Slovenija

VIDEO: Green Dragons: Posebna policijska enota je napadla našo tribuno. Policija: Opozarjali smo jih, a niso prenehali

Ljubljana, 10. 05. 2016 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po nogometni tekmi v Stožicah se je zgodil incident med domačimi organiziranimi navijači in policijo. Medtem ko navijači pravijo, da so jih policisti napadli, oni pa so se le branili, je zgodba policije drugačna. Navijači omenjajo celo, da je bilo "na Severu mnogo žensk in otrok". Je res plinski razpršilec občutil tudi otrok? Če je bil otrok res poškodovan, naj se starši javijo, pravijo policisti.

Več videovsebin
  • Posnetek navijačev Green Dragons Ljubljana
    01:00
    Posnetek navijačev Green Dragons Ljubljana
  • Drugi posnetek dogajanja po tekmi
    00:36
    Drugi posnetek dogajanja po tekmi
  • Iz 24UR: Zmaji povzročali težave po tekmi
    02:45
    Iz 24UR: Zmaji povzročali težave po tekmi
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako ukrepati v primeru izgreda?
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Kako ukrepati v primeru izgreda?
  • Iz 24UR ZVEČER: Huligani
    08:18
    Iz 24UR ZVEČER: Huligani

Sobotna nogometna tekma v ljubljanskih Stožicah, kjer so pomerili moči nogometaši NK Maribor in NK Olimpija, še naprej buri duhove.

Od ljubljanskih navijačev smo prejeli kar nekaj obvestil, da so bili s strani policistov deležni neprimerne obravnave – da so jih zadrževali in špricali s solzivcem. Po navedbah nekaterih posameznikov na Facebooku, naj bi poškropili celo otroka – nekateri so zapisali, naj bi šlo za sedemletnika.

Na policijo smo naslovili vprašanja, ali so res zadrževali navijače in morda celo družine z otroki, ki so si prišle pogledati športni dogodek. "Na začetku zavračamo namigovanja, da je policija na prireditvenem prostoru stadiona zadrževala družine oz. zoper njih in otroke uporabila prisilna sredstva," je za 24ur.com odgovorila tiskovna predstavnica ljubljanskih policistov Nataša Pučko. Pri tem je opozorila, da so že takoj po tekmi sporočili, da poročilo o kršitvah še ni zaključeno, saj da še naprej zbirajo obvestila o nekaterih kršitvah. Tako je odgovorila na vprašanje, zakaj določenih dogodkov, o katerih poročamo danes, niso zapisali v svoje policijsko poročilo že takoj po tekmi ali najkasneje naslednji dan.

Zakaj so zadrževali določene skupine navijačev?

Policisti opozarjajo, da so imeli opravka z zamaskiranimi osebami, ena izmed njih pa jih je zalivala z vodo. Poudarjajo tudi, da so očeta z otrokom, čeprav je bil na tribuni, kjer so organizirani navijači, ki so morali počakati do odhoda gostujočih, varno pospremili ven.
Policisti opozarjajo, da so imeli opravka z zamaskiranimi osebami, ena izmed njih pa jih je zalivala z vodo. Poudarjajo tudi, da so očeta z otrokom, čeprav je bil na tribuni, kjer so organizirani navijači, ki so morali počakati do odhoda gostujočih, varno pospremili ven. FOTO: Facebook
Policija opozarja, da je normalna praksa, da domači navijači počakajo na stadionu, da policisti goste pospremijo ven in naprej na prevozna sredstva. Tako tudi veleva zakon. Ljubljanski navijači opozarjajo, da to ni res.

Odgovor policije: Po zaključku nogometne tekme so policisti na podlagi zakona zadržali domače organizirane navijače (tribuna B) za čas odhoda gostujočih navijačev na vlak.

Zakaj? Zato, da bi preprečili fizični stik med domačimi in gostujočimi organiziranimi navijaškimi skupinami.

Ali je to samovolja policije? Ne, to jim dopušča zakon, in sicer imajo za to odločitev podlago v 22. členu Uredbe o splošnih ukrepih v športnih objektih na športnih prireditvah.

Kaj so policisti zaznali, da so se odločili za takšen ukrep? Da bo prišlo do "stika" med navijači, je bilo utemeljeno pričakovati, saj so po končani tekmi posamezni navijači domače navijaške skupine skušali priti do tribune z gostujočimi navijači.

Ali so bili ljubljanski navijači opozorjeni, da jih bodo policisti zadržali do odhoda mariborskih navijačev? Da, domači organizirani navijači so bili preko ozvočenja seznanjeni in pozvani, da bodo zadržani do odhoda gostujočih navijačev na vlak. 

Kaj pa preostali obiskovalci tekme? Ali so policisti tudi njih zadrževali? Preostali obiskovalci nogometne tekme so tribune lahko zapustili takoj po končani tekmi.

