Slovenija

Sviz zaradi učiteljskih plač na ustavno sodišče

Ljubljana, 13. 07. 2009 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
17

Sviz bo šel zaradi premalo izplačanih učiteljskih plač na ustavno sodišče. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo zahtevek za izplačilo razlike v višini petih odstotkov plače.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo glede sodbe vrhovnega sodišča, ki je bila glede zahteve za izplačilo premalo izplačanih učiteljskih plač "povsem drugačna" kot tista iz decembra 2007, šel na ustavno sodišče, je na današnji novinarski konferenci dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Štrukelj je pojasnil, da jih je "milo rečeno presenetilo", da je vrhovno sodišče sprejelo odločitev, ki je nasprotna tisti iz decembra 2007, na podlagi katere se je 3500 njihovih članov odločilo vložiti tožbe za premalo izplačane plače. Pojasnil je, da so po razlagi vrhovnega sodišča učitelji sicer upravičeni do izplačila razlike v višini petih odstotkov plače, vendar bi se morali najprej v roku pritožiti pri delodajalcu.

Kot je znano, je sodišče sprva ugodilo tožbi učitelja, da se mu plača za nazaj izplača po 5. a členu in ne po 14. členu zakona o plačah delavcev v javnih vzgojno-izobraževalnih zavodih (ZPDJVZ).

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
29. 09. 2009 17.17
a ni malo smešno sodniki lahko učitelji ne smejo,sodniki sodijo sami sebi,druge dol.
dl240580
13. 07. 2009 16.31
Karlek ampak če jest prov razumem to tvojo razlago se tvoja žena vse eno ne pretegne glede na delo ki ga opravlja. In če me spomin ne vara ima še vedno nadpovprečno plačo v sloveniji glede na delavski razred a ne. In prosim ne mi te fore prodajat da je vsak imel možnost it študirat to je že res ampak vidva z ženo sta še vedno plačana iz davkoplačevalskega denarja se pravi iz sredstev ki jih ustvari slovensko gospodarstvo. Kar pa javni sektor ni in predstavlja največjo luknjo v državnem proračunu zaradi požrešnosti javnih uslužbencev.
vanili
13. 07. 2009 16.27
o prenatrpanosti urnika, seveda. Bi jih dal malo v privat firme delat, ko se res dela,plače pa pol manjše, kljub visoki izobrazbi in temu primerna odgovornost itd itd itd.
Buena Vita
13. 07. 2009 16.16
VANILI A Misliš o prezaposlenih učiteljih
vanili
13. 07. 2009 16.10
moj sosed dela kot učitelj zraven tega dela še v avto šoli in na zavarovalnici. Pa še mestni svetnik je po vrhu. To vem, za ostalo pa ne vem, če še ima kakšne funkcije Pa sam vse uredi okoli hiše, psa sprehaja itd. Toliko o prenatrpanosti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PanterSLO
13. 07. 2009 15.57
No in spet komentarji ljudi ki se sploh ne vejo, kakšna je plat te zgodbe. Zato ne komentirajte če ne vete ker izpadete navadni foušarji, k pač se ne gre za vas in vaš denar. Pri teh tožbah se gre pa zato, ker so bili nekateri tud po 10-15let plačani manj kot bi mogli bit oz. niso bili v pravem plačniškem razredu. Ta denar se je pa nalagal ministrstvu za šolstvo oz. državi. Sedaj pa vprašanje. Ali se vi nebi prtožli če bi bili plačani manj kot vam zakon določa?? Vsak ima pravico do svojega denarja kot mu pripada. Seveda pa denar za izbrisane bo, za naše pa ne. Žal tako je in tako bo v naši rdeči državi
Jani.
13. 07. 2009 15.34
Učitelji pretiravajo! Resda, da so razmere v šolstvu OŠ in SŠ problematične, ker je mladina vedno bolj mim, samo to se ne bo zdaj rešlo, če jih več plačaš. RED bi mogu bit in spoštovanje do učiteljev, samo to se drugače doseže. Primerjat se pa kot je bilo v preteklosti z zdravniki, pa POPOLNOMA neprimerljivo!!! Tko kot sodniki s dremajočimi poslanci.
karlek
13. 07. 2009 15.17
delavci pa to in ono, ma dejte že nehat no, kdo je pa kriv če je nekdo naredu faks pa s ezaposlil všoli nekdo je šel pa s 16 leti delat v muro, pa je imel do nedavnbega super palčo. Tisto delvko, ki je zadnjič jokla po tv češ kaj bomo pa sedaj bi pa tud jaz povprašal ja od kod ti pa denar, da imaš tako hišo, midva z ženo sva oba v javnem sektorju zaposlena pa si nit pod razno ne moreva privoščiti take hiše, tko, da ne pljuvajet kar tako naokoli, poklic učitelja ja na dnu spoštovanja, eni so to že spoznali in s ejim fučka če otroke kaj naučijo, žalostno je to, d aos ti potem bolje plčani od onih, ki res delajo.
Inspire
13. 07. 2009 14.50
Ustavno sodišče bo seveda razsodilo v prid ubogim učiteljem ,ki se v teh dneh že kopajo v hrvaškem morju ali pa kje v eksotičnih deželah . Kaj bi se zgodilo ,ko bi se delavci obrnili na ustavno sodišče ? DELAJ IN TIH BOD --bi dobili odgovor !
karlek
13. 07. 2009 14.15
ne vem kje tvoja žlahtnica uči, da je non stop doma moja žena je tudi učiteljica pa je vsak dan po 8 ur v šoli, ima 29 ur pouka na teden pa še razredništvo, delo s problematiki in tako naprej, je ena redkih ki ima VII stopnjo izobrazbe problem pa je, da največ učiteljev s VI. stopnjo računa na tak poračun, Razmere v šolstvu še zdaleč niso idealne, ravnatelji delajo kar hočejo, svojim ljubljenčkom dajejo manj ur za isto plačo in tako napre, sinidkat pa itak tu nima moči ker so eni z drugim povezani tko, da bla bla, ni mi jasno kako lahko med dopsutom nekdo dobiva plčao za polni delovni čas isto kot če bi mel 198 ur pouka na teden ali pa 29, kje je tu logika.
Foen
13. 07. 2009 13.48
pravna džava je draga. pr teli odločitvi pa je blo zaradi cca 20 miljonov evrov težkih izplačil potrebno zamižati ne sam na eno oko. vsak k se mal bolj spozna na zadevo bo to potrdil. argumenti instančnih sodišč so namreč v nasprotju s tistim, kar stoji za definicijo pravne države. tko je, kaj čmo.
laksi
13. 07. 2009 13.32
V šolstvu so absolutno prevelike plače za to delo. Pa še toliko prostega časa imajo. Imam sestrično, ki je učiteljica, pa saj je non stop doma, plača pa ogromna.
Slovenc07
13. 07. 2009 13.03
Saj si ne zaslužijo teh plač, ki jih imajo kaj šele dodatki in povišice. Semolič zbudi se oz. poglej kako se je treba borit za plače.....učitelji so ti lahko za vzgled.......ker ti si totalno nesposoben oz. cel tvoj sindikat.
Avgustus4
13. 07. 2009 12.51
a nimajo dost dnara za kokr delajo
-speed-
13. 07. 2009 12.39
Kam pa se pritožijo delavci ki delajo za minimalc ali sploh ne dobijo plače. FUJ !! Prassci !!