EU volitve

Tokrat nam lahko obljubljajo zgolj nadaljevanje fragmentacije

Ljubljana, 16. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Faris Kočan
Komentarji
22

Državljanke in državljani držav članic Evropske unije (EU) bodo v zadnjem tednu maja izbrali in v Evropski parlament (EP) poslali svoje predstavnike, ki bodo v tej nadnacionalni zakonodajni instituciji zastopali interese več kot 500 milijonov ljudi.

EP je sozakonodajalec, saj si pristojnosti deli s Svetom EU, ki ga sestavljajo po en predstavnik vsake države članice na ministrski ravni, ki je pooblaščen za prevzemanje odgovornosti v imenu vlade države članice, ki jo predstavlja. EP ima torej ključno vlogo pri oblikovanju evropskih politik, kar pomeni, da se brez njegove odobritve ne more sprejeti proračuna in trgovinskih sporazumov ali spreminjati politik na področju migracij, energije in transporta. Kljub temu še naprej veliko Evropejcev in Evropejk ne verjame, da je EP ključna institucija, kar se odraža v kontinuiranem padcu volilne udeležbe na evropskih volitvah v zadnjih štirih desetletjih. V tej luči bodo volitve še toliko pomembnejše, saj nam politika in z njo povezani kandidati lahko obljubijo zgolj nadaljnjo fragmentacijo, ki bo dodatno ohromila sam zakonodajni proces in poskrbela, da bo imenovanje novega evropskega komisarja še toliko težje.

Čeprav se zdi, da je ekonomska kriza za nami, pa se na obzorju riše nova, ki bo v kombinaciji z vzponom nacionalizma in evroskepticizma ter zaradi negotovih posledic brexita še dodatno poglobila delitve in zamajala idejo o povezovanju, s ciljem krepitve blaginje, regionalnega razvoja in moči ter položaja v svetu.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Se moramo bati fragmentacije?

Evropska ljudska stranka (ELS), ki pod svojo streho združuje najmočnejše desnosredinske stranke v EU, bo, sodeč po zadnjih projekcijah, še naprej najmočnejša stranka, tej pa bo sledila Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D). Stranki, ki sta od leta 2014 tvorili večino v EP (kot ''koalicijski'' partnerici), rezultata ne bosta ponovili, zaradi česar bosta potrebovali podporo manjših strank v zakonodajnem procesu, vse skupaj pa še dodatno zapleta rast evroskeptičnih in nacionalističnih političnih sil, ki bodo okrepile svojo prisotnost v Bruslju.

Kljub temu, da si rast zgoraj omenjenih političnih akterjev lahko razlagamo na način razočaranosti nad evropsko integracijo, pa to ne pomeni, da se bo njihova prisotnost prevajala v večji vpliv na proces sprejemanja politik. Treba je vedeti, da te stranke po vsej verjetnosti ne bodo osvojile zadostnega števila poslanskih mest, da bi lahko blokirale proevropske stranke, prav tako pa gre za različne politične frakcije, ki nimajo enakih prioritet, kar samo usklajevanje in enotnost, ki bi morala vladati med njimi, zgolj šibi. Na drugi strani podobno velja za druge manjše proevropske stranke, kot so Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze in Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), ki prav tako nimajo sovpadajoče agende z ELS in S&D, s čimer bomo po maju 2019 priča novi politični dinamiki, kjer bodo manjše stranke postale ključne v zakonodajnem procesu.

Morali bi biti zadovoljni, EU se spreminja v pravo demokracijo zahodnega tipa, kjer je stopnja demokratičnosti obratno sorazmerna s stopnjo učinkovitosti. Verjetno bomo sedaj imeli EU raje, ker nas bo bolj spominjala na domač politični parket.

Evropske volitve
Evropske volitve FOTO: Dreamstime

Vpliv fragmentacije na Evropsko komisijo

Volitve v EP označujejo tudi začetek procesa imenovanja naslednjega predsednika Evropske komisije (EK), ki velja za najprestižnejšo mesto v evropski birokraciji, saj je EK zakonodajna predlagateljica, vršilka politik in predstavnica EU v mednarodnih pogajanjih in je kot taka močno povezana z EP. Čeprav bo večina političnih analitikov dejala, da imajo  zadnjo besedo v samem procesu izbiranja predsednika EK vlade držav članic, pa temeljne evropske pogodbe predvidevajo, da morajo vlade ''vzeti v zakup'' rezultate evropskih volitev. Zadnja odločitev je torej tehnično resda v rokah predsednikov nacionalnih vlad, a samega predsednika EK morajo potrditi evropski poslanci, zaradi česar bodo morali kandidati biti v skladu z ideološko zastopanostjo institucije.