Zakaj se mariborski navijači niso s prizorišča odpeljali z avtobusi, tako kot so prišli? Za gostujoče organizirane navijače je bil predviden povratek na vlak z avtobusi, zaradi poškodovanja le-teh pa prevoznik ni več želel opraviti teh prevozov. Organizirani navijači so bili tako peš pospremljeni do vlaka, zaradi česar je zadržanje trajalo nekaj več časa, kot je bilo prvotno predvideno.

Kaj so v tem času počeli ljubljanski navijači? V tem času so organizirani domači navijači s silo poskušali zapustiti prostor, pri tem pa kršili javni red in mir – poškodovali so železna vrata vhoda na tribuno.

Ali so policisti te osebe opozorili, naj prenehajo z nasiljem? Ali so jih opozorili, kaj bo sledilo, če ne prenehajo? Policisti so kršitelje pozivali, da s kršitvijo prenehajo, saj bodo v nasprotnem primeru zoper njih uporabljena prisilna sredstva. Ker s kršitvijo niso prenehali, so za vzpostavitev javnega reda in miru policisti Posebne policije enote (PPE) uporabili plinski razpršilec.

Kaj je sledilo? Organizirani navijači so nato nadaljevali s kršitvami, lomili stole na tribuni ter z njimi obmetavali policiste.

Ali je bil kdo poškodovan? Ob tem so bili trije policisti Posebne policije enote poškodovani.

Ali so znova uporabili plinski razpršilec? Kdo je zoper policiste uporabil gasilsko cev? Policisti so zoper posamezne kršitelje zaradi vzpostavitve javnega reda in miru ponovno uporabili plinski razpršilec. Med tem je organizirani domači navijač iz stene potegnil gasilsko cev hidranta in začel z njo brizgati z vodo po policistih. Zoper tega kršitelja so policisti uporabili telesno silo ter sredstva za vezanje in vklepanje ter ga obvladali. Kršitelju javnega reda in miru je bil izdan plačilni nalog.

Ali je video, ki se širi na družbenih omrežjih, pristen? Iz posnetka, ki je objavljen na družbenih omrežjih, je razvidno zavarovanje policijskega postopka prijetja storilca po že opisanem dogodku, ko je množica pritisnila na vrata in napadla policiste.

Policija poziva: na tribuni, ki je namenjena za organizirane navijače, nimajo kaj početi mladoletni otroci, nosečnice in obnemogle osebe! Da mladoletnikov ni na tem območju, je odgovornost staršev.

Kaj pa očitki, da je tudi (sedemletni) otrok utrpel posledice zaradi solzivca oz. plinskega razpršilca? Ali so morda že prejeli prijavo oz. pritožbo njegovih staršev? Po dosedanjem preverjanju PU Ljubljana nima podatka, da bi bil zaradi uporabe plinskega razpršilca poškodovan otrok, prav tako nismo prejeli nobene prijave s strani staršev domnevno poškodovanega otroka. Je pa bilo ugotovljeno, da so pred kršitvami policisti iz omenjenega prostora, kjer so bili zadržani domači organizirani navijači, pospremili očeta z otrokom. Pozivamo, da v kolikor bi do morebitnega dogodka prišlo – poškodovan otrok –, da oškodovanci to tudi sporočijo policiji.

Ali so zaključili z zbiranjem obvestil o sobotnih dogodkih pred, med in po tekmi? Kot smo že omenili, zbiranje obvestil v zvezi kršitev še poteka.

Dogajanje po tekmi Maribor-Olimpija v Stožicah
Dogajanje po tekmi Maribor-Olimpija v Stožicah FOTO: Facebook

Kaj pravijo navijači Green Dragons?

"Navijaška skupina Green Dragons je včeraj zvečer objavila posnetke dogajanja po tekmi med NK Olimpijo in NK Mariborom, ki predstavlja prekomerno uporabo sile, napad PPE (Posebna policijska enota, op.p.) na našo tribuno ter obrambo naše tribune ter zaščito naših članov pred stampedom, ki bi se lahko zgodil," so zapisali v izjavi za javnost.

"Dragonsi smo se na derbi pripravljali več kot mesec dni. Poleg koreografije, ki smo jo organizirali čez cel štadion, posebne koreografije na našem sektorju in bakljade (ena bakla ni bila odvržena na teren) – kar je del naše, navijaške kulture, glasnega navijanja in odlične atmosfere se je na koncu tekme zgodil neljubi dogodek, ki pa je že stalnica tekem na Stožicah," dodajajo.

