Slovenija

Tišja 'kroska' za specialce in slovenski odgovor na drone

Ljubljana, 07. 07. 2024 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
72

17-letni Mark Müller na ploščadi pred garažo ljubljanske vojašnice sede za krmilo močnega motorja in požene proti bližnjim kupom gramoza. Čeprav je videti kot motokrosistična vožnja, ni značilnega hrupa in vonja po bencinu. Nič čudnega, saj gre za električni hard enduro motor, ki ga razvijajo posebej za vojaške potrebe. Preden ga je testni voznik spravil na plano, je bil v hangarju naložen zadaj na lahkem oklepniku perun 4x4, ki pa ima na strehi tudi posebno kupolo, daljinsko voden sistem zračne obrambe Mangart 25. Gre za slovenski izdelek, ki je veliko pozornost pritegnil tudi v Parizu.

Ministrstvo za obrambo je ta teden v ljubljanski vojašnici Edvarda Peperka predstavilo 19 raziskovalno-razvojnih in inovacijskih projektov na področju obrambe, ki jih razvija devet visokotehnoloških slovenskih podjetij.

"Nikoli ne bomo največji in ne bomo si mogli privoščiti veliko serijskih proizvodenj, kot si jih drugi, lahko pa smo tehnološko med najbolj razvitimi. In tudi smo," je ob tem poudaril obrambni minister Marjan Šarec. Meni, da raziskave in razvoj ter lastna oprema, oborožitev in tehnologija niso le vprašanje denarja, ampak tudi vprašanje neodvisnosti, domoljubja in lastne samozadostnosti v "krutem svetu, ki smo mu danes priča". Poudaril je, da morata tako Slovenija kot Evropa nujno razvijati lastno industrijo, navkljub nekoliko višjim stroškom, saj "pridejo nevihte, ko je še kako pomembno, če imamo svojo opremo".

Omenjenih 19 projektov je predstavilo devet podjetij. Generalni direktor direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Željko Kralj je poudaril, da je ključno, da gre za slovenska podjetja z velikimi uspehi pri razvoju oborožitvenih sistemov in daljinsko vodenih oborožitvenih postaj, predvsem za nemško obrambno industrijo.

Med številnimi projekti je izpostavil oborožitveno postajo v okviru konzorcijskega projekta zračne obrambe Mangart 25. "Gre za protiletalsko zaščito in takega sistema trenutno na svetu ni," je zatrdil.

Mangart 25 smo si torej  pobliže ogledali. Gre za kupolo, ki je nameščena na vrhu lahkega oklepnika perun 4x4.

Predstavitev Mangarta 25, kupole na strehi peruna 4x4.
Predstavitev Mangarta 25, kupole na strehi peruna 4x4. FOTO: Luka Kotnik

"To je zvezda predstavitve, saj gre za sistem, ki je bil razvit kot rezultat razvojnega sodelovanja petih slovenskih podjetij v enem letu, in predstavlja odličen nastavek za izboljšanje oziroma nadgradnjo določenih zmogljivosti Slovenske vojske v prihodnjem obdobju," pravi Marko Oreškovič iz podjetja Valhalla Turrets, ki se ukvarja z razvojem daljinsko vodenih kupol in postaj. Začeli so z dvema zaposlenima, zdaj jih imajo že skoraj 20, plus 10 zunanjih sodelavcev. Povprečna starost inženirjev je pod 30 let. Delajo tudi za naročnike iz Nemčije, Italije, Švice, na mizi imajo že nove pogodbe, ki pa jih javno še ne razkrivajo.

"Stvar je vojaški predmet, ampak to, kar je notri, kar je sama pamet, je pa informatika, elektronika, elektrotehnika," Oreškovič ob pogledu na kupolo pojasnjuje, da so naročniki tudi iz civilne sfere. "Obdelovalni stroji, naprave v industriji, veliko je tega," naniza.