Faris Kočan je mladi raziskovalec na Fakulteti za družbene vede.

Povedano drugače, po letu 2014, ko je prišlo do neformalnega sistema, po katerem stranke predstavijo svojega vodilnega kandidata (Spitzenkandidat), je nov predsednik postal Jean-Claude Juncker, saj sistem predvideva, da vodilni kandidat najmočnejše evropske stranke postane naslednji komisar. Juncker je bil vodilni kandidat matične ELS, druga najmočnejša stranka S&D pa se je z njim, v skladu z zgoraj omenjenim neformalnim sistemom, pač strinjala. Letos tovrstnega neformalnega sistema skoraj zagotovo ne bo več, četudi sta že obe največji stranki uradno predstavili svoja kandidata, saj obstaja kar nekaj večjih neodvisnih blokov, kot je denimo Macronova ''Naprej republika!'' (La Republique en Marche!), ki ne pripada nobeni obstoječi evropski stranki in bi bila v primeru neformalnega sistema vodilnega kandidata izključena iz samega postopka. To bo privedlo do tega, da bo na zahtevo neodvisnih blokov prihodnji predsednik EK izvoljen po uradnem sistemu, in sicer kvalificirane večine.

Fragmentacija v EP bi sicer tudi brez neodvisnih blokov zamajala neformalni sistem, saj nobena stranka ne bo imela jasne večine, zaradi česar se izgubi predvsem legitimnost takšnega sistema. Dotično iskanje ravnovesja moči znotraj institucij EU ni obetavno, saj ni moč pričakovati, da se bo karkoli sprejelo pred imenovanjem komisark in komisarjev in predsednika oziroma predsednice EK. V zraku bodo torej obviseli predvsem letošnji predlogi o vpeljevanju skupnega depozitarnega jamstva za banke v evroobmočju, ločenem proračunu za evroobmočje in reformah konkurenčnega prava.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Dreamstime

Vpliv fragmentacije na države članice

V teoriji naj bi se volitve v EP osredotočale na politike in izzive, ki zadevajo celotno EU, a v praksi so evropske kampanje osredotočene predvsem na notranje politike, volivci pa evropske volitve razumejo kot nagrajevanje oziroma kaznovanje obstoječe vlade. Ena od takšnih držav bo zagotovo Francija, kjer je Macronova popularnost relativno nizka, to pa dokazujejo tudi ankete javnega mnenja, ki kažejo na tesen volilni boj med trenutnim francoskim predsednikom in Nacionalnim zborom Marie Le Pen. To pomeni, da bo Macron zagotovo omilil retoriko 'evropskosti' in v ospredje ne bo postavljal idej o ekonomskih in institucionalnih reformah EU, prav tako pa ne bo govoril o kontroverzni pokojninski reformi, ki se je bo raje lotil po volitvah. Nekateri analitiki celo ocenjujejo, da bi slabši volilni izid Macrona na evropskih volitvah lahko privedel do predčasnih volitev. Podobno zanimivo bo tudi v ekonomsko opešani Italiji in razdvojeni Nemčiji.

Če je Italija tehnično že v recesiji in se pred evropskimi volitvami ne bo pretirano ukvarjala s fiskalnimi izzivi, pa je Nemčija podvržena novemu iskanju identitet obeh največjih strank, ki sta v zadnjem obdobju postali vse bolj podobni. To je vzpodbudilo krščanske demokrate (CDU), ki bodo novo priložnost dobili predvsem na račun umika Angele Merkel, in socialne demokrate (SDP), ki bodo izgubljeno volilno telo zaradi t. i. ''tretje poti'' iskali z vračanjem h koreninam. Tokratne evropske volitve bodo prav tako sovpadale z lokalnimi, regionalnimi in državnozborskimi volitvami v Belgiji (tako vladne kot regionalne), Španiji (volitve v 13 avtonomnih regijah) in Nemčiji (ene regionalne in devet lokalnih volitev), zaradi česar bo politično okolje v teh državah že po evropskih volitvah precej drugačno.

