Slovenija

Takoj po preklicu velike požarne ogroženosti zagorelo pod Nanosom

Ajdovščina, 30. 07. 2024 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T. H., STA
Komentarji
17

Z ajdovske občine so sporočili, da se je na na nedostopnem terenu na nanoški planoti vnel manjši požar, ki je zdaj že pod nadzorom. Po do zdaj zbranih podatkih je zgorelo pol hektarja borovega gozda. Tja so nemudoma odhiteli gasilci, na pomoč je prišlo tudi letalo za gašenje iz zraka air tractor. Uprava RS za zaščito in reševanje je sicer pravkar razglasila prenehanje velike požarne ogroženosti v naravnem okolju na Primorskem, se je večina občin odločila, da veljavnost požarne ogroženosti na njihovem območju podaljšajo.

Prav danes je zagorelo na nanoški planoti, blizu Bele, na precej nedostopnem terenu, so sporočili z občine Ajdovščina. Tja so takoj odhiteli prostovoljni gasilci iz PGD Col in gasilsko reševalnega-centra Ajdovščina, pomagajo tudi prostovoljna gasilska društva iz Vipave, Vrhpolja in Podnanosa.

Kot so pojasnili v ajdovskem centru, je zagorelo nekaj minut pred 11. uro. Zagorelo je v naravi, na težko dostopnem terenu med Podkrajem in Belo v občini Ajdovščina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na pomoč so prišle tudi zračne sile, saj je teren precej gozdnat in nedostopen, dodajajo na občini. Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je potrdil, da je bil ob požaru aktiviran tudi air tractor, ki pa se je že vrnil na Brnik. Tam je sicer v stanju pripravljenosti, če bi ga spet potrebovali.

Po do zdaj zbranih podatkih je zgorelo pol hektarja borovega gozda. Kot je povedal gasilec vipavske gasilske postaje Peter Prelc, je požar že pod nadzorom. Pojasnil je, da so imeli največ težav s terenom, saj je ta precej težko dostopen, po prvi oceni pa sta zagorela podrastje in nizka trava. 

Gasilci trenutno iščejo morebitna žarišča in močijo teren, o vzroku požara pa zaenkrat ne morejo govoriti.

Ob tem na ajdovski občini poudarjajo, da na območju njihove občine do nadaljnjega še vedno ostaja v veljavi velika požarna ogroženost naravnega okolja. Pozivajo k upoštevanju prepovedi vsakršnega kurjenja v naravnem okolju in drugih aktivnosti, ki bi lahko povzročile požare.

Na Primorskem uradno prenehala veljati velika požarna ogroženost, občine jo podaljšujejo same

Uprava RS za zaščito in reševanje je sicer prav z današnjim dnem razglasila prenehanje velike požarne ogroženosti v naravnem okolju, ki so jo za več primorskih občin razglasili 17. julija. Poleg Ajdovšine še v občinah Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Policija sta tako z današnjim dnem tam prenehala izvajati poostren nadzor.

Za podobno potezo kot Ajdovci so se danes nato odločili tudi župani vseh štirih občin v slovenski Istri. "Zaradi trenutnega stanja v naravnem okolju," so pojasnili. Na območju Kopra, Izole, Pirana in Ankrarana tako še vedno velja, da je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati dejavnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Gasilske organizacije na območju istrskih občin bodo do preklica zagotavljale stalno dosegljivost odgovornih oseb, tehnično brezhibnost gasilske opreme in tehnike ter povečano pripravljenost operative.

Zaradi izredno sušnega terena na območju občine so se za podaljšanje razglasa požarne ogroženosti odločili tudi v  Novi Gorici. Prepovedi veljajo do preklica tudi v Brdih, Kanalu ob Soči, Komnu in Miren-Kostanjevici, občina Šempeter-Vrtojba je prav takosporočila, da bodo požarno stražo nadaljevali tudi v prihodnje.

V času požarne ogroženosti je že dan po njeni razglasitvi izbruhnil požar blizu vasi Škrbina pod Trsteljem v neposredni bližini požarišča katastrofalnega požara izpred dveh let. Požar, ki je po zadnjih podatkih zajel 90 hektarjev gozda, je nato zajel skoraj celoten Trstelj. Gasilci so ga uspešno pogasili po dveh dneh, nekaj dni pozneje pa so se na pogorišču soočili še s podtalnim požarom.

V okolici Ilirske Bistrice pa je 22. julija popoldne zagorelo po udaru strele. Požar je bil kmalu, tudi zaradi dežja, pod nadzorom. Na pomoč so sicer tako kot pri Trstelju poklicali tudi air tractorja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlexReal
30. 07. 2024 19.27
+1
Lahko kdo pojasne, kako se lahko na Nanosu zaneti požar ? Razumem da se to dogaja ob železnicah , ampak na nekem hribu ? Je to pomoč kakšnega Dančka piromančka ?
Infiltrator
30. 07. 2024 17.36
-1
A vam povem zakaj so kupili R Traktorje ,ker so naši voditelji občini kmet.....
Mio56
30. 07. 2024 17.16
+5
Kdo za vraga pr zdravi pameti je izdal preklic pozarne ogrozenosti??? Travniki do vsi rjavi od suse, v gozdovih listovci ze barvajo liste,… !!!
prince of persia
30. 07. 2024 16.07
-4
Vse povsod poplave in požari, samo na Šubičevi v Lj. pa nikoli nič.
brabusednet
30. 07. 2024 15.44
-2
So že našli vzrok požara od zadnjič.
bandit1
30. 07. 2024 17.09
+1
Beseda "ZADNJIČ" ima čuden pomen. Pomeni da v tem primeru požara ne bo nikoli več.
prašek
30. 07. 2024 15.38
-1
Ajdovci imajo razumnega Milivoja, bo že uredil ....😆😆😂😂😂
Uporabnik1544434
30. 07. 2024 15.20
-2
Koliko se jim mudi preklicati požarno ogroženost,seveda tam gor jih namaka tu je pa suša,a zato je Vrhpoljski župnik že kuril na vrtu odpadke,ima informacije iz prve roke
Gutenberg
30. 07. 2024 14.58
+5
Kaj je z drugim Airtractorjem, so že kaj zaključili po pristanku na suho? Bomo kaj izvedeli ali bo šlo pod preprogo?
Slabnick
30. 07. 2024 15.13
+12
Neuradno ni pilot spustil koles, ki so nmeščene v saneh, ker je pred tem pristajal na vodi oz. . Letalo je potrebno temeljito pregledati, kljub temu da ni bilo videti nekih poskodb.
Gutenberg
30. 07. 2024 20.06
Saj to je jasno. Ampak ali nas bodo o tem pristojni kaj informirali? Koneckoncev je letalo kupljeno z našim - davkoplačevalskim - denarjem.
MEDKO
30. 07. 2024 14.54
+16
Ne vem kdo odloča o preklicu požarne ogroženosti, ampak dejstvo je, da je bolj suho kot prejšnje dni. Če je padlo v Biljah 40 litrov še ne pomeni, da je zalilo celo Primorsko.
summer90
30. 07. 2024 15.23
+4
ARSO in pa mogoše še kakšen iz CZ....Iz intervencij se cuza denar....
oježeš
30. 07. 2024 16.09
+0
No, na nedostopnem predelu, pa da se kar sama od sebe vžge podrast je pa tudi bosa. Dovolj je en čik kadilca, ali kaj podobnega, vendar se mora nekdo potruditi, da pride na nedostopen teren.