Slovenija

Šturm bo zahteval izročitev Šobe

Ljubljana, 10. 07. 2007 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse kaže, da bo pravosodni minister zahteval izročitev drugoobtoženega v zadevi Šuštar - Boštjana Šobe.

Kje se skriva Šuštar, ostaja uganka, med možnimi državami pa se omenjata Kanada in Hrvaška
Kje se skriva Šuštar, ostaja uganka, med možnimi državami pa se omenjata Kanada in Hrvaška FOTO: POP TV

Pravosodni minister Lovro Šturm in predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga sta med današnjim srečanjem govorila o procesu zoper nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Borisa Šuštarja.

Šturm: Ni bilo znakov begosumnosti

Interpol Ljubljana je razpisal iskanje za Boštjanom Šobo
Interpol Ljubljana je razpisal iskanje za Boštjanom Šobo FOTO: Generalna policijska uprava (GPU)

Glede Šuštarja, za katerim je razpisana tiralica, je Šturm povedal, da se je ta sodnih obravnav redno udeleževal ves čas, tako takrat, ko je bil v zaporu, kot tudi takrat, ko je bil že nekaj mesecev na prostosti. Nobenih znakov za begosumnost ni bilo, je poudaril Šturm.

Šturm se je danes z Barago pogovarjal tudi o primeru Boštjana Šobe, ki je povezan z zadevo Šuštar. Šuštar naj bi informacije, katera podjetja so v zameno za državne subvencije in posle pripravljena plačati podkupnino, dobival od Šobe, ki se zdaj že nekaj časa skriva v Kanadi, doma pa ga čaka sojenje in do osem let zapora. A Toronto in Ljubljana nimata sporazuma o izročanju, zato mora za izročitev - sicer pod določenimi pogoji - na priporočilo sodišča zaprositi slovenski pravosodni minister.

Zaradi tega, ker je po Šobi neznano kam pobegnil tudi Šuštar, je generalna državna tožilka Barbara Brezigar odstavila Franca Mazija, ki je tožilstvo zastopal v komisiji za pogojne odpuste, ki je Šuštarja pet mesecev pred iztekom kazni izpustila iz zapora. V tej komisiji je tudi Šturmov uslužbenec Miha Wohinz, ki je maja iz zapora izpustil Šuštarja, čeprav je ta čakal na sodbo zaradi zlorabe položaja. Šturm je danes dejal, da je Wohinz kot predsednik komisije za pogojni izpust delal po zakonu. V tej komisija pa so, po Šturmovih besedah, možne tudi kakšne spremembe oziroma izjeme.

Kot je dejal minister, bodo zadevo v sodelovanju z okrožnim sodiščem čim prej obravnavali. "Ko bomo dobili podatke od okrožnega sodišča, bomo sprožili ustrezne postopke," je dejal minister. Novinarsko vprašanje, ali bo vložil prošnjo za izročitev Boštjana Šobe, ki je v Kanadi, pa je dejal, da najprej čakajo na poročilo sodišča, po preučitvi pa bodo ukrepali v skladu s pristojnostmi.

Povezava med bombnimi preplahi in Šuštarjem?

Do bombnih preplahov na ljubljanskem okrožnem sodišču je pogosto prihajalo takrat, ko je bila sklicana obravnava zoper Šuštarja. Baraga je sicer dejal, da nima nikakršnih dokazov, ki bi to povezovali, pripravljajo pa analizo teh bombnih preplahov in "morda bo iz tega možno potegniti kakšen zaključek".

Baraga proučuje povezavo med zadevo Šuštar in anonimnimi bombnimi grožnjami
Baraga proučuje povezavo med zadevo Šuštar in anonimnimi bombnimi grožnjami FOTO: Milan Tomažin

Vendar je ob tem opozoril, da imajo vsak dan več procesov, v katerih bi lahko kdo imel interes, da jih prekine. "Za kateri koli proces ima lahko nekdo interes, da ga prekine, ali pa gre lahko za čisto običajno nagajanje," je dejal Baraga.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 07. 2007 16.58
Exim, očitno potrebuješ strokovno pomoč! Če vztrajaš na nivoju, dopisuj na forum SDS-ja, ki je na primerni višini, pa še tam se javljajo provokatorji, ki občasno nivo znižajo in se seveda pri tem totalno osmešijo, tako, da je kar zabavno. Pazljivo, da se ne bi preveč iritiral! Se boš pa nasmejal nad temi padalskimi mastrubanti!
yanker007@gmail.com
11. 07. 2007 15.55
Ah exim, takih psihotov kot si ti nikoli ne mine komentirat, pa naj si bo to kakršna koli novica. O svoji srčni kulturi in višini nivoja pa si lahko vsak ustvari svoje mnenje z branjem tvojih prispevkov.
exim@t-2.net
11. 07. 2007 13.57
Nivo dokijev007, pa yanker007, pa Tončkov balončkov in ostalih pametnih je preveč pod nivojem za mene. Nima smisla odgovarjati, saj je moja srčna kultura previsoka za vas, nagci! Onanirajte še naprej in se smešite.
yanker007@gmail.com
11. 07. 2007 13.17
Ni ga našla vaša tako opevana vlada, ampak novinarji!
Tonček Balonček
11. 07. 2007 12.40
Exim, kaj ima pri tem papež, lahko povprašaš kar vrlega gospoda Flicka, saj je vendar vitez malteškega reda! Pravzaprav sploh ne vemo za koga dela, saj je zaprisegel na več koncih, kot bi imel dvojno državljanstvo, jasno pa je, da Slovenija nima enakih interesov kot Vatikan, ali pač!
doki007@email.si
11. 07. 2007 12.29
HER FLICK NI SPOSOBN NČ NAREDIT ,...MAL BO MORAL POSEČ V CERKVENE SFERE ,...TAM SO FINANČNI IN SPOLNI DELIKTI !!!!!!
exim@t-2.net
11. 07. 2007 08.46
Tonček Balonček: moja pokojna mama bi rekla, da se oprijemaš že slamice, ki je pod vodo. Ojoj, nagec! In kaj ima pri tem papež? Ojoj, nagec!
Tonček Balonček
11. 07. 2007 08.35
Težko bo karkoli doseči v Kanadi, dokler ne vedo niti tega, katero je glavno mesto te lepe države. Res pa je, da je Toronto veliko mesto in je bil pred leti tam Papež Janez Pavel II ob priliki srečanja katoliške mladine.
kosir_maks
11. 07. 2007 08.25
Počas se bo vse spucal !
exim@t-2.net
11. 07. 2007 08.18
V času ROP-a je kradel, nato so mu isti omogočili, da je pobegnil, ta vlada ga je iskala in našla. Torej, kriss714: glede na tvojo zajedljivost, bi ga morala obsoditi že ROP-ova vlada. Pa ga ni! A ti veš zakaj ga ni? Mogoče si bil pa zraven pri kraji? In ti sedaj ni v redu, da so ga sploh našli?
kosir_maks
11. 07. 2007 08.15
Ni čudn ,da so sodišča zatrpana z delom ! JJ puca golazen , ki se je nabrala ob vladavini LDS !
kriss714@amis.net
10. 07. 2007 23.25
Je pa dolgo rabil. Pravosodni slow motion je očitno lasen vsem v tem cehu. Pa se zgledujejo en po drugem.