Gospodarstvo

Študije še niso končane, gradbenika pa že iščejo

Ljubljana, 05. 02. 2011 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Teš še ne vedo, ali je gradnja šestega bloka upravičena, s svojim delom pa vseeno nadaljujejo. Iščejo namreč izvajalca gradbenih del, na gospodarskem ministrstvu pa njihove poteze niso želeli komentirati.

V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) so povabilo za oddajo ponudb za gradbena dela objavili januarja, pogodbo z izbranim izvajalcem gradbenih del glavnega tehnološkega objekta Teš 6 pa bodo podpisali predvidoma aprila, ko bodo tudi že znani rezultati naročenih študij. V termoelektrarni namreč pravijo, da morajo "aktivnosti potekati po zastavljenih terminskih načrtih".

Po končnih ugotovitvah študij – te se izvajajo, pripravljene pa bodo predvidoma do sredine februarja – se bodo sprejemale odločitve o nadaljnjem poteku projekta. "Ustavitev projekta je možna, a nesmiselna," so izpostavili.

Na ministrstvu za gospodarstvo objavo omenjenega povabila za gradbena dela niso želeli komentirati, poudarili so le, da bodo na osnovi študij sprejete "odločitve, s katerimi bo javnost ustrezno seznanjena".

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

V primeru, da bi zdaj prekinili pogodbo z Alstomom, ki bo dobavil glavno tehnološko opremo za 600-megavatni Teš 6, nato pa bi študije pokazale, da je to najboljša opcija, v kar so sicer v Teš prepričani, bi namreč prišlo do velikih izgub.

"Republika Slovenija, HSE in Teš bi ostali brez najboljše opcije oziroma možnosti, HSE in Teš pa brez denarja, z dolgovi (okoli 400 milijonov evrov že nastalih stroškov) in brez novih zmogljivosti za proizvodnjo električne energije iz edinega zanesljivega domačega energetskega vira," so poudarili.

Obnova četrtega in petega bloka, kar se omenja kot eno od možnosti namesto izgradnje šestega bloka, bi po pojasnilih termoelektrarne "stala" še približno dodatnih 400 milijonov evrov, njuna podaljšana doba trajanja pa bi znašala le 25 let, medtem ko je doba trajanja šestega bloka 40 let.

Velik problem pri obnovi četrtega in petega bloka bi po navedbah Teša predstavljalo tudi financiranje, saj sta Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) pripravljeni financirati le Teš 6, ne pa tudi obnove obstoječih blokov Teša.

EBRD je Tešu odobrila 200 milijonov evrov posojila za projekt šestega bloka, medtem ko naj bi EIB zagotovila posojilo v višini 550 milijonov evrov. EIB sicer za posojilo zahteva poroštvo države – ta bi jamčila za 80 odstotkov posojila oz. za 440 milijonov evrov. Soglasje za črpanje 110 milijonov evrov posojila EIB sta novembra lani dala tako nadzorni svet HSE kot nadzorni svet Teša.

"Po naših izračunih bi zaustavitev projekta in posledična prenova blokov štiri in pet v tem trenutku znašala najmanj 800 milijonov evrov," so poudarili v Tešu.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.

Gradbena dela za glavni tehnološki objekt Teša 6 (povabilo za oddajo ponudb je bilo objavljeno 18. januarja) zajemajo izkop, temeljenje in armirano-betonske konstrukcije za objekte strojnico in bunkerski del, kotlovnico s pomožnimi objekti, elektrofiltre in ventilatorje vleka, razžveplalno napravo, transformatorski plato in oljno jamo ter ureditev gradbišča.

Gradbena dela glavnega tehnološkega objekta se bodo predvidoma začela izvajati v aprilu, končana pa bodo predvidoma oktobra 2014. O predvideni vrednosti gradbenih del v Tešu ne morejo govoriti, saj bi to "lahko vplivalo na vrednost ponudbe potencialnih izvajalcev del".

