Slovenija

SunContract bo spoštoval odločbo agencije, kritičen do ministrstva

Ljubljana, 07. 10. 2024 15.23 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podjetje SunContract bo spoštovalo odločbo Agencije za energijo, ki mu je prepovedala zaračunavanje stroška, ki ga ima z zagotavljanjem elektrike v okviru sheme neto meritev pri sončnih elektrarnah, končnim odjemalcem. Je pa kritično do resornega ministrstva, da ne pripravi sistemske rešitve.

"Čeprav se z njo ne strinjamo, bomo odločbo agencije spoštovali," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor in soustanovitelj SunContracta Gregor Novak. Dodal je, da dodatnega stroška – v višini 30 evrov brez DDV mesečno – strankam še niso zaračunali, tako da jim ga ne bo treba vračati, kar zahteva agencija.

Strošek nastaja, ko morajo dobavitelji zagotavljati elektriko v obdobjih, ko lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn elektriko prevzemajo iz omrežja, saj so cene na trgu takrat višje kot v obdobjih, ko sončne elektrarne elektriko proizvajajo in jo, koliko je odjemalec sproti ne porabi, oddajajo v omrežje. Lastniki sončnih elektrarn, vključeni v shemo neto meritev (net metering), imajo pravico, da na letni ravni toliko energije, kot je oddajo v omrežje, iz omrežja tudi prevzamejo ne glede na trenutne tržne cene. Razliko v ceni morajo od 1. februarja letos kriti dobavitelji sami. Takrat so bile samooskrbne elektrarne uvrščene v merjeni odjem, tako da se za vsakega dobavitelja na 15 minut ugotavlja, ali je prodal preveč ali premalo energije, odstopanje pa se dobaviteljem obračuna.

Po njegovih besedah bodo imeli dobavitelji, ki so vključeni v Energetsko zbornico Slovenije, zaradi tega letos skupno 18 milijonov evrov stroškov. Ob okoli 50.000 tovrstnih odjemalcih to pomeni mesečno 30 evrov na odjemalca. Novak trdi, da se potrebne energije ne da vnaprej zakupiti. "Ministrstvo javno pravi, da imamo napačen poslovni model, da tega nismo zakupili. Če zna minister to zakupiti, mu dam Nobelovo nagrado. Tega se ne da zakupiti," je poudaril.

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna FOTO: Shutterstock

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so konec avgusta za spletni portal Žurnal24 povedali, da so se zavedali, da bo, ko se bo količina električne energije iz fotovoltaičnih elektrarn povečevala, prihajalo do cenovnih razlik, kar da bi morali dobavitelji predvideti in pri svojih poslovnih modelih tudi upoštevati.

Kot je dejal Novak, so ministrstvo so pozvali k pripravi sistemske rešitve, a odgovora ni bilo. Kratkoročno rešitev vidi v tem, da bi te stroške krila država, dolgoročno pa v tem, da bi se za vse s samooskrbnimi sončnimi elektrarnami uvedlo sistem, kot velja po novem, ko ni več sheme neto meritev, torej se oddana in prejeta energija obračunava sproti, investicije v te elektrarne pa spodbuja na drug način, npr. s podporo postavitvi baterijskih hranilnikov. Se pa Novak zaveda, da se pridobljeno pravico (net metering) težko naknadno odvzame.

Po njegovih besedah podjetje stroškov ne bi moglo kriti, tudi če bi "zaplenilo" viške energije, ki jo ustvarjajo stranke (kar da počnejo drugi odjemalci), in jim ne bi več omogočali, da jih namenijo katerim drugim odjemalcem na drugih lokacijah. To možnost pri SunContractu ohranjajo, je poudaril Novak.

Da bi bil strošek z zagotavljanjem elektrike nižji, SunContract odjemalcem ponuja upravljanje njihove sončne elektrarne in tudi odjema s pametnimi rešitvami. Z optimiziranjem delovanja elektrarne in odjema v obdobjih manj obremenjenega omrežja bo nižji tudi strošek omrežnine, posebej če imajo lastniki elektrarne tudi baterijski hranilnik. V SunContractu trdijo, da lahko s pametnim upravljanjem izničijo povišanje stroška za omrežnino, ki bo z novim sistemom za tipičnega lastnika sončne elektrarne s toplotno črpalko po njihovih izračunih letno višji za 180 do 200 evrov (z vključeno oprostitvijo plačila prispevka za obnovljive vire).

