Slovenija

Tudi študenti gredo na protest

Ljubljana, 17. 10. 2007 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protesta za višje plače, ki je napovedan za 17. november, se bodo udeležili tudi javni uslužbenci in študenti.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije podpira zahteve sindikatov v gospodarskih dejavnostih, da morajo osnovne plače realno rasti in kriti rast življenjskih stroškov. Predsedstvo konfederacije bo zato 17. novembra solidarnostno podprlo delavske demonstracije, tudi s simbolno udeležbo sindikatov javnega sektorja, so sporočili iz konfederacije. Udeležbo na napovedanih protestih so danes napovedali tudi v Študentski organizaciji Slovenije.

Protestov se bodo udeležili tudi študenti
Protestov se bodo udeležili tudi študenti FOTO: Dare Čekeliš

Kot so konec septembra zahtevali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), bi se morale osnovne plače usklajevati s cenami življenjskih potrebščin in produktivnostjo na ravni dejavnosti. Delodajalce so opozorili, da bodo za uresničevanje zahtev uporabili vse metode sindikalnega boja; 17. novembra se bodo tako v Ljubljani zbrali na velikih delavskih demonstracijah, razmišljajo pa tudi o splošni generalni stavki članstva. Na demonstracijah bo sodelovalo šest sindikalnih central.

Iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije so danes sporočili, da je zavračanje upravičenih zahtev sindikatov po višjih plačah s strani delodajalcev v zasebnem sektorju ob visoki gospodarski rasti in izrednih dobičkih delodajalcev nesprejemljivo.

Ob tem predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije opozarja, da visoka rast življenjskih stroškov močno prizadeva tudi mnoge zaposlene v javnem sektorju. Vlada kljub zagotovilom, da bo odpravila nesorazmerja in uskladila rast plač v javnem sektorju, tega še ni storila in namerno zavlačuje pogajanja o sklenitvi kolektivnih pogodb v dejavnostih javnega sektorja.

