Slovenija

'Takšno blokiranje s strani SDS seveda ni presenetljivo'

Ljubljana, 03. 06. 2024 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladajoča koalicija je kritična do predloga za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, ki ga je vložila največja opozicijska stranka SDS. Potezo je označila kot pričakovano in ponovila, da bi Slovenija s priznanjem Palestine prispevala k miru v Gazi in pritisnila na izraelsko oblast, naj sede za pogajalsko mizo.

"Če ima kdo iskren namen zagovarjati mir, potem mora zagovarjati tudi rešitev dveh držav. Ko vidimo, da imamo že več kot 36.000 ubitih ljudi v Gazi, da divjata morija in stradanje, si ne znam predstavljati, kako lahko slovenska družba sprejme to, da zavlačujemo," je pred zasedanjem odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), na katerem trenutno razpravljajo o sklepu glede priznanja Palestine, dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Zunanja ministrica Tanja Fajon meni, da bi Slovenija s priznanjem pritisnila na izraelsko oblast, da naj sede za pogajalsko mizo.
Zunanja ministrica Tanja Fajon meni, da bi Slovenija s priznanjem pritisnila na izraelsko oblast, da naj sede za pogajalsko mizo. FOTO: Profimedia

Ob tem se je vprašala, ali gre pri odločitvi SDS za morebitno naklonjenost trenutni izraelski oblasti, ki se po mnenju ministrice ni pripravljena zares pogajati ne za trajno premirje, ne za izpustitev talcev, kot tudi ne za okrepitev humanitarne pomoči.

"Skrajni čas je, da Slovenija prizna Palestino kot suvereno in neodvisno državo," je nadaljevala in ponovila, da bi Slovenija s priznanjem pritisnila na izraelsko oblast, da naj sede za pogajalsko mizo, in Palestincem poslala sporočilo, da niso sami.

"Takšno blokiranje s strani SDS seveda ni presenetljivo, ampak zelo verjetno govori veliko o tem, s kakšno ceno prihaja tista značka Izraela, s katero Janez Janša hodi okoli," pa je pred zasedanjem OZP izjavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec in opozoril, da se vlada že cel mandat sooča s podobnimi blokadami.

Poudaril je, da bi se zdaj moralo pregledati poslovniške določbe, saj uporaba posvetovalnih referendumov po njegovem mnenju prerašča meje uporabe tega orodja. "Treba bo prečesati poslovnik in tudi parlamentarno prakso, da ugotovimo, ali lahko državni zbor na tak način sploh še deluje, ker se s takimi manevri praktično lahko zablokira vsako stvar," je dodal.

Tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je potezo SDS označil za pričakovano, ki je legitimna, ni pa upravičena. Izrazil je upanje, da bodo med razpravo v OZP prišli do skupne pozicije. "Upam tudi, da bo priložnost, da se pomenimo na način, da bo naše priznanje ne samo politično dejanje, ampak tudi državniško dejanje. To se pravi, da ne bo imel vpliva samo na nas, ampak tudi navzven. S tem mislim predvsem na palestinsko ljudstvo in na razmere v Gazi, ki so vsak dan slabše," je še dodal Volk.

"Napad na suverenost države in zloraba instituta demokracije"

Do poteze SDS je kritičen tudi evropski poslanec Matjaža Nemca (S&D/SD), ki meni, da "gre za zlorabo postopkov v Državnem zboru ter instituta neposredne demokracije – referenduma, spodkopavanje suverenosti naše države ter udinjanje interesom Netanjahujeve vlade ter njeni agresorski politiki".

Izpostavil je, da priznanje Palestine v Sloveniji uživa široko politično in družbeno soglasje :"Vlada RS je o tem že odločila, večina javnosti, sodeč na javno mnenje, priznanje široko podpira. Poteza SDS je tako namenjena zgolj zavlačevanju, očitno pa je ta stranka postala tudi platforma za izvrševanje politike izraelskega premiera Natenjahuja ter najbolj skrajno desne izraelske vlade do sedaj. Še več, zdi se, da želi predsednik SDS vprašanje priznanja Palestine politično zlorabiti tudi na način, da v Gazi do premirja ne bi prišlo."

Dodal je še, da od Državnega zbora pričakuje, da o priznanju Palestine čim prej glasuje v skladu s časovnico: "Torej jutri."

