Slovenija

Sum na SARS zaenkrat ovržen

Ljubljana, 26. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V postojnskem centru za tujce sta nastanjena dva kitajska ilegalna prebežnika, ki imata povišano telesno temperaturo, vendar po mnenju Alenke Kraigher, predstojnice Centra za nalezljive bolezni, ne moremo govoriti o sumu okužbe z virusom SARS. Danes pa so se v malezijskem Kuala Lumpurju zbrali ministri azijskih držav, ki so razpravljali o ukrepih proti širjenju SARS.

Če bi šlo za SARS, bi bila vročina mnogo višja, in sicer okrog 39 stopinj Celzija, hkrati pa bi oboleli kazali še druge bolezenske znake, kot so oteženo dihanje in kašelj, je povedala Alenka Kraigher. Ob tem je še pojasnila, da je visoka vročina le eden izmed bolezenskih znakov tega sindroma.

Predstojnica Centra za nalezljive bolezni pri Inštitutu za varovanje zdravja RS Alenka Kraigher je za 24 ur radijske novice povedala: "Danes smo pregledali vseh osem kitajskih pribežnikov in jim izmerili temperaturo. Vsi se počutijo dobro, so zgovorni in so dobrega zdravstvenega stanja. Pri dveh je bila telesna temperatura 37 stopinj Celzija kar pa ne kaže na to, da bi šlo za SARS. V tem trenutku je ta sum ovržen."

Alenka Kraigher je povedala, da je v tem trenutku ovržen sum na SARS
Alenka Kraigher je povedala, da je v tem trenutku ovržen sum na SARS FOTO: POP TV

Oba Kitajca sta v manjši skupini v četrtek ilegalno prebegnila iz Hrvaške, vendar pa je skupina že ves čas strogo ločena od drugih, tako da za prebivalstvo ni nevarnosti, so še sporočili z Inštituta za varovanje zdravja.

Hrvaška zavrnila deportacijo zaradi suma SARSa

Hrvaške oblasti v petek na mejnem prehodu s Slovenijo Sečovlje - Plovanija, kljub dogovorjeni deportaciji nekaj deset kitajskih državljanov iz Slovenije v Hrvaško, kitajskih državljanov niso prevzele, ker so med pregledom ugotovili, da so imeli trije od njih vročino, kar je vzbudilo sum, da imajo atipično pljučnico oz. akutni sindrom oteženega dihanja.

Verjetno bodo v izolacijo morali tudi slovenski poicisti
Verjetno bodo v izolacijo morali tudi slovenski poicisti FOTO: POP TV

Skupina Kitajcev je prispela z letalom iz Pekinga v Sarajevo, nato pa so po nezakoniti poti prestopili najprej mejo s Hrvaško in nato še s Slovenijo, kjer so jih ustavili. Čeprav ni znano, kdaj so Kitajci prišli v Sarajevo, je hrvaški časnik Novi listi izvedel, da so prispeli še v okviru inkubacijske dobe, ki za SARS znaša 14 dni.

Po hrvaški zakonodaji je potrebno osebe, ki so ilegalno prestopile državno mejo, zdrave vrniti v izvorno državo. Ker je v tem primeru nekaj ilegalcev imelo vročino, so jih hrvaški organi vrnili pristojnim slovenskim službam, dokler se ne bo končala inkubacija in dokler ne bodo neizpodbitno ugotovili, da ilegalci niso zboleli za atipično pljučnico.

V izolacijo tudi slovenski policisti

Hrvaška mejna policija, piše Novi list, nobenemu od ilegalcev ni dovolila, da bi zapustili vozilo, s katerim so jih vrnili iz Slovenije, temveč so jim vročino izmerili kar v vozilu. Novi list je ob tem neuradno izvedel, da bo najverjetneje morala v izolacijo tudi celotna slovenska izmena. Če po preteku desetih dni Kitajci ne bodo zboleli, jih bo hrvaška policija pospremila do meje z BiH. Če pa bodo izvidi pokazali, da gre dejansko za atipično pljučnico, še vedno ni znano, po kateri poti so ilegalci potovali skozi Hrvaško in s kom vse so stopili v stik, še piše Novi list.