Slovenija

Na stran študentov tudi vodstvo FDV: javna obsodba genocida

Ljubljana, 13. 05. 2024 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na stran študentov, ki iz protesta spričo dogajanja v Gazi zasedajo predavalnico ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV), je zdaj stopilo tudi vodstvo. Senat FDV je namreč sprejel Izjavo o izraelskem genocidu v Gazi. Od Univerze v Ljubljani zahtevajo takojšnjo prekinitev akademskega in gospodarskega sodelovanja z izraelskimi raziskovalnimi in izobraževalnimi institucijami, povezanimi z izraelsko vojaško industrijo. Na Univerzi v Ljubljani (UL) zatrjujejo, da na krovni ravni nimajo sklenjenega nobenega mednarodnega medinstitucionalnega sporazuma z izraelskimi ustanovami.

Senat FDV je sprejel Izjavo o izraelskem genocidu v Gazi. Kot so pojasnili, so to storili v skladu z "vrednotami Univerze v Ljubljani, to so humanizem in človekove pravice, vključujoč enakost možnosti in solidarnost ter etičen in odgovoren odnos do sveta".

"Na Fakulteti za družbene vede (UL FDV) izražamo podporo in solidarnost palestinskemu ljudstvu, nad katerim izraelska država izvaja genocid," so zapisali. Poudarili so, da je bilo od začetka lanske agresije proti palestinskemu ljudstvu na območju Gaze umorjenih že več kot 35.000 ljudi, od tega več kot 14.500 otrok. 

Obenem so ostro obsodili tudi, kot pravijo, vse poskuse relativizacije izraelskega genocida in prikrivanja oziroma pomanjševanja izraelskih zločinov v imenu "pravice do samoobrambe".

Izrazili so podporo in solidarnost z vsemi študenti in zaposlenimi na akademskih institucijah, ki so brutalno zatirani zaradi svojega nasprotovanja izraelskemu genocidu nad palestinskim ljudstvom. Pravijo, da so protestni shodi in okupacije izraz "ne samo zgroženosti nad obsegom in krutostjo apartheitskega režima, ampak tudi aktivne vloge, ki jo želijo mladi ljudje igrati pri snovanju boljše prihodnosti". Obsodili so odločitve vodstev nekaterih tujih univerz, da nad študente in protestnike pošiljajo policijske sile.

"FDV od Univerze v Ljubljani zahteva takojšnjo prekinitev akademskega in gospodarskega sodelovanja z izraelskimi raziskovalnimi in izobraževalnimi institucijami (ter podjetji), ki dokazano imajo povezave z vojaško-industrijskim kompleksom izraelske države. Tako zahtevamo tudi takojšnjo prekinitev vseh sporazumov, ki jih imajo Univerza in njene članice z ustanovami v Izraelu ali na okupiranih palestinskih ozemljih," so jasni.

Pričakujejo tudi, da se vzpostavi sistem finančne, študijske in bivanjske pomoči za palestinske študente, po vzoru pomoči, ki jo je ob ruski invaziji Ukrajine nudila študentstvu iz Ukrajine. 

"FDV kot osrednja družboslovna institucija v Sloveniji prepoznava svojo vlogo pri zagovarjanju in izobraževanju raznovrstnih publik v namen širjenja zavesti o genocidu v Gazi in spodbujanja prizadevanja za svobodno Palestino. Kot fakulteta, katere bistvo je neločljivo povezano z raziskovanjem in delovanjem v javno dobro prepoznavamo svojo odgovornost do podpiranja Palestincev v njihovem boju za svobodo. Kot fakulteta se obvezujemo, da bomo v ta namen posvetili svoje raziskovalne, pedagoške in zagovorniške kapacitete," so zatrdili.

K javni opredelitvi v podporo svobodne Palestine so pozvali tudi druge fakultete članice Univerze v Ljubljani ter tudi rektorat ljubljanske univerze.

Protestniškim zahtevam študentov na FDV prisluhnil tudi rektor univerze

Študenti, ki iz protesta spričo dogajanja v Gazi zasedajo predavalnico ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV), so na dopoldanski novinarski konferenci ponovili svoje zahteve do fakultete in univerze. Zahtevali so, da instituciji javno in jasno obsodita genocid v Gazi ter priznata pravico Palestincev do osvobodilnega boja proti izraelski okupaciji. Popoldne se je z njimi srečal tudi rektor Univerze v Ljubljani. 

