Slovenija

Študenti so poceni, ubogljivi in gnetljivi. Kje pa je napaka?

Ljubljana, 07. 08. 2009 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs / I.A.
Komentarji
302

Študentsko delo je "napaka na trgu dela". Študenti odžirajo delovna mesta, so nelojalna konkurenca, ker so poceni in se jih plača kot račun za vodo.

Vsi nimamo bogatih staršev, da bi nam dajali denar za najem stanovanj, v katerih bivamo, ker v študentskih domovih pač ni dovolj prostora. Poleg najemnine je potrebno kar nekaj denarja odšteti tudi za študentske bone, vso potrebno literaturo, na stotine fotokopij, zvezke, pisala in še mnogo bi se našlo. Seveda bi rada čim prej dokončala študij in si našla tudi redno zaposlitev, a se bojim, da se bo zaradi dela vse skupaj kar precej zavleklo. Klara K., drugi letnik FDV

V javnosti se vse bolj krešejo mnenja o problematiki, ki pesti slovenske študente že vrsto let. “Študentsko delo je napaka na trgu dela,“ pravi minister Gaspari, nekatere organizacije, med katerimi so tudi sindikati, pa tovrstno delo vidijo kot odžiranje delovnih mest brezposelnim, nelojalno konkurenco na trgu dela, izkoriščanje poceni delovne sile, poleg vsega pa naj bi šlo celo za odvračanje mladih od sklepanja rednih zaposlitev.

Na študentskem servisu so nam povedali, da kar se izjave ministra Gasparija tiče, je ne smemo razumeti dobesedno. Delo študentov in dijakov po naši zakonodaji ni delo na črno. Ravno obratno. Sami verjamejo, da je dela na črno tudi zaradi tovrstne ureditve mnogo manj.

Z Gasparijevo izjavo se ne strinjajo na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). "Študentsko delo ni napaka na trgu dela, je ena izmed urejenih oblik fleksibilnega dela, ki študentom omogoča nemoteno nadaljevanje izobraževanja in ne predstavlja konkurence redno zaposlenim kadrom. Po naših ocenah vsaj tretjini študentov študentsko delo omogoča študij, zaradi njega pa študenti še pred redno zaposlitvijo pridobijo veliko pozitivnih delovnih navad, širijo svojo socialno mrežo in nabor neformalnih znanj," so še zapisali.

Vzrok za brezposelnost mladih ni študentsko delo temveč neskladje ponudbe in povpraševanja na trgu dela, zastareli in okoreli učni procesi, nepriznavanje neformalno pridobljenih kompetenc ter da slovensko gospodarstvo letno generira veliko manj delovnih mest kot je letno število diplomantov. ŠOS

Na ŠOS so tudi v "Strategiji zaposlovanja mladih v družbi znanja" zato izpostavili, da želijo ovrednotiti študnetsko delo tako, da se ga upošteva kot delovne izkušnje. S tem bi povečali zaposlitvene možnosti mladih diplomantov in olajšali vstop na trg dela.

študentje
študentje FOTO: Reuters

Se pa z ugotovitvijo ministra Gasparija strinja glavni republiški inšpektor za delo Borut Brezovar, vendar le v primeru kot študentsko delo opredeljuje naša zakonodaja. "Popraviti in spremeniti jo je potrebno, da bo takšno delo v omejeni obliki predstavljalo socialni korektiv in pomoč študentom pri bodoči zaposlitvi.“ Vsekakor pa bi morali tiste študente, ki delajo po osem ur daljše obdobje, izenačiti z rednim delom oziroma z zaposlivijo v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, kot je to urejeno drugje po Evropi.