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
07. 02. 2011 11.05
država bo dala v bližnji prihodnosti ogromno kreditov za kvalitetne fasade in okna-ko bojo pa bajte opremljene z 15cm fasado pa trojni termopan bo pa že mal za poštudirat če se nam še sploh splača olje kurit -da o manipulaciji z nafto sploh ne govorim-- še mal za firbec -a ve folk kolk toplote gre ven čez raufnke!?
Tadej Skof
07. 02. 2011 08.19
ZASTRUPJATE SAMI SEBE! Namesto bi elektrarno naredli na plin .PLINA nikoli zmankalo,kjer lahko umeto ga naredijo.
Pillar60
07. 02. 2011 00.22
na vsa strokovna vprašanja vam lahko odgovorijo le strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo in že velikokrat so govorili v javnosti - lahko jih poslušate ali ne - vaša izbira, samo komentatorji smo na tem področju večinoma laiki meni se v zdajšnji situaciji izbira med odvisnostjo od tujine in možnostjo domače proizvodnje elektrike sploh ne kaže kot izbira - potrebujemo svoje vire energije in neodvisnost cene hrane so dober primer tega, koliko vpliva imamo na njih - na ceno elektrike s svojimi viri pa zelo veliko, zato pa imamo nižje cene elektrike kot bi jih imeli, če bi kupovali v tujini poraba tudi rase, veliko je razlogov, zakaj menim, da potrebujemo svoje vire, niso pa vse investicije idealne - tega pa ne trdim - nobena ni idealna
Pillar60
06. 02. 2011 23.49
rudarji so podali vse potrebne študije in ocene, kar se tiče premoga in so edini kredibilni strokovnjaki v Sloveniji, ki tako oceno podajajo, ne pa razni politiki, ki si ne vzamejo časa predelati niti osnove termoenergetike oprema teš je prilagojena kurjenju lignita in bodoča oprema teš 6 je po BAT tehnologiji ustrezna ravno za velenjski lignit je pa čudno, da kopača naslavljate z gospodom, rudarji pa si zaslužijo vaše nezaupanje že v osnovi, ali pa niste slišali za njihove elaborate? ampak te stvari je treba prebrati ali pa vsaj poslušati, kaj imajo za povedati in še pomembnejše vprašanje - obstaja kje kdo, ki lahko iz žepa potegne 1 mrd ali celo 5 mrd eur za investicijo brez najema kreditov ta investicija nima nobene zveze z avtocestami in ni treba zavajati še naprej mislite, da bo kupovanje elektrike iz tujine cenejše za Slovence od izgradnje teš 6? mislite, da je odvisnost od tujine glede cen in nemotene oskrbe boljša varianta od izgradnje nek 2 in teš 6? zavedati se je treba, da si objekta nista konkurenca ampak komplement sicer vam pa naj na vsa vprašanja odgovori, kar kopač in njegova stranka - očitno so vam zanesljiv vir informacij - slovenski strokovnjaki pač ne (jaz pa jim zaupam in to so informacije od njih - zelo poenostavljene, ampak politiki v Sloveniji ne verjamem - osebna izbira) p.s. kopač, zares (ne želim vas pustiti na cedilu)
Javoje
06. 02. 2011 23.11
Pillar60: mimogrede - pozabili ste v zadnjem komentarju omeniti g. Kopača in ZARES...
Javoje
06. 02. 2011 23.09
Pillar60: Ne, res ne iz proračuna. Ampak - od nekod bo pa denar treba dobiti in kredite vrniti. In pri tem vračanju Slovenci ne bomo imeli čisto nič zraven - ? In če se morda krediti ne bodo vrnili - bo pa zdaj morala dati garancijo država (beri: mi davkoplačevalci). P.S.: še vedno nič o kakovosti lignita, vsebnosti CO2 (kakšen je bil vpliv TEŠ-a na gozdove v zadnjih 30 letih?) in njegovi konkurenčnosti v primerjavi s kakovostjo in ceno indonezijskega premoga?
Pillar60
06. 02. 2011 20.01
Denar za projekt ne gre iz proračuna. Zavajate vi.
Javoje
06. 02. 2011 19.35
