Slovenija

Sviz v celoti zavrača predlog varčevalnih ukrepov vlade

Ljubljana, 10. 02. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
18

Glavni odbor Sviz je v celoti zavrnil vladni predlog varčevalnih ukrepov na področju javnega sektorja, so pa pripravljeni na spremembo kolektivne pogodbe, če bi vladna stran upoštevala tudi predloge sindikatov.

Glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj
Glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj FOTO: Dare Čekeliš

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dodal, da pa niso zavrnili pogajanj o spremembah kolektivne pogodbe za javni sektor "pod izključnim pogojem, da je možno v ta pogajanja vključiti tudi vse predloge, ki bi nastali na sindikalni strani".

Spremembe, kot jih vlada sedaj predlaga, "zavračamo v vseh točkah", je na današnji novinarski konferenci ob rob seje glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pojasnil Štrukelj.

Pri sindikalnih predlogih je Štrukelj v primeru svojega sindikata navedel odpravo anomalij, "zaradi katerih Sviz ni podpisal kolektivne pogodbe za javni sektor". To je pogoj za pogajanja, je še dejal.

Prav tako so v Svizu nezadovoljni s tem, kako se obravnavajo pridobljene pravice zaposlenih. "Če se nekaj dogovoriš, potem morajo pač za spremembo takega dogovora biti res globoki razlogi," je poudaril Štrukelj. Ocenil je, da tu "vlada še ni izčrpala vseh možnosti".

Glavni tajnik Sviza je glede omenjenih možnosti navedel primer obrambnih stroškov in se vprašal, "ali se bomo letos odpovedali nakupom orožja, ki so predvideni v proračunu". Po njegovem mnenju ti nakupi niso nujno potrebni, ne prinašajo dodane vrednosti in "povzročajo zgolj velik strošek naši državi".

V javnosti je bilo tudi prezrto, opozarja Štrukelj, da so javni uslužbenci v preteklosti v kritičnih trenutkih pokazali pripravljenost do državotvornega obnašanja. Tako so se leta 2003 npr. odrekli povišanju plač, da bi omogočili vstop v območje evra.

V Svizu bi podprli spremembo kolektivne pogodbe, če bi vlada vanjo vnesla tudi predloge sindikatov.
V Svizu bi podprli spremembo kolektivne pogodbe, če bi vlada vanjo vnesla tudi predloge sindikatov. FOTO: POP TV

"Ti ljudje imajo zaradi tega še danes nižje plače," je spomnil Štrukelj in ocenil, da "na tej točki se morajo stvari nehati". Na finančne učinke, ki bi jih prinesli dogovori o korekcijah plač, so v sindikatu sicer pripravljeni počakati do izboljšanja gospodarskega stanja. "Ne zahtevamo tega zdaj, zahtevamo zgolj, da se artikulirajo te nedorečenosti in anomalije," je pojasnil Štrukelj.

Glavni tajnik Sviza je izpostavil tudi pismo, ki so ga v petek prejeli od rektorske konference in v katerem rektorji opozarjajo na nezakonitosti in protiustavnosti novega plačnega sistema.

Sprememba kolektivne pogodbe

Spremembe kolektivne pogodbe bi morali po Štrukljevem mnenju sicer sprejemati ob strinjanju sindikatov, ki zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju, in ko se s spremembami strinja vsaj po en reprezentativni sindikat iz vsake dejavnosti, je o stališču Sviza glede sredinega odločanja o nadaljnji veljavnosti kolektivne pogodbe dejal Štrukelj. "Če bo način sprejemanja sprememb kolektivne pogodbe za javni sektor enak, kot je bil pri sprejemanju kolektivne pogodbe, bo moral Sviz razmisliti o svojem položaju na takih pogajanjih," je dodal.

