Slovenija

Svetovni dan varnosti pacientov: v ospredju napake v diagnostiki

Ljubljana, 17. 09. 2024 06.26 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V središču svetovnega dneva varnosti pacientov so letos napake v diagnostiki. Na dnevih odprtih vrat, brezplačnih meritvah, delavnicah in predavanjih bodo poudarjali pomen pravilne in pravočasne diagnostike ter sodelovanja med pacienti in zdravstvenimi delavci za izboljšanje varnosti v zdravstvu.

Moto letošnjega svetovnega dneva varnosti pacientov, ki ga zaznamujemo 17. septembra, se glasi Izboljšanje diagnostike za varnost pacientov. Skozi slogan kampanje Naredite prav, da bo varno Svetovna zdravstvena organizacija poziva k skupnim prizadevanjem bolnikov in njihovih bližnjih, zdravstvenih delavcev, vodstvenih delavcev v zdravstvu in odločevalcev zdravstvene politike, da sistemsko pristopijo k zmanjšanju napak, so sporočili iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije ter Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Zdravniški pregled
Zdravniški pregled FOTO: Shutterstock

Cilji letošnjega svetovnega dneva varnosti pacientov so povečati svetovno ozaveščenost o napakah pri diagnosticiranju, ki prispevajo k škodi za paciente, in poudariti ključno vlogo pravilnega, pravočasnega in varnega diagnosticiranja pri izboljšanju varnosti pacientov ter zagotoviti pomembnost varnosti diagnostike v politiki varnosti pacientov in klinični praksi na vseh ravneh zdravstvenega varstva, skladno z Globalnim akcijskim načrtom za varnost pacientov za obdobje 2021–2030.

Ukrepi, ki vodijo k zmanjšanju napak, so ugotavljanje celovite anamneze, temeljit klinični pregled, izboljšanje kakovosti zdravljenja, izboljšanje dostopa do diagnostičnih preiskav, vzpostavljeni sistemi za poročanje in obravnavo diagnostičnih napak in učenje iz njih ter sprejemanje tehnoloških rešitev, navaja Svetovna zdravstvena organizacija.

V Združenju za dostojno starost Srebrna nit pa so ob svetovnem dnevu predstavili pomisleke glede dokumenta z naslovom Usmeritve zdravstvene politike za leto 2025 in 2026, ki ga je avgusta sprejelo ministrstvo za zdravje. Po njihovem mnenju je v uvodu dokumenta premalo poudarjena kakovost in varnost zdravstvene obravnave pacientov, hkrati pa menijo, da je področje optimizacije v ambulantah družinske medicine obravnavano preveč abstraktno. Poleg tega so opozorili še na zaskrbljujoče dolge čakalne vrste za prvo zdravniško obravnavo in neustrezno urejeno področje napotitev k fizioterapevtom.

Potekajo dnevni odprtih vrat

Ob svetovnem dnevu varnosti pacientov v številnih zdravstvenih ustanovah bodo po vsej Sloveniji, vključno s Kliniko Golnik, Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, UKC Maribor in Zvezo organizacij pacientov Slovenije, potekali dnevi odprtih vrat z različnimi aktivnostmi, namenjenimi ozaveščanju o varnosti pacientov.

Na Kliniki Golnik bo med 10. in 14. uro potekal dan odprtih vrat, kjer si bodo lahko obiskovalci, pacienti in zaposleni brezplačno izmerili sladkor v krvi, telesno sestavo, krvni tlak in pljučno funkcijo. Prav tako bodo na voljo delavnice za izboljšanje ravnotežja in učenje o ocenjevanju tveganja za padec. Obiskovalci bodo lahko pridobili informacije o različnih kanalih za podajanje povratnih informacij glede svoje zdravstvene oskrbe, so sporočili s Klinike Golnik.

V UKC Maribor bodo organizirali dan odprtih vrat, kjer bodo od 10. ure potekali vodeni ogledi nekaterih oddelkov, kot so center za transfuzijsko medicino, porodnišnica in urgentni center. Na stojnicah pred urgentnim centrom bodo obiskovalcem predstavili preventivne zdravstvene programe, simulacije temeljnih postopkov oživljanja in različne aktivnosti, kot so merjenje krvnega tlaka, sladkorja in določanje krvne skupine, so sporočili iz UKC Maribor.

