Slovenija

Toča uničila pridelek

Ljubljana, 04. 06. 2008 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
4

Na Primorskem je divjalo neurje, že ponoči pa so strele netile požare, poljščine so klonile pod točo, plaz pa je zasul cesto.

Današnje neurje na Obali
Današnje neurje na Obali FOTO: Dare Čekeliš

Danes ob 15.12 uri se je zaradi padavin na Domu pisateljev v Portorožu povesil žleb. Meteorna voda je začela zalivati omet, gasilci so namestili začasni žleb in preprečili nadaljnje namakanje.

Če imate fotografije ali posnetke neurij v Sloveniji, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si.

Včeraj ob 16. uri je v Šmartnem, v občini Slovenj Gradec, strela udarila v električni drog. Posledice so odpravili delavci Elektra. Prav tako so posredovali po udaru strele v električni daljnovod na relaciji Slovenj Gradec–Podgorje. Brez elektrike so bili nekaj časa v Podgorju, Homcu, Suhem dolu in Spodnjem Razborju. Ob 16.58 je meteorna voda zalila prostore za dostavo trgovine na Ronkovi v Slovenj Gradcu, okoli 15 kubičnih metrov vode so izčrpali gasilci. Med 17. in 18. uro je neurje s točo zajelo naselje Bukovnica v občini Moravske Toplice. Poplavilo je okrog dva hektarja travnikov, voda je zalila klet ene stanovanjske hiše, toča pa je poškodovala poljščine na približno 12 hektarjih in vinograd, velik dva hektarja.

Strela, ki je zadela v hišo na Volfovi v Domžalah. Fotografija je posneta iz Trzina, levo je Mengeš, desno pa Domžale.
Strela, ki je zadela v hišo na Volfovi v Domžalah. Fotografija je posneta iz Trzina, levo je Mengeš, desno pa Domžale. FOTO: Sebastjan Medved

Okoli 19.30 je neurje z močnim deževjem, vetrom, grmenjem in udari strele zajelo celotno območje Brežic. Prišlo je do izpadov elektrike, brez električne energije so bili v Bizeljskem, Pišcu, Pavlovi vasi, Globokem, Malem Vrhu, Dečnem selu, Bukošku, Krški vasi, Skopicah, Župeči vasi, Cerkljah ob Krki, Velikem Mraševem, Planini v Pobočju, Oštrcu, Kostanjevici in Globočicah pri Kostanjevici. Ob 20.30 je zaradi močnega naliva v Spodnjem Velovleku v ptujski občini zalilo več stanovanjskih hiš. Voda je zalila tudi kletne prostore stanovanjske hiše v Kočevju. Ob 21.11 je neurje zajelo celotno ptujsko območje. Poplavilo je več kleti, cest in podvozov. Ob 20.55 je v Brezju pri Dobjem, najverjetneje zaradi udara strele, zagorelo gospodarsko poslopje, zgoraj leseno, spodaj zidano, v velikosti 30 krat 15 metrov. Les, okoli pet ton sena in puhalnik za seno so pogoreli, poškodovana je bila tudi fasada sosednje hiše, na kateri so zaradi vročine popokala stekla na štirih oknih. Na srečo so rešili živino, kosilnico in traktor s prikolico. Ob 21.32 je zalilo še klet hiše v Kicarju na Ptuju. Ob 21.59 je v kletno stanovanje v Ulici Frankolovskih žrtev v Celju zaradi močnega naliva pričela vdirati podtalnica in meteorne vode. Posredovali so gasilci.

Ujeta strela med neurjem v okolici Celja.
Ujeta strela med neurjem v okolici Celja. FOTO: Jan Strmole

Ob 22.39 je v Farčnikovi koloniji v občini Zagorje ob Savi zalilo klet. Ob 22.36 se je na cestišče v Zgornji Svini sprožil zemeljski plaz, tako da je lokalna cesta na relaciji Peklar (Čeče)–Zgornje Svine zaprta. Na kraju so bili policisti in gasilci, ki so plaz označili. Posredovali so tudi pred garažo na Šuštarjevi koloniji, kjer so izčrpali dva kubična metra vode in očistili odtoke. Ob 22.44 je v naselju Bukovci v občini Markovci spet zalilo več kleti.

Ob 23.56 je strela udarila v hišo na Volfovi ulici v občini Domžale. Vodna strela je prepolovila strešno lego, ob odprtem oknu pa je zagorela zavesa. Strela druge večje škode ni povzročila, na kraju pa so bili tudi policisti, gasilci in dežurni uslužbenci Elektra. Danes ob 00.05 so meteorne vode zalile podvoz na cesti na Celjsko kočo v Pečovniku, do višine okoli pol metra. Gasilca sta očistila zamašene odtoke v podvozu, tako da je voda lahko odtekla.

Strela v okolici Celja
Strela v okolici Celja FOTO: Jan Strmole

In kakšno vreme nas čaka v prihodnje? Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 18 do 22, na Primorskem do 24 stopinj Celzija. Tudi v petek in soboto se bo nadaljevalo spremenljivo do pretežno oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami. Več o tem ...

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nocomment24kur
06. 06. 2008 12.21
A po tvojem bo pomagalo, če Janševa vlada s kakim podzakonskim aktom ukine neurja in segrevanje ozračja? Nehaj že srat s to politiko tam, kjer ni govora o njej!
Tonček Balonček
04. 06. 2008 17.26
Sreča je v tem, da se Slovenija kot predsedujoča držva Evrope na čelu z gospodom Janšo neomajano bori za dejanja, ki bodo učinkovala proti globalnemu spreminjanju klime, učinkovzaenkrat še ni, vendar je pri teh rečeh pač tako, da le majhni oraki lahko učinkujejo. Bravo vlada, prej ali slej ne bo več toče!
Ciril Ajster
04. 06. 2008 12.55
Prestopno leto nam bo v neurjih in viharjih uničilo polovico pridelkov,in napravilo ogromno materialne škode.