Za in proti študentskemu delu

Vrsta za študentske bone
Vrsta za študentske bone FOTO: Barbara Smajila
Glede na enako obdobje lani smo zaposlovali samo nekaj manj študentov. V povprečju smo zaposlovali približno 600 študentov mesečno, v poletnih mesecih pa se to število poveča. Posebnih zahtev ni, zahtevamo le običajno pripravljenost za delo, učljivost, marljivost, zanesljivost, prizadevnost. Študenti polnijo police, opravljajo pomožna dela, bolj izkušeni delajo tudi na blagajnah. Mercator

To, da ima delodajalec ob zaposlitvi študenta preko študentskega servisa v primerjavi z redno zaposlitvijo za kar 25 odstotkov manj stroškov, mnogim podjetjem še vedno ni dovolj. Med ponudbo prostih del na študentskih servisih je namreč kar precej takšnih, pri katerih urna postavka komaj preseže 3 evre. Poleg tega se marsikdaj tudi zgodi, da študent dela več, kot je zakonsko predpisano, da opravlja zdravju škodljiva dela in da na koncu ostane celo brez izplačila. Študentje so tudi priča mnogim obljubam o zaposlitvi, ki pa se ob izgubi statusa zaradi cenejše delovne sile po navadi hitro razblinijo.

Podjetja, ki zaposlujejo dijake in študente, imajo zelo različne interese, zakaj to počnejo. "Nekateri jih najemajo zato, ker je delo, ki ga je potrebno opraviti enkratno, začasno in za dejavnost delodajalca neznačilno, ali se je nepredvidoma začasno povečal obseg dela. Nekateri tudi zato, da nekako testirajo bodočega sodelavca (tu gre praviloma za strokovna dela). V skupini tovrstnih razlogov je študentsko delo lahko opravičljivo,“ pravi inšpektor Borut Brezovar.

Žal so razlogi večine najemnikov študentov drugačni. Za študentsko delovno silo se podjetja odločajo, ker je bistveno cenejša od redne zaposlitve. Študenti so bistveno bolj ubogljivi in gnetljivi, "ko jih potrebuješ, jih pokličeš, ko jih ne rabiš, jih pošlješ domov, ni bolniške, porodniške, dopusta, regresa, sindikata ... V takih primerih študentje in študentke praviloma delajo po vsaj osem ur dnevno na sistemiziranih delovnih mestih daljše obdobje (tudi desetletje), pri čemer jim ne teče delovna doba, ni pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja (razen v minimalnem obsegu)," še meni Brezovar. To skupino bi po njegovem mnenju morali izenačiti z rednim delom.

Da gre za zlorabo v primeru izkoriščanja študentskega dela na sistematiziranih delovnih mestih, pa pravijo na ŠOS. "Za te primere od države pričakujemo nadzor, ki bo zlorabe preprečeval."

Ker omejuje zaposlovanje, država najema študente

V poletnih mesecih Petrolove stranke srečujejo dijake in študente predvsem na bencinskih servisih, kjer so dodatna pomoč tako poslovodjem kot tudi prodajalcem. Pomagajo pa tudi pri brisanju stekel in drugih drobnih opravilih za stranke. V lanskem letu je delo preko študentskega servisa v poletnih mesecih opravljalo preko 400 študentov. V letošnjem letu smo število dijakov in študentov, zaradi spremenjenih gospodarskih okoliščin, zmanjšali. Kljub omenjenemu dejstvu se delovni procesi ne bodo spreminjali. Urne postavke so prilagojene zahtevnosti dela in delovnemu času. Iz leta v leto pa opažamo porast števila prošenj po opravljanju počitniškega dela. Petrol
 Študentom nudita delo tudi javni sektor in državna uprava. Poglaviten razlog za to pa so ukrepi po omejevanju zaposlovanja v tej sferi, čeprav se delokrog in obseg dela povečujeta. Ker študentsko delo za naročnika pomeni materialni strošek, se ne poveča število zaposlenih in ne masa za osebne dohodke, pač pa se ta izdatek znajde skupaj z računom za elektriko, vodo, telefonom ...

Izkoriščanje brez meja

Študentje, ki delajo preko študentskega servisa, se zelo pogosto obračajo na Inšpektorat RS za delo. Predvsem ko jim delodajalec ne plača dogovorjenega zneska, zanimajo pa jih tudi njihove ter delodajalčeve pravice in dolžnosti. "Vsi skupaj pa premalo poznajo zakonodajo s tega področja. Študentsko delo ni zaposlitev v smislu Zakona o delovnih razmerjih, pač pa je to priložnostno delo, ki je dovoljena izjema od prave zaposlitve,“ pravi Brezovar. Delovno pravna zakonodaja ob tem velja le v omejenem obsegu in sicer "varovalne norme o omejitvah delovnega časa, odmorih in počitkih, prepovedi diskriminacije, odškodninski odgovornosti, ter tiste norme, ki urejajo varnost in zdravje pri delu.“ S tem je povezana tudi možnost ukrepanja inšpektorjev v primeru kršitev.




