Tujina

Tibet spet pričakuje turiste

Lhasa, 25. 06. 2008 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tuji turisti so spet dobrodošli na strehi sveta, medtem ko je novinarjem pot tja še naprej prepovedana. Prva turista, ki bosta po marcu obiskala območje, sta Šveda.

Tibet je spet odprt za tuje obiskovalce.
Tibet je spet odprt za tuje obiskovalce. FOTO: Reuters

Tibet, ki je bil od marčevskih nemirov zaprt za tuje turiste, so znova odprli za obiskovalce iz tujine. Že danes naj bi na 'streho sveta' prišla dva švedska turista, v nedeljo jima bodo sledili še štirje iz Singapurja. Vstop v to kitajsko avtonomno območje pa je še vedno prepovedan za tuje novinarje.

Ob 57. letnici kitajske nadvlade so v Tibetu izbruhnili protesti, ki jih je Peking sredi marca nasilno zatrl. Svetovna javnost je to odločno obsodila, številni pa so pot olimpijske bakle po zemeljski obli izkoristili za proteste proti Kitajski in v podporo Tibetu.

Olimpijski ogenj je v soboto ob strogih varnostnih ukrepih prispel v tibetansko prestolnico Lhaso. Pot je minila brez incidentov, enega pa si je privoščil vodja tibetanske komunistične partije. Med govorom ob sprejemu plamenice je namreč udrihal čez tibetanskega verskega in političnega voditelja dalajlamo. Mednarodni olimpijski komite je zato že napovedal preiskavo.

Zaradi protestov ob delovna mesta

Ker po marčevskih nemirih na strehi sveta ni bilo turistov, so številni domačini ostali brez dela.
Ker po marčevskih nemirih na strehi sveta ni bilo turistov, so številni domačini ostali brez dela. FOTO: Reuters

Konec aprila je Kitajska ponovno dovolila potovanje v Tibet skupinam domačih turistov, v maju pa tudi obiskovalcem iz Hongkonga, Macaa in Tajvana, ob tem pa je obdržala prepoved za tuje turiste in novinarje. Zaradi tega so se v težavah znašla mnoga podjetja v Lhasi. Tako je po poročanju časopisa Tibet Daily hotel Lhasa, eden najpomembnejših v mestu, začasno odpustil več kot tri četrtine osebja.

Kitajsko zatrtje protestov, ki so se iz Lashe razširili po vsem Tibetu, je po trditvah tibetanskih voditeljev v izgnanstvu terjalo 203 smrtne žrtev. Kitajska pa pravi, da je ubila enega "upornika", medtem ko tibetanske protestnike obtožuje za smrt 21 oseb.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SloVeNeT
25. 06. 2008 18.02
Čudn da so sploh priznal da so koga ubil, vse pa že pove to, da turistom ni blo dovoljeno vstopiti v Tibet...