V SunContractu sicer pozdravljajo usmeritev ministrstva, ki po novem nudi subvencije tudi za postavitev baterijskih hranilnikov. Kot je dejal direktor prodaje v podjetju Jernej Škoflek, se da s hranilnikom učinkovito "porezati" vrhunce porabe oz. energijo v obdobju drage energije in omrežnine zagotoviti iz hranilnika. S subvencijami za hranilnike je postavitev sončne elektrarne, kljub temu da ni več sheme neto meritev in da velja nov sistem obračuna omrežnine, približno enako privlačna, kot je bila prej, da se torej investicija povrne v sedmih do osmih letih, je povedal.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
07. 10. 2024 17.07
+1
SunContract, požrešna firma. V kolikor imaš malo viška, je bolje da ga podariš. Ta firma je za tiste z elektrarnami +50 Mw...
proofreader
07. 10. 2024 17.03
+1
Nehajte že komplicirati in pričnite graditi drugi blok nuklearke.
kakorkoliže
07. 10. 2024 16.54
+2
Super, baterijo v bajto in potem ti bajta zaradi baterije pogori do tal. Ne hvala.
kakorkoliže
07. 10. 2024 16.50
-2
Ker se lopovščina Suncontracta ni uveljavila bodo poskusili na druge načine, toliko časa, da jim bodo stranke pobegnile drugam.
radar
07. 10. 2024 16.45
+1
Naš minister Kumer zna računat, sploh takrat ko je poceni kupil stanovanje v Lj... zako, da je blizu nobelove nagrade...
MNZZ
07. 10. 2024 16.34
+2
Najbolj bizarno pri vsem tem je, da ko so imeli dobičke se ni noben oglašal... Sedaj, ko je elektrika predraga je problem... Je pa še ena biser gora... Elektrika čez dan je za sončne elektrarno ni vredna nič ker je presežek elektrike... In v istem obdobju najdražja za odjemalce elektrike iz sistema ker je povpraševanje največje in elektrike ni dovolj..?! Potem ti pa nabijajo, kateri uporabniki so veliki potrošniki elektrike... Elektronika pobira smeri isto... samo elektriko dražijo in dajejo več tarifnih razredov, da bodo lahko narod lažje okol prinašali...
Borec21
07. 10. 2024 16.24
+0
Dejte ta jajca dol zmetat dokler vas ne oskubjo. V Avstriji je razgradnja tok kokr so v 15 letih prihranil in ne dajejo več tega gor prvič zadnjič in nikoli več
assassin911
07. 10. 2024 16.31
+0
Nič bat, bojo elektrarne gorele kot so svoj čas deponije.
kritika1
07. 10. 2024 16.24
+6
No ja, praksa bo pokazala, da je bil ta zeleni prehod strel v glavo (ne koleno). Ne razumem, da ti pride model na dom in ti proda pravljico o sistemu, ki te praktično nič ne stane? Ampak ljudje temu verjamejo, verjamejo, da potem ko namestiš sončno elektrarno lahko kuriš elektriko do mile volje, pa vsi vemo, da temu ni tako. Toplotna črpalka, učinkovita in varčna zadeva ampak danes se to korenito spreminja, saj nov način obračunavanja postavlja zadevo na glavo. Toplotna črpalka ni kaminska peč, ki jo zakuriš ko ti paše. Pri toplotni črpalki je logika čisto drugačna ona ohranja temperaturo in se vklaplja ko je to potrebno in ne ko je to najceneje! In potem človek, ki je zamenjal sistem ogrevanja ugotovi, da je stopil z dežja pod kap. Da sicer ne smradi več, ni več prašnih delcev .., je pa račun tisti, ki te postavi na realna tla, oziroma bo! Vidite v tem je največji problem naše nestabilne ureditve. Vi za dan naprej praktično ne veste kaj si bodo na Agenciji izmislili, kakšno formulo bodo izumili, da bodo pobrali čim več denarja. So države, kjer imajo enoten sistem in nimajo težav, samo pri nas smo sposobni stvari tako zakomplicirati, da potrebuješ strokovnjaka, da ti to pojasni in to ne v dveh stavkih ampak je to dobesedno visokošolsko predavanje s področja