Slovenija

Sveta krajevnih skupnosti potrdila poziv k izključitvi nasilnega učenca

Brežice , 19. 06. 2024 13.44 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.K., K.H.
Komentarji
0

Sveta krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem sta na dopisni seji tudi formalno potrdila sklep, s katerim tamkajšnjo osnovno šolo pozivata k izključitvi učenca, ki je fizično napadel devetošolca in ga močno poškodoval. V četrtek sicer v Brežice na to temo in v zvezi z romskimi vprašanji prihajajo predstavniki treh ministrstev.

Kot je pojasnil predsednik krajevne skupnosti Velika Dolina Fredi Žibert, je sklep, katerega predlog so oblikovali na ponedeljkovi skupni izredni seji svetov obeh krajevnih skupnosti in sveta staršev zdaj tudi uradno potrjen.

Ker se zavedajo, da izključitev učenca iz šole po zakonu ni mogoča, sklep po njegovih besedah pomeni, da šolo pozivajo, da začne postopek prešolanja nasilnega učenca. "Glede na dosedanje izkušnje in njegovo obnašanje je namreč njegovo nadaljnje obiskovanje OŠ Velika Dolina nesprejemljivo. Preveč je bilo fizičnega in verbalnega nasilja," je dejal. Šola je sicer enkrat postopek prešolanja omenjenega učenca že začela, a ga sosednje šole niso želele sprejeti, je povedal.

Nasilje v šoli
Nasilje v šoli FOTO: Shutterstock

O primeru je na torkovi seji razpravljal tudi občinski varnostni sosvet, ki ga sestavljajo predstavniki občine, policije, občinskega sveta, centra za socialno delo, brežiških šol in drugi. Po poročanju Televizije Slovenija je med drugim sprejel sklep, da je treba nasilnega učenca prešolati, brežiški center za socialno delo in brežiška policijska postaja pa da naj zaposlita dodatne uslužbence.

V četrtek dopoldne v Brežice prihajajo tudi predstavniki ministrstev za notranje zadeve, za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti ter za vzgojo in izobraževanje. Na skupnem srečanju bodo s predstavniki občine in varnostnega sosveta govorili o dogodku na OŠ Velika Dolina in ostalih romskih vprašanjih, so sporočili z občine.

V četrtek popoldne se bo na izredni seji na isto tematiko sestal še brežiški občinski svet.

Podporo občini in OŠ Velika Dolina pri reševanju problematike je sicer v posebni izjavi izrekel tudi Aktiv ravnateljev brežiških šol. V slednjem ocenjuje, da reševanje medvrstniškega nasilja zahteva nujne sistemske rešitve.

MNZ: Najostreje obsojamo vsakršno nasilje.

Iz Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so sporočili, najostreje obsojajo vsakršno nasilje. Izpostavili so, da Medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki jo koordinira MNZ, celovito obravnava romsko problematiko in deluje na sistemski ravni. Kot so poudarili, želi vlada romski populaciji v Sloveniji zagotoviti dostojne življenjske pogoje in njihovo aktivno vključitev v družbeno življenje v lokalnih skupnostih. Za to pa je, kot pravijo, potrebno sodelovanje različnih državnih institucij, občin in tudi samih romskih skupnosti. 

"Temeljna zakonska naloga delovne skupine je spremljanje uresničevanja Nacionalnega programa ukrepov Vlade Republike Slovenije za Rome za obdobje 2021-2030. Redno izobraževanje in zaključevanje izobraževalnih procesov romskih otrok je prioritena naloga, ki zahteva sistemske rešitve. Delovna skupina je zato že pozvala Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da pripravita in predstavita celovite in konkretne predloge rešitev za izobraževanje romskih otrok. Na osnovi teh predlogov bo delovna skupina Vladi RS predlagala posodobitev Nacionalnega programa za Rome," so zapisali. 

Ob tem so poudarili, da "priprava predpisov, katerih spremembe in dopolnitve so predlagali župani, ni v pristojnosti Ministrstva za notranje zadeve". Pojasnili so še, da je na Ministrstvu za notranje zadeve v pripravi nov zakon na področju varstva javnega reda in miru, pri čemer bodo upoštevali vse ugotovitve izvedene ocene trenutno veljavnega zakona.