Gospodarstvo

Študenti, malo pomislite, za koga se borite!

Ljubljana, 16. 12. 2009 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V času Tita so bili študenti glavno gibalo družbe v smislu naprednih novih idej, ki pa niso slonele na lastnih koristih. Danes pa jih starejša generacija obtožuje, da so študenti glavni borci za ohranjanje ugodnosti v obliki bonov in privilegiranega dela.

Študenti so pred državnim zborom posuli pepel.
Študenti so pred državnim zborom posuli pepel. FOTO: 24ur.com

Velikokrat slišimo, kako mladi (med katere spadajo tudi študenti) ne morejo do stanovanj, zato jih je velika večina prisiljena živeti pri starših. Sistem, v katerem naj bi bila izobrazba in pot do nje visoka vrednota, naj bi mlade pustil na cedilu. Večina meni, da dobro plačanih delovnih mest v Sloveniji praktično ni, državna uprava, edino kadrovsko zatočišče, na katero računa precejšen del diplomantov, pa vse bolj zateguje vijak zaposlovanja. Velika večina mladih ne vidi poti iz te katastrofalne situacije, zato se zdi, da je boj proti reformi študentskega dela, ki lahko povzroči, da ena tretjina študentov ne bi mogla študirati, še edina stvar, za katero se splača boriti.

Vseeno pa se je dobro vprašati, kdo vse ima od študentov največje koristi. Ukinitev študentskega dela in uveljavitev zakona o malem delu je namreč bolj kot za študente resna grožnja za ... 

