Slovenija

'Telo omagalo, duh ostaja'

Ljubljana, 25. 02. 2008 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Žalne seje so se udeležili tudi sorodniki Janeza Drnovška: sin Jaša, hči Nana Forte in sestra Helena Drnovšek Zorko.

V Sloveniji je danes dan žalovanja ob smrti bivšega predsednika republike Janeza Drnovška, ki je umrl v soboto na svojem domu na Zaplani. Na dan žalovanja naj bi se odpovedale vse prireditve kulturnega, športnega in zabavnega značaja. Od sobote in do konca dneva pogreba pa naj bi bile zastave na poslopjih državnih ustanov spuščene na pol droga.

Janez Drnovšek je bil ena najpomembnejših političnih osebnosti zadnjih 20 let.
Janez Drnovšek je bil ena najpomembnejših političnih osebnosti zadnjih 20 let. FOTO: Reuters

Kot so po sobotni dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, naj bi televizije in radiji svoj program prilagodili, tako da se na ta dan ne bi predvajale oddaje in vsebine zabavnega značaja. Vlada tudi organizatorje različnih prireditev in vodstva institucij javnega pomena (kulturne centre in zavode, kinematografe, trgovska središča, javne gostinske lokale itd.) poziva, naj izvajanje svoje redne dejavnosti po lastni presoji in moralni drži prilagodijo dnevu primerno.

Žalna seja DZ: Zbrane nagovoril Cukjati

Na žalni seji DZ so bili poleg celotnega diplomatskega zbora navzoči tudi sorodniki bivšega predsednika republike Janeza Drnovška.

Janezu Drnovšku so se z žalno sejo občinskega sveta poklonili tudi v domačem Zagorju ob Savi.

"Dr. Janeza Drnovška ni več med nami. Prisoten pa ostaja v sadovih svojega dela, v temeljih slovenske državnosti in v našem spominu na njegova prizadevanja za boljši svet,“ je zbrane nagovoril predsednik DZ France Cukjati. "Naj bo torej ta seja posvečena spominu nanj. To je spominu na politika, ki je pomembno zaznamoval prvo obdobje samostojne Slovenije in spominu na človeka, katerega humanitarni čut je prišel do izraza predvsem v zadnjih letih njegovega življenja.

Nadškof Alojz Uran bo v torek, 26. februarja 2008, ob 18.30 v ljubljanski stolnici daroval mašo za pokojnega nekdanjega predsednika RS dr. Janeza Drnovška, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

"Iz njegovih misli, ki jih je izrekel ali napisal v zadnjem času, lahko zaključimo, da se je spravil s svojo boleznijo, s svojo usodo in z vsemi, ki jih je srečal v svojem življenju. To pomeni, da je odpustil bolezni, ki je tako trdo zarezala v njegovo življenje in odpustil vsem tistim, ki so mu v življenju kdaj storili krivico.

Sedaj smo tudi mi na vrsti, da ga sprejmemo z njegove pozitivne strani in pozabimo na njegove morebitne napake ali očitke, s katerimi je morda kdaj koga prizadel. Ni namreč človeka, ki ne bi delal tudi napak, pa čeprav nehote. In ni politika, ki ne bi bil kdaj napačno razumljen ali celo nekorektno interpretiran.

Žalna seja DZ
Žalna seja DZ FOTO: POP TV

Čeprav je vsak človek neponovljiv in se ga ne da v celoti posnemati, naj spomin na dr. Janeza Drnovška pripomore, da bomo tudi mi boljši politiki in boljši ljudje," je povedal Cukjati.

Türk: Danes Slovenija žaluje

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek sta v sožalju ob smrti bivšega predsednika republike Janeza Drnovška poudarila, da se bosta "velikega politika, ki je bistveno zaznamoval politično zgodovino Slovenije in miroljubnega borca za mir in sožitje spominjala z globokim spoštovanjem".

"Žalujemo za enim največjih sinov našega naroda, za dr. Janezom Drnovškom – za politikom in državnikom, za ekonomistom in strategom družbenih sprememb. Malo je ljudi, ki so tako odločilno vplivali na naš razvoj v zadnjih dveh desetletjih. Še manj pa je osebnosti, ki so znale pokazati nove poti in dobre rešitve, kar vse je bilo potrebno v burnih časih tranzicije, kakršni so bili naši," je v svojem govoru povedal slovenski predsednik Danilo Türk.

Sorodniki bivšega predsednika republike Janeza Drnovška
Sorodniki bivšega predsednika republike Janeza Drnovška FOTO: POP TV

"Dr. Janez Drnovšek je bil od vstopa v politiko tudi izziv politiki. Njegove poti nikakor ni mogoče opisati z besedami, kot so politični račun ali politični kompromis, četudi je bil v političnem vsakdanjiku vešč obojega. Njegove poti sploh ni mogoče opisati z izrazom 'kariera'. Njegovo pot je mogoče opisati s povsem drugačnimi izrazi – ustvarjalnost, novost, izvirnost in predvsem, popolna zavest o tem, da v politiki odločajo rezultati.

