Slovenija

Sviz bo zahteval spremembo plačnega sistema

ljubljana, 15. 10. 2008 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po mnenju Sviza bi bilo treba posamezna delovna mesta ustrezneje umestiti. Za to od nove vlade pričakujejo podporo.

Glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj
Glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj FOTO: Dare Čekeliš

V Sviz pričakujejo, da bo nova vlada pristopila k pogajanjem o spremembah novega plačnega sistema v javnem sektorju. Verjamejo, da to ne bo problem, saj so tri stranke, ki naj bi sodelovale v bodoči vladi (SD, Zares in LDS), pred volitvami na vprašanje, ali bi bile pripravljene sprejeti taka pogajanja, odgovorile pritrdilno.

"Vse tri so potrdile tudi našo oceno, da vrednotenje dela v izobraževanju v novem plačnem sistemu ni ustrezno," je na današnji novinarski konferenci povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Večina v glavnem odboru sindikata je na torkovem sestanku menila, da je bolj smiselno sprejeti popravke sedaj postavljenega plačnega sistema, kjer je ta nedomišljen ali povzroča krivično vrednotenje posameznih delovnih mest, kot začeti vzpostavljati novega, saj bi to prehudo obremenilo tako vlado in sindikate kot tudi zaposlene.

Posamezna delovna mesta niso ustrezno uvrščena

V Svizu menijo, da bi bilo posamezna delovna mesta treba bolj ustrezno uvrstiti. Pri tem je omenil skupino tehničnih, administrativnih in računovodskih delavcev v celotnem javnem sektorju, asistente z doktoratom znanosti na univerzah ter posledično bibliotekarje in lektorje ter pomočnice vzgojiteljic v vrtcih.

"Neustrezna je tudi uvrstitev učitelja začetnika v primerjavi s primerljivimi poklici, kot so začetniki uradniki, zdravniki, novinarji, vojaki," je še dejal Štrukelj. Poleg tega je za Sviz problematična tudi ukinitev nekaterih dodatkov, na primer za delo v več zavodih.

Tudi sestavo svetov in upravnih odborov bi spremenili

Glavni odbor Sviz od nove vlada pričakuje, da bo v "začetnih fazah svojega delovanja" predlagala spremembe nekaterih zakonov, ki so bili spremenjeni v mandatu zadnje vlade. Pozivajo k vzpostavitvi takšne sestave svetov šol in vrtcev, kot je bila pred spremembo, s katero se je v svetih zmanjšalo število zaposlenih.

Sindikat pričakuje tudi spremembo sestave upravnih odborov v javnih raziskovalnih inštitutih, kjer ima sedaj vlada večino. "Vztrajamo, da nova vlada zakon spremeni tako, da se bo odrekla večinskemu vplivu v upravnih odborih raziskovalnih inštitutov, ki se financirajo iz javnih sredstev." Na področju kulture pa pričakujejo, da bodo v svetih zavodov zaposleni imeli tretjino.

Kot pravi Štrukelj, so jih pri njihovih zahtevah ob spremembah omenjene zakonodaje – takrat še kot opozicijske stranke – podprle SD, Zares in LDS in zato "Sviz upravičeno pričakuje, da svojega stališča do teh vprašanj kot vladne stranke ne bodo spremenile".

Štrukelj je sicer napovedal, da se bo danes sestal z zaposlenimi na OŠ Primož Trubar v Velikih Laščah. Glavni odbor sindikata poziva ministrstvo za šolstvo in šport, da zagotovi manjkajoča sredstva za plače še ta teden. Če izplačila do konca tedna ne bodo dobili in bi se zaposleni odločili za stavko, pa bo glavni odbor Sviz stavko podprl.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
15. 10. 2008 18.17
Milanov štrukelj in trio fantastikus nam ponovno obljubljajo, da se nam bosta cedila med in mleko, me je kar strah (praviloma je potem ravno nasprotno).
Ferdo Crni
15. 10. 2008 16.18
To je sicer pričakovano. Toda sedaj imamo \"novo politiko\" in sedaj se bo Branimir Kučan \"lepo\" pogovarjal z novo, strpno oblastjo, ki ima \"posluh\" za vse pereče probleme. Neki bodo spremenili, zrihtali prfoksom ne glede na znanje in storilnost visoke plače, potem se bodo pa zgovarjali, da je vsega kriva Janševa vlada. Klasika
Buena Vita
15. 10. 2008 16.01
hja,snažilka na koprski gimnaziji ima po novem 610 €,nič več 690€,in vsake tri mesece nekakšno nagrado kaj pa delavci,kaj delavke v proizvodnji,ali ti ljudje nimajo svojega življenja,ali nimajo otrok aha,po štrukljevo imajo samo državni izkoriščevalci pravice,vsi ostali državljani nobenih,njih je treba ožeti do kraja
de-lay
15. 10. 2008 15.47
Čisto nepričakovano ... :)
resslovenka
15. 10. 2008 14.58
Že spet? Ali niso bili na pogajanjih z vlado? Never ending story. Ko bi še mi v gospodarstvu imeli takšne sindikaliste.....