Tudi v UKC Ljubljana bodo od 10. ure potekali različni informativni in izobraževalni dogodki. Poleg dveh delavnic oživljanja bodo v avli centra postavljene stojnice raznolikih društev s področja zdravstva. Med 11.15 in 12.15 pa bo potekala okrogla miza z naslovom Razumeti diagnostični proces – vidik pacienta in vidik zdravnika, na kateri bodo sodelovali zdravniki iz UKC Ljubljana.

V nedeljo se bodo dogodki ob svetovnem dnevu zaključili z osvetlitvijo znamenitosti v sodelovanju s slovenskimi občinami v oranžni barvi. Cilj vseh teh aktivnosti je izboljšanje varnosti v zdravstvu z vključevanjem pacientov, zdravstvenih delavcev in širše javnosti, so še sporočili iz Zveze organizacij pacientov Slovenije.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
17. 09. 2024 17.07
+1
V času covida je bilo veliko smrtnih napak upam da boste nekoč odgovarjali!
trdovrat
17. 09. 2024 11.20
+1
V muriki in verjetno tudi drugod po svetu je prvi vzrok smrti srčnožilni zapleti, drugi je rak, tretji pa zdravniške napake. Mi smo neprimerno uspešnejši, kajti pri nas sta v zadnjih 30 letih bili samo dve (z besedo dve)zdravniški napaki. Čestitke dohtarjem! SMRT FAŠIZMU IN GLOBALIZMU
Anion6anion
17. 09. 2024 09.48
+2
Napake v zdravstvu?? Tega pri nas uradno ni. Vsa diagnostika je odlična, vse operacije uspešne, samo pacienti umirajo.
Darko32
17. 09. 2024 11.19
+2
DObro malo za čalo. Sedaj pa resnično poglejmo malo zgodovine na tem področju. Imeli smo tako imenovano drugo mnenje, kejer je neka firma dajala z pomočju strokovnjakov iz tujine drugo mnenje. Če gledamo to vidimo, da so doktarji minirali drugo mnenje in sedaj naj bi imeli to narejeno tako, da piše mnenje tisti, akteri te je operiral drugo mnneje in tako so doktarji uredili sebi zaščito. To je isto, kot bi se pritožil vodji krimilalcev in zahtevaldrugo mnenje od krimialvca, kateri te je ukradel. Pa normalno bo napisal sebi v prid. Ali drugače povedano to so naredili tako, da so v jasnem konfliktu interesov doktarji. Zato bodimo pošteni in povejmo na glas, da tako se ne dela in naj zdravniška zbornica zaščiti bolnike, če ji je seveda v interesu. To sem prebral in sem ti dal odgovor na tvoje sarkastično pisanje, katero v resnici zdravniška zbornica javnosti prikazuje, da zatavška mnogo kateri problem in smrt.
medŠihtom
17. 09. 2024 09.34
Veliko večino napak se lahko odpravi tako da se struparje mentalno prizemlji. Da se finančno kaznuje vzvišenost in naduvanost. Da se striktno finančno in z zaporom kaznuje vsaka zdravniška napaka. Ampak se boste raje sprenevedali in trosili puhlice in obljube, kre je tako lažje in cenejše ane da boste. Ker konckoncev je ljudi štir petine preveč in hrana ki jo poneumljena raja konzumira je polna strupov. Samo da je dobiček. Najprej pri hrani, potem pa ko te le ta pokvari da zboliš, pa ti poračunajo še pri dohtarju, če sploh prideš na vrsto. Ampak se boste raje sprenevedali in trosili puhlice in obljube, kre je tako lažje in cenejše ane da boste.
T-I-T-O
17. 09. 2024 09.23
+1
Bolani ste zmenite se radio FM je rekla danes je svetovni dan ćistilk vi pa nekakšen svoj dan.Da niste kaj zamešali vam zmanjkuje pacijentov??Kdo bo bolnici zaupal zdravje da ga kasneje ubijate.Noter kateri delate na sebi delajte teste.
Sulica 81
17. 09. 2024 09.21
do stresa te lih zdravstvo pripelje dolge čakalne vrste in norca brit iz Pacijenta.
plejadanka
17. 09. 2024 09.18
Skrajni cas je,da slovenske obiskovalce zdravnikov zacne varovali vojska😎
Andrej Lon?ar3
17. 09. 2024 08.53
+5
V Sloveniji imamo danes svetovni dan čakalnih vrst...