Sistem zračne obrambe Mangart 25
Sistem zračne obrambe Mangart 25 FOTO: Luka Kotnik

Mangart 25 je konzorcijski projekt. Konzorcij se ustanovi za posamezni projekt, vsako podjetje prevzame svojo nalogo, po zaključku projekta se razpusti. Projekt tako izvaja konzorcij petih slovenskih podjetij: poleg omenjene Valhalle, ki je vodilno podjetje v konzorciju, odgovorno za mehansko konstrukcijo, sistemsko integracijo in koordiniranje z naročnikom, sodelujejo pa še ASH (elektrika in elektronika, sistemi vodenja kupole), Carboteh technologies (sistem BANS), Leokom (logistična podpora) in Guardiaris (simulatorji).

V simulatorju.
V simulatorju. FOTO: Luka Kotnik

"Za vsak nov oborožitveni sistem, ki ga sprejme v uporabo Slovenska vojska, je denimo treba pripraviti tudi simulatorje. Gre za učne pripomočke, ki 100-odstotno simulirajo delovno postajo v vozilu. Prve faze usposabljanja vojakov za delo s tem sistemom se opravlja na simulatorjih," pojasnjuje Oreškovič, ki je vodja konzorcija.

Pri Mangartu 25 gre za kombinirano oziroma večfunkcijsko kupolo, ki omogoča delovanje po zračnih in zemeljskih ciljih na trikilometrski razdalji. "Ima večjo zalogo streliva kot druge kupole. Ob strani ima mitraljez, ki omogoča delovanje po pehotnih ciljih ali manjših dronih. Ima tudi najsodobnejšo namerilno opazovalno napravo, ki je tudi slovenski izdelek," našteva sogovornik, ki je prepričan, da gre za izdelek, ki je odgovor na izzive sodobnega bojišča. Spomnil je na prizore, ki smo jim v tem trenutku priča v Ukrajini: "Dejstvo je, da so droni oziroma brezpilotni letalniki spremenili sliko na bojnem polju in mi smo prepričani, da je ta kupola zelo dobro izhodišče za neko trajnostno rešitev," pravi sogovornik.

Sistem zračne obrambe Mangart 25
Sistem zračne obrambe Mangart 25 FOTO: Luka Kotnik

Kupola je nameščena na perunu 4x4, lahkem kolesnem oklepnem vozilu. Opremljena je z več različnimi orožji in kamerami za opazovanje bojišča ter za delovanje po odkritih ciljih. Večji top omogoča delovanje na večje razdalje, mitraljez na krajše. Kamere omogočajo pogled podnevi, ponoči, celo v megli. "S takim sistemom lahko spremljamo zračno sliko. Nameščen je tudi mali radar z dometom enega kilometra, s katerim zaznamo dron, ga opazujemo s kamerami in nato nanj streljamo z mitraljezom ali topom," Oreškovič pokaže na spuščeno cev v vodoravnem položaju, ki pa se lahko usmeri navzgor do kota 70 stopinj, torej skoraj navpično.

Cilj projekta Mangart 25 je razvoj tehnološkega modela lahkega daljinsko vodenega sistema zračne obrambe, ki omogoča delovanje na brezpilotne letalnike, helikopterje in letala, kakor tudi cilje na Zemlji do razdalje 3000 metrov. Kupola je opremljena z avtomatskim topom kalibra 25 x 137 mm, mitraljezom kalibra 7,62 mm, elektrooptično namerilno-opazovalno napravo, AESA radarjem in stimulatorjem alarmov na detektorjih leta protiletalskih raket v helikopterjih in letalih (BANS). Kupolo spremljajo tudi digitalni dvojček ter namizni, vdelani in dinamični simulator daljinsko vodenega sistema zračne obrambe.

