Slovenija

'Namesto pol ure vožnja do šole traja skoraj dve in s tremi vmesnimi prestopi'

Ljubljana , 05. 09. 2024 10.56 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letošnji začetek šolskega leta ponekod spremljajo težave z avtobusnimi prevozi otrok. S septembrom so namreč začeli veljati novi vozni redi za medkrajevne avtobuse, a številni potniki se pritožujejo, da se nabito polni avtobusi peljejo kar mimo postaj, hkrati pa ponekod avtobusov sploh ni. "Učenci so se na relaciji Zagradec–Novo mesto, kjer je kmetijska šola Grm, včasih vozili pol ure, sedaj uro in tri četrt, ob tem morajo še trikrat presesti," je težave ob uvedbi novih voznih redov na podeželju opisal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. Družba za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) medtem poudarja, da se ob vsaki zaznani situaciji težave rešujejo takoj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prepolni avtobusi ne ustavljajo na postajah
    03:09
    Iz 24UR: Prepolni avtobusi ne ustavljajo na postajah
  • 'Dijaki so prej za prevoz porabili pol ure, zdaj potrebujejo skoraj dve uri'
    00:50
    'Dijaki so prej za prevoz porabili pol ure, zdaj potrebujejo skoraj dve uri'

 

Kot smo že poročali, nas je več potnikov iz različnih koncev Slovenije v preteklih dneh obvestilo, da imajo s prenovljenimi voznimi redi težave. Otežena logistika je tako na širšem območju Ljubljane, pa tudi na Štajerskem in Dolenjskem. 

"Podeželje je podhranjeno z javnim prevozom. Najbolj kritične regije so Kozjansko, Koroška in Suha krajina," je opozoril predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. Z več koncev Slovenije so na zbornici prejeli klice članov, ki so bili ogorčeni, da so otroci šolo zamudili, nekateri so morali prekiniti delo na kmetijah ali za nekaj ur vzeti dopust, da so šolarje sami lahko peljali v šolo, tudi popoldne so učenci domov prihajali pozneje kot prejšnja leta, je povedal. 

"Primer iz Suhe krajine. Učenci so se na relaciji Zagradec–Novo mesto, kjer je kmetijska šola Grm, včasih vozili pol ure, sedaj uro in tri četrt, ob tem morajo še trikrat presesti," je težave ob uvedbi novih voznih redov opisal Žveglič. Opozoril je tudi, da učenci ponekod na avtobuse zaradi prezasedenosti ne morejo. Po njegovi oceni je prejšnji sistem dobro deloval, saj se dijakom ni bilo treba presedati. 

KGZS je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pozvala, naj ukrepa in zagotovi ustrezne frekvence avtobusov in dovolj kapacitet, da ne bo težav, ki jih imajo otroci in posledično tudi starši.

 Spremenjen vozni red velja tudi na linijah LPP, pri Slovenskih železnicah pa odslej ni več mogoče na vlakih kupiti ali podaljšati abonentskih vozovnic.
Spremenjen vozni red velja tudi na linijah LPP, pri Slovenskih železnicah pa odslej ni več mogoče na vlakih kupiti ali podaljšati abonentskih vozovnic. FOTO: Bobo

DUJPP: Nobena linija ni bila ukinjena, večina situacij in težav je hitro rešljivih

Družba za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) medtem poudarja, da se ob vsaki zaznani situaciji težave rešujejo takoj. "Ob vsakem začetku novega šolskega leta prevozniki v prvih dneh rešujejo različne situacije z relacijami, urami odhodov in zasedenostjo. Letos pa so te težave ob menjavi sistema postale vidnejše, saj se koncesionarji soočajo z izzivom izvedbe večjega števila relacij," pravi direktor DUJPP Miran Sečki.

Potnike na DUJPP prosijo za razumevanje nastale situacije in zagotavljajo, da bodo preverili vse navedbe v sporočilih, ki so jih prejeli, in uvedli ukrepe z izboljšavami.

