Slovenija

Türk v boj za predsednika

Ljubljana, 29. 06. 2007 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danilo Türk je dal soglasje h kandidaturi za predsednika Slovenije. Odzval se je tudi Gaspari, ki soglasja še ni dal.

Predsedstvo stranke Socialnih demokratov se je na seji pogovarjalo o morebitnih kandidatih na prihajajočih predsedniških volitvah. Po seji je predsednik stranke Borut Pahor povedal, da je profesor na ljubljanski Pravni fakulteti Danilo Türk že dal soglasje h kandidaturi.

Türk je dejal, da nima predsodkov do nobenih strank, da pa je bila SD prva, ki je pristopila k njemu in ga povabila v predsedniško tekmo.
Türk je dejal, da nima predsodkov do nobenih strank, da pa je bila SD prva, ki je pristopila k njemu in ga povabila v predsedniško tekmo. FOTO: POP TV

Na SD pa so dobili tudi pismo nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija, ki soglasja za kandidaturo še ni dal. A predsedstvo SD še ni reklo zadnje besede, saj želijo ugotoviti, ali obstaja širše politično soglasje o imenu kandidata. Predsednik SD se bo tako v naslednjih dneh poskušal sestati z LDS, DeSUS in Zares ter poskušal ugotoviti, ali Türk uživa podporo tudi pri njih oziroma da bo slišal še njihove predloge.

Türk je oseba, ki izpolnjuje vsa moja pričakovanja in tudi pričakovanja slovenske javnosti. Z njim bi Slovenija dobila predsednika, ki bo deloval povezovalno in skrbel za to, da se bomo vsi v tej deželi počutili varno. Borut Pahor

Kot poudarja Pahor, morajo stranke, ki pripadajo sorodnemu vrednostnemu sistemu, storiti vse, da ne predlagajo več kandidatov, saj bi potem prišlo do delitve glasov. V kolikor bi za podporo pridobili tudi druge stranke, bi bilo dobro zbrati podpise, da bi imeli kandidata skupine volivcev s podporo teh strank, je pojasnil Pahor.

V SD so bili doslej poleg predsednika Boruta Pahorja, ki se predsedniške tekme ne bo udeležil, za volitve evidentirani Miran Potrč, Breda Pečan, Marko Pavliha, Mitja Gaspari, ki bi bil lahko skupni kandidat LDS, SD in Društva Zares, ter Danilo Türk.

Pahor gre na parlamentarne volitve

Oklevanje Boruta Pahorja je zmanjšalo možnost na levici, da najde ustreznega kandidata.
Oklevanje Boruta Pahorja je zmanjšalo možnost na levici, da najde ustreznega kandidata. FOTO: POP TV

Pahor je na slavnostni akademiji ob 14. obletnici ustanovitve Socialnih demokratov sporočil, da na jesenskih predsedniških volitvah ne bo kandidiral za predsednika republike, ampak bo stranko popeljal na parlamentarne volitve.

Peterle je predsedniško kampanjo začel že konec preteklega leta
Peterle je predsedniško kampanjo začel že konec preteklega leta FOTO: POP TV

