Slovenija

Terminal - grožnja varnosti?

Ljubljana, 18. 04. 2006 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor za okolje in prostor je sklenil, naj vlada ovrednoti vpliv plinskih terminalov na varnost severnega Jadrana.

Plinski terminal v Tržaškem zalivu
Plinski terminal v Tržaškem zalivu FOTO: POP TV

Odbor DZ za okolje in prostor je izglasoval sklep, ki ga je predlagal poslanec SD Aurelio Juri, naj vlada ovrednoti vpliv plinskih terminalov na varnostno stanje na območju severnega Jadrana. Odbor pa je zavrnil predlog sklepa LDS, da bi vlada od Italije do nadaljnjega oz. do pridobitve vse predpisane dokumentacije zahtevala ustavitev vseh postopkov v zvezi s pridobivanjem mnenj javnosti, lokalnih skupnosti in dežele Furlanije-Julijske krajine.

Člani odbora so sicer izglasovali s strani LDS predlagana sklepa, s katerima vlado pozivajo, naj od Italije zahteva vso predpisano dokumentacijo o terminalih, ki bi jo bila Italija dolžna posredovati v skladu s konvencijo o presoji čezmejnih vplivov na okolje in pravnim redom Evropske unije, in naj tekoče seznanja DZ in slovensko javnost o vseh aktivnostih ministrstev za okolje in prostor ter za zunanje zadeve o projektih plinskih terminalov.

Poleg tega so člani odbora podprli sklep, ki ga je predlagal poslanec SDS Franc Sušnik, v katerem odbor izraža podporo vladi pri dosedanjih in načrtovanih aktivnostih glede načrtovanih plinskih terminalov.

Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Marko Starman je povedal, da so danes na ministrstvu prejeli obsežno tehnično dokumentacijo o obeh projektih in da je okoljski minister Janez Podobnik italijanskemu kolegu poslal predlog posebnega protokola - tega je predlagala italijanska stran -, ki ureja način skupne strateške presoje programov za Tržaški zaliv.

Odbor je zavrnil predlog sklepa, da bi vlada od Italije zahtevala ustavitev vseh postopkov glede terminala
Odbor je zavrnil predlog sklepa, da bi vlada od Italije zahtevala ustavitev vseh postopkov glede terminala FOTO: POP TV

"Gre za novo prakso, skladno z evropskimi direktivami, ki zahteva že v planski fazi dogovorni način skupne okoljske presoje," je pojasnil Starman in dodal, da se Slovenija zavzema za to, da se plansko raven za oba terminala presoja skupaj ter da se skupaj oceni tudi čezmejne in druge vplive. "V interesu Slovenije je, da se dvignemo na raven strateške presoje, kajti na sami projektni ravni so nato možnosti iskanja variant in različnih argumentacij bistveno bolj omejene," je dejal Starman.

V sredo se bo drugič sestala vladna medresorska komisija in obravnavala tehnični del gradiva. Starman je dejal, da so o poslanem predlogu protokola tudi obvestili Evropsko komisijo in sekretariat Barcelonske konvencije.

Robert Kokalj z ministrstva za zunanje zadeve je zatrdil, da glede postopkov ni še nič zamujeno, saj da se ti še niso začeli. "Italija nas iz postopkov ne more izključiti," je dejal.

V sredo bo v Rimu sestanek predstavnikov vlagatelja morskega terminala, španskega koncerna Endesa, italijanske vlade in deželne vlade Furlanije-Julijske krajine. Kokalj je dejal, da gre za medresorski interni delovni sestanek in da slovenski predstavniki niso vabljeni. V Endesi so 3. aprila v pogovoru za STA dejali, da si želijo, da bi se sestanka udeležil tudi predstavnik slovenske vlade.

Tržaški zaliv
Tržaški zaliv FOTO: POP TV

Kokalj je dejal, da v Italiji z okoljevarstveno analizo uresničitve načrtov obeh terminalov še niso začeli; v petih do šestih mesecih naj bi bile opravljene študije okoljevarstvenih tveganj, nato pa je še 90-dnevni rok, da se do tega izrečejo vse vpletene strani. Sedaj ko je Slovenija dokumentacijo pridobila, je presoja možna, pravi Kokalj in zatrjuje, da "imamo še dovolj časa".

Na sejo odbora so bili med drugim vabljeni tudi župani občin Piran, Izola in Koper. Izolska županja Breda Pečan, sicer poslanka SD, je poudarila, da ne gre le za okoljevarstvena vprašanja, ampak za sam obstoj tega območja, in da mora slovenska vlada ostro nastopiti proti gradnji terminalov.

Predstavniki koordinacijskega odbora za čisto okolje desetih obalnih krajevnih skupnosti in civilne iniciative slovenske Istre so opozorili, da bi moralo vprašanje terminalov preseči pripadnost političnim strankam in da bi morala vlada ljudem na tem območju omogočiti, da bodo lahko tam živeli, saj v primeru ekološke katastrofe ne bi bilo več poti nazaj. Ob tem so opozorili tudi na nemoč italijanskih naravovarstvenikov in tudi neodzivnost tamkajšnjih medijev.

Franco Juri se je imenu koordinacijskega odbora zavzel, da bi vlada - glede na neposredno bližino načrtovane lokacije morskega terminala državni meji in dejstvo, da bi varnostno območje okrog terminala segalo v slovensko teritorialno morje - zahtevala ustavitev tovrstnega načrtovanja in vrnitev projektov na izhodiščno točko, da bi se lahko opravila skupna strokovna analiza.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
08. 05. 2006 08.12
pa mi njim na mejo postavimo eno nuklearko. tromeja slovenija italija avstrija je idealna lokacija.
MrPaNeSpet
20. 04. 2006 01.49
kaj se res damo za cent prodat musoliniju ???????