"S situacijami na terenu so seznanjeni tudi pristojni organi in nadzor poslovanja. V seznamu pritožb trenutno podrobneje preverjamo situacije ne izvedbe voženj, za katere v nadzoru poslovanja pripravljamo tudi kazni," je dejal Sečki.

Na DUJPP so v sredinem sporočilu za javnost zagotovili, da nobena linja ni bila ukinjena ter da so novi vozni redi, linije in frekvence odhodov usklajeni s koncesionarji avtobusnih prevozov (Arriva, Nomago, LPP, AP Murska Sobota) ter nadgrajeni in izboljšani.

"V pripravi novih voznih redov smo sledili smernicam, da obstoječe, dobre vozne rede ohranimo in stanje zgolj nadgradimo, razširimo. Tako smo z novimi voznimi redi koncesionarje pogodbeno zavezali, da od 1. julija 2024 zagotavljajo izvedbo 20-odstotnega povečanja voženj po vsej Sloveniji," je dejal Sečki.

Kot pravi, je cilj izboljšav, da bi javni potniški promet uporabljalo več ljudi.

V DUJPP še ocenjujejo, da je večina situacij in težav, ki so se ob uvedbi novega režima letnega voznega reda pojavile, hitro rešljivih. V želji po čimprejšnji ureditvi težav sodelujejo z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi, so še zapisali.  

Dijaška skupnost Celje: Namesto izboljšav vrsto težav

V Dijaški skupnosti Celje medtem poudarjajo, da se dijaki, ki so vsakodnevno odvisni od javnega prevoza, zdaj soočajo z neobvladljivimi zamudami, preobremenjenimi vozili in nerazumno dolgimi potmi. " Spremembe avtobusnih linij in urnikov so marsikateremu dijaku pot podaljšale tudi do dve uri, kar vključuje več prestopov in neudobno čakanje na postajah in to v najmanj ugodnem času."

Spremembe so, namesto da bi izboljšale dostopnost in učinkovitost prometa, uvedle vrsto težav, pravijo. Ob tem opozarjajo, da so bile izvedene brez vključevanja ključnih deležnikov - dijakov in šol. 

"Kljub našim prizadevanjem in nenehnemu trudu za ugodne vsakodnevne razmere dijakov nas Družba za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) nikoli ni povprašala za mnenje ali povabila k sodelovanju pri pripravi novih voznih redov. To je nedopustno. Nobenega smisla nima, da o prevozih, ki jih dnevno uporablja na tisoče dijakov, odločajo ljudje, ki realnih potreb ne zaznavajo iz prve roke. Uradni podatki in informacije, ki jih DUJPP prejema, pogosto ne odražajo dejanske situacije na terenu," dodajajo. 

