Gospodarstvo

Študenti bi lahko zaslužili več kot 270 evrov na mesec!

Ljubljana, 16. 12. 2009 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi spremembe zakonodaje tretjina študentov ne bi mogla študirati, zaradi omejitve dela na 672 ur letno pa naj bi bilo ogoroženo tudi njihovo dostojno življenje. Resnica ali mlatenje prazne slame?

Bodo študenti ostali brez vsega?
Bodo študenti ostali brez vsega? FOTO: iStockphoto

Zakon o malem delu, ki ga pripravlja ministrstvo za delo, torej predvideva več štipendij in štetje priložnostnega dela v delovno dobo ter omejitev dela na 672 ur letno. Prav tako bi omejili tudi plačilo – letni zaslužek študenta ne bi smel preseči višine minimalne letne plače.

Nekaj pozitivnih in nekaj negativnih strani predlaganih sprememb:

+ več štipendij in štetje priložnostnega dela v delovno dobo,

+ premestitev finančnih sredstev iz študentskih organizacij v novonastali sklad za štipendiranje in gradnjo študentskih domov,

+ sprostitev delovnih mest za redno zaposlene zaradi ukinitve priviligiranega študentskega dela,

+ večji nadzor nad pranjem denarja prek študentskih napotnic,

- omejitev števila ur lahko interpretiramo kot omejitev pravice do dela,

- finančno slabši položaj študenta zaradi odprave priviligeranega dela študentov.

Po nekaterih izračunah bi v primeru uvedbe zakona o malem delu študent zaradi omejitve dela na 672 ur letno lahko zaslužil na mesec le malo manj kot 270 evrov, kar je občutno premalo za dostojno študentsko življenje. Zakaj ta izračun ne drži in kako bi lahko študent zaslužil tudi do dvakrat večji znesek?
 

