Slovenija

Türk predlagal novo ustavno sodnico

Ljubljana, 01. 12. 2009 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Türk je za novo ustavno sodnico državnemu zboru predlagal generalno sekretarko ustavnega sodišča Jadranko Sovdat, Cirilu Ribičiču se je namreč iztekel mandat.

Predsednik Türk je predlagal novo ustavno sodnico.
Predsednik Türk je predlagal novo ustavno sodnico. FOTO: POP TV

Predsednik republike Danilo Türk predlaga DZ, da za novo ustavno sodnico izvoli generalno sekretarko ustavnega sodišča Jadranko Sovdat, je po današnjih posvetovanjih predsednika z vodji poslanskih skupin povedal Türkov svetovalec za pravna vprašanja Erik Kerševan. Kot je pojasnil, je predsednikov predlog pridobil široko soglasje.

Kerševan je povedal, da so vsi vodje poslanskih skupin, ki so se odzvali vabilu na pogovore, podprli predsednikov predlog. Dodal pa je, da se vabilu ni odzval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Kljub temu upajo, da bodo poslanci SDS v DZ Sovdatovo podprli, je poudaril predsednikov svetovalec.

Na vprašanje, ali bodo še kakšni pogovori s SDS, je Kerševan odgovoril, da je bil predsednikov predlog za novo ustavno sodnico že posredovan v DZ.

Ustavnega sodnika oz. sodnico izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Glasovanje že decembra?

Kerševan je poudaril, da je po časovniku DZ možno, da bi o Sovdatovi DZ odločal že na decembrski seji. S tem bi lahko ustavno sodišče ob izteku mandata sedanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča nadaljevalo svoje delo z novo sodnico, je zatrdil.

Po besedah predsednikovega svetovalca je Sovdatova s svojim dosedanjim delom dokazala, da uspešno združuje akademsko delo in delo v ustavnem sodišču. Z njenim znanjem bo lahko ustavno sodišče pridobilo ustrezen zagon, je ocenil in dodal, da je 49-letna Sovdatova strokovnjakinja za ustavno pravo, avtorica skoraj 30 znanstvenih in strokovnih člankov ter soavtorica komentarja Ustave RS.

Glede dejstva, da se predsednik ni odločil za nobenega od treh kandidatov, ki so se prijavil na javni poziv za novega ustavnega sodnika, je predsednikov svetovalec izpostavil, da je poziv ena od zakonskih predvidenih možnosti, da se predsednik seznani z interesom potencialnih kandidatov. A je dodal, da lahko predsednik išče tudi mimo tega postopka. "Cilj je dobiti najboljšega kandidata, ne pa zgolj omejevanje na formalni vidik," je poudaril.

Sodniško kladivo
Sodniško kladivo FOTO: POP TV

Trije predlogi za ustavnega sodnika

Kot je znano, je septembra urad predsednika republike prejel tri predloge za novega ustavnega sodnika. Kandidati so bili predsednica Državne revizijske komisije Vesna Cukrov, višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar in odvetnik Bojan Kukec.

Že tedaj je Kerševan napovedal, da bo predsednik republike opravil pogovore o predloženih kandidaturah, pa tudi o drugih kandidatih, ki bi kot vrhunski pravni strokovnjaki prišli v poštev za prosto mesto ustavnega sodnika.

Kdo je Jadranka Sovdat?

Jadranka Sovdat se je rodila 28. 4. 1960 v Ljubljani. Leta 1982 je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani. Po diplomi se je zaposlila na pravosodnem ministrstvu. Leta 1983 je opravila strokovni izpit v javni upravi, leta 1984 pa še pravosodni izpit. V pravosodnem ministrstvu je opravljala strokovno delo na področju pravosodja, v zadnjih petih letih predvsem v zvezi s pripravo zakonov s tega področja.

Leta 1994 je bila imenovana za svetovalko ustavnega sodišča. Leta 1998 je z zagovorom magistrske naloge "Sodno varstvo volilne pravice pri državnih volitvah" zaključila podiplomski študij ustavnega prava in pridobila strokovni naziv magistrice pravnih znanosti. Objavila je skoraj trideset znanstvenih in strokovnih člankov, je tudi soavtorica komentarja Ustave Republike Slovenije. Za generalno sekretarko ustavnega sodišča je bila imenovana 29. januarja 1999 in to funkcijo opravlja še danes.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
02. 12. 2009 11.55
dej, Rijavec, ne seri : tudi Mozetič jebaje ni rdeč - pač pa samo črn & škrlaten - in je VSEen(ak)o KRIVOSODNO SPRIJEN na US RS !! _ _ _ _ _ _
alojzrijavec@gmail.com
01. 12. 2009 20.05
UPAM DA JE DOVOLJ RDEČA. TO JE GLAVNO DA SO RDEĆI NAGRAJENI TUDI ČE SO NA SOVRAŽNI STRANI.
Buena Vita
01. 12. 2009 19.55
BOG POMAGAJ SLOVENIJI IN NJENIM DRŽAVLJANOM
NOshit
01. 12. 2009 16.54
A zakaj pa ni povedal?