Slovenija

Šuštar zavrača obtožbe

Ljubljana, 24. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.V./I.P.
Komentarji
0

Nekdanji državni sekretar Boris Šuštar zanika navedbe vodje urada za preprečevanje pranja denarja Klavdija Strolige, da naj bi mu zasegli zajetno vsoto denarja ter poudarja, da ima le 200 tisoč evrov.

Šuštar po poldrugem letu brez zaposlitve, z blokiranimi bančnimi računi, brez stanovanja in avta, z družino živi pri starših v Ilirski Bistrici. Kot pravi se naježi vsakokrat, ko sliši kaj novega o svojih nedokazanih malverzacijah, korupciji, izkoriščanju položaja in davčnih utajah. Kot jih je naprimer v ponedeljek na tiskovni konferenci navedel direktor Urada za pranje denarja Stroligo, ki je dejal, da so Šuštarju zasegli zajetno vsoto denarja. Sam Šuštar pa odločno poudarja, da ima le 200 tisoč evrov, ki naj bi izhajali iz korupcijskih poslov.

Šuštar: Denar je čist

Čeprav, pravi Šuštar, je v začetku marca sodišču predložil dokaze o čistem izvoru tega denarja podprto z izvedenskim mnenjem. Prepričan v svojo nedolžnost, ki jo podpira pisno mnenje švicarskega vrhovnega sodišča, da proti njemu ne bo uvedlo nobenih preiskav, namerava Šuštar udariti nazaj in proti vodji urada za preprečevanje pranja denarja Klavdiju Stroligu uvesti kazensko ovadbo, ker naj bi v njegovem primeru kršil zakon osebnih podatkov in zakon o kazenskem postopku. Podal pa bo tudi ovadbe proti preiskovalni sodnici Marjetki Paškulin.

Šuštar je prepričan, da gre za maščevanje policije, državnega tožilca Fišerja, pa tudi vodje urada za preprečevanje pranja denarja Stroliga, ki je popolnoma neučinkovit v svojem delu. Popolnoma nesmiselna pa se mu zdi tudi obtožba, da je sodeloval pri črnem financiranju SLS, saj je namreč liberalni demokrat. Zaroto proti sebi, kot pravi, pa si razlaga tudi kot maščevanje določenih krogov, čeprav je kot strokovnjak sodeloval tudi v Bajukovi vladi.

Primera Šuštar in Lončarič

Boris Šuštar bil danes ponovno na okrožnem sodišču v Ljubljani, saj je bil povabljen na zaslišanje k preiskovalni sodnici zaradi suma pranja denarja. Še vedno pa gre le za predkazenski postopek.

Tako njemu kot Josipu Lončariču je na pobudo urada za preprečevanje pranja denarja sodišče blokiralo sredstva. Šuštarju že dobro leto blokirajo račune, ki jih ima v Sloveniji, pa tudi dva računa v Švici. Lončariču so blokirali račun pri Volksbanki, prepovedali pa so mu tudi razpolagati z nepremičninami v Sloveniji - hišo, stanovanjem ter pizzerijo, ki še ni odprta.

Odvetnik zavrača obtožbe

Šuštarjev in Lončaričev odvetnik Peter Čeferin pravi, da "kaznivo dejanje pranja denarja stori zelo poudarjeno tisti, kdor nekaj počne z denarjem ali premoženjem, za katerega ve, da je bilo pridobljeno s kaznivim dejanjem."

Zato se Čeferin sprašuje, kdaj je sploh mogoče komu očitati, da ve, da je bilo določeno premoženje pridobljeno na umazan način. "Samo takrat, kadar je to ugotovljeno s pravnomočno kazensko sodbo. Niti v primeru dr. Šuštarja, niti v primeru Josipa Lončariča ne obstaja nobena pravnomočna kazenska sodba glede nekega predhodnega kaznivega dejanja," še poudarja Čeferin.

V obeh primerih se je zaradi tega pritožil na ustavno sodišče. Meni pa, da lahko sodišče neki osebi vzame eventualno le toliko denarja, kolikor ga je bilo pridobljenega na nezakonit način, nikakor pa ne vsega premoženja neke osebe. Kritičen je predvsem do preiskovalnih sodnikov, saj pravi, da "preiskovalni sodniki nekritično izdajajo odredbe o blokadi sredstev in premoženja, ki so časovno neomejene."

Obenem pa vsak čas pričakujemo dokončno odločitev sodnega izvedenca kardiologa o tem, ali je Lončarič sploh sposoben spremljati glavno obravnavo in sodelovati v preiskavi, ki mu očita nova kazniva dejanja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA