Slovenija

'Toliko generacij se je zamenjalo in mi smo tista, ki je vrnila Sloveniji veselje'

Ljubljana, 22. 11. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, M.V.
Komentarji
20

"Ne gremo v Nemčijo brez zveze." To so na sprejemu po uvrstitvi na evropsko prvenstvo v Nemčiji slovenskim navijačem sporočili nogometaši in ekipa s selektorjem Matjažem Kekom na čelu, ki so po 24 letih spisali novo nogometno pravljico, ki je osrečila Slovenijo ter Slovenke in Slovence spet naredila ponosne. Noč je bila za nogometaše in selektorja kratka in prav je tako, saj so fantje pokazali srčnost in pripadnost reprezentanci tudi v letih, ko jim ni šlo. Verjeli so vase in v selektorja Keka.

Selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek je v pogovoru za 24UR ZVEČER povedal, da se je ob sprejemu najprej poklonil nogometašem, ker gre za enostavno gesto. "Zahvalil sem se za vse tisto, kar so naredili. Mislim, da so solze Petra Stojanovića najlepša oslikava vseh teh emocij in karakterjev teh fantov."

Napadalec Andraž Šporar je povedal, da jih je po tekmi preplavilo veliko emocij. "Solze in jok. Potem pa smo bili nekako emocionalno izpraznjeni, ker smo si tako dolgo želeli doseči ta rezultat. Čakali smo na to tekmo od začetka kvalifikacij, ker smo tudi napovedovali, da bo šlo na nož do zadnje tekme. Najlepši občutek, kar je možno, najlepši trenutek v nogometni karieri."

Predsednik nogometne zveze Radenko Mijatović pa je dejal, da so trpeli skozi kvalifikacije. "Ni bilo neodločenih izidov. Štiri reprezentance so do zadnjega kroga bile v igri. Finci so bili do tekme z nami praktično uvrščeni, potem pa dva spodrsljaja, ki sta jih oddaljila od možnosti. Vsaka tekma je bila izjemno pomembna. Odvalil se je res velik kamen od srca." 

Vsi trije poudarjajo pomen in vlogo navijačev. "Brez navijačev nogometa ni. 24 let smo čakali na uvrstitev na Euro," pravi Šporar. Ko je Slovenija tam nazadnje igrala, je bil star pet let. "Toliko generacij se je zamenjalo in mi smo tista, ki je vrnila veselje. Tisti, ki smo omogočili, da bodo Slovenci množično prišli v Nemčijo. Nepopisno."

Kek je pred tekmo slabo spal. Zakaj? "V športu so vedno ta čustva. Nisem spal slabo zaradi silnega razmišljanja. Približno sem vedel, kako bomo igrali in kako bom zadevo postavil. Komaj smo čakali, da se ta tekma začne. Vedeli smo, da na Danskem nismo bili dobro videti, vedeli smo, kaj je naš cilj, kaj moramo narediti za Slovenijo in zase. Potem si pač nestrpen. Ko ti po glavi letijo te in drugačne misli, je tudi spanec nekoliko slabši. Splačala se je vsaka sekunda prebedene noči."

Šporar je povedal, da kljub porazu po tekmi z Dansko ni bilo nobene panike. "Vsi smo vedeli, kaj naš čaka čez tri dni. Po teh reakcijah sem vedel, da nam bo uspelo."  Tudi Mijatović ni razmišljal o slabih scenarijih. "Nikdar nisem razmišljal o sebi in kaj bo z mano, če ne bomo uspešni. Verjel sem v to ekipo in v selektorja. Samo kontinuirano delo na dolgi rok in taka energija, ki se je zgodila znotraj ekipe, mi je vlivala zaupanje, da bomo uspešni. Bil sem miren pred tekmo. Nekaj minut nervoze po izenačenju je hitro splahnelo." 