Minister Gaspari je javnost zelo razburil z izjavo, da je študentsko delo anomalija na trgu dela.
Minister Gaspari je javnost zelo razburil z izjavo, da je študentsko delo anomalija na trgu dela. FOTO: Dare Čekeliš
Od novembra lani beležimo upad ponudbe del. Primerjava števila oglasov za julij 2008 z julijem 2009 pokaže, da je bil padec 45-odstotni. Trenutna gospodarska kriza se odraža tudi na področju zaposlovanja dijakov in študentov. Preden se podjetja odločijo za najem dodatne študentske pomoči, se namreč bistveno več poslužujejo notranjih rezerv kot pred začetkom krize. e-Študentski servis

Vlada po predlogih OECD z dodatno obdavčitvijo

Kot je že znano, je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj v okviru protikriznih ukrepov slovenski vladi med drugim predlagala tudi znižanje posebne študentske olajšave, s čimer naj bi pripomogli k večjemu rednemu zaposlovanju mladih. Predlog je nemudoma razburil študentske organizacije, ki pravijo, da bi bilo v trenutnih razmerah, ko se dodatne davčne olajšave namenjajo gospodarstvu, kakršno koli znižanje davčne olajšave za študente nesprejemljivo.

Dodatna obdavčitev študentskega dela bi po njihovem mnenju zmanjšala dostopnost študija, izobraževanje pa bi bilo na voljo samo še premožnim.

Urne postavke za nekatera dela:
Lažja fizična dela 3,5–4,5€
Težja fiziča dela do 7€
Lažja administrativna dela od 3,5€
Zelo zahtevna dela 5,5€
Prodaja od 3 do 4 €
Promocije od 4 do 7€

"V primeru, da govorimo konkretno o znižanju študentske olajšave, menimo, da posebna osebna olajšava ni previsoka, saj je enaka splošni olajšavi. Če vzamemo v obzir, da večino študentov starši še vedno uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane, zaradi česar do splošne olajšave sploh niso upravičeni, pomeni posebna osebna (t.i. študentska) olajšava edino davčno olajšavo za študenta. In v trenutnih razmerah bi bilo kakršno koli znižanje davčne olajšave za študente nesprejemljivo. Za študente in njihove starše bi to pomenilo še dodatno finančno breme," pravijo na ŠOS.

Kljub nekaterim nesoglasjem pa se tako vlada kot tudi študentske organizacije zavedajo, da se mora to področje zaradi takšnih in podobnih situacij nujno urediti.

