Slovenija

Svetniki izglasovali veto

Ljubljana, 08. 11. 2006 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DS je izglasoval veto na zakon o imenovanju ravnateljev, ki izenačuje vpliv zaposlenih z vplivom staršev in političnih strank.

Državni svet je izglasoval veto na krovni šolski zakon
Državni svet je izglasoval veto na krovni šolski zakon FOTO: POP TV

Državni svetniki so redni seji sledili predlogu komisije DS za družbene dejavnosti in z 21 glasovi za in 5 proti izglasovali odložilni veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki jo je državni zbor potrdil minuli četrtek.

To pomeni, da bo DZ o spremembah krovnega šolskega zakona moral odločati še enkrat, za ponovno potrditev novele pa bo moralo glasovati najmanj 46 poslancev.

Državnim svetnikom se v noveli zdi najbolj sporna določba, ki zmanjšuje število predstavnikov zaposlenih v svetu vzgojno-izobraževalnih zavodov s pet na tri zaradi enakomerne zastopanosti s predstavniki lokalnih skupnosti in staršev. Po njihovem mnenju zmanjšanje števila delavcev v svetih zavodov ne bo izboljšalo kakovosti njihovega delovanja, temveč se bo namesto tega okrepil vpliv politike na delovanje šol. Prepričani so tudi, da zmanjšanje števila zaposlenih ne bo pripomoglo k izbiri kakovostnejših ravnateljev, ampak se bodo strokovna merila umaknila v ozadje.

Takšna sestava svetov ni povzročala konfliktov, zato se postavlja vprašanje, zakaj spreminjati nekaj, kar deluje, se je vprašal državni svetnik in predsednik omenjene komisije Zoltan Jan. Svet ima vrsto pristojnosti, med drugim odloča o delovnem načrtu, o njegovi uresničitvi, predvsem pa o imenovanju ravnatelja. Ker se bo vloga zaposlenih zmanjšala, imajo ti minimalne možnosti za vplivanje na delo zavoda, je dejal.

Svetnikom se ne zdi sprejemljivo tudi, da je bila novela sprejeta brez upoštevanja mnenja socialnih partnerjev, in sicer brez upoštevanja več kot 21 tisoč šolnikov, ki so se že spomladi izrazili nasprotovanje proti zmanjšanju števila zaposlenih v svetih zavodov.

Komisija DS za družbene dejavnosti je predlog za odložilni veto na novelo ZOFVI podala na pobudo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). O tem se je izrekla pred sejo DS.

Novela, ki jo je državni zbor potrdil 2. novembra z 51 glasovi za in 19 proti, poleg sestave svetov zavodov šol, vrtcev in dijaških domov spreminja tudi postopek imenovanja ravnateljev. Če jo bo večina poslancev potrdila še enkrat, bo šolski minister namesto končnega soglasja o kandidatu podal zgolj mnenje v fazi pred imenovanjem ravnatelja na zavodu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.