Slovenija

Strupi v čistilih na slovenskih policah?

Ljubljana, 22. 06. 2009 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Detergenti za perilo in posodo na slovenskih prodajnih policah so večinoma neustrezno označeni, v nekaterih pa se najdejo tudi zelo nevarne kemikalije, ugotavljajo v ZPS.

Izmed 88 detergentov za pranje perila in posode ter čistil je ustrezno označenih manj kot tretjina, nekaj manj kot dve tretjini sta označeni pomanjkljivo, desetina pa je označena neustrezno, so opozorili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Največji delež neustrezno označenih izdelkov je v skupini tekočih detergentov za pranje perila, in sicer Blink Vollwaschmittel (Müller), Max Tuš liquid gel ter Mercator power gel. Sledi skupina čistil za steklo, kjer sta neustrezno označena čistilo za steklo Mercator diamant in čistilo za steklo Tuš. Oceno neustrezno so dobili še detergenti za ročno pomivanje posode Univerzalno čistilo Mercator z vonjem pomladnega cvetja, tablete za strojno pomivanje posode Blink Geschirr-Reiniger Tabs 7 in 1 (Müller) ter čistilo za WC W5 oxi fresh.

ZPS je v raziskavi, ki je potekala konec aprila in maja, poleg označevanja preverjala tudi, ali in kako podjetja izpolnjujejo zahteve iz zakonodaje, po kateri morajo potrošnikom na njihovo zahtevo posredovati informacije o podrobni sestavi svojega izdelka. Po vsebnosti zelo nevarnih in nevarnih kemikalij so povprašali 21 podjetij (proizvajalcev in trgovcev). Šest proizvajalcev oz. distributerjev jim te informacije ni želelo dati ali pa so jih napotili na spletne strani; tu so ugotovili, da več kot 60 odstotkov izdelkov nima spletne strani.

Po pregledu razpoložljivih podatkov (etikete, spletne strani, varnostni listi) so v Mercatorjevem univerzalnem čistilu našli formaldehid, stirene pa se nahajajo v čistilih Blink Spuhlmittel Soft, Mercatorjevem detergentu balzamu z vonjem grenivke, v Prilovem balsam Aloe vera, Blink Bio Allzweckreinigerju in tekočem pralnem prašku Blink Vollwaschmittel. Omenjeni dve zelo nevarni kemikaliji sta na listi evropskih nevladnih organizacij in sindikatov. Za nevarne kemikalije na teh dveh listah bi bilo nujno, da jih proizvajalci zamenjajo za bolj varne.

Za 13 izdelkov v raziskavi zaradi pomanjkanja podatkov ne morejo z gotovostjo trditi, da zelo nevarnih kemikalij ne vsebujejo. Ti izdelki so: univerzalno čistilo Spar s svežino jabolka, čistilo za WC Bref WC citrus, tablete za strojno pranje posode Alio power tabs, detergent za ročno pomivanje posode Zekol Aloe vera, pralni prašek Maxi Trat, tablete za strojno pranje posode W5 Dishwasher tablets, tablete za strojno pranje posode W5 Geschirr - Reinigerr - Tabs, univerzalno čistilo Max Tuš apple fresh, pralni prašek Max Tuš, tekoči detergent za pranje perila Max Tuš liquid gel, pralni prašek Persil gold plus, pralni prašek Rex soda effect, S Budget pralni prašek in tekoči detergent za pranje perila Ariel M Zim 5.

Precej izdelkov vsebuje zdravju škodljive dišave, ki morajo biti označene na embalaži ali deklaraciji – cinnamal, geraniol, buthylphenyl methylpropional, linalool, citronellol, hexyl cinnamal, limonene, benzyl salicylate, alpha-isomethyl ionone, citral in encime (proteaza, amilaza, lipaza, celulaza). Omenjene snovi povzročajo alergije.

Ali pri čiščenju ogrožamo svoje zdravje?
Ali pri čiščenju ogrožamo svoje zdravje? FOTO: iStockphoto

V precejšnjem deležu izdelkov so škodljive snovi v tako velikih koncentracijah, da so izdelki označeni z znakom za nevarnost (strupeno, okolju nevarno, škodljivo zdravju ali jedko). Največ pozornosti je potrebne pri nakupu detergentov za strojno pomivanje posode, čistil za WC in detergentov za strojno pranje perila v prašku.