Obisk rektorja ljubljanske univerze Gregorja Majdiča na FDV-ju
Obisk rektorja ljubljanske univerze Gregorja Majdiča na FDV-ju FOTO: Damjan Žibert

Na Univerzi v Ljubljani so v sporočilu za javnost zatrdili, da na krovni ravni nimajo sklenjenega nobenega mednarodnega medinstitucionalnega sporazuma z izraelskimi ustanovami. Pravijo, da je na ravni nekaterih članic sicer sklenjenih nekaj starih sporazumov o sodelovanju, ki niso bili časovno omejeni ter dva sporazuma, ki se bosta iztekla v prihodnjih letih, vendar po njihovih navedbah v okviru teh sporazumov niso in tudi ne potekajo nobeni projekti, izmenjave in druge aktivnosti. Dodajajo, da ima UL ima sklenjenih skoraj 600 podobnih splošnih mednarodnih medinstitucionalnih sporazumov z različnimi univerzami po celem svetu.

Glede domnevnega sodelovanja z Univerzo v Bar Ilanu poudarjajo, da nimajo sklenjene pogodbe z omenjeno univerzo, pač pa je izraelska univerza del konzorcija več univerz, ki ga vodi Univerza v Strasbourgu: "Če bi sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu prekinili, bi preprečili študij študentkam in študentom, ki so vpisani na skupen študij Univerze v Ljubljani (konkretno, UL FKKT) in Univerze v Strasbourgu ter jim onemogočili dokončanje študija," zatrjujejo.

Napovedali so, da bodo podobno kot v primeru ukrajinskih študentov predlagali pristojnim organom ustanovitev posebnega štipendijskega sklada za palestinske študente, ki zdaj v Gazi ne morejo študirati ter povečanje mest za mlade raziskovalce in doktorske študente posebej zanje. Vlado nameravajo pozvati, da omogoči izdajanje dovoljenj za študente, ki bi v Sloveniji lahko študirali oz. dokončali svoj študij.

Tudi oni ostro obsojajo nasilje na protestih študentov po svetu, preprečevanje mirnih protestov in tudi pregon znanstvenikov, ki so kritični do izraelskih politik v Gazi, kot so zapisali. Pravijo, da podpirajo mirne proteste, ki izhajajo iz temeljne človekove pravice do mirnega zborovanja in opozarjajo na družbeno aktualne teme. "Verjamemo, da tudi protest študentk in študentov na UL FDV opozarja družbo o težavnosti situacije v Palestini, zlasti v Gazi, ter spodbuja družbo in odločevalce, da več naredimo za rešitev te situacije," so poudarili.  

Študenti iz protesta zasedajo predavalnico na FDV

"Pri simboliki se ne bomo ustavili," poudarjajo študenti FDV, ki so izrazili pripravljenost stopnjevati pritiske, dokler FDV in ljubljanska univerza ne sprejmeta njihovih zahtev. Od univerze zahtevajo tudi, da prekine tekoči projekt z izraelskim inštitutom Technion. "Dekan Iztok Prezelj je zatrdil, da se načelno strinjamo in nas ločijo le manjše razlike v dikciji. A to bodo pokazala šele njegova dejanja," so izjavili, potem ko je Prezelj minuli teden v imenu vodstva FDV pojasnil, da je cilj vodstva oblikovanje možnih skupnih stališč s študenti.

Po besedah študentov so tako Slovenija kot ljubljanska univerza in FDV v luči genocida v Gazi dolžne ukrepati hitro in odločno, češ da se o priznanju genocida oz. očitnih dejstev ni kaj pogajati. Prav tako mora Slovenija "kolaboracijo s sionističnimi okupatorji" nemudoma zaključiti, so dodali.

Doslej je zahteve študentov podprlo šest kateder na fakulteti, študentski svet FDV, sedem kateder z drugih univerz, osem nevladnih organizacij, dva akademska inštituta in dva študentska sveta drugih fakultet ter Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO).

"To jasno kaže, da znotraj univerze in v širši javnosti pri zahtevah nismo sami," so še izpostavili študenti, jih je ob 16. uri obiskal rektor univerze Gregor Majdič in prisluhnil njihovim zahtevam.

Podpora Akademije za likovno umetnost

Iz ALUO so minuli teden sporočili, da izražajo podporo in solidarnost Palestincem. Vlado so pozvali, naj sledi njihovim zahtevam in nemudoma prizna Palestino. Ob tem so podprli tudi aktiviste, študente in akademike, ki obsojajo genocid in nasprotujejo vojaški podpori Izraelu.

Solidarnost in podporo globalnim študentskim protestom so v petek izrazili tudi na Inštitutu za kriminologijo ljubljanske pravne fakultete. Ob tem so poudarili, da je verjetnost genocida v Gazi v svoji januarski odločbi ugotovilo tudi Meddržavno sodišče (ICJ).

Med drugim so izrazili zaskrbljenost nad "propagiranjem enostranskega narativa o situaciji z omejevanjem pravic do svobode izražanja in mirnih protestov" ter zatiranjem miroljubnih študentskih in drugih protestov s silo in prepovedmi. Opozorili so tudi na neupravičeno instrumentalizacijo obtožb antisemitizma.