Svojo kandidaturo na volitvah pa so doslej napovedali poslanec v Evropskem parlamentu Alojz Peterle, predsednik SNS Zmago Jelinčič, predsednica zunajparlamentarne stranke Glas žensk Slovenije Monika Piberl, predsednik zunajparlamentarne Stranke mladih Slovenije Darko Krajnc ter podjetnika Marjan Beranič in Jože Andrejaš.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
30. 06. 2007 04.39
Ja če bi izbrali Mirana Potrča ali Bredo Pečan najbrž ne bi bil potreben niti drugi krog volitev
mofo@t-2.net
30. 06. 2007 03.51
Danilo Türk je definitivno vreden tega položaja.
badermeinhof1
30. 06. 2007 01.48
Ma gdo je Danilo Türk?????? Človek ki največ ve o zdravstvenem stanju Slovenije, je g. Jože Mencinger ki ga globoko spoštujem. Mogoče ga stranka SD ne potrebuje, vendar menim, da je eden redkih, ali morebiti edini ki pove kakšno je STANJE, oziroma kakšno je SRANJE. Človek ki pove vse, kar vemo vsi, skratka TONEMO! ! SD bi dobili z Jožetom Mencingerjem marsikaj, vprašanje pa je ali si g.Jože Mencinger želi SD. SD bi si pridobili ASA v rokavu, če si ga ni že. Če ste opazili je po radiu in televiziji zadnje čase zelo veliko prispevkov tipa: NEZAPOSLENOST SE JE ZMANJŠALA, GOSPODARSKA RAST JE NAD PRIČAKOVANIM, KOMUNISTI SO KRIVI VSEGA ZLA, ITD. (Paul Joseph Goebbels PRESS) p.s. Nisem v nobeni stranki, v kolikor pa obstaja v Sloveniji Bader Meinhof podružnica, naj mi prosim pošljejo številko transakcijskega računa za samoprispevek.
drzavljan35
29. 06. 2007 21.27
ma kakasna Breda... dejte bit mal bol moderni SD, doloceni vam kvarijo stil !!!
Jethro
29. 06. 2007 14.29
Recimo, da bi mogoče Mitja Gaspari še najbolj ustrezal profilu predsednika države - vsaj z leve strani!!! Drugače pa...si predstavljate našega g. Plemenitega, kako bi zgledal kot predsednik? Bolje rečeno, kako bi zgledalo njegovo vodenje države? Jelinčič ima večkrat dobre govore, sploh ko meče resnico v obraz vsem politikom ampak...kako bi se on spoprijel določenih odločitev oz kako bi jih udejanjil??? :D
DarthRevan
29. 06. 2007 14.16
Saj sem med ta levimi ampak, Pečanove ne bi volil pod nobenim pogojem...no, morda če bi bil njen protikandidat Bush mlajši, drugače pa no way.
limonca4
29. 06. 2007 14.12
Breda Pečan za predsednico???!?!??!?! Bljak, ta baba bi bila rada vedno na oblasti ... Urhh, kako sem alergična na to oblastiželjno in častihlepno baburo ... Potrč, hm, sem brez besed.
clementia555@yahoo.com
29. 06. 2007 14.06
victoriosus: Ja sej, victoriosus... Narod v tej državi je ravno dovolj "pameten" in navdahnjen, da bi za novo predsednico izvolili kakšno Bredo Pečan.
pomi@auspuh.com
29. 06. 2007 13.00
Kakšna samostojna Slovenija? Samostojnost smo z vstopom v EU izgubili. Vsak, ki je bil za vstop v EU je bil proti samostojnosti.
Franc Kavka
29. 06. 2007 12.56
Vseh pet omenjenih ni Peterlrtu do kolen. Naj proba kdo, če se upa osmešiti. Edino Breda pride v poštev, vsaj otoci bi so jo bali.
jrainer@siol.net
29. 06. 2007 12.20
Res ne najdejo primernejše kandidate na levici. Bilo kateri od teh, bo tako pogorel, da mu bo načelo samozavest.
eBuddy
29. 06. 2007 11.29
prestop ropa v sd in potrč za predsednika.......he he he...že vidim naslednje javnomnenjske rezultate.....vi kr.....
mrzli37@email.si
29. 06. 2007 10.44
Švoh zgleda tale njihov izbor. Bojo mogl Peterleta pošteno nasvinjati(kar so sposobni), da bi ga pavliha al pa Tuerk nesla. Pahor jih je pustil na cedilu, pa še parlamentarne volitve jim lahko spodletijo, vendarle je še več kot 1 leto do tededaj.
victoriosus
29. 06. 2007 10.36
Potrč?! Pečan?!!? Folk, ta dva sta bila najbolj zagrizana nasprotnika samostojne SLovenije! In zdaj jih bomo "nagradili" s predsedniškim stolčkom?? Kaj vam ni jasno?????????????????????
rosomoh@email.si
29. 06. 2007 10.13
No ja,saj ponujajo tudi take za katere bi mogoče celo glasoval.Pavliha,ki s svojo pojavo ne bi delal sramote državi in državljanom,Turk,ki ima bogate politične izkušnje in je na visoki intelektualni ravni.Mogoče celo Gaspari,če ne bi bil tako ozko zvezan s stranko in pod vplivom Kučana.
rosomoh@email.si
29. 06. 2007 10.00
Pri teh kekcih pa res človek ne ve,ali se norčujejo ali so tako butasti.Ponujajo tisto babjo spako,ki ni vredna da se prikaže v dnevni luči in poleg vsega je še pokvarjena da zaudarja.
rozlicek@gmail.com
29. 06. 2007 09.19
To, to. Bredo za predsednico. Mogoče bi pa lahko naredili presedens in na predsedniško mesto postavili par Breda in Miran. The Best kombinacija.