Kresal: Po Drnovškovi poti nameravamo hoditi še naprej

Spomin na Janeza Drnovška sta na žalni seji počastila tudi izvršilni odbor in poslanska skupina LDS. Predsednica stranke Katarina Kresal je v svojem govoru poudarila, da so z imenom Janeza Drnovška povezana leta največjih uspehov in največjega vpliva LDS.

Kot je dejala Kresalova, je LDS z Drnovškom dobila jasno programsko orientacijo, to je zmerno, sredinsko politiko in izjemnega državnika, "ki je bil v tistem času nemara edini, ki je lahko pod isto koalicijsko streho zbral tudi najhujše politične nasprotnike". Spomnila je, da je LDS v Drnovškovem času vodila štiri vlade. "V tem času pa so bili sprejeti temeljni ukrepi za razvoj nove države, ko jo upravičeno označujemo zgodba o uspehu," je dejala.

Pod vodenjem Janeza Drnovška in LDS je Slovenija po njenih besedah uresničila oba poglavitna zunanjepolitična cilja, to sta vstop v Nato in Evropsko unijo. "Seveda ta čas ni bil idiličen in tudi vlade, ki jih je vodil Drnovšek, so pogosto pretresali notranji spopadi ali celo koalicijske krize, pomembno pa je, da je LDS iz vsake našla konstruktiven izhod", je ocenila Kresalova.

Gospod predsednik, počivajte v miru“

V DZ so prenesli eno od treh žalnih knjig, odprtih ob smrti bivšega predsednika Janeza Drnovška, ki so v uradu predsednika republike. Žalna knjiga je bila v preddverju velike dvorane državnega zbora odprta danes do 16. ure.

V predsedniški palači bodo tudi v torek od 8. do 20. ure odprte žalne knjige.
V predsedniški palači bodo tudi v torek od 8. do 20. ure odprte žalne knjige. FOTO: Dare Čekeliš

V predsedniški palači so bile tudi danes od 8. do 20. ure odprte žalne knjige. Vpisalo se je že več tisoč Slovenk in Slovencev, vpisati pa se bo mogoče tudi v torek.

On je princ svetlobe, upanja, modrosti in dobrote. Državljan, čakajoč na podpis v žalno knjigo

Že od jutranjih ponedeljkovih ur se je vila dolga vrsta ljudi, ki so se z besedami spoštovanja in zahvale prišli poklonit spominu na, kot je zapisal nekdo, plemenitega državnika in človeka.

Zapisane čustvene misli so opisovale Drnovškov lik in delo: Velikan samostojne Slovenije; Borec brez poraza; Junaki živijo z narodom večno; Telo je omagalo, a duh ostaja; Poskrbeli bomo, da bodo tudi naši potomci slišali Vaše besede; Gospod predsednik, počivajte v miru.

Žalne knjige so odprli tudi na slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništvih, ki bodo na voljo za vpis v torek in sredo.

Žalne knjige tudi v slovenskih občinah

V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje so odprli žalno knjigo v spomin in slovo za pokojnim bivšim predsednikom republike in častnim občanom občine Zagorje ob Savi.

Žalne knjige so odprte po celi Sloveniji
Žalne knjige so odprte po celi Sloveniji FOTO: Dare Čekeliš

Protokol Republike Slovenije je dal pobudo vsem županom mestnih občin po Sloveniji, da odprejo žalne knjige ob smrti nekdanjega predsednika Republike Slovenije Janeza Drnovška, je v sporočilu za javnost zapisala Ksenija Benedetti.

Protokol je podal predlog, da se žalne knjige odprejo 25. februarja 2008 in so odprte še 26. in 27. februarja 2008, od 8. do 20. ure. Tako so v ponedeljek žalno knjigo odprli v Pretorski palači v Kopru, v dvorani generala Rudolfa Maistra v Mariboru, v spodnji stranski dvorani Narodnega doma v Celju, v Murski Soboti, Kranju, Velenju, Piranu, Izoli ter v poročni dvorani na Ptuju.

Od ponedeljka se je mogoče v žalno knjigo vpisati tudi na spletni strani urada predsednika republike www.up-rs.si.

Pogreb v ožjem družinskem krogu

Predsednik DZ Cukjati
Predsednik DZ Cukjati FOTO: POP TV

Janez Drnovšek je v 58. letu starosti umrl v soboto na svojem domu na Zaplani. Za Slovenijo je bil ena najpomembnejših političnih osebnosti zadnjih 20 let. Vodilni politiki so v odzivih na novico o njegovi smrti poudarili razsežnost njegovega dela v novejši slovenski zgodovini.

Zadnje slovo od dolgoletnega predsednika vlade in bivšega predsednika republike Janeza Drnovška bo v torek v ožjem družinskem krogu v Zagorju ob Savi. Na dan pogreba bo žara med 9. in 15. uro v mrliški vežici pokopališča v Zagorju ob Savi, so povedali v pisarni bivšega predsednika republike.

Žalni govor predsednika DZ Cukjatija
Žalni govor predsednika Türka