, in to zmeraj eni in isti. V Sloveniji tisti nekaj vredni ki so nakradli vse, ki goljufajo in take vi podpirate , sram vas bodi, Bodite raje tiho in se vprašajte zakaj vi ne morete uspeti. Zato ker ste lenuhi.
26277
03. 10. 2018 14.50
-3
Tomaž je ok...samo una Roš se šlepa...mi ni všeč.
Fulano in Beltrano
03. 10. 2018 15.56
+9
26277 - daj postrezi še s kakšnim argumentom.
Perrun
03. 10. 2018 16.54
+12
Šlepa? S takimi izjavami das vedet da nimas pojma o kulinaričnem svetu.
nadali
03. 10. 2018 14.44
+44
Ja žal uspeh teh eminentnih kuharjev ni za povprečnega državljana... Oni se načeloma ukvarjajo z estetiko na krožniku, barvami da je vse v skladu, raznimi okusi, dodajanjem nenavadnih sestavin, torej plačaš visoko ceno za neko umetnost v ne vem kolik hod-ih. In da si IN In se pohvalis kje si jedel in koliko si plačal pol je to to... Sicer pa se vedno prisegam na gostilne kjer poskrbijo, da se za zmerno ceno najes.
Fulano in Beltrano
03. 10. 2018 15.55
-9
Skratka...tipično slovensko razmišljanje. Zakaj bi se moral pohvaliti pred drugimi? A ni fino pojest pice, za katero veš, da je narejena na kvaliteten način, iz kvalitetne moke, s kvalitetnim paradižnikom in odlično mocarelo? Pri nas je bolj pomembno, da se napačno napiše pizzerija in da se naješ. Pa magari s podpovprečnimi, najcenejšimi sestavinami. Konec zgodbe.
Fulano in Beltrano
03. 10. 2018 17.14
-2
A bi blo preveč pričakovat kakšen argument? Kakšno mnenje?
Haralmaan
03. 10. 2018 18.08
+7
Bom kar jaz. Bistvo hrane je vedno bilo kot surovina za preživetje. Če si lačen se hočeš najest, da ne boš več lačen pa si s tem lahko zadovoljen. Če maš mal več denarja si lahko privoščiš bit izbirčen in izbiraš med raznimi "fancy" proizvodnjami jedi, pa ni nujno treba. Tako da ne vem zakaj se ne smeš najest, pa tudi če za bolj nizko ceno.
deratizacija
03. 10. 2018 13.44
+13
Cesarjeva nova oblačila.
martinov
03. 10. 2018 12.46
-13
Doler nastopa s punčko v brezveznih reklamah ni kaj prida kuhar, kaj šele igralec
Doctore111
03. 10. 2018 22.28
+2
big_foot
03. 10. 2018 12.39
+11
Tomaž kot kaže kuha že dobro, ampak na reklamah je pa bolj tako tako.
King Ofkings
03. 10. 2018 12.27
+5
A lahko že nehate z reklamiranjem tega krša od renoja ker to niti vozilo ni kaj šele avto???
biggbrader
03. 10. 2018 12.17
+46
Matr ste nasilni s temi kuhinjami 10 - ih hodov. Le kdo si lahko privošči ta umetniška "skrpucala" za 200 € / osebi, razen tovariša Vatovca in podobnih tičkov, katerim denar prinašajo Boscarol, Akrapović, Batagelj in pdobni.
kominterna
03. 10. 2018 12.12
+66
moja ženska je No.1 kuharca
biggbrader
03. 10. 2018 12.18
+10
Če baba ni kuharca, pozabi da je kaj z njo v postelji ali tudi kje drugje.
TolstojV
03. 10. 2018 13.02
+5
samanthka
03. 10. 2018 12.10
+1
Lani najboljša, letos 264.?
Spark
04. 10. 2018 08.03
+2
TolstojV
03. 10. 2018 11.46
+62
Kaj Ana Roš in Tomaž Kovačič ni ga čez dunajskega krvavic zelja repe pečinih reberc fižola z ocvirki in restanega krompirja ter kozarcem traminca kernerja in rumenega muškata. Ona dva pa mi ponujata vijolice marjetice in buče na krožniku aranžirane z ptičjim gnezdom iz kropiv!😣
biggbrader
03. 10. 2018 12.19
+1
martinov
03. 10. 2018 11.42
+22
Po cenah sta res v svetovnem vrhu, če uspeš dočakat prosto mizo, potem pa mizerno !
Karantanija
03. 10. 2018 09.59
+9
To je malo čudno. Lani najboljša kuharica na svetu, sedaj pa tak padec?
linkok
03. 10. 2018 10.09
+12
v konkurenci žensk je bila prva,to so pozabili povedati,med moškimi pa je majčkena.
Karantanija
03. 10. 2018 09.55
+14
retropil
03. 10. 2018 09.45
+26
te razlike, 264. ali 1. so razlog, zakaj na te nazive ne dam nobene vrednosti. vsak ki ima 5 minut časa podeli svoj naziv.
Menes
03. 10. 2018 10.25
+5