Za konec velja omeniti, da so bile volitve v EP v preteklosti velikokrat relativno sekundarni volilni ritual, saj institucionalni domet pri reševanju kontinentalnih in svetovnih izzivov ni bil ključen. To se bo letos spremenilo, a ne zaradi novih pomembnih nalog in pristojnosti v skladu z Lizbonsko pogodbo iz leta 2009, temveč predvsem zaradi vzpona nacionalizma, evroskepticizma, vprašanja brexita, in novih političnih ter ekonomskih težav največjih držav članic EU. Volitve v EP bodo prvovrstni in najpomembnejši politični dogodek v Evropi, saj predstavljajo idealno priložnost za začetek reševanja skupnih težav. Namesto povezovanja se bomo, vsaj sodeč po prvih projekcijah, odločili predvsem za fragmentacijo in izgubili priložnost. A le čas bo pokazal, v kolikšni meri bodo volitve v EP leta 2019 ključne za prihodnost EU.

 

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
16. 03. 2019 21.59
+2
Haha, kar mislijo si naj, da bom koga volil. Grem raje za cel dan v naravo in svež zrak pol pa ruknem dva pira pa spat. Ma kakšne volitve neki.
Ate_ist
16. 03. 2019 14.32
+9
država me bo prepričala da grem na volitve takoj, ko mi bo omogočila portal na katerem bom imel v poimenski vpogled glasovanje za vsako odločitev. tako da bo jasno kako in o čem kateri od "izbrancev ljudstva" glasuje.
Bolfenk2
16. 03. 2019 13.28
+13
V EU parlamentu morajo dobiti večino politiki, ki se bodo zavzemali za zaprtje zunanjih meja in izgon vseh, ki so v Evropo prišli ilegalno. To je žal edino merilo za odličitev na volitvah koga voliti. Ni važno ali leve ali desne samo odnos kandidata do ilegalnih migracij je pomemben. Sicer kot civilizacija ne bomo preživeli.
Thinc25
16. 03. 2019 17.22
+7
Čim manj levičarjev pa bo vse dobro. Ga. Fajonova je vabila migrante v EU, taki osebki ne smejo priti v parlament EU.
tron3
16. 03. 2019 12.34
+7
V Sloveniji se je že začela kriza, prodaja nepremičnin zelo peša, so sploh vesel, če še kaj prodajo, pr avtih je podobn, jasno pri novih, pr starih je še vedno kr neki prometa, izvozniki dobivajo od svojih poslovnih partnerjev obvestila, znižajte cene, al pa bomo drugega dobavitelja itd...... Vse gre v pravo smer in prav je tako.
tron3
16. 03. 2019 11.51
+14
EU v resnici sploh ni, EU obstoja na bančnih računih EU elit, pa čist nč druzga. Npr. jasno, da se mora Bulčevi al pa npr. čebelarju Lojzu enkrat na mesnc smejat ko dobita nakazilo za svoje delo, čeprav vesta oba in to prav dobro, da sta meglo mešala cel mesec. Zato obstoja EU in NE zaradi Vas, jasnoooo!!!
lvclvc
16. 03. 2019 11.39
+17
Samo ne volite Tanje ljudje, pa smo zmagali. Ne pustite se zavajati.
Cesar Millan - Vodja krdela
16. 03. 2019 12.25
+11
Jaz že povedal !! Dokler se ti stari in ne sposobni politiki pri nas ne umaknejo ne grem na Evro volitve !! Pa še sigurno kakšen pameten ne bo šel !!!!
lvclvc
16. 03. 2019 13.36
-3
Ce ne gres na volitve si dal glas baksuzom ki manipulirajo rezultate, eg. SDju in ALDE psihopatu Verhofstadtu.
Ate_ist
16. 03. 2019 14.49
-3
če ne gremo na volitve, jim ne damo legitimne podpore. če bo volilna udeležba mizerna (sorodnikiki kandidatov in fanatiki) se bo vedelo, da kandidati nimajo kaj iskati v politiki. vsako njihovo dejanje ne bo imelo pravne veljave, ker dejansko ne bodo izbranci volilnega telesa.
tron3
16. 03. 2019 11.24
+0
€ = jugoslovanski dinar, kva so v Bruslju prepisoval pod strumnim vodstvom Junckerja in tete Gele od Beograda, kok se unič dnar, pa gospodarstvo al kva, pa javni razpisi, za nakupe fotokopircev pod okriljem EU komisije so se tud povečal.
