Slovenija

FOTO: 'Prometna nesreča za vedno spremeni življenje'

Ljubljana, 20. 11. 2010 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.S./STA/U.F./U.F.
Komentarji
47

Za vsako svečko, ki smo jo prižgali, so žrtve prometnih nesreč in njihovi svojci, je ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč dejala notranja ministrica Kresalova. Spomnila je, da se spreminjanje miselnosti začne pri vzgoji in zgledu.

sveče
sveče FOTO: Miro Majcen

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka pod sloganom "Dobre želje uresničujemo z dejanji", po vseh večjih mestih zaznamujejo s prižiganjem svečk. Tudi letos je organizator, že četrtič zapored, Zavod Varna pot.

"Sočloveku pri premagovanju bolečine in trpljenja kot posledice prometne nesreče želimo vse dobro, z njim sočustvujemo in ga podpiramo. Velikokrat pa samo dobre želje ne zadostujejo, zlasti takrat, ko govorimo o zagotavljanju prometne varnosti. V tem primeru je potrebno želje uresničiti s konkretnimi dejanji in z lastnimi prizadevanji," so zapisali v zavodu.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da na cestah po vsem svetu letno umre približno 1,3 milijona udeležencev, to pomeni najmanj 3560 smrtnih žrtev dnevno.
S prižiganjem svečk in drugimi aktivnostmi želijo zato opozoriti na številne poškodovane in umrle v nesrečah ter na vse tiste, ki jih je prometna nesreča zaznamovala za vse življenje.

"Za vsako svečko žrtve prometnih nesreč"

Osrednji dogodek dneva, ki ga sicer zaznamujejo tudi po vsem svetu, se je v Sloveniji odvil na Prešernovem trgu, kjer je med drugim spregovorila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Ministrica je ob tej priložnosti opozorila na razsežnost tragedij, ki jih povzročijo prometne nesreče.

Današnji dan ni samo spomin žrtvam in svojcem, ki še zdaj žalujejo za njimi, ampak tudi opomin vsem, ki imajo v rokah moč in vzvode, da jih uporabijo in sprejmejo ukrepe, ki nas bodo peljali k temu, da bodo naše ceste resnično varne. Katarina Kresal

"Za vsako svečko, ki smo jo prižgali, so žrtve prometnih nesreč in njihovi svojci. Tukaj smo zato, da bi opozorili na nedoumljivo praznino, ko odidejo iz naših življenj ljudje, ki smo jih imeli radi. Predvsem pa smo se zbrali zato, da bi nekaj spremenili. Vsaka svečka je opomin na poti k zavedanju, da se moramo na cesti vesti odgovorno. Zavedati se moramo, da lahko z nestrpnostjo, agresivnostjo, prehitro vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola ali nedovoljenih snovi in nespoštovanjem drugih pravil povzročimo nesrečo," je dejala Kresalova in poudarila, da se spreminjanje miselnosti začne pri vzgoji in zgledu.

“Tukaj žal ne morem mimo posameznikov, ki bi morali biti najsvetlejši vzor prometne kulture, a njihova ravnanja govorijo drugače. Žal se to dogaja tudi v policiji, vendar trdim, da gre v sicer izjemno številčni instituciji za posamezne primere, ki bodo po zagotovilih vodstva slovenske policije ustrezno sankcionirani. Ogromnega preventivnega prispevka policije pa ne morejo izničiti," je še dejala ministrica.    

Predsednik države Danilo Türk je medtem v poslanici poudaril, da je vsako življenje preveč dragoceno, da bi bili zadovoljni. Zato moramo korenito poseči v navade, med katerimi so tudi prehitra in agresivna vožnja ter vožnja pod vplivom alkohola in mamil, je sporočil predsednik.

S podobnimi besedami se mu je pridružil podpredsednik Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin, ki je zbranim dejal, da tudi če bi na slovenskih cestah umrl en sam človek, ne bi smeli biti zadovoljni. Pohvalil je spremembe cestnoprometne zakonodaje, ki naj bi bile sprejete spomladi prihodnje leto.

Na govorniški oder je stopil tudi predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba in spomnil, da prometna nesreča in njene posledice udarijo nepričakovano, a za vedno spremenijo življenje.

Kako tragična prometna nesreča spremeni življenje, je opisala Lili Mavec, mati osemletne deklice, ki je pred leti umrla v prometni nesreči na poti v šolo.

Prižiganje svečk v Mariboru

Slovenija glede na prometno varnost na repu EU

Število umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah je na žalost metodološki način, ki v svetu, EU in pri nas izkazuje statistični pokazatelj prometne varnosti. Slednji je Slovenijo v preteklem desetletju umestil na rep držav EU.

Z letom 2008 se je negativni trend obrnil. "Sami smo prispevali majhen košček v celotnem mozaiku prometne varnosti. Nemim številkam smo z našimi aktivnostmi dali ime in priimek. Dali smo tudi del sebe, v želji in s ciljem uresničitve Vizije nič," je na spletni strani zapisal zavod Varna pot.