'Domači navijači imajo prednost'

"V navijaškem svetu je tradicija in praksa, da imajo domači navijači vedno prednost pri izhodu iz stadiona, le v Ljubljani Dragonsi vedno čakamo na gostujoče navijače, da se le-ti odpravijo domov. Po derbiju smo tako na zaprti tribuni, navkljub dejstvu, da smo doma, da izgredov na tekmi ni bilo, čakali uro in pol. Po uri in pol čakanja se je zgodil upor proti nasilnem zadrževanju s strani Policije in do tenzij med Policijo in navijači. Naši člani so želeli stanje pomiriti, kot je vidno na tem videu, in bili iz nekaj metrov pošpricani s solzivcem. Na Severu je bilo mnogo žensk in otrok, simpatizerjev naše navijaške skupine in branili smo se z metanjem stolov in odprtjem hidranta," pravijo.

"Sprašujemo se, kolikokrat bo še moralo priti do prekomerne uporabe sile, kolikokrat bo Policija lagala in zavajala javnost (včeraj so izjavili, da večjih neredov ni bilo), koliko časa bo Policija še odkrivala toplo vodo pri praznjenju štadiona in kaj se bo moralo zgoditi, da bo nekdo odgovarjal za vse probleme, ki jih nestrokovno delo Policije kaže že v zadnjih nekaj letih. Govorimo tudi o "strokovnem nadzoru" pri praznjenju tribune v Ljudskem vrtu nekaj let nazaj (stampedo, uporaba solzivca v zaprtih prostorih), govorimo o obračanju vlaka v avgustu 2010 in o ostalih situacijah, ki jih Policija vseskozi pometa pod preprogo. Smo v času uporabe pametnih mobilnih telefonov in vaš teror in represija nad navijači bo kmalu postala javna," so zaključili.