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (420)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
04. 06. 2024 18.51
+1
SDS sinonim za hujskače in razdor med ljudmi...
branko-r
04. 06. 2024 13.16
-1
s priznanjem palestine se uniči naše gospodarstvo to je tudi cilj svobode
slovenc59
04. 06. 2024 13.13
+0
Bi rekel, da nihce sploh več ne ve, kako so judje sploh prišli v Palestino ! Ne ker bi jih palestinci povabli, ampak ker jih že takrat nihče ni tretiral kot narod ki biva v svoji državi in jim je OZN gladko vzel njihovo državo in jo dal judom ! In vemokako gre basen o lisici in ježu ! In od takrat naprej se bije bitka palestincev za SVOJO zemljo, ne sosedovo ! Seveda so si jo judje prilastili, ker pač od 2.vojne mislijo, kaj da so ! Na koncu pa niso nič boljši, kot njihovi krvniki v 2.svetovni vojni, ki jim sedaj na vse pretege držijo štango, z amerikanarji na čelu ! Vidimo kdo bo potegnil ta kratko ! Da se Palestine ni priznalo že davno, je pa kriva naša podrejenost zapadnim šefom in naši bojazljivosti ! Enostavno nimamo jajc ........
slovenc59
04. 06. 2024 12.24
+1
Pa kakšen referendum, porka madona, a znate kej sami odločit, al ne !! Če ne vas sploh ne rabimo, da v ljubljani jajca hladite v DZ !!!
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
04. 06. 2024 12.53
+0
Zopet nisi dojel poante. Janša nagaja in zahteva referendum, da bi zavlekel zadevo. Zloraba institucij v njegovo lastno korist in rušenje, je stalnica tega političnega perverzneža.
TO-91
04. 06. 2024 14.55
+1
Preverznež je kuštravi☝️, kdo si je omislil referendume ob evropskih volitvah , koga bi levakarji priznali ,Hamas ,ba n da pokvarjena 🙉🤮
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
04. 06. 2024 12.17
+1
Janša si je s svojim obnašanjem in sramoto, zopet sprožil metek v svoje koleno in dal idejo Golobu - prekinitev diplomatskih odnosov z apartheidskim Izraelom.
Mikcar
04. 06. 2024 10.50
+1
Desnica desnici pere roko. Tako je bilo tudi l.1941 in vedno bo tako. Ritolizniki velekapitalu
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
04. 06. 2024 12.18
+0
In po tem bodo zopet jokali zaradi Barbarinega rova.
iskriv
03. 06. 2024 21.43
+2
Kot je bilo pričakovati bo SDS nagajala in nasprotovala vsem odločitvam te vlade in to je tudi tokrat pri priznanju Palestine ! S posvetovalnim referendumom , če bo ta njihova podla igra sprejeta bo priznanje prestavljeno na poznejši čas . Če v državnem zboru ne bo sprejeta ta njihova pobuda , bodo ponovno izkoristili spolitizirani državni svet , ki je njim naklonjen , kar vedno in sproti dokazuje , zato bi ga morali razpustiti in izvoliti drugega ali pa ukiniti , ker ne potrebujemo dvodomno vladanje ! Če bo slučajno prišlo do referenduma , upam , da bo SDS dobil večinsko klofuto , kot pri prejšnjih treh referendumih , čeprav jih nič ne izuči , oni gonijo svoje ! Sama zloba jih je !
Ki zombi
03. 06. 2024 21.17
-1
SDS je desna ekstremna stranka, ki je pod Janšo totalitarna in če zmaga na volitvah , je vedno nevarno da Slovenija postane totalitarna država po vzoru Rusije, Belorusije, Severne Koreje....
visoki
04. 06. 2024 11.52
+1
sds vsaj priznajo,da so desničarji,medtem ,ko je stevo ekstra desničar
Na pol ovca
03. 06. 2024 21.08
-1
JJ volilci so dejansko oprani brez lastne pameti kot amebe, sam po navodilih ! A zakaj to pišem? Preprosto zaradi dokazanih zaporedij dogodkov ! JJ je zapustil komunajzarje, ker ni bilo po njegovem, zapustill sponzorja Orbana, ko ni bilo kot je mislil, sedaj je izgleda zapustil še sponzorja RKC, ki mu prisega 95% JJ volilcev !!!!!! in si našel sponzorja žide. ...... za JJ amebe ki jim ni nič jasno samo to: Židi terorizirajo kristjane v Izrealu skoraj kot palestince , bi jih isto, če se ne bi zavedal, da bi potem EU ovce mogoče spregledal in ne bi več kimal židovskim sionistom....in o tem pišejo zahodni mediji res pa je težava, če ne slediš medijem, ne znaš tujih jezikov, potem pač beee
Aristotle
03. 06. 2024 21.23
-5
Sem jansist ampak tuki se pa strinjam s tabo.. ljudje si niti preberejo ne zakaj se dejansko gre.. isto kot pri ukrajini.. nihce ni prebral zakaj je rusija napadla ukrajino
nicor
03. 06. 2024 21.39
+4
Mislim, da so ga iz partije vrgli, ker je bil preveč nemogoč
puspan
04. 06. 2024 11.12
+0
Točno tako. Takih v partiji ne marajo. Takrat se ni bilo visokih stavb, zato je bil v uporabi metek, danes pa skozi okno skačejo.
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
04. 06. 2024 12.19
+0
Betuul
03. 06. 2024 20.57
+1