Pollar60: nimam pojma o tem, kar pišete spodaj (kdo se je s kom "spečal", kdo koga "prodal... pojmam nimam, kaj ima g. Kopač s tem, da projekt povsem nemoteno izvaja, v zgornjem članku ta gospod sploh ni omenjen, ne vem, zakaj ga vi nenehno omenjate in me tudi to ne zanima.). Projekt teče dalje nemoteno - in slovenski davkoplačevalci si lahko samo še zaželimo veliko sreče. Je pa vaše pisanje lep primer preusmerjanja pozornosti stran od tega, koliko bomo plačali in ali nam je tega projekta res treba?
Pillar60
06. 02. 2011 15.54
Vse to bo vam pojasnil Kopač, drugih ne poslušate. Nastavljeni kadri so kadri zaresa, AUKN ni imela nič s tem. AUKN ni nikogar zamenjala razen Medaka, kar pa ničesar ne spremeni. Tako da z meglo zavajate le vi z AUKN, ki ji radićeva grozi z zamenjavo takoj, ko ne bo delala po njeno (njihovo). Tole pingponganje nima smisla. Jaz nikomur ne svetujem, da naj bo tiho, če nima enakega mnenja kot jaz, kar pa vas zanima, pa vam lahko razlagam še cel dan, pa ne bo pomagalo, ker želite slišati le eno. Ta odgovor vam zagotavlja Janez Kopač. Jaz žal ne. O kadrih SD pša v energetiki ni ne duha ne sluha. Bojan Kontič se je spečal s Kopačem in prodal Rotnika. To je povedal tudi dr. Golob. Zakaj, pa njega vprašajte. S čistimi nameni zagotovo ne. Razlagajte si stvari, kakor vam paše. O vsem je bilo že veliko govora, ampak nekaterim je lažje prebirati novinarske spise, kot vzeti v roke strokovnew razlage in jih prebrati od začetka do konca. To je bilo tudi ministrici in njenemu najsposobnejšemu direktorju, ker nista prebrala ničesar, zato tudi vam ne gre zameriti.
Javoje
06. 02. 2011 15.20
Pillar60: je politika izvršenih dejstev (spet) kar v zgornjem članku: "bi zaustavitev projekta in posledična prenova blokov štiri in pet v tem trenutku znašala najmanj 800 milijonov evrov," so poudarili v Tešu." (Kje je tu J. Kopač, ki ga omenjate?). Vsaj nehajte s tem ZARES-om spuščati meglo, če dejansko vodilni (imena?, kje so imena in priimki?) vodijo projekt naprej popolnoma nemoteno naprej. Ponovno in zadnjič - možno, da so se nekateri politiki oglasili (drugi - seveda nekateri iz Šaleške doline - so zanimivo tiho ...) preprosto ustrašili - morda politike izvršenih dejstev in megalomanskih 1,2 mrd EUR? Sprašujem, možno seveda da je resnica drugačna. A kakršnakoli je - kdo bo plačal račun? Če pa je vaše mnenje, da TEP6 mora biti - pa naj stane kolikor hoče (!) - potem vas pač ne more (v Šaleški dolini - ?) nihče prepričati nasprotno. Ne nazadnje: - saj smo se tudi avtocestnega križa takole lotili z okoli 2,5 mrd predvidenimi stroški, pa sedaj vidite, koliko bodo naši otroci za to zadevo plačevali - ololi 6 mrd Eur naj bi bila sedaj številka (potem, ko je vsega konec seveda, pride vedno Računsko sodišče...). No, pa še to o "kvaliteti" lignita pojasnite in o indonezijskem premogu...
Pillar60
06. 02. 2011 13.27
Pred politiko izvršenih dejstev nas je postavil Janez Kopač. In javnost je skočila v zrak. Potrebni so samo spretni medijski manipulantski manevri. Cena ni bila nikoli "le" 600 mio EUR. Saj je nemogoče priti do take številke. Vsi stroški všteti v projekt skupaj vključno s stroški financiranja bi bili malo manj kot 1,2 mrd. Eskalacijska klavzula in dodatni vložki zaresovskega kadra so pravo spuščanje dima. Odkar so menjali vodstvo se projekt le draži in to ne zaradi prejšnjega vodstva. Zaresu pa nihče ne nasprotuje. Tako naivni pa spet nismo. Medijske manipulacije se dogajajo vsak dan in ni treba veliko, da bo ljudstvo skočilo v zrak. Samo "prave" cifre in potvarjanje ter manipulacija z dejstvi je dovolj, da se zgodi to, kar se dogaja. Pogledi Slovenije so lepo