Predsedstvo Študentske organizacije Slovenije je ob obravnavi pobude ZSSS za sodelovanje na demonstracijah sklenilo, da podpre prizadevanja sindikatov pri ustvarjanju pogojev za boljšo prihodnost. S svojo prisotnostjo bodo študenti izkazali medgeneracijsko solidarnost, ki dokazuje, da si vsi želijo boljše prihodnosti, so sporočili iz študentske organizacije.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije Tomaž Frelih je bo tem povedal, da si študenti želijo takšno prihodnosti, ki bo omogočala enake možnosti za vse. "Za vse dostopen študij brez šolnin, višje plače in pokojnine ter sistem socialne pravičnosti. To so ideje, ki bodo omogočile lepšo in boljšo prihodnost za vse nas," je dodal.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
18. 10. 2007 11.39
moja_mama če te tako vse moti pol pa štrajk organiziri.Boš pa ja našla par tisoč somišljenikov. Kar se pa statusa tiče so pa to študentje počel od nekdaj in ne samo pri nas.
moja_mama@email.si
18. 10. 2007 11.33
Tudi sama sem študentka in sem ZELO razočarana študentko populacijo. 60% se jih vpiše zaradi statusa (in vseh ugodnosti, ki jih le-ta prinaša- boni, študentko delo..) . Da ne govorim o nepoznavanju razmer nasplošno, predvsem pa kar se tiče nas samih- šolstva. Kadar pride do grobiš kršitev statuta s strani univerze oz fakultete, se nihče ne zavzame za pravice, ko pa kdo predlaga proteste, pa gledajo kot bok v nova vrata. Predstavniki v študentskem svetu so pa tak al tam člani samo zaradi števila oz statistike, vsi tiho in se mirno strinjajo z vsemi predlogi.
politik70
18. 10. 2007 11.23
pahorček ti nisi oziroma nikoli nisi bil študent! Študentje so ga zmeraj žural.Študentje so zmeraj šli na ulice če je blo treba.Če ga študent ne žura ni študent! Pojma nimaš provokator.Svet se ti podira pred očmi ti pa stojiš in buliš kot tele v nova vrata.Dej pejt mal k okolistu mogoče je pa z tvojim vidom kaj narobe.Boš mogoče še spregledal.Ali jo pa v međimurje mahn.Tam tudi slepi spregledajo!
politik70
18. 10. 2007 11.18
victoriosus seveda ne podpiraš protesta če si pa od JJ kužek.Ne da ga ne podpiraš na protest ne smeš ker ti ne pustijo!!!! Jasno! Na juriš!
Prvo Bore
17. 10. 2007 21.12
Slovenci kremeniti, le stopimo v korak, da osvobodimo svoj domači prag! Čez gore, polja, po svetu naj doni: Slovenija junaška, svobodna bodeš ti! Mladen'či, mladenke, vi, starci in žene, za svobodo našo, vsi naj se bore! Čez gore, polja, po svetu naj doni: Slovenija junaška, svobodna bodeš ti! Svoboda res je zlata, svoboda nam je vse, zanjo, če bo treba, vsakdo naj umre! Čez gore, polja, po svetu naj doni: Slovenija junaška, svobodna bodeš ti! Janšiste zatrimo, očistimo zemljo, da si izgradimo Sloven'jo združeno! Čez gore, polja, po svetu naj doni: Slovenija junaška, svobodna bodeš ti!
Matej Rojc
17. 10. 2007 20.38
Ja ravno študentje bi morali imeti nekaj pameti v glavi. Pa očitno je že tudi to pamet JJ uspešno skuril :)) Študentje bodo naslednja žrtev JJ sistema, takoj ko bo uničeno javno šolstvo. Ja država visokih tehnologij :)) JJ demagogija!
limonca4
17. 10. 2007 20.26
Victoriosus, jaz sem pa mislila, da si že dr. med. >:-)
victoriosus
17. 10. 2007 20.21
Jst sm študent. Ne podpiram teh protestov. Spraševal sem kolege, tega protesta ne podpirajo. Torej ne "študenti", ampak vodstvo ŠOU.
DarthRevan
17. 10. 2007 17.02
Potres v hlačah press
pahor?ek
17. 10. 2007 17.01
Študentska populacija ni več to, kar je včasih bila! Današnja študentska pamet se raje predaja "kruhu in igram" (bonom in žuriranju). Seveda tudi nasedanju (korupciji) s strani sindikatov. Zgleda, da se t.i. "črna sreda" ponavlja, ko so slovenski študenteki romali pred parlament in podprli 13. zahtev, ki so jih zahtevali tridesetletni študenti oz. predstavniki ŠOS, kjer najdemo tudi budalnost kot je brezplačen javni prevoz, nikjer pa ni bilo zahtev o izboljšanju študija. V tem zgornjem primeru je le vsebina drugačna, namen pa popolnoma isti, še bolj napolniti riti raznim sindikatom in organizacijam ter blatenje države!
killi-123@hotmail.com
17. 10. 2007 16.43
moja_mama, JJJJJJJJJJJJJJJJJJ-sa
moja_mama@email.si
17. 10. 2007 16.31
tomi.passion- že dolgo se nisem tak nasmejala :) Kdo ti je tak opral možgane,da ne znaš niti logično oz smiselno sklepat?
DarthRevan
17. 10. 2007 16.21
Takoj, Tomi passion. Komunajzarska PR mašina se je zagnala in z največjim užitkom bomo poteptali janševistične jurišnike, za tebe pa imamo pripravljeno prav posebno mesto - namesto predpražnika! BRUAHAHAHAHAHAHA!!!!
tomi.passion@gmail.com
17. 10. 2007 16.16
Komunajzerska PR mašina se je zagnala. Kučan je dal ukaz, da morajo na barikade tudi študentje, kateri bodo z veseljem priskočil na pomoč raji, tako bodo imeli še en razlog več, da ne študirajo. Ovčice se zbirajo, Semoliča, Rebolja in ostalo navlako pa prav en drek briga za delavske plače. Gre za navadne bleferje, ki s 3000 in več EURI mesečno, špilajo sindikaliste. Iroija, ki jo zaplankan narod ne vidi. SIcer pa še nekrat, gre za manipulacijo, saj plače ne postavlja vlada, ampak delodajalci. Zakaj protesti proti vladi (no, saj vem zakaj) in ne proti delodajalcem? Komunisti bi pa tudi lastno mamo prodali za oblast. Pa nič zato. Najprej jih čaka boleč poraz na predsedniških volitvah, potem pa še naslednje leto in zopet se bodo v bolečini zvijali po tleh. Komaj čakam. Se bom pa šel z veseljem smejat raji, ki bo kvazi protestirala za višje plače, v bistvu pa so jih sindikati samo izkoristili za zbijanje priljubljenosti vladi. Jim pa iz srca želim več sonca, da jih ne bo ponovno zamedel sneg.
Borut Kozan
17. 10. 2007 15.48
Zasluge za ekstremno dobre dobičke je potrebno porazdelit tudi med delavce. Niso samo uprave in kapital zaslužne za dobičke.
killi-123@hotmail.com
17. 10. 2007 15.27
pumpar, citiram; rdečkarji spet na oblasti ki so krali vas 12 let...da vas bodo vsaj še enkrat bolj a samo nas,tebe pa ne, si bil pa na visokem polozaju.
julius.kugy@gmail.com
17. 10. 2007 14.53
Pumparju: ker si že privlekel nalepke na dan - kaj pa ko zmanjka prostora za štemplje v prometni na hrbtni strani? Verjetno ga brezplačno zamenjajo? Kaj pa Štajerc, ki kupi avto v LJ z LJ registrskimi oznakami? Koliko ta prihrani? NIČ!!! Kupiti mora še nove tablice za povrh.
pumpar@volja.net
17. 10. 2007 14.09
No jaz upam da ko bodo rdečkarji spet na oblasti ki so krali vas 12 let...da vas bodo vsaj še enkrat bolj in da bomo mel po tri nalepke po 5 jurjev na avti naleplene.Upam ni si želim...takrat boste vidl kva je boljš...!očitno mate še preveč...še vzet vam treba...ker 12 let so vas kradli pa niste nič jamrali...zaj pa jamrate...pride kmalu spet vaš čas...si ga želite.
hinko.murovec@siol.net
17. 10. 2007 13.35
Me prav zanima kaj bodo Janšisti sedaj zvlekli na dan. To, da so tudi vsi študentje " butast " in pod vplivom " rdečih " bo šlo bolj teško. Morda bodo pa ugotovili, da so se odločili za priključitev zaradi preveč perspektivne bodočnosti pod vlado JJ in RKCja. LP
politik70
17. 10. 2007 13.07
No tole postaja pa zanimivo!Janševa barka zajema vodo že z kljunom.Je že poslal SOS Merklovi.Bajuk si je že nadel rešilni jopič ker ne zna plavat.