Slovenija

SVIZ meni, da jih Zver diskreditira

Ljubljana, 24. 10. 2007 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šolski minister Zver se je ob izročitvi podpisov tudi tokrat zatekal k preverjeni metodi diskreditacije, menijo v SVIZ.

Celotna akcija zbiranja podpisov je bila dokaj manipulativna, pravi šolski minister Milan Zver
Celotna akcija zbiranja podpisov je bila dokaj manipulativna, pravi šolski minister Milan Zver FOTO: POP TV

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) meni, da se je minister za šolstvo in šport Milan Zver v odzivu na izročitev podpisov za kakovostno javno šolstvo predsedniku DZ Francetu Cukjatiju "tudi tokrat zatekal k preverjeni metodi diskreditacije", so zapisali v sporočilu za javnost. Zver je namreč v torek izjavil, da je "bila celotna akcija zbiranja podpisov dokaj manipulativna".

Zver je prepričan, da so ljudje podpisovali dokument, v katerem je veliko netočnosti. Pri tem je minister izpostavil očitke o uvajanju t.i. glavarine. Pojasnil je tudi, da gredo svetovni trendi v smer podpiranje zasebnega šolstva. Prav tako je poudaril, da s 100-odstotnim financiranjem zasebnih šol ne bodo prikrajšali javne mreže. Minister je celo prepričan, da bi večja vlaganja zasebnih investitorjev državi omogočila prihraniti del sredstev, ki bi jih potem lahko prerazporedila na javne zavode.

Predsednik DZ France Cukjati je v torek prejel 71.000 podpisov v podporo javnemu šolstvu
Predsednik DZ France Cukjati je v torek prejel 71.000 podpisov v podporo javnemu šolstvu FOTO: Dz-rs.si


V SVIZ menijo, da je bilo financiranje srednjih šol na udeleženca zapisano v predlaganih spremembah zakona. "Res pa je, da je vladajoča koalicija v drugem branju odstopila od predloga o takšnem financiranju tudi v osnovnih šolah." Dodajajo, da so to spremembo "izsilili podpisniki poziva poslancem državnega zbora".