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markym77
11. 05. 2016 18.36
+2
Fuzbal prepovejmo pa bo rešeno. Fuzbalerji naj se pa spravijo kaj družbeno koristnega delat.
santamaura
11. 05. 2016 10.58
+2
Vsega so krive banane. Prejšnji lastnik kluba je bil kralj banan pa zeleni trop ljubiteljev kuščarja ni ni lačen in razdražljiv
johanca123
11. 05. 2016 16.49
+1
Nej raje trenirajo na brisačarjih in ne na navijačih!
Brabus
11. 05. 2016 09.53
+0
Takšne "prireditve" so kar v redu , se lahko policisti malo relaksirajo, jim prav privoščim, kot tudi privoščim huliganom batine.
CURVANORD Zanetti
11. 05. 2016 08.50
+1
Morda je policistom bilo prevroce ozracje,Aki10 kot dober clovek jih je malo ohladil z vodo;-)
BaGr67
11. 05. 2016 08.47
+1
A tisti sedeži, ki so po luft v frčal so se pa sami v garažo prnesl...????
Multipratik
10. 05. 2016 22.33
+20
Green dragonse in viole bi morali z zakonom prepovedati. Kluba s tem ne bi izgubila prav ničesar, kvečjemu pridobila. Tapravih navijačev imata oba več, kot dovolj. Zadeva je rešljiva čisto preprosto, če je to seveda v interesu klubov. Vstop na tekmo samo z osebnim dokumentom. Povsod HD kamere, ter posebne dodatne kamere prenašalca tekme, ki so namenjene snemanju izgrednikov od blizu. Ko se te enkrat identificira, se jim poleg standardne kazni doživljenjsko prepove vstop na katerokoli tekmo. Dokler kazni ni, ali so tako mlahave, takim prizorom ne bo videti konca. Pa nihče me ne bo prepričal, da se ne da preprečiti vnosa pirotehnike, ker če se ne da tega, je zanesljivo med takimi navijači prisotno tudi orožje.
Brabus
11. 05. 2016 13.54
Se popolnoma strinjam. Je že nekomu interes, da se uničuje in razgraja.
Chaparral M
10. 05. 2016 22.08
+16
Vodni top in odplakniti te "navijače" v Ljubljanico!
Sunshine73
10. 05. 2016 22.11
+12
ho?emVšolo
10. 05. 2016 21.56
+7
brezposelna mladina.... in lena
ONniON
10. 05. 2016 21.53
+10
iz leta v leto bolj podivjani takoj nazaj obvezno vojaško služenje
Sunshine73
10. 05. 2016 22.14
+11
In to ne 6mes.,ampak 3leta tako kot je imela JLA mornarica !!
kokicas
10. 05. 2016 21.45
+14
Pa ja, daj Dragonsi naj se zamislijo enkrat nad sabo in kako se obnašajo na svojem stadionu, svoj stadion gredo uničevat, to nisi navijač. Jasno da te bodo zadrževal, če delaš piz.... do zjutri če je treba, če se neznaš obnašat, namesto da bi en pir spil in počakal, samo razmišljajo kako izivat, ko so v skupini, če koga srečaš posamezno, pa sami "mucki", rajš en meter okrog. Ne vsi nekateri pa, in drugič bi morala policija, že ob prviem incidentu spravit vse ven iz stadiona, ker bakle in uničevanje stadiona tolerirajo samo pri nas in na balaknu. Viole pa glede na stanje avtobus na katerem so bili bi samo obrnil in nazaj proti Mariboru. če pa imajo željo srečanja naj se zberejo na počivališu Zima na AC in se pomenijo navijači med sabo.
azzurro9111
10. 05. 2016 21.40
+0
thumbs up, čete bk za fuzbal !!!!!!
buenos1
10. 05. 2016 21.31
-7
kakorkoli, uro pa pol zadrževat ljudi na stadionu po tekmi? vseeno menim, da obstaja kakšna bolj humana rešitev
Sunshine73
10. 05. 2016 21.45
+14
-zvitisir-
10. 05. 2016 21.25
+11
Navijačem, ki so prišli z vlakom, bi morali takoj ko se je pojavilo uničevanje družbene lastnine, zavrnit ogled tekme. Enako z tistimi ki uničujejo po ogledu oz. na tekmi. Zavrnjen ogled 3 tekem za celotno navijaško skupino. Vodstvo navijačev, bi tako sami izključili problematične. To bi bilo za policijo odlično urjenje, obenem pred tekmo najavit nižji prag tolerance in povečano uporabo sile policije. Specialne enote komaj čakajo na podobne dogodke in če jim pustite proste roke, bodo z največjim veseljem obvladale to hordo
ONniON
10. 05. 2016 21.24
+5
takoj uvesti nazaj 6 mesečno vojaško služenje obvezni
Chaparral M
10. 05. 2016 22.05
+4
Sunshine73
10. 05. 2016 21.15
+12
PODRETI TRIBUNE IN UKINIT NAVIJAŠKE SKUPINE, PA BO MIR PREJ GA NE BO !!! NAJ SPREMLJAJO TEKME PRED TV EKRANI, ČE SE NE ZNAJO OBNAŠAT ...
Mitja Zelenko
10. 05. 2016 21.53
-6
ti pa sui pameten. Fuzbal se igra zaradi navijačev in ne obratno"
Sunshine73
10. 05. 2016 21.59
+8
Fusbal kar naj igrajo ni problema sam takih navijačev (RAZBOJNIKOV) ni treba na tekmo ... naj spremljajo preko TV-ja, če se ne znajo obvladovat in povzročajo še škodo zraven ... naj si doma razbijajo inventar itd ...
nicor
11. 05. 2016 18.34
ONniON
10. 05. 2016 20.51
+6
podivjani ste slovenci postali nič kaj boljši od angležev isti drek ste
Mr.
10. 05. 2016 21.00
+10
Ja nekaj si pozabil.... da so nekateri na stopnji neandertalcev, ampak angleži so naredili red.... pri nas pa bo to šele ko se bo kaj strašnega zgodilo... na žalost.
Von_Clausewitz
10. 05. 2016 19.48
+12
Ne vem zakaj imajo navijaške tribune stole ipd.komoditete??? Goli beton bi morali imet in priprti v kletkah, tako kot v italiji...in predvsem posebne vhod oz.izhod.
bilabong 2
10. 05. 2016 19.43
+8
Ponoreli so saj so zamudiil pravljico za lahko noč.
Žiga82
10. 05. 2016 19.30
+30
Zanimivo kako so se člani GD naredili nedolžne žrtve in celo poslali 24ur obdelan video ki samo kaže kako policija reagira neupajo pa pokazati zakaj je policija reagirala in lahko mi nabijete 100 minusov ampak policija ni reagirala brez razloga in ja res je nadležno čakati kar nekaj časa na stadionu ampak policija je hotela preprečiti spopade.
Tanek_led
10. 05. 2016 19.41
-12
Policija je tudi lagala najprej da ni bilo večjih izgredov...
Žiga82
10. 05. 2016 19.59
+9
to je pa odvisno kakšna je tvoja defenicija večjega izgreda
VSEMOGO?NI1
10. 05. 2016 19.05
+2
potem pa pravijo da so green dragonsi najbolj vzorna navijaška skupina. ja pa kaj še.......
igorli
10. 05. 2016 19.18
+1
igorli
10. 05. 2016 19.22
+5
Samo da je taka panika zaradi solzilca? Jaz sem mel cele klobase od pendreka. Hec pa je bil...
zzob
10. 05. 2016 19.24
+15
butli se najdejo povsod ... že tistih viol, ki so avtobuse uničevali, ne bi smeli pustiti na tekmo, ampak jih oglobit in peljat v pripor.
igorli
10. 05. 2016 19.30
+4