Od DUJPP in koncesionarja Nomago pričakujejo nemudno ukrepanje. Pozivajo jih, naj v sistem vrnejo lanskoletne vozne rede in linije ter tako vsaj začasno rešijo probleme in stiske dijakov. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
06. 09. 2024 12.36
+3
Slovenija je lepa dežela in prav je, da si jo ogledajo, preden bodo morali v tujino za kruhom. Po tej vladi bo ostala tu le še večja revščina
son?ek11
06. 09. 2024 12.18
+2
Ne razumem teh " "pametnjakovičev", ko hočejo pogruntat toplo vodo!! Če je na določenih relacijah vozni red funkcioniral, bi ga morali pustiti pri miru!! In preden bi kaj spreminjali, bi morali spraševati potnike( uporabnike). Saj so avtobusi zaradi ljudi in bi se morali prilagajali ljudem in njihovim potrebam!! Torej služba, šola.......
Inred
06. 09. 2024 12.10
+4
V okolici Lj je enako slabo. Ukinjen bus, vlak pa 20 min ali več zamude. Kot v 19. stoletju
brezveze13
06. 09. 2024 11.26
+5
novo šolsko leto kot vedno nov vzvod za izsiljevanje, v moji mladosti smo hodili peš v šolo tudi do 4km in več po meterskem snegu in neočiščenih poteh, dandanes bi pa mladina da pride šola do njega tastari se pa pustijo izsiljevati mulariji. Imamo tudi mi otroke ampak nadaljujemo z vzgojo naših prednikov in nič zavito v vato, otrok se mora navaditi samostojnosti in za to ni potrebna nobena prisila , temveč samo lepa beseda, da ne bi kdo takšen način vzgoje tzretiral kot nasilno.Nasilni so lahko samo določeni starši ampak ti niso nasilni samo do otrok ampak tudi do družbe
U1665256761563
06. 09. 2024 10.54
+4
Glede na to, da ena stran pravi, da vožnje trajajo tudi do 2 ure z večimi prestopanji, druga stran pa, da so novi vozni redi nadgrajeni in izboljšani, so očitno še daleč do skupne rešitve :)
obožeobože
06. 09. 2024 10.52
+0
Dol z Golobom! Janša....Janša!!!
levnuh, ne svecko
06. 09. 2024 13.38
-1
srecnii
06. 09. 2024 10.14
+5
Problem so davki za podjetja in plače delavcev. Zato gre vse na slabše. Medtem se jih dost pase po javnih službah, za ne delo dobivajo 1500 neto ali 3000 neto ker imajo univerzitetno izobrazbo ali doktorat anrejen in javna plča so zato krepko višje.
brezveze13
06. 09. 2024 11.28
+2
pomota doktorat imajo kupljen ali plagijat
brezveze13
06. 09. 2024 11.29
+2
CorbaMorba
06. 09. 2024 10.03
+1
Tk bi bla Slovenija ce bi komentatorjem dali vodit drzavo.
R-J
06. 09. 2024 09.54
+3
Kaj a so zopet upokojenci krivi ker imajo zastonj karte in pravico se voziti kjerkoli....
Inred
06. 09. 2024 12.11
+2
baldahin
06. 09. 2024 09.38
+7
Druga Švica😂😂😂
brabusednet
06. 09. 2024 09.20
+5
Pod to prokleto zagamano perjadjo se vse podira.Še voznih avtobusnih linij niso sposobni napravit,da bi delovalo.
Darko32
06. 09. 2024 09.41
+2
Saj tudi SDS-ovci niso sposobni. Poznamo primere, kjer so izsiljevali kako bi pridobili subvencije in so vlake ukinili. Potem pa so ljudje šli na avtobuse in nikoli več se niso vrnili nazaj na vlake. Sedaj pa iste linije vouijo avtobusni prevozniki. Železnica pa goljufa in vleče subvencije kot da iste potnike pripeljejo. Zato je potrebno vse koncesije preveriti in število potnikov preveriti ter odvzeti vsem koncesije.
SamoZaToPriloznost
06. 09. 2024 09.10
-4
Ka se usaja folk! K se morajo drajsnt u službo se usi usajajo, da bi mogl od doma delat, k je fajn, otroke bi pa u varstvo u šole pošilal. Nej se še njihov otroc izobražujejo od doma, tko kt bi sami delal, pa ne bo problemou z busi.
Dildoslav
06. 09. 2024 08.26
+5