Glede prestavitve uskladitve plač Štrukelj opozarja, da vladno sklicevanje na spremenjene makroekonomske okoliščine "ne bo zdržalo pred pravno preverbo". Po njegovem mnenju zakon o delovnih razmerjih namreč določa, da delavec ohrani pravice iz pogodbe o zaposlitvi, v aneksih k tem pogodbam pa so navedeni datumi o odpravljanju nesorazmerij. "Zato drugega kot pogajanja s sindikati vladi na tej točki ne preostaja," ocenjuje.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.eu.
10. 02. 2009 22.46
nejco13 ziher očitno kje poučuješ
Jinks
10. 02. 2009 21.31
RE: Pepar: "Če dohtarji, sodiki, šolniki in drugi iz javne uprave ne bodo pristali na ena normalna razmerja pri plačah med gospodarstvom in javno upravo zlepa,bodo pa zgrda,ker se bo moralo delavstvo organizirati proti njim.Nemogoče je da večina,ki se komaj prebija skozi mesec polni (prepolno) korito tistim ki živijo v izobilju in to od tujih žuljev.Pol se pa sprašujemo zakaj je nekoč bila revolucija pa komunizem in so vsi najebali. Zgodovina se pa zelo rada ponavlja!!!! " Se trinjam. Javni sektor še predobro živi na račun delavcev v gospodarstvu, imajo plačane božičnice, nadure, dopust, spanje na delovnem mestu... pa samo jamrajo! In cele družine delajo v nistem poklicu (občini, zavodu, itn.). Komur ni všeč, naj pa se prekvalificira in gre delat v gospodarstvo, k privatnikom. Tudi delavcem vedno govorijo, naj se lepo prekvalificirajo, če želijo druge, boljše službe.
zakretene
10. 02. 2009 21.01
Glas Murgel je spregovoril...
Buena Vita
10. 02. 2009 20.22
SINDIKALISTI SI NOSIJO TERMOVKE SABO,polne kave,ker se bojijo očitkov puhca-uhca kako in koliko je potrošil za kavo beda,in tak bednik naj predstavlja državljane-državo T o si zagotovo nismo zaslužili
februarska
10. 02. 2009 20.12
To, da se obnašate kot da zdravniki samo sedijo in pišejo recepte in na takšen način živijo na račun delavskih žuljev, je na žalost samo dokaz, da pač lahko opravljate le poklic, ki ga.
pepar
10. 02. 2009 19.47
Če dohtarji, sodiki, šolniki in drugi iz javne uprave ne bodo pristali na ena normalna razmerja pri plačah med gospodarstvom in javno upravo zlepa,bodo pa zgrda,ker se bo moralo delavstvo organizirati proti njim.Nemogoče je da večina,ki se komaj prebija skozi mesec polni (prepolno) korito tistim ki živijo v izobilju in to od tujih žuljev.Pol se pa sprašujemo zakaj je nekoč bila revolucija pa komunizem in so vsi najebali.Zgodovina se pa zelo rada ponavlja!!!!
Buena Vita
10. 02. 2009 19.41
kaj je kučanov zet,si uspel zzafurat delovna mesta takim ki jih potrebujejo hja,veš pupec že pred volitvami so ta pametni podjetniki zavarovali svoje posle in imetje,ker so pričakovali tornado in uničenje ,če pridejo komunisti ta pametni se smejejo,in delo gre naprej,po recesiji bodo pač samo več imetja imeli, taki ta zabiti,ki verjamejo lepim očem,bodo ostali brez vsega, še enkrat povem;;;;VOLILI STE JIH,ZDAJ JIH PA IMATE
hefzle
10. 02. 2009 19.26
znižati jim plače vsaj za 40 % itak ne delajo skoraj nič. Ma ti ljudje sploh ne vedo kako dobre službe imajo. Banda lenuhovska
nejco13
10. 02. 2009 18.47
olaff...s takimi samo dokazujes svojo retardiranost...ocitno profesorji res niso kaj veliko dosegli pri tebi...ampak ves, ni vse odvisno od kuharja...s pokvarjenim testom si nima kaj pomagat...
.eu.
10. 02. 2009 17.39
NČ ne bo itak vas je 90 procent nesposobnih pa naučite tut nč ne NČ NE NAUČITE teorijo znam tut jst predavat KAJ PA PRAKSA ???? KJE JE 1000 Eur za pet ur na dan pa za devet mesecev na leto ni slabo. Še to je preveč.
.eu.
10. 02. 2009 17.36
Nč ne bo k vas je 90 procent itak nesposobnih učiteljev povrh tega pa še nč ne naučite ja res NČ NE NAUČITE PA PLAČO VLEČETE 1000 Eur za pet ur na dan pa za 9 mesecev na leto kaj pa bi radi še Še to je preveč
Janez23
10. 02. 2009 16.27
Socializem obstaja le še na Kubi,S. Koreji, Venezueli in v slovenski javni upravi. Razlika je le v tem, da imajo v slovenski javni upravi kapitalistične plače in jih hočejo kljub krizi še povečat.
tron3
10. 02. 2009 16.25
Šolniki ne razumejo, da nekdo ki ne ustvarja ne more imeti večjo plačo, kot tisti ki ustvarjajo, to je bistvo problema.
Denis212
10. 02. 2009 16.12
Javni sektor je očitno država v državi in kljub svojemu "intelektualnemu" potencialu ni sposoben oz. noče "dojeti" najbolj očitnih dejstev, ki se dogajajo v družbi. Zasebni sektor je tisti, ki polni proračun države. Javni sektor pa je tisti, ki ta ista sredstva "učinkovito" črpa iz proračunske vreče. To vsi vemo, kajne, gospoda. Ali vemo tudi to, da je slovenski delavec eden med najbolje obdavčenih v evropskem prostoru. Ali ste se kdaj vprašali, ZAKAJ? Eden od razlogov je več kot očiten: "armada" državnih uslužbencev (160 000 ljudi), ki konstantno izpostavlja svoje pravice in nenehno opozarja na "preslabo" vrednotenje njihovega dela. Vi, ki povečini vsi zaslužite več kot 900 evrov na mesec, bi morali biti več kot zadovoljni in upoštevati, da obstajajo tudi delavci, ki z "garaškim" delom zaslužijo okoli 500 evrov oz. nekateri tudi manj (400 evrov). Torej, kaj vam je storiti? NIČ, GLAVO V PESEK. VAM JE DOBRO, JE...Š DELAVCE!
laufer
10. 02. 2009 15.17
Vlada bi morala NUJNO odpustiti NEPOTREBNE ljudi v javni upravi!
rk1980
10. 02. 2009 15.14
ŠTRUKELJ RAJE BI SE BOLJ POSVEČAL SVOJEMU DELU, BI BOLJŠ BLO, IN TUD OTROC BI NEKAJ IMEL OB TEGA, JA SEVEDA ČE ............
joze6
10. 02. 2009 15.12
delat ga nagnat tega štrukeljčka bučnice luščit je prelahko delo za njega hahaha kaj bi pa rad v gorenju so delavcem z 500eu plače vzeli 10%
RADO62
10. 02. 2009 14.50
Bo že atek Kučan posredoval in umiril strasti bojevitega Branimička... heh