Slovenija

Tesno za zakon

Ljubljana, 25. 09. 2005 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakon o RTVS je po neuradnih podatkih podprlo 50,21 odstotka volilcev, proti pa jih je bilo 49,01 odstotka.

Po neuradnih podatkih RVK se je glasovanja na referendumu o RTVS udeležilo 30,65 odstotka volivcev, kar je precej povprečna referendumska udeležba.

Ob 19. uri so se po vsej Sloveniji zaprla volišča, na katerih smo lahko glasovali o zakonu o RTVS. Po neuradnih izidih Republiške volilne komisije (RVK) je 49,01 odstotka volilnih upravičencev glasovalo proti zakonu o RTVS, 50,21 odstotka volivcev pa je zakon podprlo. Zaenkrat je preštetih 502.645 glasov od vseh 502.719 oddanih, 0,78 odstotka glasovnic je bilo neveljavnih.

Anton Rop, vodja največje opozicijske stranke (LDS)
Anton Rop, vodja največje opozicijske stranke (LDS) FOTO: Dare Čekeliš

Največ udeležencev referenduma, kar 56,93 odstotka oz. 28.454 je zakon podprlo v volilni enoti Ptuj, sledijo ji volilna enota Kranj s 53,95 odstotka oz. 36.439, volilna enota Maribor s 53,93 odstotka oz. 28.845 ter volilna enota Celje s 53,89 odstotka oz. 31.944. Nasprotniki vladnega zakona pa so zmagali v volilnih enotah Postojna (proti uveljavitvi je bilo 53,68 odstotka volilnih upravičencev), Ljubljana Center (53,67 odstotka volivk in volivcev), Ljubljana Bežigrad (51,74 odstotka) in Novo mesto (51,25 odstotka volivk in volivcev).

Rezultati vzporednega glasovanja, ki ga je za RTV Slovenija opravilo raziskovalno podjetje Cati: 52,2 odstotka volilcev za zakon, proti 47,8 odstotka volilcev. V raziskavo je bilo vključeno 8.588 oseb.

Skupaj 75 domnevnih kršitev

Dežurna služba na ministrstvu za notranje zadeve je danes prejela prijave 25 domnevnih kršitev referendumskega molka. 14 primerov se nanaša na razpečevanje propagandnega materiala, šest primerov na sredstva javnega obveščanja, pet primerov pa na plakatiranje. V celotnem času volilnega molka pa so zabeležili skupno 75 domnevnih kršitev.

Janez Drnovšek je oddal svoj glas
Janez Drnovšek je oddal svoj glas FOTO: Dare Čekeliš
Predsednik države Janez Drnovšek je po oddaji glasu dejal, da se bo zakon pokazal kot slab, če bo politika želela prek njega manipulirati z nacionalno televizijo. "Bistveno je, kakšni so ljudje na televiziji ter ali se bodo pustili manipulirati," pravi Drnovšek. Sam ostaja optimist, saj meni, da je ob vseh razpravah o novem zakonu med državljani zavest, da potrebujemo samostojen, svoboden medij. "Zato si bo težko kdo privoščil, da bi manipuliral z osrednjo nacionalno televizijo."

Domnevnih kršitev je bilo danes največ na območju Ljubljane z okolico, in sicer 11, na Gorenjskem šest, po dve na Dolenjskem, Štajerskem in Primorskem, po ena pa na Notranjskem in Koroškem.

Janša: Razmere na RTVS se bodo začele urejati

S potrditvijo zakona o RTV Slovenija na referendumu je napočil čas, ko se bodo razmere na nacionalni radioteleviziji začele urejati, je po razglasitvi neuradnih izidov poudaril predsednik vlade Janez Janša. Vzrok za nizko udeležbo na referendumu je po njegovem mnenju dejstvo, da večina državljanov zakona ne pozna, dvomi pa tudi, da je večina odločala o vsebini zakona.

Referendum o RTVS je bil tudi glasovanje o zaupnici vladi Janeza Janše, ki je po zaprtju volišč okrcal opozicijo: "Želel bi si, da se opozicija nekoliko zresni."

Zakon je bil v DZ sprejet z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, s kakršno se sprejme le malo zakonov, je pojasnil Janša. "Tisti, ki so referendum predlagali, pa bi morali takšno odločitev prepričljivo zavrniti, vendar se to ni zgodilo. Predlagatelji bi morali biti tako prepričljivi, kot smo bili prepričljivi mi, ko smo predlagali zadnji referendum.«

Referendum je zavezujoč

Uradne izide bodo predvidoma razglasili 14. oktobra po preteku pritožbenega roka in preštetju vseh glasovnic, ki bodo prišle še po pošti iz tujine in domovine.

Glede na referendumska določila morata DZ zbor in vlada spoštovati referendumsko voljo ljudi. Zakonodajalec je vezan na referendumski izid, kar pomeni, da v času enega leta po njegovi izvedbi v državnem zboru ni možno sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z referendumskim izidom niti ponoviti referenduma o istem vprašanju.