razkrili, zakaj gre v vsej zadevi. Zakaj se oglaša v tej zvzi že od vsega začetka minister za šolstvo. Zakaj so bili na vseh študijah v preteklosti podpisani malodane vsi energetski strokovnjaki, ki so svojo strokovnost izkazali doma in v tujini? Oprostite, ampak rajši verjemem njim in strokovnim argumentom, kot pa dobro premišljeni politični gonji zoper stroko. Nova NEK bo stala 5mrd. Si predstavljate, kako se bo godilo strokovnjakom iz jedrskega "lobij". Tu je vse postalo lobi pod Golobičem, samo stroka je izpuhtela v zrak. Vsi nismo pod njihovim vplivom in nikoli ne bomo.
Javoje
06. 02. 2011 13.07
Pillar60: - se s politiko ne ukvarjam in me vaše staišče do imen in strank ne zanima. Kolikor razumem, politiki pogodb za TEŠ6 niso podpisovali, niti začeli projekta. Obenem je mogoče sklepati (se motim?), da je vrag nastal, ko so politiki (in davkoplačevalci) izvedeli, da - so pogodbe podpisane (so postavljeni pred izvršeno dejstvo - le kdo jih je osebn podpisal - politiki ne!); - se je najprej (menda?) govorilo 0 600 mio EUR, potem pa se je vrednost podvojila. In zato me pa - za razliko od politike in teorij o strankah - zanima, kdo bo teh 1,2 mio EUR skozi ceno elektrike plačal? No, menda so še nekakšne "eskalacijske klavzule", in cena še ni dokončna - se motim? Kako je že bilo s stroški gradnje avtocestnega križa? In še posebej glede na to, da se velenjskega lignita ne splača voziti niti do Ljubljanske toplarne, ker je indonezijski premog toliko boljši in cenejši (kljub prevozu preko pol sveta). Zato bi bilo morda bolje nehati "spuščati dim" z obtoževanjem politikov in strank, pač pa pojasniti kakšno od glavnih vprašanj. Npr.: zakaj nastaja vtis, da so vodje projekta tega vodili tako, da je Slovenija postavljena pred "izvršeno dejstvo". No, morda se motim in je ta vtis napačen - ? Malo se spominjam, od kod je (bil) kakšen minister pristojen za to področje v preteklih letih - in pa dejstvo, da projekt, kot kaže, sedaj nemoteno teče dalje. Pa čeprav ima - po vaše - ZARES povsod svoje kadre, ki mu menda odločno nasprotujejo. Se vam ne zdi, da to ne gre skupaj?
Pillar60
06. 02. 2011 12.03
Kaj govorite? Z nami manipulirajo ravno politiki z ostarelimi strički in nam prodajajo pravljice o lobistih. Kdo so pravi lobisti? POLITIKI! In to že 20 let eni in isti, zato pa je tako kot je. O kadriv energetiki se pa motite: po HSE so v vseh družbah ostali le še prilagodljivi svizci in simpatizerji zaresa. Zdaj mi pa pravite, da ni politikantov. Izključno ti so še ostali. Strokovni kadri so šikanirani. Golobič privatizacija z najmočnejšo kapitalsko mrežo (tu je ta vaš "lobi"), kopač kot najslabši uradnik vseh časov - zvesti izpolnjevalec interesov GG, radićeva, ki ima karierni polom v turizmu in ničemer drugem in Borut Meh s kariero v stečajih v večjih podjetjih in pravi direktor HSE - oni, ki je uradno direktor je le lutka. V tešu pa katastrofa - kopačeva tajnica in nesposobni direktor. Da o nadzornih svetih ne govorimo, kar poglejte imena, pa vam bo vse jasno. S takim razmišljanjem bomo ostali v gnoju, kurili bomo na drva, svetili s svečami, ker bomo s takimi liderji v politiki potonili. Kopač je popolnoma zablokiral nek, teš gre pa tudi k vragu. Tiste, ki so pa upali končno oklofutati glavnega krivca za najnesposobnejše kadre v zgodovini slovenije, pa preganjajo. Edini lobisti ste vi. Ker podpirate to politično mafijo, ki je okradla pol slovenije in se še kar ne ustavi. Včasih (pred 20 leti) so direktorje drugače nastavljali in morali so kaj pokazati, da so ostali. Danes morajo za nastop funkcije in da ostanejo na funkciji pokazati člansko izkaznico stranke Zares uradno ali neuradno. Mediji pa so v okrilju GG, kar berite članke - povsod Radić, Gregor Golobič z nekimi neumnimi intervjuji, ki jih nihče noče več brat niti poslušat. Kdo zdaj manipulira? Lobiste je izumil GG, ko so se mu ljudje začeli upirati tako kot so izumili tajkune, ker so rabili diverzijo. Pravi tajkuni in pravi lobisti so politične kapitalske mreže. Ne bodite naivni.