"Kombinacija kamer, radarja in orožja omogoča učinkovito delovanje po grožnjah ter njihovo uničenje, preden denimo napadejo nek pomemben cilj. Ta cilj je lahko neka vojaška enota, lahko pa je tudi nek objekt, denimo vladni objekt ali Jedrska elektrarna Krško," ponazori. "S konfiguracijo več takih oborožitvenih sistemov na strateških lokacijah se lahko učinkovito brani pred grožnjami iz zraka, seveda pa tudi v konvencionalnem pehotnem bojevanju," dodaja. Kaj torej lahko omenjena kupola sklati iz zraka? "Sklati lahko vse, kar lahko zadane," odgovarja Oreškovič. "S tem lahko delujemo po dronih, helikopterjih in letalih," pravi.

Sistem zračne obrambe Mangart 25
Sistem zračne obrambe Mangart 25 FOTO: Luka Kotnik

"Če pogledate stare tanke, je posadka v sami kupoli. Sedi v košari pod kupolo in se vrti skupaj z njo. Pri nas je kupola povezana z delovnim mestom na zadnji klopi preko kabla. Posadka je varno zaščitena v vozilu pod zaščito oklepa in ni neposredno izpostavljena neki nevarnosti, nabojem, raketam, artilerijskim izstrelkom," primerja.  

"Ko se je izkazala potreba po nadgradnji zmogljivosti zračne obrambe, smo na razpisu ponudili rešitev, ki je specifično konstruirana za ta namen. Je pa modularna, kot rečemo. Če se izkaže, da Slovenska vojska potrebuje denimo še rakete zemlja-zrak, jo lahko nadgradimo," zatrdi Oreškovič, sicer strojni inženir.

Marko Oreškovič je strojni inženir pri Valhalli
Marko Oreškovič je strojni inženir pri Valhalli FOTO: Luka Kotnik

Sogovornik je prepričan, da se z uspešno izvedbo projekta odpirajo priložnosti za vključevanje slovenske obrambne industrije v skupne evropske razvojne projekte. Zmogljivost novega sistema zračne obrambe pa odpira tudi možnosti za soudeležbo slovenske obrambne industrije pri izpolnjevanju zavez do Nata pri opremljanju srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona, dodaja.

Direktorat za logistiko Morsa je sicer omogočil tudi, da se perun skupaj s kupolo sredi junija prepelje na znani sejem Eurosatory v Pariz, kjer je bil po besedah Oreškoviča eden bolj obiskanih razstavnih eksponatov.

Električni robustnež slovenskega porekla

Perun pa ne nosi le kupole, zadaj je nameščen tudi Strix, električna "kroska". Gre za t. i. hard enduro, kompakten električni motor s 70 kilovati.

Vojaški trio: Perun, Mangart 25 in Strix
Vojaški trio: Perun, Mangart 25 in Strix FOTO: Luka Kotnik

"Gre za povsem slovenski razvoj, na tržišču nismo našli tako kompaktnega električnega elektromotorja s tako močjo, tudi tako kompaktne baterije ne. Ta baterija ima 6,5 kilovatne ure, je hitro izmenljiva, tudi kaj takega na trgu ni bilo, inverter, vse skupaj je optimizirano. V primerjavi z bencinskimi neprimerljivo bolj optimizirana raba energije. Prednost izmenljive baterije je, da se na hitri polnilnici v desetih minutah napolni od 20 do 80 odstotkov," našteva Dejan Nadoh iz podjetja STRiX eMotors, ki je specializirano za razvoj in proizvodnjo električnih motorjev.

Dejan Nadoh
Dejan Nadoh FOTO: Luka Kotnik

Razvijajo več motorjev, enega izmed njih, ki je primeren tudi za brezpotja, pa torej trenutno testira tudi Slovenska vojska. "Oni imajo na terenu vedno poleg še neko taktično vozilo, bazno vozilo, z motorjem gredo nekaj kilometrov stran, deset, dvajset, trideset, nikoli doslej še niso potrebovali za 100 kilometrov baterije, ker se vedno nato vrnejo do tega taktičnega vozila, kjer lahko napolnijo motor naprej," pojasnjuje, kako uporabljajo tak motor. Perun denimo nosi tudi 18-kilovatni generator.