Enačenje antisemitizma s kritikami Izraela so označili za absurdno in izredno nevarno. "Najhujše posledice ima tovrstna zloraba izraza antisemitizem seveda za Palestince, saj jih oropa pravice do jasnega opozarjanja na lastno trpljenje in nazadnje pravice do življenja," so zapisali.

Slovenski študenti so se pridružili protestnemu valu v podporo Palestini na fakultetah po vsem svetu. Na FDV nadaljujejo protestno zasedbo predavalnice fakultete, ki se je začela minulo sredo.

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marina1004
14. 05. 2024 18.56
Ne razumem teh vaših komentarjev, nabijate neboluze, izrael je pac dobu priloznost, da pocisti s palestinci na "svojem ozemlju" in dokler jih Americano podpira, bo tko
marina1004
14. 05. 2024 18.47
Razen tega, da študentom ni treba študirat, kej dobrga ni od teh protestov, itak pa je ta faks za lizerje
igor74
14. 05. 2024 14.29
+0
Nardiš otroka, skrbiš zanj, ga pripelješ do fakultete... na koncu imaš zmaze, ki želi biti "edgy" in zasede fakulteto :D
patogen
14. 05. 2024 09.10
+5
Palestinci so le krinka, ki zakriva tradicionalno nestrpnost skrajnih levičarjev do judov, ker jih imajo za začetnike kapitalizma, bank in korporacij. Zaradi tega so postali palestinci ikona svetovnih levičarjev že 60 let.
Smuuki
14. 05. 2024 08.31
+4
A ste tem študentom iskreno povedali našo žalostno zgodbo ki se je zgodila s strani komunistov do drugače mislečih? Polna brezna pobitih, polni rudniški jaški pobitih, polni tankovski jarki pobitih. Vsi pobiti od domače roke, brez sojenja. Ta dejanja doma nikoli raziskana, nikoli procesirana. Zdaj pa svoje zločine pometamo pod preprogo in potomci iste opcije poboje po svetu obsojajo, poboje svojih prednikov pa tajijo. Komunisti yo izvajali genocid nad drugače mislečimi. Zakaj je 80 let premalo za začetek sodnih procesov? Malo nenačelno je vse to se vam ne zdi?
marina1004
14. 05. 2024 18.50
Lahlo si zdej pameten, ampak takrat je bila druga pesem, drugi casi, vecina kolan Kolaborantov s fasisti , ki pac niso bili na pravi strani
Smuuki
14. 05. 2024 21.24
Ja prav imaš. Komunisti do bili, so ruski kolaboranti. Pobiti niso kolaborirali z nikomer. Samo preprosti ljudje so bili. Ves partijski vrh pa je bil res izobražen v rusiji. Toliko o kolaborantstvu
Mr. Jones
13. 05. 2024 21.59
+0
Kot je razbrati iz komentarjev, si večina zelo želi da židje čim prej pokoljejo vse Palestince.
patogen
14. 05. 2024 09.07
+1
Za Armence te ne skrbi. Poudarek je tule na židih, tam jih ni v povezavi z Armenci.
jank
13. 05. 2024 21.58
+0
Ko bi vedeli, kako žalosten in razočaran sem nad tistimi, ki vam ni mar za masovno pobijanje, preganjanje in stradanje palestinskega civilnega prebivalstva. Napadate in obsojate čuteče študente, samo zato, ker jim ni mar za mlake krvi in gomila trupel. Sram vas naj bo!
Lark
14. 05. 2024 08.11
+6
Dejte narcisi nehajte že s tem. Postavljate se kot neke moralne avtoritete in bluzite. Kaj ste za Palestino izvedeli šele 3 mesece nazaj? Se obremenjujete z Boko Haram in njihovimi zločini, vsemi sužnji ki danes živijo na svetu? Z abnormalnim porastom obrezovanja deklic v EU in Afriki? ipd., ipd. Ne se ne in vas zanima zakaj je temu tako? Ker ni trendy, da bi nabirali pozornost. Koga naj bo sram???
kiropraktik
14. 05. 2024 08.22
+6
Sram je lahko Palestince! Ostali svet jih hrani in oblači že 75 let, oni pa podpirajo morilce otrok!
Smuuki
14. 05. 2024 08.38
+4
Kako da te mlake krvi, trpljenje sonarodnjakov, krvave vode ne motijo na domačih tleh? Precej več slovencev je pobila slovenska roka. Pa nikjer ne zasledim pd tebe da to ni bilo prav. A imaš za krvoločne komuniste drugačne kriterije?
marina1004
14. 05. 2024 18.53
