Slovenija

'To je prva akcija, ampak ne zadnja'

Ljubljana, 27. 07. 2009 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upokojenci so zbrali dovolj pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne, na kateri naj bi zamenjali dosedanje člane nadzornega sveta.

Zveza društev upokojencev, ki so jo podprli tudi sindikati, je zbrala že 13.500 pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne, ki naj bi bila jeseni in na kateri naj bi zamenjali člane nadzornega sveta.

"Z zbranimi pooblastili že lahko skličemo izredno skupščino Vzajemne, vendar nič ne hitimo," je dejala predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: POP TV

Na izredni skupščini nameravajo po njenih besedah zamenjati dosedanje člane nadzornega sveta, zatem pa se bodo novi člani podrobno seznanili s poslovanjem zdravstvene zavarovalnice. "Naš cilj je, da se sredstva namenjajo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ne pa za komercialne namene, s katerimi si zdaj bašejo žepe," je opozorila.

"Polovica upokojencev zelo težko plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje," je poudarila in dodala: "Vemo, kaj je solidarnost, kar pa je ekonomska elita v zadnjih letih izkoriščala."

Po njenih besedah je svetovna recesija pokazala, da "prizadevanja samo za dobiček ne vodijo nikamor". "To je prva akcija, ampak ne zadnja," je prepričana.

Pooblastila so začeli zbirati po tem, ko je 14. julija začela veljati novela zakona o zavarovalništvu. Uprava Vzajemne je v skladu z novelo dolžna sklicati skupščino na pisno zahtevo najmanj 1,5 odstotka zavarovancev, in sicer v 15 dneh od prejetja zahteve za sklic skupščine. Kožuh Novakova je povedala, da premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja plačuje 900.000 ljudi, med njimi je 600.000 delovno aktivnih, 300.000 pa upokojencev.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
27. 07. 2009 20.10
Buena Vita
27. 07. 2009 20.10
vikica ma v beogradu je takrat jokala,in lokarjeva tud--le KOROŠEC JE ŠEL POKONČNO IN HAFNER, ČISTI DOBITEK JE ZA UPOKOJENCE,SAMO ŠE VEČJI BI BILA ČE BI BILA INICIATOR ZA IZPIS PO ŽEPU UDARIŠ,POTEM JE EFEKT
vikica11
27. 07. 2009 16.43
Veseli me, da se je g. Mateja Kožuh lotila Vzajemne in aktivirala upokojence. Zaupam ji, kajti živo se je spomnim kako je z g. Kučanom in ostalimi delegati Slovenije odločno odkorakala iz "zaprepadene" dvorane v Beogradu, v protest nestrinjanju s tedanjo politiko ZKJ.