Slovenija

Pet milijonov evrov za sofinanciranje italijanskega superračunalnika

Ljubljana, 28. 10. 2024 18.44 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da bo sodelovala pri italijanski prijavi za nakup novega superračunalnika in se ob tem v primeru izbire zavezala k sofinanciranju v višini petih milijonov evrov. "Slovenija bo podprla prijavo italijanskega superračunalniškega centra na razpis EU Skupnega podjetja EuroHPC za izgradnjo novega visokozmogljivega računalnika in tovarne umetne inteligence," so sporočili iz Ukoma in pojasnili, da je razlog za odločitev dejstvo, da je Slovenija že dolgo aktivna na področju visokozmogljivega računalništva. V teku so tudi priprave na samostojno prijavo na evropski razpis za superračunalnike.

Slovenija bo sodelovala z italijanskim superračunalniškim centrom CINECA HPC iz Bologne, so po seji vlade sporočili iz Ukoma. "S sofinanciranjem in sodelovanjem pri projektu bomo zaradi mednarodne razsežnosti in dopolnjevanja italijanskega in slovenskega superračunalniškega sestava predvidoma znatno povečali možnost izbire samostojne slovenske prijave projekta, ki je načrtovana za drugo odpiranje 1. februarja 2025,"  največ pa si obetajo od raziskav in inovacij na področju umetne inteligence.

Za podpis pisma o zavezi je vlada pooblastila finančnega ministra Klemna Boštjančiča in ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča. "Sodelovanje s CINECA HPC predstavlja ključen korak v prizadevanjih Slovenije, da postane vodilna v regiji na področju umetne inteligence ter digitalne preobrazbe. Prav tako pa bo omogočilo razvoj zmogljivosti, ki bodo dopolnjevale že obstoječe infrastrukture, kot je slovenski superračunalnik HPC Vega, ki deluje v Mariboru," so dodali v Ukomu. 

Z vložkom v nov superračunalnik, ki bo usmerjen predvsem v umetno inteligenco, bodo slovenski raziskovalci in podjetja imeli dostop do izjemno zmogljive infrastrukture, ki bo omogočala obsežne raziskave in razvoj inovacij, kar je ključno za razvoj gospodarstva, so ob odločitvi zapisali na Ministrstvu za digitalno preobrazbo. 

Slovenski superračunalnik HPC Vega deluje v Mariboru.
Slovenski superračunalnik HPC Vega deluje v Mariboru. FOTO: IZUM

Priprave na samostojno prijavo

Prejšnji teden je državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić po seji vlade sporočila, da že dlje časa poteka tudi priprava dokumentacije za samostojno slovensko prijavo na evropski razpis za nov superračunalnik, ustanovili so tudi delovno skupino. 

Prvi rok za prijavo na razpis je 4. november, nato si bodo roki za prijavo sledili na tri mesece. Naslednji rok je tako 1. februar 2025.

Da bo Slovenija v okviru prvega prijavnega roka sodelovala v mednarodnem konzorciju, so že pretekli teden pojasnili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Direktor Instituta informacijskih znanosti (IZUM) Aleš Bošnjak je ocenil, da ima Slovenija več razlogov, da se na prvi rok razpis prijavlja skupaj s partnerji iz Italije. "Gre namreč za nadaljevanje dobrega mednarodnega in sosedskega sodelovanja, ki traja že od postavitve superračunalnika Leonardo, ki je eden od največjih superračunalnikov na svetu," so njegove besede povzeli na ministrstvu.

Ločen projekt za izgradnjo novega podatkovnega centra poteka tudi v družbi Dravske elektrarne Maribor (DEM) ob hidroelektrarni Mariborski Otok. Vodi ga Arnes, gradbena dela pa bodo po načrtih stekla v začetku prihodnjega leta. Zaključen pa mora biti do sredine leta 2026. 

Obstoječi superračunalnik Vega so zagnali leta 2021 v prostorih Instituta informacijskih znanosti. Novi, ki bo stal blizu upravne stavbe DEM, bo služil različnim namenom. Po navedbah premierja Roberta Goloba s sredine leta naj bi bilo za superračunalnik že dogovorjenih 50 milijonov evrov nepovratnih sredstev EU, še enkrat toliko naj bi prispevala država, je poročala STA.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neodvisen
28. 10. 2024 19.57
+4
A to levičarji, ki tu gor nabijajo proti JJ, ne vidijo, kako njihov veliki vodja in demokrat laže. Takega lažnivca ne najdeš, pa če še tako vztrajno iščeš. Mene je sram, da ima SLO takega PV, verjamem da tudi marsikoga v koaliciji. Denar je pač bolj pomemben, kot čast in druge vrednote.
Nightingale
28. 10. 2024 19.49
+4
Koliko bi pomenila 5 milijonska investicija v domove za ostarele? Razmetavate z našim denarjem! Za vse se najde, le za Slovence ni...
neodvisen
28. 10. 2024 19.47
+6
Golob zopet lagal, kot po navadi.
WolfeWoof
28. 10. 2024 19.36
+3
Kaj umetno inteligenco delajo pol se pa čudijo zakaj ni vode. Hladilniki u teh super računalnikih požrejo več vode kot celo mesto ljudi. Dejte nehat tratit gnar za to.
Anion6anion
28. 10. 2024 19.34
+6
Kje pa je zdaj tisti superračunalnik v Mariboru? Ha je Duh odnesel?
JohannDoe
28. 10. 2024 19.30
+4
Rabimo umetno inteligenco, da bomo iskali vodo in rešitve za naše zdravstvo, šolstvo, paliativo, poplave, Rome in podobno.
rokinja
28. 10. 2024 19.24
+6
Ni zime za eskimi, anede, Golob, kad se troši, nek se troši, naš davkoplačevalski denar, ni pa za poplavljence, ni za upokojence, ni za nič, hm, saj res, ali ni bilo dovolj metanja denarja za nakup računalnikov, ki so neuporabni in jih nihče noče, še vedno ležijo v skladišču in zanje še vedno mi, davkoplačevalci, plačujemo varščino. Sramota res, kam gre naša država. Ja, itak, čisto na repu priljubljenosti je Golob in zato je potrebno samo še neumno in nepotrebno zapravljanje, koliko časa še, glede na to, da bomo mi, davkoplačevalci plačevali visoke stroške elektrike, zaradi neumne omrežnine, ker je po celi državi ogromno solarnih elektrarn, ki mimogrede, ponoči ne opravljajao svojega dela, itak, da ne, ker ni sonca, to še otroci vedo. Sramota, kaj nam delajo, ljudje pa zopet, nič.
bojer
28. 10. 2024 19.23
+6
Kaj pa naš tako imenovani super računalnik o katerem je govoril predsednik vlade? Že kar prcej nekredibilno, da ne rečem noro.
Mister iks
28. 10. 2024 19.14
+7
Zakaj ne pomagajo poplavljencem?
4556
28. 10. 2024 19.13
+7
Kaj je sedaj res ali se pripravljamo na evropski razpis ali pa že gradimo super računalnik tako se je namreč hvalil super lažnivec Golob.
boris c
28. 10. 2024 19.10
+7
Ko bodo vnesli slovenske parametre notri se bo samo pokadilo ven iz tega superračunalnika.
Andrej Lon?ar3
28. 10. 2024 19.05
+8
Aida bo dala Italijanom 5 milijonov proračunskega ,davkoplačevalskega denarja za računalnik ki ga kupujemo tudi mi...Butalepress..
rokinja
28. 10. 2024 19.25
+5
Ja, res smo banana republika, mi, državljani pa eni veliki butalci, da to gledamo in dovolimo.