Vprašanje ? Kaj bi se zgodilo; da bi Hamas tako nazvani “teroristi”! Ubili glavnega vodjo UN! In potem eden od Hamasovih postane premije države! Tako se je zgodilo morilcu grofa švedskega groga Folkea Bernadottea in atentatmorilec Shamir Yitzak postane premie države! A se zavedate kdo je terorist
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
04. 06. 2024 12.22
-1
Ja, vsi vemo kaj je Hamaz. Vendar pa vse žrtve, ženske, starci in predvsem otroci nimajo s Hamazom popolnoma nobene zveze.K boste to svečke dojele in uvidele, da je pukljavi navaden provokator, nacist in podpornik genocida, boste mogoce drugace govorile.
Uporabnik1908615
03. 06. 2024 20.30
-2
bravo SDS, priznanje Palestinske neobstoječe države pomeni priznanje islamskim teroristom, ki so vojno začeli in jim je cilj izbris Izraelske države, ki jo sami ne priznavajo in zato nočej miru ampak samo vono pod vodstvom Iranske ekstremnih islamskih klerikov
bodi
03. 06. 2024 20.23
-1
če bi bili levi proti bi se že z kolesi vozili za dosego cilja ker je pa to desni pol je pa nagajanje in vse ostalo
Betuul
03. 06. 2024 20.20
+4
Očitno o miru JevrejIzraelov in mirovniku tam ne veste nič! V letih 1948 se je vse to reševalo! JevrejIzraeli so imeli celo koncentracijska taborišča za mučenje in uničenje Palestinov! Sigurno so se borbal! Potem za mirovnika tja in mir med državami Prevzame UN in Švedski grof Folke Barnadotte! Vse je imel organizirano UN! A jevrejIzraeli so šli svojo teroristično pot; s Sternovo teror bando! Tri člansko društvo je imelo sestanek da zapečatijo Folkea Bernardotta! Trije od te bande se soočijo in glasujejo! Natan Yelin je bil proti! Israel Eld ; Yitzak Shamir ZA! Zavedejo na neki sestanek Folke a v spremstvu treh belih avtomobilov, to je bil znak UN za mir! Pred to kolono ustavi đip trije Izrael teror banditi obkolijo avte in streljajo nanjih! A niso vedeli v katerem je grof Folke! Okno tega avta se odpre in Ben Moshe izstreli rafal metkov! Andre Serroto je sedel poleg Isto bil atentiran . Švedski grof Folke Bernardette je tako razkiral svoje življenje za mir, med državami ki ga še do danes ni! To je eden izmed mnogih terorističnih Izrael atentatov! Ko boste spoznali vso resnico jevrejIzraela! Boste ugotovili da ima Hamas še kako prav
M_teoretik
03. 06. 2024 20.13
+1
Vejo, da referenduma ne bo, ker ih igak ne briga. Gre le za zavlačevanje priznanja, tko čist iz žlehnobe!?
a.kralj1994
03. 06. 2024 20.12
+2
Vedno znova lahko berete bluzenje ovčk in zmanipuliranih vodljivih psov, ki na vsak način in za vsako ceno pljuvajo po drugih, jih diskreditirajo in blatijo ter manipulirajo, samo zato, ker njihov vrhovni šef tako dela...in takšni politiki (ala Janša) dajejo jasen signal tem vodljivim ovčkam, da je ok, če so desno skrajni, za pobijanje, za mučenja, za popolen izbris nekega naroda...in takega skrajneža politika žal ima tudi Slovenija...
a.kralj1994
03. 06. 2024 20.08
+4
Desničarji pač nikoli niso trezno razmišljali o pobojih in kdor ne zmore z kančkom sočutja obsoditi ne samo poboje, ampak tudi blokiranje humanitarne pomoči, nezmožnost Palestincev, da zbežijo iz teh vojnih območij ter popolno zravnanje Gaze in drugih področjih z zemljo...popolen genocid in največji vojni zločin Izraelcev v modernem času...
son?ek11
03. 06. 2024 20.08
+3
Do sedaj je 145 držav priznalo Palestino, cca 100 držav jo je priznalo do leta 1989, med njimi Črna gora, Srbija, Bosna in Hercegovina in tudi janezova Madžarska!! In kaj sedaj komplicirani!! Palestina je bila že prej na tem ozemlju, Izraelci so prišli 1948 in se začeli obnašati,kot da je njihovo!! Ja,,podobno, kot priseljenci ki so zavzeli Ameriko in spravili domorodce Indijance v geto!!!
a.kralj1994
03. 06. 2024 20.05
+7
Janša pač podpira skrajneže in Izraelska vlada so skrajneži...kdor pri toliko ubitih ne zmore trezno obsoditi genocida in nasilja, nima pravice govoriti o povojnih pobojih pri nas in imeti dvojna merila...čisto po Janševo...manipulativno in zlobno...že navajeni od njega
patogen
03. 06. 2024 20.01
-6
Koga torej priznava slovenski levičar in Tanja? Za zakonitega predstavnika islamskih palestincev? jaserja Arafata, Hamas, ali koga od ostalih palestinskih frakcij? nas bo Tanja zapletla v Libanonizacijo?
patogen
03. 06. 2024 19.59
-6
Da gre za priznanje namenjono slovenski desnici, je priznala tudi Tanja, ko je bluzila, da pa ne priznava hamasa kot vlade. Pač pa priznava Jaserja Arafata. Bo tanja zapletla Slovenijo v teroristično frakcijski boj islamistov za oblast in finančne tokove na ozemlju bivšega 500 letnega Vilajeta Jeruzalema in Britanske palestine?