Matjaž Kek
Matjaž Kek FOTO: Luka Kotnik

Kek je izpostavil dobre odnose z vodstvom Nogometne zveze Slovenije. "Če so ti šefi naklonjeni in če imaš proste roke, da delaš po svojem konceptu, je dosti lažje. Predolgo sem že v tem poslu, da ne bi vedel, kaj se je dogajalo zadaj. To je tudi normalno. Velika pričakovanja javnosti so medijsko podprta s takšnimi in drugačnimi špekulacijami. Vedel sem, da je to pot, ki se bo slej kot prej obrestovala, tudi če mene ne bi bilo na tem mestu. Mislim, da je ta "luzerska" generacija pokazala, da je vredna zaupanja. Privoščim vsem na NZS. To je tisti moment, ki se bo zapisal v zgodovino slovenskega nogometa. Prišla bodo nova pričakovanja. Verjetno sedaj že mnogi seštevajo, koliko točk in ali bomo kanta za nabijanje na evropskem prvenstvu. Tako je v tem poklicu, jaz sem tega navajen. Sem pa zaradi tega toliko bolj vesel, da je fantom uspelo, da smo naredili rezultat."

Kek poudarja, da je evropsko prvenstvo izziv in nekaj najboljšega, kar je v reprezentančnem nogometu na naši celini. "Najprej se je treba dobro pripraviti in organizirati. Prepričan sem, da ne glede na to, kakšna bo skupina, bo Slovenija konkurenčna. Videli ste, kaj se je zgodilo v Afriki, ko smo praktično izpadli v zadnjih minutah." 

Šporar je dejal, da se je vse gradilo čez čas in je sedaj reprezentanca dosegla vrhunec. "Seveda so bili vmes padci. Mi smo verjeli vase, vsi okrog reprezentance so verjeli v nas, nenazadnje tudi navijači, ki so nas prišli podpirat na stadion." 

Kek in Mijatović sta govorila tudi o njunem medsebojnem odnosu in podaljšanju pogodbe selektorju. "Z Matjažem sva se vedno usedla in pogovorila. Najini pogovori so bili vedno kratki in tudi hitro smo se dogovorili. Vmes so bili tudi poskusi določenih klubov, da Matjaža privabijo k sebi. Toda on rad dela s slovensko reprezentanco," je povedal predsednik NZS. Kek je potrdil njegove besede, a dodal, da bo zaupanje užival do naslednjega poraza oz. dveh vezanih porazov. "Potem pa se bo začelo vedno znova. Ampak življenje v športu je eno samo dokazovanje. Dana roka pomeni več kot papir, zame, in z g. Mijatovićem sva se res vedno hitro dogovorila." 

Kek je še dodal, da se je v ponedeljek zvečer čutilo tisto, kar se je čutilo za Bežigradom z zlato generacijo, kar se je čutilo v Ljudskem vrtu z generacijo, ki je šla v Južno Afriko. "Mislim, da so te Stožice bile včeraj velik zaveznik reprezentanci. Zelo bi bil vesel, če je tale rezultat vsaj delno prikril ali skril vsakodnevne skrbi. Ne živimo v lahkih časih, ampak vsak uspeh slovenskega športa še kako pride prav. Veseli me, da smo delček zgodbe uspešnosti Slovenije v športu dodali sedaj tudi mi – nogometaši."

Kako daleč v Nemčiji? Kot pravi tudi Šporar, gredo slovenski nogometaši tja tekmovat. "Gremo tja, da bi se uvrstili naprej. Vse bomo naredili, da se bomo lahko po končanem Euru vrnili z dvignjeno glavo in ponosni nazaj v Slovenijo."

