Slovenija

Janša: Bomo videli, kaj bodo rekli sodniki

Ljubljana, 29. 09. 2008 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janša se je odzval na napovedi predsednika Türka, da ne bo potrdil vseh kandidatov za veleposlanike, ki jih je vlada predlagala pred volitvami.

Türk bo kmalu sprejel odločitve o veleposlanikih.
Türk bo kmalu sprejel odločitve o veleposlanikih. FOTO: POP TV
Seveda obstaja možnost, da se katerega od kandidatov ne potrdi. Bistvo predloga je ravno v tem, da se lahko sprejme ali zavrne. Kot vse kaže, bom nekatere predloge sprejel, druge pa zavrnil. Predsednik Slovenije Danilo Türk

Predsednik republike Danilo Türk je ob robu svojega obiska v New Yorku povedal, da je že bližje odločitvi o potrditvi predlaganih kandidatov za veleposlanike. Povedal je, da je bilo ne glede na volitve delo vlade opravljeno s premajhno skrbnostjo in da bo v bodoče potrebna bolj skrbna priprava kandidatur, "ki jih mora predsednik dobiti dovolj zgodaj, da se lahko do njih opredeli“. Kot je povedal, so imeli v uradu predsednika republike v juniju nekaj "preliminarnih, čisto neformalnih in zelo parcialnih pogovorov“. Za nekatere kandidate pa naj bi Türk izvedel šele iz medijev, zato so morali sami zbirati informacije o kandidatih in njihovih kvalitetah. "Zdaj so te informacije zbrane in za nekatere od teh kandidatov se bom lahko že kmalu odločil,“ je povedal in dodal, da "kot vse kaže bom nekatere predloge sprejel, druge pa zavrnil“. 

Janša: Vlada je nalogo opravila 

Premier Janez Janša je predsednikovo napoved komentiral z besedami, da ne ve, kaj bodo na to rekli ustavni pravniki. "Vlada je z zakonom in ustavo dokončala tisti del procedure, ki je v rokah vlade. Zdaj so na vrsti drugi, sam pa pričakujem, da bodo tudi oni ravnali v skladu z zakonom in ustavo," je dejal.

Türk je imenovanje prestavil zaradi preveč razgrete predvolilne situacije

Zunanji minister Dimitrij Rupel
Zunanji minister Dimitrij Rupel FOTO: Tomaž Ungar

Predsednik republike je konec junija, ko je vlada predloge posredovala, povedal, da je po njegovem mnenju preveč razgreta volilna situacija in „bi ta nujno vplivala na proces odločanja, tako da sem se opredelil za to, da tako razrešitve, kot imenovanja, počakajo na čas po volitvah“.

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel pa je takratno Türkovo odločitev označil za nevarno, saj naj bi to povezovanje vnašalo „politična merila v postopek imenovanja oz. izbiranja veleposlanikov, ki ne predstavlja niti strank, niti koalicij, niti konkretne vladne ekipe, niti konkretnega predsednika, ampak državo in njene ustanove ne glede na volilni izid".

Neuradno so bili predlagani Jarc, Trekman in Šinkovec

Uradno imena predlaganih veleposlanikov niso znana, saj so predlogi za imenovanje veleposlanikov, ki jih je vlada določila na seji 6. junija, označeni s stopnjo tajnosti "zaupno", zato do pridobitve agremanov držav sprejemnic o imenih in priimkih kandidatov sploh ni dovoljeno govoriti. Neuradno pa se je že takrat govorilo o državnem sekretarju na MZZ in nekdanjemu direktorju Sove Matjažu Šinkovcu, ki naj bi šel v Washington. Bivši generalni sekretar na MZZ Borut Trekman naj bi šel v Berlin, kmetijski minister Iztok Jarc pa v London. Ostali kandidati so predlagani še za mesta v Haagu, Bruslju in Moskvi.

Direktor Sove Matjaž Šinkovec.
Direktor Sove Matjaž Šinkovec. FOTO: POP TV

Na zunanjem ministrstvu so ob imenovanju poudarili še, da so vsi kandidati, ki jih je na omenjeni seji določila vlada, poklicni, to je karierni diplomati, in so zaposleni na MZZ. Tudi sicer je zunanje ministrstvo, kot so poudarili, letos na veleposlaniška mesta predlagalo samo poklicne diplomate in s tem jasno ločilo stroko od politike.

Zapisali so tudi, da je Rupel predsednika republike osebno seznanil s predlaganimi imeni, predlog ukaza s prošnjo za podpis pa ta prejme, ko država sprejemnica izda agreman in ko so bili opravljeni vsi pripravljalni postopki, med katere spada tudi pogovor v odboru DZ za zunanjo politiko. Odbor pa je sicer ob obstrukciji strank Zares in LDS kandidate potrdil.