(Ne)slišni vojaški specialci

Nadoh pravi, da so bili motorji od nekdaj del vojaškega voznega parka, saj premagujejo vrzel med večjimi in težjimi taktičnimi vozili, ki niso tako mobilna, ter pehoto, ki je zelo mobilna, vendar počasna. "Motorji pa so nekje vmes. Tudi težke terene premagujejo z lahkoto, če to voznik zna, prav tako z izredno hitrostjo. Njihova večna težava pa je bila, da so tako hrupni, in ker so tako naviti motorji, je z njimi povezanega tudi veliko vzdrževanja," pojasnjuje.

Električni motor Strix
Električni motor Strix FOTO: Luka Kotnik

"Prednost tega motorja pa je, da izredno tih, ima nizek termalni odtis, potrebna je nizka raven vzdrževanja v primerjavi z bencinarji, ni nobenih oljnih filtrov, zračnih filtrov, tako da se motor lahko zvrača levo in desno, lahko se gre z njim čez vodo, se ga potopi vanjo. Tega se z motorji na notranje izgorevanje ne more početi," našteva.

STRiX je visokozmogljiv električni hard-enduro motor, posebej zasnovan in razvit za vojaške namene. Zaradi 70 kW električnega motorja, posebnega sistema vzmetenja in CrMo okvirja, je namenjen za uporabo na najzahtevnejših terenih. Ima zamenljivo baterijo s kapaciteto 6,3 kWh in možnost hitrega polnjenja. Kljub moči pa skorajda ne pušča sledi zvoka ali toplote.

Kot pravi, je prav zato primeren denimo za specialne enote. "Hitro in tiho približevanje, motor se dejansko sliši šele, ko je od tarče ali nekega objekta oddaljen le še 20 metrov. Ima tudi veliko modulacij, denimo 'stelt mode', tako da se specialci ali izvidnica res izredno tiho lahko približajo. Ima pa tudi izredno moč, zato se lahko zelo hitro bodisi približaš bodisi zbežiš," pravi. Po njegovih besedah poleg specialcem in izvidnici prav pride tudi ostrostrelcem, ki prav tako potrebujejo tišino, zaradi možnosti nadgradenj pa je mogoča širša uporaba. Lahko namreč dodajo nosilce za orožje, pištolo, puško, strelivo, ali pa denimo nahrbtnike.

Električni motor Strix in njegova zimska različica (zadaj).
Električni motor Strix in njegova zimska različica (zadaj). FOTO: Luka Kotnik

V manj kot eni uri pa je mogoča tudi predelava – iz motorja se za letni čas lahko preobrazi v zimsko prevozno sredstvo. Zadaj se namreč lahko namesti gosenica, spredaj smučka. "Zato je bilo tudi toliko moči za motor, ki je potrebna, da se z gosenico lahko premika tudi v globokem snegu," pojasnjuje sogovornik. Pravi, da veliko zanimanje v tem primeru velja predvsem na Finskem ali pa v ZDA na meji s Kanado.

Pnevmatika in "smučka".
Pnevmatika in "smučka". FOTO: Luka Kotnik

Njihovo podjetje največ sodeluje prav s tujino. Pred kratkim so podpisali pogodbo z distributerjem opreme za ameriško vojsko. Veseli pa jih sodelovanje s Slovensko vojsko, saj od Enote za specialno delovanje (ESD) dobivajo veliko povratnih informacij, kako bi ta motor lahko še bolj optimizirali, da bo primeren za uporabo za specialne enote. S testnimi vozniki pa motor razvijajo tudi v smeri, da bo primeren za civilno rabo.