energetike. Seveda nam do danes še ni nihče racionalno razložil, kako so nastali ti bloki. Čemu tisti blok od 14. do 16. ure? Je to blok za kuhanje, ko je večina še v službah? Pa tisti večerni? Skratka prepričan sem, da je to povsem nepotrebno in je samo način kako pobrati več denarja brez utemeljene podlage. Pazite smo leta 2024 pa imamo omrežje, ki bi zadostovalo razmeram leta 1950? Ne vem? Je kdo pojasnil koliko denarja se porabi za nadgradnjo in vzdrževanje omrežja, koliko pa ga zmanjka? Koliko denarja prodane elektrike poberejo distributerji za svoje delovanja? Kaj menite, mar nebi tudi tu naredili kot so pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, ko so rekli, da je treba tem posrednikom vzeti posel, da ne bodo bogateli na tuj račun? Dragi moji, nam se niti sanja ne koliko ljudi služi z elektriko, predvsem s prodajo! Zanimivo je, da cene elektrike nihajo, položnice pa ne nihajo ampak se samo dvigujejo? Skratka, upam da bomo počasi vsi dojeli, da birokrati očitno nimajo dovolj dela in razmišljajo samo o tem kako bi nam čimbolj zagrenili življenje.
123soba
07. 10. 2024 17.04
Kritika 1 res si pod kritiko, ker se ne razumeš nič...
Aijn Prenn
07. 10. 2024 16.24
+4
Zakaj pa Sun Contract ne postavi svojih hranilnikov, vanje shranjuje viške, dobavlja pa jih, ko ni proizvodnje v SE?
PomisliNaSonce
07. 10. 2024 16.11
+3
Net metering ne bo dolgo...ze zaradi priviligirane formule znotrej javnega sistem. Tudi omrežnino za energijo v obe smeri ni mogoče poračunavat..nastajajo lahko viški konec leta, ki jih ponnekod dovolijo prenašat na druga odjemna mesta...kar tako pod mizo, kar je pa znotrej javnega omrežja čisti kriminal.
PomisliNaSonce
07. 10. 2024 16.04
+7
Tudi slaba reklama je reklama....samo da se piše za prazen nič. Ta elektro nesnaga v obliki sončnih elektrarn po strehah in baterij si kar vtaknite nekam. Prodajate Rešitve d.d., realno pa so to Problemi d.o.o. ki vodijo v Bankrot s.p.
big_foot
07. 10. 2024 15.53
+5
V glavnem so lopovi. Po poletju ti pošljejo obvestilo za z naslednjim mesecem ti bojo nabili 30 eur + DDV, se pravi cca 36 eur. To ti povedo takrat ko imaš že narejene presežke in če menjaš operaterja ti kar si pridelal viška energije takrat izgubiš. Pa ajde še nekako bi rekel da to "založiš" pa potem ti to vsoto vrnejo. Ampak ne, kar lepo nikomu ništa ti probajo navit nek brezvezen strošek.
losser
07. 10. 2024 15.46
+6
S temi elekrarnami še bo pestro.
zdravkob
07. 10. 2024 15.33
+8
Haha, kolk se vsi izogibajo problema, da se elektrike ne da hraniti. To da si kupiš baterijo je kaplja v morje. Ideja da poletne viške energije počrpaš pozimi, je od samega začetka popolna neumnost. Zdaj pa je problem, ker so pogodbe podpisane. Tu bodo nekateri naredili velike izgube. Kako to premostiti? Ja, težko. Ne vem kaj delajo na Agencij za energijo in Ministrstvu, da so si take "produkte" sploh izmislili. Zdaj pa pravijo da poslovni model ni dober. Kdorkoli je že kriv za to, take strokovne neumnosti si pa res ne moreš dovoliti. Upam, da ne bodo stranke na koncu to plačale.
big_foot
07. 10. 2024 15.56
+2
Hja če imaš tako pogodbo podpisano jo pač moraš spoštovat. Pa bi bili prej pametni in ne bi priklapljali elektrarn. Sicer pa to itak ni več možno. Tiste ki stojijo že od prej imajo NET metering - te postavljene v zadnjem času pa tega ne morejo več imet. Baterija pa je sicer rešitev, ima prijatelj in mu dela super, samo pozimi bo pa žalost
PomisliNaSonce
07. 10. 2024 16.08
+6
Samo da so pognali kolesje ...sj se ne igrajo z svojim dnarjem