V medijih se je govorilo tudi o tem, da naj bi šel tudi Rupel za veleposlanika na Dunaj. Vendar se po naših informacijah Rupel dejansko ni pojavil v nobenem predlogu.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ro-Zy-YoZi
30. 09. 2008 14.17
NIHČE OD NAŠTETIH NI PROFESIONALNI DIPLOMAT, KI SE JIH ZA TA DELOVNA MESTA PREDVIDEVA. Ker so diplomatski uslužbenci politično neopredeljeni profesionalci je takšno postopabnje nezaslišano saj diplomatska predstavništva po svetu niso parkirišča in skladišča v domovini odsluženih, odstavljenih ali celo bog ne daj obsojenih politikov.....
Tonček Balonček
30. 09. 2008 09.00
Ne bi bilo slabo vložiti kakšne tožbe!
Meri.m
30. 09. 2008 09.00
Mandat bo dobil Pahor. Toda že včeraj se je videlo da bo imel največ težav v samem trojčku že pri sestavljanju koalicijske pogodbe pri definiciji prioritet. Golubič – kukavičje jajce sil iz ozadja je že hotel uveljavljati navodila svojih plačnikov.
300nauro
30. 09. 2008 08.48
Malo se bom vmešal v debatni klub in pripomnil, da imamo dober spomin tudi mnogi drugi. Kako kdo interpretira omenjeno arhivsko gradivo, pa je odvisno največ od politične usmerjenosti posameznika. Preveč zgovornim pa se zelo rado kaj zareče . . .
Buena Vita
29. 09. 2008 23.58
mladinc veš,teve slovenija vsak večer predvaja posnetke takratnih političarjev,njihove izjave,in spreminjanje izjav če bi bil starejši,domnevam da si mlad,bi za te izjave vedel,tako za kučana,ki je v Beogradu jokal,ko je zapuščal skupščino,z Lokarjevo,Hafnerjem ko je dal vzeti orožje teritorialni obrambi,in ga izročil Aksintijeviču,in vseh mahinacij ki so jih ustvarjal,no da ne boš bral moja pametovnja,ti priporočam vsak večer okoli enajste ure pogledat nacionalko,verjemi ne boš ponosen na izjave in delovanje komunistov,potem se lahko huduješ name,mene zafrkava samo moj dober spomin,nič ne pozabim
mladinc
29. 09. 2008 22.09
@pajtlerblanka če bereš slovenski tednik, še ne pomeni, da imaš prave informacije, oz. je bolj verjetno, da so izmišljene. Jaz ga preberem vsak teden, da se nasmejim vsem bedarijam, in se včasih prav čudim, koliko kretenizmov je možno stlačit v en takšen brezplačnik. ne vem, od kje komurkoli informacija, da je Danilo Türk nasprotoval osamosvojitvi, ampak js je nisem zasledil v nobenem resnem mediju, in tudi ne v času osamosvajanja.
Buena Vita
29. 09. 2008 21.58
HA,HA,KOMENTARJI ŽIVIJO
Tonček Balonček
29. 09. 2008 21.42
Kaj tako slabega si nismo zaslužili, zakaj ne moremo uresničiti vizije, da nam vladal desni trojček, Janša, Šrot in Jelinčič? To bi bila garancija napredka!
Buena Vita
29. 09. 2008 20.46
VSE KOMUNISTE LAHKO ZMEČAŠ V KOTEL KUHAT,PA BODO PRILEZLI VEN DOPLCIRANI---Z ENEGA DVA
Buena Vita
29. 09. 2008 20.44
MERI,M PA KAJ STE MU MORDA NASEDLI,STE POZABILI KAKO JE NASPROTOVAL OSAMOSVOJITVI SLOVENIJE,LAŽLJIVI KLJUKEC
Meri.m
29. 09. 2008 17.53
Pokvarjenec! Tega si pred volitvam ni upal povedat.
odkimasin
29. 09. 2008 17.14
Kej druzga od Turka starega komunista ni bilo za pričakovat!
Tonček Balonček
29. 09. 2008 16.27
No, zdaj \"naši\" še na ambasadah ne bomo imeli več! Šokantno, katastrofa!
Ro-Zy-YoZi
29. 09. 2008 16.05
cooler12: ta levak je stresu petrleta 60:40 ;)
pikanet
29. 09. 2008 16.04
Rupla bodo rabli na ambasadi v Luxemburgu,da spet ne pride do kakšne afere,ko bodo hotli z luxemburških računov denar domov prnest...
arksikris
29. 09. 2008 16.01
Z vsem spoštovanjem, gospod predsednik Turk, ampak vaša odločitev je bila vendarle preveč prozaična! Mar bi odkrito povedali, da čakate komunistično zmago. Z njihovo pomočjo pri izbiri, seveda, ne boste imeli več težav. Sicer ste pa že dogovorjeni za \"pravi\" izbor, kajne?! Kakorkoli, zelo dostojna vaša odločitev pač ni bila! Pa sal poznamo tiso : \" Mi smo ablast pa delamo kar čmo\".
Tonček Balonček
29. 09. 2008 15.51
Ne bi bilo slabo, če bi bil \"prezident\" naš čebelar, bi imeli pet naslednjih let mir pred ustanavljanji novih združevalnih krščanskih strank! Zdajs evrača in gotovo bo ustanovil spet novo, saj je še premlad za v penzijo! Pred temi tipi ni nikoli miru!
bučar
29. 09. 2008 15.48
prezident.... je pač levak (kaj lahko pričakujemo od njega?)
Tonček Balonček
29. 09. 2008 15.42
Anderliča bilahko poslali na šolanje za servisiranje amortizerjev na patrijah, menda ne bo na državnih jaslih še vse leto!? Naj se prekvalificira! Grims naj postane urednik Ekspresa, Rupel pa, če ne bo premagal Simonitija (kakšna šala!), lahko bodočim diplomantom v N. Gorici na tisti \"univerzi\" predava o reševanju mejnih sporov, kot izp terbirni predmet pa razpiše \"Tehnologija not, depeš, protestov in ostalih enosmernih komunikacij v luči sodobne Evrope\". S svojimi bogatimi, tako in drugače, izkušnjami, bo pripomogel k znanstveni misli slovebnske politologije, iz prakse za prakso!
Ro-Zy-YoZi
29. 09. 2008 15.24
RAMPA MANAGER HEH EH EH EHEHHEHEHEHEHEH HOHOHOHOH ALI PA MORDA Minister za zaporničarstvo, bi ga lahko med tem ko na Dragonji ne bi bilo dela še za prehode čez železniško progo ponucal!