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EyeCandy
12. 03. 2010 18.15
LiuMb čestitke na opravljenem "delu" pa se strinjam
Drejc MB
29. 01. 2010 09.55
Dajte no, zakaj časovna omejitev ur dela. Znesek minimalne mesečne plače je čisto OK. 600 evrov (tolko bi morala biti minimalna plača) minimalno na mesec in končano, oziroma povprečni znesek na mesec v koledarskem letu ne sme biti več kot 600 evrov netto. Študenti v izpitnih obdobjih ravno nimajo časa delat in normalno je da je kak mesec bolj ploden od drugega. Istočasno pa omejiti čas študija, da ne bomo imeli modelov ki študirajo do 30. 26 let za drugo Bolonjsko stopnjo in niti dneva več. Če bodo študentje želeli uspešno študirati bodo morali najti kompromis med delom in študijem in zgoraj omenjena faktorja bosta postavila stvari v pravi red. Pranja denarja pa skozi študentsko delo tako ali tako ne bo možno preprečiti.....
sivina09
17. 12. 2009 16.14
pa fascinanto je tudi to,d a prestrukturiranje trga temelji na študentih,ki so že tako ali tako ogrožena socialna skupina (nismo ne tič ne miš....in odvisni od dobre volje države in staršev za lastno eksistenco)!! in zadeva se ne gleda na prestrukturiranje menedžerskega način aoslovanja..hmmmm le zakaj smo vedno tarča študentje, pa upokojenci in potem še delavci...ja vsemimo najbolj šibkim, tistim, ki jih bo najbolj bolelo...z argumentacijo da nam bo vsem skupaj bolje. Yes!! :/
sivina09
17. 12. 2009 15.53
jah tako, je, da se ljudje resnično ne zavedajo, da denar iz ravno te "sporne" blagajne skupnega študentskega dela pravzaprav stimulira mlade v nek zdrav razvoj. S tem mislim na lokalno študentsko organiziranje, ki v marsikateremu slo. kraju dejansko pomagajo da narod ne zapade v fatalizem. organizirajo se številni projekti, ki omogočajo razne alternative in pomoči v času študija. glede več štipendij in gradnja št. domov...pa sej to je zmeraj uporabljeno kot argument in zdej se jim zdi še najbolj prikladno, da te obljube skrijejo kot nekaj kar bo kao skupno dobro...pa bo res?! ali je to zgolj argument za uveljavljanje svojega prava na račun vseh nas?!
poper99
17. 12. 2009 14.43
Študentskega dela je 2,5% celotnega trga dela. Pa kaj boste rešili znotraj teh 2,5%. Treba se je ukvarjat s 97,5%, ki je pa res anomalija, ker je najbolj obdavčen v EU. Zakaj pa je obdavčen najbolj v EU? zato ker država debela rit preveč požre in mora delavcem nabijat najvišje davke v EU. Slovensko gospodarstvoi s tako visoko obdavčenim delom ne more shajat, zato pa najema študente, da si optimirajo stroške dela. V resnici je študentsko delo v SLO edino zdravilo za anomalijo, ki jo je ustvarila država na trgu rednih zaposlitev sprevisokim obdavčenjem.
petdan
17. 12. 2009 09.01
Kaj je narobe z našo politiko, da hočejo študentom odvzeti edino možnost preživetja v času študija? Ali smo res postali totalno asocialna država? Ali bomo potem postali dežela neizobraženih? Kaj se to dogaja v glavah politikov, ki jih je ljudstvo izvolilo?
LiuMb
16. 12. 2009 22.18
Mama je samohranilka, oče ni plačeval preživnine, imam še sestro, mama pa kup kreditov, ki jih je vzela, da nama je omogočila to, kar sva sedaj. Študirala sem na dveh fakultetah vzporedno, prejemala štipendijo zaradi povprečja ter vmes še vsak dan delala preko ŠS, da sem si zaslužila za preživetje, ke rje bila štipendija tolikšna, da sem lahko plačala študentski dom, telefon in par fotokopij. Sedaj imam obe diplomi v žepu ter mami odplačujem kredit. Brez dela preko ŠS ne vem, kako bi spravila vse skupaj. POzdravljam pa to, da se uredi glede zlorabe študentskega dela. Veliko študentov mora delati za preživetje ter normalno študira ter se ga kak petek ali dva napije... v tem ni problem. Problem je v večnih študentih, ki se jim zaradi dohodka preko ŠS, ne ljubi diplomirati, kajti kot študentje so bolj zaposljivi, kot diplomiranci. Drug problem ki ga vidim pa je, da se veliko denarja opere preko študentskih napotnic. Kakorkoli se pogleda, država preko avtorskih pogodb pobere okoli 40%, preko napotnic pa 20%. Razlika je očitna. In pranja denarja ne zamerim ljudem, ki to delajo; ampak državnim davčnim nesmislom. To zajezit, pridnim študentom pa pustit delat. Pa ne govoriti, da bo država dala več štipendij...edino, če se vrnemo v Titov čas... aja, smo že...toliko kreditov ima že Slovenija. LP iz Trsta