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rklopci2
19. 12. 2009 20.50
Vse bolj dolgočasno, pa vendarle, marca bomo imeli vsi veliko , dela ker se bomo srečali na ulicah , kot pravi SDS, samo me res zanima , če se ve na kateri strani bo kdo. Žalostno je to, ker nekoč se je že v štartu vedelo kdo kam paše. Danes pa je večina študentov zmanipuliranih in se prodajo za 50 centov. Žalostno...Naziv študent bi morali spremenit v??? če ima kdo pameten izraz naj mi pomaga! Hvala
bubblylicious
18. 12. 2009 17.22
smauce, napisala sm v enem izmed prejšnih postov. zjutraj na faks, popoldne v službo, ali obratno, odvisno od predavanj. med vikendi se učim. vse se da če se hoče. lp
pluged89
18. 12. 2009 14.49
No pa ker so se začela obsojanja, naj samo povem, da nisem mislila na študensko delo čez leto, kajti kot študentka vem, da če hodiš na predavanja in vaje , med tednom ne moreš delat. Lahko pa delaš med počitnicami, poleti in si tako našparaš za najemnino in med vikendom, da si našparaš za "čez teden". IN NE NE PREJEMAM ŠTIPENDIJE IN SOCIALNE PODPORE ! Štipendije ne zato, ker smo presegli cenzus za 7 €in še nekaj ! In ne živim z starši, ki bi mi lahko dajali 300 € na mesec amapk sem odvisna sama od sebe in od svojega DELA ; in študiram redno in NISEM FALIRAN ŠTUDENT ! :)
smauce24
18. 12. 2009 14.39
bubblylicious! Tvoj naloga je v 1 .fazi študij ter mogoče priložnostna dela! In če delaš dosti preko študentskega mi negre v glavo kako ti uspeva z predavanji na faxu?
bubblylicious
18. 12. 2009 14.13
smauce24 1200 evrov z otroškimi dodatki, brez študentskega dela. eno leto pa sem presegla cenzus štipendije zaradi štud. dela. sploh pa ne jamram, ampak raje delam.in ni mi težko. me pa jezi, da to moti ljudi, ki ne delajo. lp
namo2
18. 12. 2009 13.48
Prav meče me od smeha ko vidim koliko časa imajo nekateri med službo, da tako zavzeto komentirajo vsako bedno novico.........VI STE TISTI KI BI SE MOGLI ZAMISLIT!!!!! Če bi malo bolj delali in manj skakali po 24ur.com, bi vas mogoče delodajalci imeli raje kot pa delavne študente.... :D
rklopci2
18. 12. 2009 13.24
Edini pravi študent je bil dr. Prešeren , ki je na Dunaj peš hodil , ne pa mamini sinkoti , ki se vozite z bmw-ji, pol pa še jamrate, da ni dela in da je vse drago. Delo je ampak ga 30% opravlja naša bivša bratska roka, ker je za večino pod častjo biti umazan.
stojan1111111
18. 12. 2009 12.45
Jas imam 15 dni v mesecu prosto in bi rad še kaj delal. Kontakt : Stojan 041 818 190!
revolucionar
18. 12. 2009 12.43
to pluged89... Ne rabim takih študentov kot si ti, ki bi do penzije delali preko študetna, da bi le čim manj davkov plačali....ko bom v penziji in bolan bom odvisen od tistih, ki plačujejo davke...in ne od faliranih študentov... Kar pa se tiče dobro plačanih služb.....plačo si moraš zaslužit!!! On če nič ne znaš je ne moreš dobit!!! Če pa nekaj res znaš pa ne čakaj na 'dobro plačano' službo, ampak odpri firmo on kaj ustvari!!!! Najlažje je čakat, da ti drugi zrihta delo in potem še dobro plača.....če si res študent, sklepam, da študiraš za to, da boš nekaj znal in bil sposoben kaj ustvarjat!!! Ne pa čakat na službo!!!!!
smauce24
18. 12. 2009 12.12
pluged89!! V kaki državi bi pa živel:) Poglej si primer študiranja v Avstriji, Avstraliji, Ameriki, Britaniji, Nemčiji. Glede na tvoj komentar bi ti rajši živel na luni ali marsu! Sam sem študent in to kaj prišem ni neumnost! S tem se strinja večina študentov, kar jih poznam! Malo primerjaj študentkse pogoje z zgodovino in tujino in potem piši drugače bodi TIHO, ker mi taki sovrstniki- študenti grejo na živce! Uči se- dokončaj študij in pojdi na lov za službo! TO SOCIALNO KATERO DOBIVAŠ----PA LE PAZLJIVO Z NJO, KER DOSTI LJUDI TEŽKO DELA ,DA POTEM TI TAKE NEUMNOSTI PIŠEŠ IN SE PRITOŽUJEŠ! RAJŠI POKAŽI DOMA TVOJIM STARŠOM TAKE ARGUMENTE IN SE MALO POGOVORITE KDO JE TISTI KI JE TRČEN! Saj boš videl z študentskim delom in s to korupcijo se je začelo začelo spreminjat in nadaljevalo se bo s takimim kot ti!
nexi
18. 12. 2009 11.44
pluged89 - to, kar si napisal, nima nič skupnega s študentskim delom. pridno študiraj, pa ne boš imel časa delati, pa še kako štipendijo za nadarjeno boš dobil!! imela sem v ljubljani dva študenta, zdaj še enega, in vem, kako se da preživeti s štipendijo in tudi brez nje. skromno! pa čimprej diplomirat in v službo!!!
pluged89
18. 12. 2009 11.34
Bolj kot berem te komentarje, bolj ne morem vrjet v kakšni državi živimo... Vsi,ki se zdej jezite nad študenti: zavedajte se da boste nekoč odvisni od nas !!! Ko boste stari in bolni, kdo bo skrbel za vas? Zdravnik, medicinska sestra itd... in vsi ti smo zdaj šelej ŠTUDENTJE !!!! In če ne bo normalnih pogojev za študij, ne bo drugih poklicev kot fakin delo na traku !!!!! Malo se ozrite na svoje besede; še posebej na tiste, ko žalite uporabnika bubblylicious ; še posebej ti smauce24, mislm nevrjetno.... !!!!!!!!!!!!!!
biotik
18. 12. 2009 11.26
mislim da če študent ni resen glede dela ga delodajalec kmalu odpiše...tko da vsi resni študentje in tisti ki vejo da morejo delat da lahko študirajo so 10x bolši delavci od redno zaposlenih...naj živi študentsko delo!
nexi
18. 12. 2009 11.17