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EyeCandy
10. 12. 2009 20.39
folka s faksom je kr nekej to je res, jst še ne ker sm pač lenuh ipd, moja krivda nimam kej drugih krivit. In okoli 80% ljudi z fakulteto nima POJMA kaj dela oz kaj naj bi ga njegov faks naučil (poleg tega da je naše šolanje obup, en kup odvečnega spama in še piko na i naredijo kaki res zagamani profesorji...dva sta na fri hehe;). No naprej z zgodbo, torej od tistih 80% ki nimajo ščepca soli in so napiflani tiste neskončne tekste jih dobi šiht preko vez ene 15% in to se kaže kot spošna ne-izobraženost ljudstva...Te številke so itak nenatančne ampak veste kaj mislim.
EyeCandy
10. 12. 2009 20.32
proofreader 07.08.2009, 08:54 62 Študentje so sami sebi konkurenca. Ko jim poteče status jih nihče ne zaposli redno, saj najdejo drugega študenta, ki je pripravljen poceni delati. se strinjam država sili podjetja da iščejo cenejšo delavno silo ki jo najdejo samo prek študentov. Študentsko delo je totalkn kaos zaslužijo pa na koncu samo posredniki in torej študentski servisi katerih lastniki os večinoma falirani študentje (pa ni to žalitev, tud jst sm marsikej zafurou:D ampak hočem povedat da je država dovolila take anomalije) ki se furajo z velikimi avtomobilički zdj. Kenslat bi moral študentsko delo pa vsi honorarca in to je to. Kšn študent se mi bo javu pa cvilu tukej seveda (jst sm tud študent btw) ampak tak študent ne zna mislit s svojo glavo in se lahko sm čudim kje je dobil zaposlitev..
EyeCandy
10. 12. 2009 20.27
če ne bi država tolk od plač pobrala bi mogoče blo lažje za vse ampak pujse je treba redit
lolki7
14. 08. 2009 00.20
veste kok ljudi z sredno izobrazbo ima trenutno veliko višje plače kot nekdo z diplomo? diploma ne pomeni popolnoma nič več dandanes ko jo ima že vsak ta drug.....v univerzah po svetu sicer plačuješ šolnine samo imaš vsaj neke realne možnosti, da se tvoja osnovna plača izplača diplomi....razmišljajte ŠIRŠE ljudje za boga, razmislite kakšne posledice ima to za širši spektor kot zgolj za vaših 6 let študentskega življenja....6 let v primerjavi s preostankom tvojega življenja ni nič....
lolki7
14. 08. 2009 00.17
ja pa vsakmu možnost študiranja in vsakmu 600 evrov mesečno, da bodo le čim dlje študirali....dej mi povej eno drugo državo, ki ima toliko ugodnosti za študente kot jo imamo mi?! in še bodi pozoren na hladen tuš realnosti, ko diplomiraš...600 evrov plače ima nekdo z univerzitetno izobrazbo, zato, ker je toliko visoko izobraženega kadra, da ta kader sedaj dela manj odgovorna dela samo, da dela...ja izobrazba je pa pogoj, ni pa zagotovilo, da boš plačan po izobrazbi
oblacinee
13. 08. 2009 18.16
nj ukinejo št.delo pa nej dajo poj usakmu študentu dajo 600 eu pa bo,, sam to pa nocjo...
poper99
11. 08. 2009 09.42
Dokler bodo plače redno zaposlenih obdavčene s 100% in več, gledano z vidika delodajalca, bo vsakršno dodatno obdavčenje tako študentov, kot avtorjev, večino njih porinilo v delo na črno. Delodajalci bodo vedno našli pot, kako NE-ZAPOSLOVATI. Študentje so z napotnico zavarovani zdrvastveno, pokojninsko in nezgodno, ščitijo jih študentski servisi, inšpektorat, odvetniki, ... Kdo pa ščiti delavca na črno? Samo lastne pesti.
poper99
11. 08. 2009 09.35
Študentsko delo je 1. izjemno fleksibilno, kar današnjo mladež navaja na varno prožnost, ki je strukturno-razvojni hit aktualne vlade. Varne prožnosti se naši sindikati in nedoločeno-zaposleni otepajo kot hudič križa. 2. To kar trpi današnja mladež delo-študij-delo-študij, je v resnici trening vseživljenjskega učenja. Vsi kompetentni delavci prihodnosti naj se s tem čim prej sprijaznijo. 