Pri omenjeni raziskavi sicer niso preverjali učinkovitosti čistilnih sredstev, Petermanova pa je ob tem poudarila, da je pri odstranjevanju madežev najbolj pomemben čas. Svetovala je, naj potrošniki madeže na perilu takoj namočijo v mrzlo vodo, pri čiščenju pa naj uporabljajo sodo, citronko ali kis.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 06. 2009 07.42
Vsi v Mueller!! Ha, ha!
VolilecSI
22. 06. 2009 23.27
+1
Kupujte v Mullerju, imajo enake itdelke kot so na nemških policah, pa še cenejši so. Moj otrok več nima nobenih alergičnih reakcij odkar smo začeli kupovati njihove proizvode.
laufer
22. 06. 2009 19.45
Dokaz, da inšpekcije ne delajo in da je Slovenija odprta greznica za izdelke iz EU, ki so zdravju škodljivi. Država sprejema zakone, ki ji prinašajo denar, ljudem raka in manjšini lepo življenje!
Tonček Balonček
22. 06. 2009 18.23
"Omenjeni dve zelo nevarni kemikaliji sta na listi evropskih nevladnih organizacij in sindikatov.! - Popoln dilentatizem!!! A teh "zelo nevarnih kemikalij" ni v nobeni EU direktivi ali celo v lkakšen SLO praviolniku? Pa tudi razmišljanje nekaterih spodaj šišočih je popolnoma napačno, npr. "Poglejte na primer kmeta (dobavitelja) na katerega pritisne Mercator s svojimi pogoji o ceni. Prisiljen je iskati najcenejša kremila za živino in najcenejša gnojila za zelenjavo, pri teh cenah pa se res začnejo zelo strupene stvari!!!" Po analogiji je enako prisiljen ravnati tudi grosist, pa trgovec in končno kupec s svojo borno močjo, ki je pravtako prisiljen kupovati "zares strupene snopvi", ki so praviloma cenejše od "zelo zdravih". Pa tudi za zelo zdrave snovio se več ali manj izkaže, da gre za navaden nateg. Kje ta proslula zveza potrošnikov vidi Nacionalni inštitut za varovanej zdravje in njegova oddelka za sanitano kemijo ter za mikrobiologijo? Kdo mora adzorovati spoštovanje zakonov ter pravilnikov, če ne ravno ta Centralni higienski zavod, kot s eje imenoval še pred tridesetimi leti? Ta Zveza potrošnikov ima na tem področju podobno vlogo kot POP TV in Požareport na področju družabnega življenja.
testarossa
22. 06. 2009 17.00
Poglejte na primer kmeta (dobavitelja) na katerega pritisne Mercator s svojimi pogoji o ceni. Prisiljen je iskati najcenejša kremila za živino in najcenejša gnojila za zelenjavo, pri teh cenah pa se res začnejo zelo strupene stvari!!! Na račun tega pritiska po vse nižjih cenah, smo prišli do tega ko noben razen trgovskih magnatov več nič ne zasluži, mi pa jemo vsak dan bolj strupeno hrano.
testarossa
22. 06. 2009 16.53
"SPYGIRL", tukaj ne govorim o plači 1.500 eur. Saj če bi dobro prebrala samo en primer o katerem sem pisal (indijski cd-r in dvd-r mediji) bi videla da se na račun takšne robe siromašimo sami. Pri 5-10% višji ceni bi imel vse medije uporabne, tako pa sem jih vsaj 30% vrgel stran (da ne govorim o slabi volji inčasu), torej kot vidiš sem jih plačal dosti dražje kot pa če bi kupil dobre.....
wiena
22. 06. 2009 16.18
+1
Se pridružujem trditvi da Slovenija še vedno velja za Balkansko enklavo kjer se lahko vse proda.Na račun takšnih izdelkov so nekateri trgovci obogateli,kupci si pa kupujemo bolezen.Avstrijce bi si bilo potrebno vzeti za vzgled.
illuminati
22. 06. 2009 16.11
Guliarth 22.06.2009, 15:24 2 testarossa - res je prav maš, a kaj nam to pomaga, folk niti ne kupuje več v teh trgovinah ampak masovno v Lidlu, Hoferju in podobnih. Nekje sem bral raziskavo o sončnih kremah - najvišje ocene so dobile neke leve znamke iz hoferja in lidla -presenetljivo pa so bile res slabe in neučinkovite tiste bolj znane. In prikazano je bilo še nekaj podobnih izdelkov in rezultat je bil isti. In tudi dobra in velika cena vedno ne pomeni dobre kakovosti. Kar se pa tiče raznih čistil - malo več domišljije je treba in uporabljati tradicionalna domača ( kis,...).