V nasem.mestu je tovarna ki zaposluje prek 1000 ljudi, potem je se nekaj mansjih do 500, ter precej mikro zadev. Zadnji bus, ki pelje proti sosednjemu mestu, je ob 21:10.
Darko32
06. 09. 2024 08.55
+4
Zelo lepo si pokazal primer, kjer se manipulira z voznimi redi. ANmreč ljudje končajo navadno ob 22 uri in potem nimajo prevoza domov. Ker pa so psrejeli zakon seveda zlorabljajo to avtobusni prevozniki. Zato je potrebno avtobusne prevoza vezati na delovni čas v podjtjih, šolah in drugih ustanovah. V jhavni upravi pa spremeniti delovni čas tako, da se ne uporabi ves potniški promet ob isti uri. SOčasno pa omejiti število vozivnic v brezplačni coni. Vidimo, da je ogromno upokojncev v času, ko je največ ljudi na poti v šole in službe oni pa gredo na jutranjo kavico ali na jutranjo vožnjo.
Buča hokaido
06. 09. 2024 10.10
+2
V Ljubljani na Viču je logistični center Pošte Slovenije. Popoldanska oz. nočna izmena dela različno, eni do 23.00, 24.00, celo 1.00 ali 2.00. Zadnji avtobus št. 1 odpelje ob 22.55. Prvi jutranji okoli 5.00. Znanka, ki tam dela, se vozi s kolesom vsak delovnik v letu.
aviktora
05. 09. 2024 21.36
+7
Takoj razpustiti DUJPP. Samo za plače se jim gre. Vsak avtobusni prevoznik naj sam ureja prevoze. Kot pred nedavnim.
SlobodaNE
05. 09. 2024 20.29
-15
Kako je bilo pod Janšo? Doma zaprti pa še tiho ste mogli bit
assassin911
05. 09. 2024 20.59
+13
armenius
06. 09. 2024 08.16
+6
tebi se pac res dogaja v glavi, zakaj ne spakiraš v rodni kraj
brabusednet
06. 09. 2024 09.23
+1
A ti si po naravi vsekan v glavo,predvidevam,da nisi cepljen proti Kovidu.Zaradi takih norcev na položajih golobarjem vse razpada.
Dragica Cegler
06. 09. 2024 11.49
+1
Inred
06. 09. 2024 12.13
+2
SlobodaNE...Tiho so bili tisti, ki so se cepili.
bojer
05. 09. 2024 19.34
+22
Še ena v nizu "strokovnih cvetk" te vlade. Družba je po vsej verjetnosti ustanovljena za direktorska mesta "odpisanih". Ali res zmečemo na stotine mio za plače tistih, ki nimajo niti enega rezultata z dela.
Andree
05. 09. 2024 20.46
+0
Državni zbor Republike Slovenije je 6. aprila 2022 sprejel Zakon o upravljanju javnega potniškega prometa (ZUJPP), ki je bil podlaga za ustanovitev podjetja DUJPP. Družba tako periodično prevzema obveznosti upravljanja javnega potniškega prometa v Republiki Sloveniji.
Andree
05. 09. 2024 20.49
-3
Bojer ta zadeva in kadri so pogruntavščina prejšnje vlade
Dragica Cegler
06. 09. 2024 11.51
+1
Volitve 22.4.24.Pa,četudi bi bila bi lahko golobnjak popravil,tako kot je marsikaj.
Tine Rine
07. 09. 2024 14.52
Direktor pa je izkušnje nabiral v Nomagu.
glavcaena
05. 09. 2024 19.28
+13
važno da imamo novo družbo za upravljanje prevozov, svašta, avtobusa za v šolo relacija čatež ob savi - krška vas- za v Krško pa zjutraj sploh ni, ne da zamuja, sploh ne pride, pol pa starši auf al pa iz šihta, pa po otroke da jih peljemo v šolo, sramota...že cel teden...
slayer2
05. 09. 2024 19.07
+14
A sploh še kaj štima v vukohebini???!!!
bandit1
05. 09. 2024 19.48
+8
Ja socialni transferji in uvoz izbrisanih nazaj.
UsliŠana
05. 09. 2024 16.23
+2
Ako bi se vozili kvadro kopterji za eno osebo bi postal dren pred vsako šolo in to ob istem času na enakem mestu, marsikje bi se vozila tudi po dva...
Tine Rine
05. 09. 2024 16.19
+19
Razpis: Ekološki avtobusi z euro 6 motorjem, zaposleni vozniki, veliki avtobusi 50 plus sedeži, cena 2,2 eur po km za državo. Dejanska slika: Podizvajalci z 20 let starimi kombiji s 6 sedeži in upokojeneci 80+ za volanom. Zelo uspešena zgodba akterjev.