Ne seri, kdo pa je začel, pa ne da zagovarjam pobijanje civilistov, pa tudi pustmo zdej zgodovino, zakaj so leta 45 itd v palestini naselil jude
Smuuki
14. 05. 2024 21.28
Potem pa še v palestini počakajmo 80 let in potem zamahnimo z roko. Pustimo zgodovino. Za popolnoma primerljiva dejanja gre. Malo razlike vseeno je. Zdaj umirajo v spopadih pri nas pa zgolj civilisti na silo pobrani z domov. Brez prisotnosti tujih vojsk
M_teoretik
13. 05. 2024 21.54
+0
Zgleda, da se tud profesorjo lahko kaj naučijo od študentov!?
jank
13. 05. 2024 21.50
-7
Vsa čast ter poklon staršem in učiteljem teh študentov, ki so jih vzgojili v odgovorne in plemenite ljudi, ljudi z vestjo, ljudi, ki jim je mar vsak človek, ne glede na njegove posebnosti.
Mr. Jones
13. 05. 2024 21.49
-3
Ne vem zakaj se potem židje iz celega sveta že desetletja selijo v Palestino, če jih tam ogrožajo 'opankarji'. Aja, sionizem jim je opral možgane, ker jim veleva do morajo živeti na 'sveti' zemlji, čeprav njihovi predniki sorodniki sploh nikoli živeli dol.
Mladi? Plasto
13. 05. 2024 21.54
+5
ti maš pa tok pojma o zgodovini kot moj maček :D ..... sionizem se je začel lih mal pred letom 1900 ..... medtem ,ko se je ozemlje , kjer so omenjeni dotični živeli imenovalo JUDEJA , dokler se niso uprli rimljanom , izgubili (kako znano se sliši :D ) in rimski cesar je za kazen ozemlje preimenoval v palestino ........ ne morem verjet , da folk PAMETUJE O STVAREH O KATERIH NIMA POJMA !!!!!!!!!!!!!
Smuuki
14. 05. 2024 09.42
+3
Intelekt je bil izseljen in pobit. To se nam danes hudo pozna. V reprodukcijo se je spustilo undergrount sceno. V drugem koraku je izobraževanje nastavljeno tako da levaštvo sploh preživi. Določena dejstva so namerno prikrita za lažjo manipulacijo. Temu primerne do debate na forumih. Sama čustva zelo malo dejstev. Hvala Bogu obstaja tudi nekaj svetlih izjem.
Mladi? Plasto
13. 05. 2024 21.47
+4
če želijo študenti financirati palestince , naj naredijo en crowdfunding ane :D - dokler ne bodo prispevali v proračun , naj tudi ne pametrujejo kaj naj se počne z denarjem .... mislijo , da je proračun malha brez dna :D .... noben od njih ne dela , ampak znajo pa trošit :D .... čestitke fdv , dobre kadre vzgajate :D
Mladi? Plasto
13. 05. 2024 21.49
+4
seveda od stavkajočih pričakujem tudi , da , bomo ostala raja sledili njihovemu zgledu , tak da , najprej naj vsak od teh štrajkajočih vzame k sebi najmanj enega palestinca , potem pa mogoče še ostali stopimo v vrsto :D
kiropraktik
14. 05. 2024 08.10
+2
Tanja je šla po nekaj otrok! Jih bo " prevzgojila"! Ima bogate izkušnje!
jank
13. 05. 2024 21.47
-4
Študenti so bili in očitno so še avandgarda. Ljudje z vestjo, ljudje, ki se ne moremo sprijazniti s pobijanjem, še posebej ne z načrtnim pobijanjem jih v teh humanih prizadevanjih močno podpiramo. Ne verjamem, da so tukajšnji podporniki izraelskih zločinov pripravljeni biti vsaj eno uro v s krvjo prepojeni Gazi.
slovenka62
13. 05. 2024 21.44
+9
S čim se vi ukvarjate!! Ne vem a ste res tako naivni da mislite da boste rešili svet.?? V ZN so kekci ki so odlično plačani pa jim ni v interesu da se kaj spremeni.Res kr neki.!!
kr nekdo
13. 05. 2024 21.43
+2
a bo tud prekinitev sodelovanja z zdravniki?
periot22
13. 05. 2024 21.37
+10
Predlagam da se greste v Palestino borit!
periot22
13. 05. 2024 21.37
+11
Bodoči meglomešarji!!!!
Iqos
13. 05. 2024 21.31
+12
To niso nobeni študenti. Pospravjo naj se iz faksa in pustijo ostalim študirat.
Kimi Koira
13. 05. 2024 21.28
+8
Študenti, študenti...spet vas nekdo izkorišča...
400 000
13. 05. 2024 21.21
+13
Prekinili bodo sodelovanje, čeprav ne sodelujejo. Tudi jaz sem šel danes narazen z Kylie Jenner. Keri klovni so to 😂
Drugorazredni Turk
13. 05. 2024 21.18
+11
Kakšni naivneži, kakšna drugorazredna tema!