V Sloveniji je od leta 1991 na cestah umrlo 6450 ljudi, poškodovalo pa se je 226.470 oseb.

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofrutek
21. 11. 2010 14.13
Tud za najhitrejšimi divjaki se na koncu nabere kolona.
cirenij
21. 11. 2010 10.14
Kak zgled pa daje Kresalova? Le lep obraz, ki nekoč mine. Uvedla je same sankcije in kazni za živciranje navadnih ljudi. V osnovi, pri vzgoji in zgledu pa ni naredila nič. Narod je nezadovoljen, pod neprestanim pritiskom...Samo politiki iz višav resnih problemov ne vidijo ali jih v svoj prid nočejo.
Jurek Jurek
21. 11. 2010 09.35
Katarinca govori in razmišlja o vzgoji v prometu. Ko pa divja z 200 km na uro pa sploh ne razmišlja.
gizadlinka
21. 11. 2010 07.48
če se voziš po razvitih evropskih državah ugotoviš, da policaji opazujejo promet in udeležence v prometu. Nikjer ga nisi videl, če pa si kršil pravila, pa so takoj na mestu. Pri nas pa imajo akcije in štopajo, navadno tiste, ki prekorači hitrost za 10 km/h in mu veselo pišejo plačilne naloge, tisti, ki pa vozi kot "nor", ga pa seveda ne dobijo. Vsak dan, ko se peljem v službo je kar nekaj takih nevarnih vozikov, ki te hočejo izriniti s ceste, če se jim ne umakneš da te prehitijo.
Vojko Burkeljc
21. 11. 2010 04.54
SuperVeloce :) - potem ti tud odobravaš vožnjo skozi naselje okoli 70-80 km/h, seveda če je za volanom policist ali kriminalist, jaz ne. Mislim, sem za to, da se pošteno kaznuje vožnjo pod vplivom alkohola drugih substanc, ter divjanje, nevarno prehitevenje, izsiljevanje....skratka tisto, kar ogroža varnost drugih v prometu. Da pa se zapodi z modrimi lučmi zarad enga pasu in zakasira 60 EUR (polovička), oprost, to je pa aubsurd in je samo polnjenje blagajne in nabiranje točk. Pa zakon naj velja za vse enako, pa sem za.:)
SuperVeloce
21. 11. 2010 03.21
@Akcija100 dobro, da ti je napisal kazen, ker vidim da si zelo samokriticen... verjetno si tako tudi v kaksnem drugem primeru.
Vojko Burkeljc
20. 11. 2010 22.28
Vse lepo in prav za gesto, ki je, roko na srce lepa, vendar zaboga odprite oči ljudje božji....če bi svečke prižigal iskreno misleči bi se strinjal, dejansko gre pa za populizem ministrice Kresalove, za izrekanje kao upravičenih kazni. Kar nekaj norcev poznam, ki vsakodnevno norijo in vozijo pijani, pa vendar se ne zgodi nič, kot da ne bi vedeli, raje se za mano zapodijo z modrimi lućmi in mi zaračunajo pas-zvečer!!!! No ga Kresal, kaj od Vaših, nedolgo tega izrečenih cenjenih izjav na TV drži......NE GRE ZA POLNJENJE PRORAČUNA, AMPAK ZA VARNOST V CESTNEM PROMETU- zato takih akcij, kjer se zraven silijo (osebno menim) hinavski politiki enostavno ne odobravam, razen če ni njih zraven. Aja včeraj ob cca 19.25 policijsko vozilo, ki ni bilo na nujni vožnji, zavije levo (čeprav je obvezna sme DESNO-zaradi nevarnega odseka), brez smernika in to čez polno črt......KAKŠNA JE ŽE KAZEN??? Da o zgledu ne govorim!!!!!!!
POMAGAM_TI
20. 11. 2010 22.11
HJA, OČITNO SLOVENCELJSKA KULTURNA TRADICIJA, KI JO SESTAVLJAJO VINO, GOSTILNE IN BREZBRIŽNOST, SPADA V OBDOBJE, KO ŠE TEHNOLOGIJA NI POZNALA AVTOMOBILOV, KO SO BILE NA CESTAH ZGOLJ KONJSKE VPREGE...
porsche303gt6
20. 11. 2010 21.57
Hitrost in vozniški egoizem - ubija. Boljše 10 minut pozneje, kot 50 let prehitro.
McEnzie
20. 11. 2010 21.53
Politiki pa to sedaj nabijajo samo zato, da bodo laže kazni povečali in s tem denarja v korito, da se bodo lahko še naprej s polnimi riti norca delali iz ljudi.
milega
20. 11. 2010 21.51