3. Od vsega dobrega razvajeni mamini in očkovi sinčki, še bolj pa od interneta, gameboyev in DVD-CD, i-pod,… zasedena mladež, ki v raznih virtualnih omrežjih počasi izgublja stik z realnostjo, si ob delu, najbolje fizičnem, spet nazaj naravna svoje hrbtenice in dobi občutek, koliko kalorij se pokuri v eni uri zlaganja paketov v poštnem centru in koliko besed se v klicnem centru izgovori za 4 EURE v eni uri. 4. Inovativnosti se prav veliko ne pričakuje od doktorjev znanosti, brez stika s praktičnimi podjetniškimi izkušnjami prav tako pa ne od fizičnih, rahlo otopelih delavk v Muri. Inovativnost se rojeva v kombinaciji teoretično znanje, praktične izkušnje. Zelo veliko študentov začne s svojimi podjetji zelo zgodaj ravno zahvaljujoč študentskim delovnim izkušnjam v podjetjih. 5. Teoretično znanje na fakulteti se lažje razume, če v praksi študentje vidijo, kaj jim dopovedujejo na fakulteti. In v podjetjih študentje, ki tam delajo, praviloma seminarske ini raziskovalne naloge delajo v teh istih podjetjih ter novo znanje tako prelijejo v podjetja. Nekaj idej, zakaj pa študentsko delo je zelo koristno in je celo močan vir konkurenčnosti naših podjetij ( pa cenovne konkurenčnosti zgoraj ne omenjam). Tudi razlog za nizko brezposelnost se skriva ravno v izjemno visoki pretočnosti mladega kadra v podjetja s pomočjo študentskega dela. Da ne bomo vsi trobili v en rog.
Boštjan je taku
10. 08. 2009 13.30
Gaspari :ti si tušn c_e_p_e_c !!!!!!!
lolki7
10. 08. 2009 13.21
Pa 24.ur, če že objavljate potem rezultate teh anket jih vsaj tako zastavite, da ima človk vsaj kako možnost! Vprašanje:Ali je študentsko delo res napaka? o1: da, študent naj študira (bodimo pošteni, delovne izkušnje med študijem so zaželjene in dobrodošle, poleg tega nekateri potrebujejo malo financ za preživetje študentskega življenja, študent naj dela, če želi) o2: da, naj študenti plačujejo prispevke (če ciljate na prispevke, ki se jih zdaj plačuje ko si redno zaposlen, potem NE, ti prispevki so mnogo previsoki in pravzaprav med najvišjimi v EU in bi jih bilo potrebno ZNIŽAT!!!! Ob znižanju, konkretnem, pa DA) o3: ne, ker gre za priložnostno delo (ja če bi šlo dejansko za priložnostno delo.....ČE bi šlo za priložnostno delo, potem študentsko delo ni napaka, ja)
Syrius
10. 08. 2009 12.41
Studentsko delo je za marsikaterega studenta dobrodosla financna pomoc, da si placuje izobrazevanje, ker vsi starsi le nimajo toliko denarja, da bi lahko otroku placali studij in bivanje izven kraja stalnega prebivalisca. Je pa res, da predvsem delodajalci izkoriscajo studentsko delo sebi v prid in tu je potrebno urediti zakonodajo. Studenti imajo prav tako pravico do dela in zasluzka kot ostali iskalci zaposlitve. Zal pa je po koncanem studiju veckrat tako, da je iskanje t.i. prve zaposlitve tezko, ceprav imajo studenti, ki delajomed studijem prav tako delovne izkusnje, katere delodajalci pac ne stejejo kot take. Ampak ce ze iscete krivca, ga ne iscite med studenti, ki so primorani delati, ce zelijo dokoncati studij, temvec poglejte malo vise, tiste, ki urejajo zakone in pa delodajalce.
lolki7
10. 08. 2009 12.19
In iz mojih izkušenj trenutno študentsko delo ni zgolj priložnostno delo kot nekateri pravite...model dopušča, da delajo preko študentskih napotnic študentje na mestih vodje oddelkov, vodje projektov, planerji v oglaševalskih agencijah, računalničarji, programerji, oblikovalci, itd. vsa ta mesta so zapolnjena s študenti oz. z ljudmi, ki delajo prek študentske napotnice vseh 8 ali več ur na dan in to po več let, preprosto zato, ker (še posebej zdaj) se delodajalcem splača... redno delovno zaposlitev je nujno potrebno narediti bolj zanimivo za delodajalce, drugače bomo čez par let vsi delal prek študentskih napotnic, prek avtorske, podjemne pogodbe ali pa prek sp.-ja (v zadnjem času je zaznati velik porast novo odprtih sp.-jev)
lolki7
10. 08. 2009 12.05
Študentske servise oz. pralnice denarja pa ukint!
lolki7
10. 08. 2009 12.04
Študentje lahko še vedno delajo četudi se ukine študentsko delo v taki obliki kot je. Uvede se honorarno delo (ki naj bo dejansko honorarno) ter prakse (plačane) za izkušnje z realnimi možnostmi zaposlitve po preteku. Nujno pa bi bilo potrebno narediti redno zaposlitev narediti bolj privlačno za delodajalce, več fleksibilnosti (varnost delovnega mesta ni vse in prinese za sabo cel kup anomalij) in manjša obdavčenost.