m4rty
16. 12. 2009 21.44
@srečna in ti o nivoju govoriš... ne veš kako drugi živijo jst nevem kako ti živiš in me ne zanima zato ne sodi drugih! in ne bom imela družinice če jo bom morala živeti s 400 evri, svojim otrokom nebi privoščila revščine in za revščino nismo krivi študentje vsak posameznik mora poskrbeti zase in po tvojem bi morali zgleda biti vsi študentje reveži, kaj pa klošarji in drogeraši, ki jim država namenja socialno, nismo mi krivi, da so tam pristali pa živijo od davkoplačevalskega denarja! A moram biti na socialni da se ljudem smilim, oprosti če to ni moj namen, sama zapravljam denar, ki ga zaslužim!
Buena Vita
16. 12. 2009 20.59
Buena Vita
16. 12. 2009 20.58
nero99 zahtevajte nej vas štipendirajo taki blebetači, iz mene so celo življenje delalli norca--da sem požrešna ker neznam uživat ,samo garam pozno sem se zbrihtala in sem od vsakega tistega ki mi je rekel da preveč garam zahtevala denar,lepo sem mu rekla;;;dej pare pa grem domov,imam kje uživat in z lahkoto bom uživivala v brezdelju,ti mi samo mesečno nakaži denar,,kateri norec pa dela če nima nobene potrebe--še najmanj mladina bi z lahkoto uživala v brezdelju,namesto ponosa ker mladi hočejo delat ,tukaj zganjate hudiča res nimate pameti za pol črvivega boba
Buena Vita
16. 12. 2009 20.50
tisti ki vidijo pijano mladino natanko to počnejo sami kaj in kje se nej mulci naučijo biti antialkoholiki če doma teče pijača v potokih mladina ima vzornike --pri starših in njihovih prijateljih
thesun1
16. 12. 2009 19.11
Delala sem z srednješolsko izobrazbo v državni službi pa sem ker nisem imela prakse dobila delo za 500 evrov pozno zvečer pa domov hodila! zdaj študiram, in vem da so študentje pridni enostavno večino časa delaš za faks da sploh skozi prideš. Tisto kar pa nekateri vidijo ob petkih pijano mladino, je pa eden ali dva dni na teden, ko se sploh konkretno lahko družijo in mnogim se strga pa pijejo ko budale!!!
Gregor Mežnar
16. 12. 2009 18.44
evo mesečni stroški: študentski bon 20*3 = 60 hrana ostala = 70€ študent = 120€ potni stroški = 70€ telefon = 15€ pripomočki za higijeno = 30€ obleke = 60€ vsako dnevne malenkosti (kakšna kava pjača s kolegi) = 80€ življensko/pokojninsko zavarovanje = 30€ ostali stroški (internet doma obrok za računalnik) 80€ SKUPAJ: 615€ višina štipendije: 200€ bi lahko preživel s samo štipendijo? ja če bi kupoval samo tapocen bone (fast food) in jedel nič drugega, se umival s samo z vodo, hodil 2x tedensko 80km peš in nag, bil ekstremno asocialen, vedu da pri 65 oziroma kolikor bo pač meje za upokojitev tedaj ostal brez pokojnine... tako da študentsko delo je socialni korektiv, kar je žalostno za tako napredno državo, ki si upa praviti da je povrhu še socialna. študentsko delo naj ostane in poostrijo nadzor nad njem, razen če me želite gledati in vonjati v vsej moji naturalistični podobi (namig: se me ne)
unja1m
16. 12. 2009 16.37
tožilo bi lahko tele..
Nelly_Fox
16. 12. 2009 16.17
gjuro3, toliko sem diva, da vem, da te lahko tožim zaradi besede "tele" :) Pa mi potem res ne bo potrebno delat, ker boš ti delal cel lajf zame ha ha ha ha ha :)
poper99
16. 12. 2009 16.02