smauce24 - se podpišem na tvoj komentar! eni delamo za druge. v tej državi živiš najboljše, če te živi sociala. imaš vse možne ugodnosti, pa še vsi ti verjamejo, ko pričneš jamrati, kako slabo ti gre, in ti seveda še dajo. glede študentskege dela: veliko jih dela tako, da dobijo denar na roko, poleg še veliko štipendijo in doklade! starši dobijo po možnosti še ves dohodek, ki je večji od minimlca na roko - in ti imajo res lahko dobre avtomobile, laptop za 400 evrov ni dober, in študentski dom ravno tako ne, rajši si vzamejo v najem stanovanje. to bi se res moralo nehat!!!! minogrede, v družini imamo enega študenta ( en otrok, ki je študij ravno dokončal), dijaka in osnovnošolca. nobenemu ne pripada državna štipendija, ker imamo vse dohodke legalne, oba pa sva delavca s plačami od 400-800 mesečno!!!!
MK89
18. 12. 2009 11.17
@bugfree tebi keša ziher ne primanjkuje.
smauce24
18. 12. 2009 10.37
bubblylicious glede SOCIALE IN TEGA POZORNO PREBERI IN SE NAJDI V TEH BESEDAH: Poznam družino! Oče je strasten navijač nogometa in športnih stav. Nikjer ne dela in in dobiva nekako pol. socialno podporo (je nekako pol invalid v glavi), mati je bivša zaposlena v muri in sedaj v penziji. Zaslužka imajo 500eur socialna od očeta 250 eur (kar se nešteje kot prihodek)! Starša imata deklico katera študira in dobiva socialno štipendijo 150 eur, zraven dobiva otoški dodatek kateri je okrog 100 eur, popust pri avtobusni karti, (kar se prišpara kar dosti ko se vsaki teden vozi domov) in nakoncu še bivanje v študentskem domu! IN NAKONCU KO SEŠTEJEŠ VSE SKUPAJ SE NABERE DENAR! Punca si privošči 2x tedensko žuranje v gostilni, večkratni nakup oblačil, novi laptop 1000eur, avtobus sploh ne izkorišča ,ker ima ata preveč časa in se pelje po svojo hčerkico! Skratka super ji gre! Starši pa seveda težijo ,da je življenje kruto in in in SO PA POL PISMENI:) Seveda jim država pri določenih stvareh še pomaga! No zdaj pa primerjaj z družino pri kateri vsi delajo in dobijo z svojim znojom 1200 eur skupaj! Ali pa primerjaj mladi družini: eni socialno stanovanje drugi nič, eni brezplačen vrtec drugi plačati, eni to drugi to! ENI DELAJO ZA DRUGE! In glede na tvojo stanje doma malo preračunaj koliko dobite toroškega dodatka štipendij brezplačnih malic cenejši prevoz Malo se zamisli ,kako kradeš in se uvrščaš med priviligirani razred, kateri živi na račun drugih! Lepo je da imaš avto, lepo je da imaš laptop! Marsikdo bi to imel! Zdaj pa napiši kako ti v resnici gre in kdo si in kaj si!
kaklepo
18. 12. 2009 09.37
tisti, ki nimajo denarja pac ne morejo studirat? Kam pa pridemo, ce bi vsi studirali?!?
smauce24
18. 12. 2009 09.21
pajtlerblanka Jaz sem tudi študent in dobeden nam nebo jemal služb, samo spremenili bodo sistem posredovanja dela. Tako ,da nebo bogatenja teh neumnih organizacij in izkoriščanja delovnih mest (NORMALEN ŠTUDENT NEMORE DOSTI DELAT, KER IMA FAKS IN KNJIGE!!!) bubblylicious če so ti štipendijo zasegli je v tvojih komentarjih res nekaj narobe! Ker kaj si napisala si 100% opravičena do štipendije! Če jo ne dobiš se lažeš:) Če študiraš in ti tako slabo gre zakaj potem imaš avto? Avto v času študiranja je veliki luksus! Ne pisat koliko si odštela za avto! Avto po sebi ni drag, dragi so stroški! ZDAJ PA ŠE ENKRAT: PO TEJ LOGIKI KAJ SI NAPISALA SI 100% OPRAVIČENA DO ŠTIPENDIJE! ČE SO TI JO ODVZELI OZ. JO NIMAŠ JE NEKAJ FULL NAROBE V TVOJEM KOMENTARJU. RAZEN ČE SE NISI DRŽALA OSNOVNIH PRAVIL! drakovci Jaz sem tudi študent in dobim 100 eur na mesec plačilo stroškov za stanovanje! Enako moja punca! Če gre slabo tvoji družini se lahko kot priviligiranec spokaš v dom ,kjer te stane bivanje 60eur!!!!!!!!!!!!! IN ŠE ENKRAT KOT JE NAPISALA KOMENTATORKA ENA: starši so dolžni spraviti otrok do kruha! Ker če jih spravlja država je to tako kot bi jih spravljali starši nepriviligiranih otrok! IN NE MI GOVORIT ,DA NOBEN STARIŠ NEMORE DAT 200 EUR ZA ŠTUDIJ OTROKA!!!!!!!!!! Ker jaz kot študent dobim 220 eur in imam avto in privat stanujem, kot podnajemnik z 6 študenti, kjer je še dražje!!! Samo malo se treba tu in tam kaj potruditi in kako priložnostno delo v roke vzet!!!!!!!!!! NE SE LAGAT PROSIM IN SVOJE SRAMOTNE PROBLEME GOVORIT:) LP
drakovci
18. 12. 2009 09.07
in še to: Nismo študentje krivi, da nekateri ne dobite dela ali pa ga izgubite. Je pa zelo odvisno kaki poklic ima kdo in koliko je povpraševanja po delavcih določenega poklica. Sicer pa: Dober delavec bo dobil službo, slab pa jo bo izgubil, če ne pokaže vsaj malo interesa za delo in mu je važno samo da je plača in mu je vseeno, če je delo za katerega je plačan opravljeno.
drakovci
18. 12. 2009 08.58
@andrej: se vidi da nisi študiral in si niti ne predstavljaš stroškov ki so povezani s študije. To ni srednja šola, kjer ti je 150€ dovolj na mesec in te lahko starši sami financirajo. Nimamo vsi staršev z velikimi plačami. Toliko te pride že samo najemnina stroški stanovanja pa še to ni pogosto dovolj. Tudi strokovna literatura se rabi. Pa kot vsak normalen človek tudi študentje moramo nekaj jesti. Glede popivanja pa ne sodi drugih po sebi in ne sodi večine po manjšini. Mi na drevo, ti pa malo v svet, da boš videl realno življenje .