lolki7
10. 08. 2009 12.01
Trenutno stanje pa ni sprejemljivo ne za študente, ki se jih v bistvu izkorišča (nimaš nikakršnih pravic, urne postavke so mizerne, izkušnje se ti nikamor uradno ne pišejo) in ne za sveže diplomante, ki iščejo redno zaposlitev saj njihovo začetno delovno pozicijo zasedajo študentje, ki daljšajo status v nedogled samo da lahko delajo. Delodajalcem ni treba upoštevati študentskih izkušenj (to je njihova odločitev) in na koncu koncev ti lahko bore malo sploh koristijo glede na to, da vlečeš status v nedogled, kasneje (eni šele pri 30.letu) začneš dejansko delat in prispevat v pokojninski sklad (če ga bomo mi sploh dočakali, če se ne poruši še vse tisto malo kar imajo zdaj) Dejte mal širše pogledat zadevo....
vzhod
10. 08. 2009 11.59
Normalno da je študensko delo napaka !!! lepo in prav je da student dela da ma svoj dnar ampak vseeno pomislite kaj to pomeni dolgorocno?! eni se pri 30 letih delajo prek studenskega kaj pa delovna doba,pokojnina!? in pol analitiki parvijo te ze studenti nemislijo tak ker prek studenskega servisa dela na tisoce mladih,ja normalno da jih tolko dela ker je to edina moznost,zakaj nemorejo normalno delat pa da jim tece delovna doba ne pa neki studenski servis!?!?!
lolki7
10. 08. 2009 11.57
Pa da ne bo pomote, strinjam se da študent mora delati med ali ob koncu svojega študija, že za izkušnje, če ne drugega, ampak to delo bo moralo biti drugače urejeno kot je zdaj. Ti če delaš 8-10ur na dan vsak dan in po več let, ne moreš biti obravnavan kot redni študent z vsemi ugodnostmi, ki ti pritičejo...ne gre, ker ruši celotni sistem. Strinjam se da je redna delovna sila veliko preeeveč obdavčena in da bi morali najprej redno zaposlovanje narediti bolj privlačno za delodajalce, šele potem bodo ti nehali po dolgem in po čez izkoriščati trenutno študentsko delo.
lolki7
10. 08. 2009 11.54
Draga tiapia, čez eno leto ko boš iskala redno službo (če te trenutni delodajalci prek študentske napotnice ne vzamejo za redno) boš drugače govorila. Problem je ker vsi gledajo samo na svoje trenutno stanje in ne razmišljajo kako bo ko bodo iskali službo kot sveži diplomanti... ...glede izkušenj pa tole: delala sem 2 leti preko študentske napotnice kot vodja oodelka (aha tudi to se dogaja...šla sem ko sem diplomirala, ker so želeli da še nekoliko podaljšam svoj status) ko sem iskala pa redno zaposlitev mi je pa to bore malo pomagalo, za delodajalce sem bila začetnik z neuradnimi izkušnjami, ki ga lahko plačajo kot popolnega začetnika in mu dodelijo skorajda nič odgovornosti.
poper99
10. 08. 2009 10.58
V Muri ni nobenih študentov, pa bo šla cugrund. V Steklarni ni bilo nobenih študentov, pa bo šla cugrund. V Istrabenzu in Laškem je bilo par študentov, pa se bodo zahvaljujoč tajkunom razstavili na prafaktorje sami. Kako lahko povezujete študentsko delo z zaposlovanjem. Podjetja se svobodno odločajo, kako bodo gradila svojo konkurenčnost. Redno zaposlena delovna sila je v SLO obdavčena skoraj najbolj v EU. Pri starejših je nažalost še veliko socialistične miselnosti, pri mladih tega ni. Pa še inovativnost se rodi iz kombinacije teoretičnega znanja in delovnih izkušenj. Samo iz izkušenj NE in samo iz znanja NE.
JB 007
10. 08. 2009 09.33
Po mojem mnenju država pač podpira lenuhe. Vsaj koliko mi je znano je pomembno da dobiš napotnico za delo (in jih je lahko celo več) že to da si vpisal eno o višjih šol, kar pa ne zavezuje te lenuhe da bi v semestru opravili tudi tretjino ali več vseh potrebnih izpitov.Dajemo jim potuho medtem ko redno zaposleni zaradi njih izgubljajo službe. Obnašajo se z neobdavčenim denarjem kot da so bogu prestol vzeli. Za folirane študente zmanjšajze pravice, će pa že dela pa naj ravno tako od zaslužka plačuje prispevke in dajatve, če že podjetja v katerih delajo dobivajo prevelike privilegije!!!!