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
22. 11. 2023 10.05
+2
Najprej iskrene čestitke Slovenski nogometni reprezentanci, in celemu strokovnemu štabu, predsedniku NZS, skratka vsem, za uvrstitev na Evropsko prvenstvo, bili so časi ko so jih kritizirali, bili so časi ko smo jih hvalili, sedaj vse z razlogom hvalimo in jim ploskamo, in želimo da bi na Evropskem prvenstvu še kakšno zmago dosegli, mogoče se celo plasirali naprej ?? kdo ve, nogometaši in vsi v krogu nogometne reprezentance pa morajo vedeti, da je v nogometu možno marsikaj, danes si oboževan , že jutri opljuvan, taka je realnost nogometnega sveta in to po celem svetu, ampak sedaj je najpomembnejše to, da se ustvari okrog reprezentance pozitivno energijo, s strani medijev in navijačev, pa še koga, kajti kot je videti in čutiti je vzdušje znotraj reprezentance nabito z pozitivno energijo, dajmo tudi mi vsi zunanji dejavniki to ohraniti in zaščititi, sicer pa HVALA ZA TO DARILO SLOVENCEM, takoj se stanje v državi zdi bolj sončno.
JOSEPH HAYDN
22. 11. 2023 09.46
+4
Škoda, da so se uvrstili je edino v tem, da bo nesposobni Radenko ostal predsednik in se kitil z uspehom, s katerim nima nič
Bofur
22. 11. 2023 09.40
+4
Vse lepo in prav. Vendar pa skupina je bila lahka. In naprej sta šli najboljši dve ekipi, ki sta najboljši tudi po rankingu, jakostni lestvici Fife. Po svoje malce nepravično, da slavimo, ko se ekipa pričakovano uvrsti na turnir. Pri odbojkarjih, rokometaših, košarkarjih, malo nogometaših takšne evforije ni bilo, ni bilo sprejemov. Mogoče pa lahko Bjelogrlić posname film Mi smo prvaki sveta, mislim Evrope :)
Uporabnik 293
22. 11. 2023 09.08
+5
Kruha in iger!!! Kdaj bojo EU plače?????
St. Gallen
22. 11. 2023 09.12
+5
Mr.Noobbot
22. 11. 2023 09.07
+0
Eh ta medijski craze je bedarija. Na bogo evropsko so se uvrstili, povdarjam uvrstili. Če bi bilo vse prav, bi bil to le začetek predtavljate ga pa kot da je konec, kar nažalost tudi je.
St. Gallen
22. 11. 2023 09.06
+7
tudi Nemcija se je uvrstila. Bravo Kek. Na Rijeki si pokazal, tokrat she dodatno se dokazal...
PodSkalco
22. 11. 2023 09.06
+4
Zelo lepo povedano Šporar. Za nogometaša ima tudi zelo dobro razvito retoriko.
231koak
22. 11. 2023 09.03
-3
Ne tolči se po prsih, dokler nimaš dlak gor
džonborno
22. 11. 2023 08.57
+6
V svetovnem vrhu so Pogačar, Roglič, Armgreht, Čeh! Kvalifikacije na EU prvenstvo v skupini samih diletantov je zgolj sreča. Evforija pa kot po referendumu za samostojno Slovenijo !
Opazujemvas
22. 11. 2023 08.50
+4
Saj bi bilo vse lepo in prav ampak, kaj vse plačujemo, bi vsaj prenos reprezentančnih tekem lahko prenašali po TV.
gullit
22. 11. 2023 09.12
+2
Prenos evropskega bo na rtv. Bodo vsaj boljši komentatorji.
Komentator987
22. 11. 2023 08.43
+6
Kruha in iger. Sramotno bi bilo če se v takšni skupini ne bi uvrstili naprej. To ni noben napredek v igri, ampak izključno sreča pri žrebu skupine.
St. Gallen
22. 11. 2023 08.46
+2
Bratjeslovani
22. 11. 2023 08.40
+3
Zdaj pa še Kampla angažirat, ker bomo v Nemčiji hudooo potrebovali takšnega igralca,katerih doma preprosto nimamo. Skupaj s Šeško lahko tam celo favoritom prekrižajo račun.
OSEBNO MNENJE
22. 11. 2023 08.33
+3
Vse lepo in prav. Fino, da gremo naprej. Ampak takšna evforija...Se vidi, da je v Sloveniji še najmanj Slovencev...
Klasik
22. 11. 2023 08.25
-1
Dlje ne bo šlo
St. Gallen
22. 11. 2023 08.31
+3
St. Gallen
22. 11. 2023 08.25
+8
Norveska, Svedska passe, Slovenija na EP gre
Krneki 00
22. 11. 2023 08.02
+3
toliko hvale d prav pretiravajo.....25 ekip od 50 je šlo naprej pa delamo tak halo...mislim da je tole malo kruha in iger da se ne govori o resnih stvareh ki se dogajajo pri nas