Lažje obvladljiv kot njegova bencinska različica

Govorimo tudi s testnim voznikom Strixa, komaj 17-letnim Markom Müllerjem. "Moja zgodba se je začela, ko sem bil star štiri leta, takrat sem prvič začel z vožnjo. Pri devetih letih pa sem se odločil, da bom začel tekmovati in se bolj resno ukvarjati s tem športom," se spominja zaljubljenec v motokros. "Potem pa se je moj mehanik odločil, da bo začel razvijati Strix in me je vprašal, če bi poskusil," pripoveduje, kako je pred nekaj meseci prvič sedel za krmilo električnega dvokolesnika. Testiral ga je v Orehovi vasi v občini Hoče-Slivnica, ki je že več kot 60 let sinonim za motokrosistične dirke v Sloveniji.

"Motor me je res šokiral, kakšno moč ima v primerjavi z običajnim motokros motorjem. Da gre povsod, ne glede na razmere, po suhem, po blatu," zatrdi. Kot pravi, je njegova prednost tudi to, da ima samo dve funkciji: "Zavoro, zadnjo in sprednjo, medtem ko sta pri običajnem kros motorju sklopka in zadnja zavora na nogi, tukaj vse funkcije opravljaš na roki, kar je veliko lažje," opisuje.

Sestavni del motokrosa sta sicer tudi značilni hrup in vonj po bencinu, v tem primeru pa to izostane. "Nisem si predstavljal, da bodo šli motorji, sploh pa motokros motorji, v to električno smer. Sprva sem bil skeptičen, ali bi sploh poskusil, zdaj pa na to gledam povsem drugače," priznava mladenič, ki dodaja, da je tak motor za nekoga, ki nima izkušenj s pravo "krosko", precej bolj obvladljiv kot njegova bencinska različica. 