Kaj_je_res
16. 03. 2019 11.14
+18
Dokler so na vrhu taki pajaci kot je Juncker, brez karizme, brez znanja, da se od daleč vidi, da je samo nastavljenec elit, ljudje ne bodo šli na volitve. Na prvem mestu bi moralo biti ohranjenje nacionalnosti, posameznih narodov, saj to Evropo dela posebno in raznoliko. Ne pa ta vsiljena multikulturnost, ki bo na dolgi rok ravno to barvitost narodov uničila, saj bomo vsi skupaj ena množica različnih posameznikov, ne pa več narod. Ne vem, zakaj je moralo toliko ljudi umreti v vojnah, če edinstvenost nekega naroda ni več pomembna - kdo bo še čislal slovenski jezik, kdo bo vstal ob slovenski himni, kdo bo ponosen na športne dosežke slovenskih športnikov, kdo bo sploh še pisal v slovenskem jeziku utd...? Verjemite mi, tujec nikoli ne bo razvil take vrste pripadnosti kot jo rojeni slovenski državljani. Skratka - Evropa, taka kot je, pomeni zaton majhnih narodov, kot je slovenski. In ravno nekateri Slovenci in Slovenke v Bruslju skandirajo, da naj Evropejci postanemo en narod, en potni list, na koncu ena vlada in en jezik.... Žalostno.
murinar
16. 03. 2019 11.23
+17
tron3
16. 03. 2019 11.12
+7
Maja se začnejo pogrebne slovestnosti EU, kok se počutite, kot zalujoči pogrebci. Niti pod razno ne grem na volitve, takemu podnu od podna bi z svojim glasom omogočil lagodno življenje.
lvclvc
16. 03. 2019 13.38
+0
Ne volis in si izdal narod ko te najbolj potrebuje. SD gre v euparl ker je pac 10000 placancev volilo Tanjo, volilna udelezba in manjko le te jih ne gane. Voli.
jured100
16. 03. 2019 11.07
+12
Še kar noben ne ve zakaj evroskeptiki toliko rastejo. Ajajaj... kakšna ignorantna beda elit in njihovih slepih lojalistov iz Bruslja. To je veliko večji problem, kot si ga predstavljamo - še huje pa je kako smo se spravili k njegovim reševanjem. EU bo na tak način (kljub mojim pro-EU prepričanjih) propadel. Vsaj probajte razumet tele evroskeptike pa boste nagruntali, da to niso le nacionalisti, populisti (kar je zelo nelogična beseda za klicanje teh ljudi) in starejši, toda tudi tisti, ki mislijo, da je EU nad vsem in da lahka dela kar hoče. Rešujte problem emigracije in poskrbte, da se influx leta 2015 ne ponovi več. Poskrbte, da se bodo ljudje počutili kot del Evrope in ne kot okupirane narode. Tukaj je zelo veliko razlogov in nacionalizem je le en majhen del. Ali se sploh zavedate kako je tem evroskeptikim všeč, da jih ne razumete?
smajser1
16. 03. 2019 10.47
+9
.. v evropi se vse prevec krade in okorisca na racun drzavlhanov evrope! Elita bogati!
omega _v6
16. 03. 2019 10.35
+18
Čemu bi šli na volitve?? Morebiti zato,da izvolimo 8 izredno dobro plačenih ljudi od katerih Slovenija ne bo imela nobene koristi!? Vlekli bodo zgolj velike plače za lastno državo pa ne bodo naredili nič!! Če se bo pot evropske unije nadaljevala v smeri kot jo poznamo sedaj je dosti boljše,da razpade!! Z takšno politiko kjer smo domačini drugorazredni državljani ni prihodnosti!! Dobri smo zgolj za plačevanje davkov ,da lahko tujci lepo živijo na naš račun!! Odnos unije do lastnega naroda je največja sramota demokracije!!
lvclvc
16. 03. 2019 11.40
+12
Na volite gres da Tanja ne bo spet sedela v parlamentu in srala po lastnem narodu medtem ko uvaza Afriko. Lp
Equilibre
16. 03. 2019 09.48
+24
po mojem mnenju bilo kdo ki bo izvoljen v ta parlament si ne bo zaslužil. Naši gredo tja samo na plačan dopust.
Manandi
16. 03. 2019 09.03
+12
Pogreb, Sedmina in zapuščinska razprava..
mackintosh
16. 03. 2019 09.44
-1