Dejte no, to je Udbaška-FDV-jevska demagogija. SVETLIKOVA LAŽ št. 1 Če bodo take omejitve kot pravi MDDSZ, se bo študentsko delo več kot prepolovilo bo štipendij MANJ, ne pa več. SVETLIKOVA LAŽ št2. Delovna doba Nabirati delovno dobo pred 26 letom nima smisla. 25 40 = 65!!! SVETLIKOVA LAŽ št.3 ŠTIPENDIJE IN DOMOVI. Za štipendije in domove mora skrbeti DRŽAVA, ne pa Študenti z lastnim delom, to je udarništvo. SVETLIKOVA LAŽ št.4 Sprostitev delovnih mest. Študentsko dela zajema komaj 2,5% deleža trg dela. Slovenski študentje delajo v povprečju toliko kot EU študentje.
gjuro3
16. 12. 2009 15.58
Re: diva whatever ...nisi ti nobena "diva", ampak tele...a pol,da jih spi na socialni???...čakaj, čakaj, da odštudiraš svoje....bomo videli, kdaj boš delo dobila???!!!....razen, če nisi privilegiranka; kar sklepam po napisanem... ...pa spomni se, kdo ti študij krije....zaposleni in tisti, ki so na socialki...ker so tudi oni enkrat delali...in bi še, če bi imeli kje...
Nelly_Fox
16. 12. 2009 15.48
oggy, napisala sem, da ni bilo več prostora zame! Vidiš, zmožnost branja, ti da tudi fakulteta, čeprav je funkcionalni cilj za le-to tretiran do 3. razreda osnovne šole. Ja, študentje smo zdaj največji kriminalci, ker delamo. Ne, ker fehtamo za dnar ampak ker delamo :) Res, težko razumet v državi, kjer jih pol na socialni spi.
nero99
16. 12. 2009 15.21
HEH zato študentje pridno študirajmo, da nebomo delali za 500€ mesečno, dokler še lahk. No skratka mal sem iz tira zavil,.. ja študenti študiramo ter zraven faxa še delamo preku študenta, da lahk kokr normalno živimo.. če pa bomo lahk delali sam 672 h na leto,.. uff se bomo pa znašli kak drugače,..kakšna ilegana varianta? ..kriminal pa take zadeve,. (.. bo folk začel gledat sam na svojo rit kako bo lažje prišel iz meseca v mesec). Ke te češ,.. Se naša vlada sploh vpraša kakšne prednosti, slabosti, priložnosti ter pasti (4-S metoda) ta zakon prinaša?? Ne,.se niso vprašali, gledajo sam na svojo rit ter koga še lahk oberejo do kosti, da bodo oni meli ki so na vrhu še večje plače,.. kam gre naša vlada,.. Zato študentje,.. pridno študirajmo, da bomo lahk našo vlado zrinli z njihovega mesta,..ter jih mi nasledili... !!! Skratka, kot pravi pregovor, ".. vse se vrača, vse se plača,.. nihče ne ostane nikomur dolžan,.." Da a res ostali mislite da mamo študenti same privilegije pa bonitete,.. mah,.. zarad mene,..ma mi študiramo pa delamo hkrati,.. Vi navadni delavci,.. pa sam delate 8h,.. pridete domov, kavč pa pilotirate do 22 h,.. ob 6 vstajanje ter opet šiht. Navadni delavci,.. ne se razburjat,.. Mhm res je,.. eni mamo res bolši avto od delavca,..se vprašate kako je to možno? Nč nam nea z lufta pade,.. roke z žepa pa nekaj delat,..ne pa gledat v zrak, kdaj vam bo kaj z zraka prletelo,.. adijo pamet,.. študenti smo res iznajdlivi,.. saj to pa dela faxs,.. izobražujemo se,.. vedno slišimo nekaj novega,. koristnega,.. nismo navadni, kot delavci z IV al pa V stopnjo,.. pač pa razgledani ter izobraženi,.. Zahvaljujem se fakulteti da mi je odprla oči,.. gledam na vse stvari kar se dogaja okol mene,.. JUHEJ!!
nero99
16. 12. 2009 15.19
...hm zaniimivo,..celih 672 ur letno,.. kaj se vlada sploh vpraša,.. kok se lahk sploh preživi z 250 € na mesec,.. oni ne (majo 4500€ neto na mesec pa še komaj kaj lezejo),.. npr.: - boni 60€ en obrok na dan, - prevoz 60€, - stanovanje 80€, - oblačila 70€, - avtomobil (120€ dva rezervara na mesec, uff plus registracija zavarovanje na leto 550€ leto) - knjige,..30€, - telefon 15€, - punco mormo tud peljat v kino 20€ ,..a ne,.. - .. pa še kaj bi se našlo že to vse osnovno skupaj znese 350 € ,.. to je brez kakršnega luksuza,.. mormo pa se še mal sprostit,.. kakšno smučanje al pa plavanje,..jao,.. 250 € na mesec je premalo,.. za tiste ki nimamo staršev privatnikov oz. velikih živin,.. zato nočemo obremenjevat staršev,.. ker majo še preveč finančnih težav. sicer pa,.. tisti ki pa delate, (z 3letno al pa 4 letno šolo).. sami ste si krivi da delate za 500€ na mesec,.. niste hodili v šolo ker vam je bla baje torba pretežka,.. jah bi blo vredu premislit vse skupaj,..če se splača delat za borih 500€ na mesec 40 let??