Garfield7497
06. 02. 2011 12.00
PRI TOLIKO STROKOVNJAKIH NE VEJO KAJ BI DELALI BOLANO TO JE SAMO PRI NAS MOŽNO
bokor
06. 02. 2011 10.06
pilar 60 v energetiki je zares nekaj kadrov, ki jih omenjaš, pa vendar očitno premalo, saj niso na tako pomembnih položajih, da bi kaj očitno spreminjali. Nobeno sprenevedanje ni dejstvo, da energetiko z vrha nadzoruje lobi SD, poglej si samo AUKN z Dagmar Komar načelu, pa ti bo takoj jasno. Pusti Pahorja, ker je samo lutka v SD, sam ne najde niti spodnjic, kaj šele, da bi vedel o čem, ali pa noče vedeti. Kaj misliš, zakaj je prišlo do klavzure, ker se program Zaresa ne uresničuje, ki so si ga pred vstopom v koalicijo kot nalogo zadali. Na koncu pa je vseeno, vsaj meni, kdo je na kakšnem mestu, meni kot potrošniku in slovencelju je edino pomembno, da imam za normalno preživetje dovolj in da sem pošten do samega sebe, potem sem lahko tudi do drugih. Ne zagovarjam Zaresa ali kakšne druge politične struje, pa vendar ko pišeš nekaj, piši z argumenti, ne z demagogijo, ki si jo prebral od nekod. Pa lp.
Javoje
06. 02. 2011 09.49
Pillar60: ne bodite tako naivni. Kakšen ZARES, stranke, politiki ... Vs eto je namenjeno medijem in "ljudstvu" zato, da se dejanski akterji ne razkrijejo. Večina kadrov v energetiki ni v kakšni stranki, ampak v podjetjih in na položajih v energetiki, v kateri se bo ta 1,2 mrd ojrov obrnilo. Potem so tu še svetovalci, pisci študij in seveda podobavitelji, podizvajalci itd. To so tisti, ki imajo največji interes, da se ta projekt izvede - in JIM plača. In teh je veliko in predvsem je tu zanje veiko denarja (čigavega?). Zato se ne sme postaviti vprašanje, zakaj je ekonomsko racionalno za toplarno v Ljubljani uvažati premog (z zelo nizkimi vrednostmi CO2) iz Indonezije in ne ("visokokakovostnega") lignita iz bližnjega Velenja? Seveda ni odgovora!
Pillar60
05. 02. 2011 23.11
zares smešno - kot da ni večina kadrov v energetiki Zaresovih in kot da ne živiš v tej državi: ZBUDI SE SD pa res nima nobenega vpliva na nič, še manj pa predsednik vlade - sicer pa ne verjamem, da se tega ne zavedaš - to je čisto spremnevedanje
alterego
05. 02. 2011 22.45
elektriko bomo uvažali, pa avtobuse in česen pa fižol... a bomo razen medvedov sploh še kaj izvažali?
bokor
05. 02. 2011 22.13
Pilar60: takšne neumnosti kot trosiš pa so res že preveč, kaj ima Zares vedno po tvojem prste zraven, če bi bilo po njihovem, bi bila gradnja bloka 6 že zdavnaj ustavljena, ne pa da se vse naprej odvija, kot da se ne bi nič zgodilo. Lobi je na žalost preveč močan, sploh če je iz vrst SD-ja.
Javoje
05. 02. 2011 21.24
Pillar60: - je možno, da je lobi zasnoval ta projekt, preden je ZARES nastal? - so politične stranke in politiki dobri (uporabni?) zato, da se javno mnenje vanje "zaganja", brani "naše", napada "njihove", piše po forumih proti "njihovim", zagovarja "naše" ... Lobi pa mirno dela dalje...proti cilju vrednemu 600 miljonov Evro (ah, ali pa je morda cena narasla na 1,2 miljardi?)? Pa veliko sreče, slovenski davkoplačevalci. 1,2 miljardi evrov bo treba plačati in lahko se samo vprašate, kdo jih bo?