Saj je vse lepo in prav. Ogromno nam žrtvam nesreč pomeni podpora ljudi-predvsem svojcev in prijateljev. Hudo pa nam je, ko naša sodišča ne delajo dobro. Že 8 let je minilo, kar me je povozil pijani šofer, pa še ni odgovarjal za to. Obnaša se brezskrbno in arogantno, češ"kaj mi pa kdo more?"Jaz se vsakodnevno ubadam s posledicami nesreče. Kot zadnje sem zaradi tega , ker sem invalid prav zaradi te nesreče, izgubila tudi službo. Občutek sem dobila, da pijanemu šoferju alkohol obravnavajo kot olajševalno okoliščino. Hudo za žrtve. Ne morem si pomagati, vsak dan me bolečine, ki jih prestajam , spominjajo na nesrečo. Vsak mesec, ko bi morala dobiti plačo, se sprašujem "zakaj jaz". zakaj ne morem več delati?Ali res ni za žrtve prometnih nesreč res nobene pravice v" naši ljubi pravni državi", ki skrbi za lopove in barabe. Kaj naj odgovorim vnukom, ko me vprašajo:"Babi je bil storilec kaznovan?" Naj jim rečem, da je ta šofer pač bi žejen in se je moral napiti, potem pa je,revež ubogi, sedel za volan in pijan povzročil nesrečo. Naj jim rečem, da je to v naši državi mogoče narediti nekaznovano?
McEnzie
20. 11. 2010 21.51
Če bi imeli boljše "Zidarje" in policaje, bi table za hitrosti bile postavljene tako, da bi jih ljudje spoštovali. Tako so pa ... vemo kako. Postavljene tako, da se lahko služi. Država nas ima za norce. Sedaj so pa pametni. O medijih (fdv) pa raje nebi!!!!, Delajo neke javne linče, ... groza... S tem uničijo še tistega, ki je preživel in vse okoli njega(njo). Pa ne zagovarjam povzročitelje, daleč od tega. Samo to kar se sedaj počne je groza. Čeje že nesreča.., ja vem, odpustiti je težko, vendar.
McEnzie
20. 11. 2010 21.50
JA, res sta vzgojitelja. :-( Zaradi takih imamo skoraj policijsko državo. A mislita, da so tisti, ki so povzročil nesrečo srečen? (Jih ne zagovarjam, da ne bo pomote.) Osredotočat se je treba na preventivo. Govoriti o nekem maščevanju, krvi, krvni osveti, ... je za moje razumevanje barbarsko. Vedeti je tudi potrebno, da je cesta zato, da se čim hitreje, čim bolj varno, s čim manj stresa pride na želeno lokacijo. To vsi želimo. Že tako je toliko skrbi, da pozornost včasih pade. Smo samo ljudje.
McEnzie
20. 11. 2010 21.50
Samo preventiva. Sem zato, da vsi za en teden delajo z invalidi ali v prometni. Narediti napravo gps, ki bo v vsakem avto in bo meril hitrost. Na koncu meseca, se pa plača državi. Hahahah, za to bo država takoj. Itd itn. Problem je v tem, ker to sploh ni problem. Problem je v sistemu, ki je narejen tako, da od državljanov pobere čim več denarja. Ni jim mar ljudi. Govore so pa itak prepisali iz interneta. Še hitrosti table za hitrosti niso tako postavljene, da bi res pomagale ohranjati življenj
Majda Kozic
20. 11. 2010 21.46
Prinas se že cel čas govori samo o prometni varnosti,kar je čisto narobe.Najprej bi morali uredit ceste,ter prometne znake,kerje80 procentov znakov postavljenih napačno.nevem zakaj se sploh Kresalova oglaša vteh zadevav,ker se sploh nespozna v cestno prometne predpise.Trideset let se vozim po evropi in takšnega sranja ni kot prinas ŠOFER.
n3yya
20. 11. 2010 21.25
hjaa povsod pa ne morejo biti politiki krivi. Če ste sami neodgovorni vozniki ni kresalova kriva. Res pa je da bi država morala poskrbeti za boljše ceste
mvs
20. 11. 2010 20.43
Vso krivdo nalagajo voznikom,šoferjem,Kaj pa ceste,za pešce ni pločnikov,ni prehodov za pešce.asfalt spolzek....,pa noben ne odgovarja.
ncnau
20. 11. 2010 20.35
Ja, pa kar zminusirajte me sedaj...ko gre bencin za 0,5 centa gor se zgražate nad Pahorjem kako ljudje nimajo za preživetje, ko pa kdo naredi napako pa vsak lahko 1200€ iz riti potegne...taki ste slovenci,sram vas bodi!
ncnau
20. 11. 2010 20.30
Ampak nekateri res že najedate s to nemogočo gonjo...potencialni morilci pa poskus umora...daj prosim vas no
McEnzie
20. 11. 2010 20.12
Kako se bodo "naši politiki" odločili, bomo kmalu videli. Jest žal že vem kako.