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25petelinov
08. 07. 2024 13.40
+1
Zanimivo branje👍🇸🇮💪
HumanNOTsheep
11. 07. 2024 17.29
Če si v življenju prebral samo par pamflet je še kako zanimivio ja ....
ssbobo
08. 07. 2024 13.24
+1
Aha..... elehtro oligarh bo pa polnilnice razpelal po slow3niji da bodo taisti elektro kwazi kokoroske lahko sploh pršle od enga štekarja do druzga. ... žičkar bo pa koruzo metal v puško..... k ni bil izvoljeb v parlament z strani ljudsatva..... butale
McGregor---
08. 07. 2024 12.18
+4
Teren posuješ z odskočno razpršilnimi minami na poteg, pa da vidimo kako tiha bo ta kroska 😉😂
Janez Novak 13
08. 07. 2024 11.29
+4
A ni škoda vsega tega denarja? Vojske sploh ne bi bile potrebne, če bi imeli ljudje pamet.
jaz pa pojdem
08. 07. 2024 12.18
+3
HumanNOTsheep
11. 07. 2024 17.20
Vojska je vedno vse rešila ... hahahahah kakšni maloumneži skačejo po portalu... kaj ti bo vojska proti raketam ? Aja sej "nas" bo nato "čuval" seveda da bo kot je čuval drona kateri je padel v zagrebu ...
Nace Štremljasti
08. 07. 2024 10.57
+4
to jim bo prav prišlo ko bodo bežali kot iz Afganistana da jih sandalarji na Tomos motorjih nebodo slišali a imajo dinamo za filati morajo pa kar dober ter dolgo vrteti dinamo da nabirajo baterijo totalno metanje denarja stran bolje da nabavijo osle ter ustanovijo oslovski divizijo ane
zdravkob
08. 07. 2024 10.45
-1
Ni slabo. Orožarsko industrijo smo čist opustili, čeprav smo bili glavni za časa Jugoslavije. Za ta motor bodo še povedali na sejmih, kako je s tem, malo nerodna reč vseeno. Za nek anti-dronski sistem pa so gotovo vroči časi.
Grma53
08. 07. 2024 09.33
+4
Ta članek je sigurno financirala vojska, ki mora porabiti denar, ki ji je bil dodeljen, pa čeprav za neumnosti. Koliko smo zapravili za 5 motorjev, ki jih bi mogoče rabili, pa še to le v mirnem času, ve samo Bog. In samo on ve, koliko denarja zmečemo na ta način skozi okno.
jaz pa pojdem
08. 07. 2024 08.52
+1
Ta zelena barva mi je ze od nekdaj tako huda, da sem ze svoj avto hotel oblečt v njo. Ampak pride par jurjev plus tega da imas vrata pa stebricke v drugi barvi.
Pure
08. 07. 2024 08.46
+3
elektrika je bedarija..v primeru konflikta se bodo pa filali kje sred gozda na drevesu? bv čist stran vrzen denar
Mateja88
08. 07. 2024 10.52
+2
Si zamišljaš modernega Partizana ki krade elektriko kmetu, da si napolni ta motor.
Pure
08. 07. 2024 11.20
+1
ZDA teror
07. 07. 2024 21.23
+2
Zračna obramba proti frčoplanom, ja
txoxnxy
07. 07. 2024 21.19
-1
Te kitajske igračke dobite za 50 € na spletu mal pospricaš pa zgubljen državi za milijone prodaš.
Iqos
07. 07. 2024 21.18
-4
Vidim da so jim nove igračke na štrom za prosti čas kupil. Kakšno korist imaš od tega v vojni?? To bi lahko uporabljal samo poštarji, pa še to ne bi vsal dan sprot pošte dobil.
MucaNeGrize
07. 07. 2024 21.05
+1
kakšna neumnost...milljone za vojsko in orožje...namesto zdravstvo, šolstvo, znanost, za otroke , invalide ...starejše...Skrajno degutantno in beebavo. fuuuuj
koral45
07. 07. 2024 21.52
+5
Muca kako si ti dober človek pa še mirovnik.
odpisani zasedli vlado
07. 07. 2024 20.56
-5
Zakaj pa ni marjan šarac naredil tega testa motorja,ko je pa tako velik strokovnjak za vojne zadeve hahahahaha.Bi ga samo pometli skupaj in bi bil blažen mir pred njim.
2fast4
07. 07. 2024 20.45
+8
Biti zaposlen v vojski je najboljše delo v JS. Boli te ki ta, pisnih zadev nimaš, če hočeš športaš, imaš zagotovljene obroke plus plačan si za ne delo...
franc1972slo
07. 07. 2024 20.38
-7
Haha policija na električnih motorjih. Kaj mi bojo napisali kazen za preveliko možatost?
Na pol ovca
07. 07. 2024 20.36
-8
lool kako mečejo miljione za sranje, sicer pa ovce so zato da se strižejo edin težava slo ovac je v tem da skor ni več volne ... no ja je pa še meso...
Na pol ovca
07. 07. 2024 20.37
-8
ravno gledam an jutubu francoskega analitika eden redkih, ki je uravnotežen okrog Ukrajine " HistoryLegends " za reveže ki ne razumejo angleško lafko si vklopite podnapise
400 000
07. 07. 2024 20.35
+1
Hvala palcek putin da si zbudil Evropo. Ce vlozimo toliko % v vojsko kot trenutno rusija, potem se sprehodimo do kitajske meje. Bravo 4d sahist. Palcek s podlozenimi suhi haha
Na pol ovca
07. 07. 2024 20.38
-3
Rudar
08. 07. 2024 10.38
Rudar
07. 07. 2024 20.33
+3
Bravo, treba bit pripravljen. Da nas ne presenetijo več, kot leta 91.
Maribor?an 1
07. 07. 2024 20.24
-6
Saj boljše da mamo vse tiho pa da nas noben ne sliši ker kaj takega pa še ne. Pa komu je potrebna vojna sploh pa proti kakšni Rusiji ki smo jim lahko hvaležni da sploh so....
Rudar
07. 07. 2024 20.32
+4
Ful hvaležen si lahko okupatorju in morilcem. Bravo.