blue05
22. 06. 2009 16.06
okolju in denarnici prijazna čistila so mlečna in ocetna kislina (za vodni kamen), soda bikarbona (za odstranjevanje maščob in beljakovin),....ostalo je plod reklam in umetnega ustvarjanja potreb.....
dirham
22. 06. 2009 15.51
V mullerju je res nemska roba,ki je boljse kvalitete kot nasa,vendar slabsa kot avstrijska.kupujem v avstriji ,redno,in le priznane blagovne znamke,ki pa so cenejse od mullerja in vseh ostalih pri nas.Men se je vse zamerel pr nas na racun cen in kvalitete,Pa se to v avstriji mi recejo hvala za nakup pri nas te pa grdo gledajo,primer muller.
Zdenka Slevec
22. 06. 2009 15.42
-1
Sej ni nič čudenga....da potem dober čist....če je tolk strupov...Banda hudičeva !
spygirl
22. 06. 2009 15.32
testarossa ti men dej 1.500 eur plače pa bom sama vrhunska čistila kupovala-ni problema
Libra77
22. 06. 2009 15.24
testarossa - res je prav maš, a kaj nam to pomaga, folk niti ne kupuje več v teh trgovinah ampak masovno v Lidlu, Hoferju in podobnih.
Kordelina Cordelius
22. 06. 2009 15.23
Jaz pa kupujem v Dm, sem zelo zadovoljna s tekočimi praški Denk-mit, pa tudi vse ostalo je ugodno in dobro (mislim izdelke dm znamke). Denk-mit PUR so za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo. Izdelani so brez dišav, barvil in konzervansov. Jaz kupujem še tistega tekočega z aloe vero, bom malo prebrala sestavine za naslednjič...
JozaFric
22. 06. 2009 15.22
Kar kopujte v Mercatorju. Češ kao kvalitetna slovenska roba in se splača dati malo več :))
illuminati
22. 06. 2009 15.13
sesa 22.06.2009, 15:03 2 večinoma kupujem v Mullerju, boljša roba, kvalitetnejši prašek , plenice ker je vse original iz nemčije Se strinjam - tudi mi plenice in vse ostalo kupujemo v Mullerju - je ceneje , roba kvalitetna in ko smo primerjali pralni prašek Persil - razlika je očitna in ogromna - še vedno Slovenija velja za balkansko enklavo kamor lahko vsak prodaja nižjekakovostne izdelke (ponaredke made by Romania,..) po ceni kvalitetnih - in država vse to dopušča,... In res - kje je sedaj tržna inšpekcija ??? dirham 22.06.2009, 14:27 -1 Muller ima itak vse deklaracije pomanjkljivo napisane ali jih celo ni.Vazn da prodajo.Se zelo izogibam te trgovine. Preberi si članek od TESTAROSSE !!!
sesa
22. 06. 2009 15.03
večinoma kupujem v Mullerju, boljša roba, kvalitetnejši prašek , plenice ker je vse original iz nemčije
testarossa
22. 06. 2009 14.55
Muller je edina trgovina kjer kupiš res kvalitetne stvari. Vsi praški, čistila....... so delani za zahodni trg, Ariel-Made in Germany.. itd, v Mercatorju pa vse made in romunija, poljska, slovaška...... vsi te praški in ostale stvari iz vzhoda so veliko cenejši in zato jih v Mercatorju in Sparu veselo prodajajo po nizji ceni od Mullerja ampak seveda z veliko vecjim profitom. narod pa itak kupi isto stvar samo da je pol evra manj, pa tudi ce je narejena v Indiji. Pred kratkim sem kupil v naši trgovini Verbatim Made in Indija CD-R in DVD-R medije in pri tretjini se ni dalo posneti več kot 30% medija-potem pa error..... Pri istih Verbatim made in Japan (quality) ni nobene napake nikoli !!!!! Tako je pri vseh stvareh. Dokler bodo vsi gledali na pol evra razlike, bodo vsi ki prodajajo slabo robo veselo žvižgali od profita, vsi ki pa delajo res kvalitetno in malce dražjo pa bodo izgubljali posel in službe. Vsi ki kupujejo ti "šit" robo podpirajo uvoze slabe robe in s tem posledično podpirajo odpuste delavcev v kvalitetnih podjetjih po EU in pri nas!!!! Sedaj me pa kar napadite, če nimam prav :-))
dree
22. 06. 2009 14.54
A ni to naloga tržne inšpekcije?
dirham
22. 06. 2009 14.27
-1
Muller ima itak vse deklaracije pomanjkljivo napisane ali jih celo ni.Vazn da prodajo.Se zelo izogibam te trgovine.