Slovenija

Svetniki sumijo na podkupovanje

Ravne na Koroškem, 15. 06. 2006 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ravenski svetniki menijo, da je odločitev o nakupu finskih vozil patria sporna ter sumijo na podkupovanje.

V Sistemski tehniki se sprašujejo o pravilnosti odločitve obrambnega ministrstva
V Sistemski tehniki se sprašujejo o pravilnosti odločitve obrambnega ministrstva FOTO: Dare Čekeliš

Svetniki občine Ravne na Koroškem bodo v petek na izredni seji razpravljali o izboru ministrstva za obrambo, ki se je med dvema ponudbama odločilo za nakup finskih vozil patria in ne krpanov iz ravenske Sistemske tehnike. Pod zahtevo za sklic izredne seje se je podpisalo deset svetnikov, ki menijo, da je potreben takojšen odziv lokalne skupnosti na odločitev ministrstva, na sejo pa so povabili tudi ministra za obrambo Karla Erjavca.

Erjavec na zagovoru pri SDS

Minister za obrambo Karel Erjavec se je v četrtek popoldne sestal s poslansko skupino SDS in ji pojasnil izbor ministrstva. Po pogovorih so v SDS menili, da je bil postopek izveden korektno, odločitev pa primerna.

Kot je po pogovorih s tretjino poslancev največje vladne poslanske skupine SDS pojasnil Erjavec, je v njegovem interesu, da pojasni vse nejasnosti v zvezi s postopkom izbire podjetja Rotis. Poslanci so ga spraševali glede cene, tehničnih zmogljivosti, zlasti pa glede gospodarske koristi posla, in tudi o tem, kaj to pomeni za koroško regijo. V zvezi s tem je minister dejal, da sam ne vidi nobenega zadržka, da se ne bi del proizvodnje izvajal na Koroškem, je pa to "stvar drugih akterjev".

Današnji sestanek - predlagal naj bi ga poslanec SDS Miro Petek – naj ne ni bil nič neobičajnega, zatrjujejo tudi v SDS, ki naj bi se kot največja stranka čuti odgovorna, da postopki tečejo po predpisih.

Ministrstvo za obrambo je v ponedeljek na novinarski konferenci predstavilo odločitev, da pogodbo za nakup 136 oklepnih vozil 8x8, za katere je v proračunu predvidenih 63 milijard tolarjev, sklene s trzinskim podjetjem Rotis, ki je zastopnik finskega podjetja Patria. Po navedbah ministrstva je bila ponudba Rotisa ugodnejša z boljšimi učinki na slovensko gospodarstvo, vozilo patria pa ustreznejše.

Odločitev ministrstva je sporna

V Sistemski tehniki, ki je za Slovensko vojsko v zadnjih letih izdelala 85 oklepnih vozil valuk 6x6 in ki je v tokratnem razpisu ponujala vozilo krpan, dvomijo v Rotisovo ponudbo in v pravilnost odločitve ministrstva ter opozarjajo na postopkovne napake. Zato bodo zahtevali revizijo postopka izbire in revizijo dela zaposlenih na ministrstvu, napovedali pa so tudi tožbo proti obrambnem ministrstvu. Zaradi razpisa zaupne narave pritožba na izbor ministrstva sicer ni možna.

Ravenski svetniki v zahtevi za sklic izredne seje navajajo, da je izbira "sramota za ministrstvo za obrambo in pokop podjetja Sistemska tehnika". Menijo, da je bil postopek izbora voden pristransko, in navajajo sum podkupovanja. Slovensko vlado pozivajo, da preveri odločitev obrambnega ministrstva, državni zbor, državni svet in koroške župane pa, da podprejo njihov protest.

Sistemska tehnika je za Slovensko vojsko v zadnjih letih izdelala 85 oklepnih vozil valuk 6x6
Sistemska tehnika je za Slovensko vojsko v zadnjih letih izdelala 85 oklepnih vozil valuk 6x6 FOTO: POP TV

O zadevi krpan pa bodo razpravljali tudi obrtniki, združeni v območni obrtni zbornici Ravne na Koroškem. Po besedah člana upravnega odbora Hermana Čepelnika, pogodbeno za Sistemsko tehniko dela 32 obrtnikov iz Mežiške doline z okrog 200 zaposlenimi, za katere nepridobitev posla Sistemske tehnike prav tako predstavlja izgubo dela.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tavcar.boris@siol.net
16. 06. 2006 10.07
Predlagam javno objavljene primerjalne teste
tomi 2
15. 06. 2006 22.32
pa sej ne morem verjet kam gre ta država...za orožje 60 milijard a za operacijske postle se kregajo k je treba dat 400 milijonov... denar davkoplačevalcev devajo za vojsko k je nerabmo da bi pa njihova živlenja reševal k finacirajo državni aparat pa denarja ni:)
jsmazarot@email.si
15. 06. 2006 20.15
kaj bodo pa z tanki naredili? jaz bi rabil ene dva....
janezgorenc@email.si
15. 06. 2006 15.11
Knes, a tako je to? Potem se mi pa nakup Patrie res ne zdi sporen. Najprej se mi je res zdelo, da bi slovenska vojska orožje in vozila pač morala kupovati pri sebi doma. Predstavljajte si da bi npr. Nemci kupovali vozila pri denimo General Motors, domače firme pa jim ponujajo enak izdelek. Ali pa da bi Francozi kupovali vojaška letala pri Locheed Martinu, čeprav imajo domači Mirage. Toda glede na predstavljene podrobnost, Knes, pa ni nič čudnega, da so se odločili, kot so se. Žalostno je pa, da Slovenci ne znamo narediti vozila, ki bi lahko konkuriral Fincem. Ker si namreč ne znam predstavljati, kdo bo zdaj kupoval Krpana, če ga naša vojska ne mara. Skratka, popušili so. Naj analizirajo, kaj lahko izboljšajo, ponovno sedejo za risalne mize in popravijo ter pocenijo izdelek. Potem ga naj prodajo komu drugemu. LP, Janez
knes
15. 06. 2006 13.05
Patria je 18% cenejsa, boljsa, zaposlila bo vec Slovencev kot Krpan. Edino kar ima 'Krpan' je, da je slovenski izdelek, pa se to v resnici ni, ker gre v osnovi za avstrijsko vozilo Pandur II !!! Poleg tega so Korosci zavrnili ponudbo Fincev, da se Patria sestavlja v Sistemski tehniki. Ce bo ministrstvo preklicalo odlocitev, naj Ravencani v proracun (davkoplacevalcem) vrnejo razliko v ceni med Krpanom in Patrio!
OldSkul
15. 06. 2006 12.49
Ah ja, sej če bi blo pa ta krpan od ene druge tuje firme, bi blo pa vse vredu to, da je domnevno dražji in slabši? Zdaj pa ko je slovenske izdelave je pa takoj problem. Sej mnogi se ne morjo odločit. Enkrat zagovarjajo čim nižjo ceno za čim več kakovosti, enkrat pa manj kakovosti za višjo ceno. Slovenija bo vedno ista... skoz se bomo samo kregal...