"Minister še trdi, da vsak zasebnik v šolski sistem prinaša večmilijonska sredstva, vendar od šolskih zgradb, ki so v lasti zasebnika, javne šole ne bodo imele niti evra," še navajajo v SVIZ. Ob tem želijo v sindikatu od ministra izvedeti, kje namerava vzeti denar za nove zasebne šole, če bo proračun za šolstvo ostal enak. "Ga lahko vzame kje drugje kot od sredstev za javne šole," se sprašujejo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezvezna2@yahoo.com
24. 10. 2007 18.45
lyinx01 super si napisal. Le kaj se gre naša država? Ne moreš verjet! Javne šole hočejo čisto uničiti. Niti enk ne bo več v srednjih šolah - prosim vas lepo kdo pa se bo še učil?Učni načrti v devetletki so naravnost smešni, nekatere predmete, kot so fizika hočejo v 9 letni osnovni šoli kar ukiniti oz. dati kar med izbirne predmete. Kdo pa si bo izbral fiziko za izbirni predmet., če si lahko izbere mnogo lažje, pri katerih so ocene boljše? So gospodje na ministrstvu pozabili, da brez fizike ne bi bilo niti njihovih računalnikov, zgradb, avtomobilov... Namesto, da bi normative v razredih zmanjšali jih hočejo povečati. Kako lahko učitelj dela po sodobnih metodah učenja in poučevanja s 28 ali več učenci? V javnih šolah se tako glede na spremembe učnih načrtov, ki se pravkar dogajajo otroci ne bodo nič naučili. Vse to bo pretehtalo pri odločitvi staršev, da dajo otroke v privat šole, kateri si bodo to pač lahko privoščili! Ne morem verjet, da se to dogaja in ljudje to v miru spremljajo! Sem za javnni protest! Kdo gre z mano??
brezvezna2@yahoo.com
24. 10. 2007 18.31
Sramota! IMELI SMO DOBRO ŠOLSTVO. ZDAJ PREHAJAMO NA AMERIŠKI MODEL, KJER SE BODO LAHKO ŠOLALI SAMO BOGATI. REVNI BODO LAHKO PO NOVEM ŠTUDIRALI SAMO ŠE ZA DUHOVNIKE - TAKO KOT J E BILO TO NEKOČ. PO VRHU VSEGA BODO REVNI PLAČEVALI ŠOLANJE ŠE BOGATIM - ČE SE BO PRIVATNO ŠOLSTVO FINANCIRALO IZ PRORAČUNA!!!!!!!!!1 GROZA!
pahor?ek
24. 10. 2007 17.34
Gen...potem pa povej, kako je na tem področju!
DarthRevan
24. 10. 2007 16.35
Da je program za vse šole enak, ta je pa krepka...
pahor?ek
24. 10. 2007 16.34
Gen...ne gre za zasebni program! Ta je za vse modele šole enak!
killi-123@hotmail.com
24. 10. 2007 16.28
tomi, wrote: Zasebnik mora še vedno sam zagotoviti denar za izgradnjo šole in opremo, kar v javnem sektorju, krije vse država. Povej mi potem,kako bodo povrnili vlozeni denar,ce ne iz naslova solnin. To potem ni dosegljivo vsem,a ne.
Uporabnik113189
24. 10. 2007 15.05
tomi.passion, še enkrat bom ponovil. Če 71.000 ŠOLNIKOV podpiše dokument, da se s predlaganimi spremembami ne strinja, potem se moraš kot minister ZAMISLITI. To so namreč skoraj vis v Sloveniji, ki o izobraževanu in šolstvu res kaj vedo..Večinoma so tudi visoko izobraženi in jih ni mogoče kar tako voziti za nos. Vsi ostali pač nekaj ali malo vemo, vendar mnogo manj od njih. Hitelr je svoje čase najprej selil učitelje in duhovnike, ker je hotel narod iztrebiti..Kaj hoče ZVER?
DarthRevan
24. 10. 2007 14.56
Tomi, saj financiranje zasebnega programa s strani javnega denarja je najbolj sporna stvar :) Razvijat je treba javno šolstvo, zasebno nej ostane pa alternativa javnemu.
tomi.passion@gmail.com
24. 10. 2007 14.54
Nič jih ne diskriditira, samo z nazadnjaškimi primitivci se mu ne da ukvarjati. Edino pametno. Kako pa naj se obnaša do ljudi, ki v istem stavku na ves glas kričijo, da je šolstvo potrebno razvijati, nato pa dodajo, da nasprotujejo kakršni koli obliki zasebnega šolstva. Očitno se bojijo konkurence. Za vse, ki pa trobijo neumnosti, ob tem pa si predlogov sprememb še prebrali niso, naj povedm, da se financira zgolj program. Zasebnik mora še vedno sam zagotoviti denar za izgradnjo šole in opremo, kar v javnem sektorju, krije vse država.
DarthRevan
24. 10. 2007 14.40
Temačni, v tem primeru bi morali mi rdečkarji zakon itak podpirati, saj bi nam pustil prosto pot za nadaljevanje indoktrinacije poštenih skromnih delavnih preprostih slovenčkov...
lyinx01@volja.net
24. 10. 2007 14.39
Zasebno 100 odstotno financirano z državnim denarjem ?? kaj je zasebno ali državno ?? Am če mi 100 odstotno financirate mojo zasebno firmo vam obljubim da dam 30 odstotkov prihodkov karitasu 30 pa rdečemu križu častna LOL Aja pa moj prijatelj vinogradnik bi tudi imel 100 odstotno financiranje LOL obljublja mastne donacije LOL
123_Zoke_vec_ni
24. 10. 2007 14.23
Še večji hec bo, ko bo prvi zasebno šolo ustanovil kak premožen komunajzer. V njej pa se bodo zaposlili vsi nosilci tele peticije - ravnatelj pa bo Štrukelj.
pahor?ek
24. 10. 2007 14.22
clox...nekateri mislijo, da bo katoliško šolstvo rešilo teh 15 t.i. Zverovih odstotkov. Če jih Gabrovih 85 ni, kako jih bo potem teh 15?
clox
24. 10. 2007 14.06
Upam, da bo prva zasebna šola, ki bo nastala po uvedbi tega zakona, muslimanska ali pa pravoslavna šola. Me prav zanima oglašanje takrat, ko nekaj ne bo s strani RKC.