Slovenija

Štrukelj: Od dogovora bo odvisna tudi usoda vlade

Ljubljana, 19. 08. 2024 19.52 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
19

Bo vlada uspela prepričati sindikate in vendarle izpeljati obljubljeno prenovo plačnega sistema? Od tega bo, je prepričan sindikalni pogajalec Branimir Štrukelj, odvisna prihodnost vlade Roberta Goloba. Že sklenjeni sporazum sicer navdaja z optimizmom, a časa za uskladitev vseh podrobnosti in dokončno sklenitev dogovora ni več veliko. Ob tem bo morala vlada potešiti še apetite gospodarstvenikov, ki pravijo, da že predolgo čakajo na rešitve davčne zakonodaje, že septembra bodo ugriznili v še eno kislo jabolko, ko bodo v novi, predvidoma polletni seriji pogajanj skušali najti skupne rešitve še za prenovo pokojninskega sistema.

Od vseh napovedanih obljubljenih reform se zdi, da je še najbližje koncu tista, ki bi lahko umirila stavkovni val v javnem sektorju. Kljub skupnemu podpisu nekakšnega dokumenta o doslej dogovorjenem sindikalisti opozarjajo na številne prepreke na poti do cilja. "Vse je odvisno od nadaljnjih pogajanj, ki se morajo zapreti na vseh točkah. In po načelu "dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno" je to izredno zahtevna situacija," pravi Branimir Štrukelj, vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Tudi na račun nezadovoljstva posameznih skupin uslužbencev, kajti svojega plačnega stebra si denimo želijo tudi policisti in vojaki. 

Lahko vladni pogajalci prepričajo vse? Že prihodnji teden bi se lahko neuradno vnovič sestali. Jasno, mudi se, zaposleni pa vse bolj nestrpno čakajo na obljubljene spremembe."1. januarja bi se morale začeti plače izboljševati, sicer bo prišlo do spontanih reakcij zaradi nezadovoljstva s sedanjimi plačami. Ni pa nobenega dvoma, da bo od pozitivne sklenitve tega dogovora plačnega sistema v javnem sektorju v veliki meri odvisna tudi prihodnja usoda te vlade," dodaja Štrukelj.

Sindikati na eni strani, predstavniki gospodarstva, delodajalci s svojimi interesi in zahtevami na drugi. Vlado ob vrnitvi v ekonomsko-socialni svet čakajo tudi pogajanja z gospodarskimi združenji, ki računajo predvsem na celovito davčno reformo. Prvi paket sprememb trenutno v javni obravnavi prinaša maloštevilne novosti. Denimo davek na sladke pijače oziroma ugodnejšo davčno politiko za mlade, visoko kvalificirane kadre iz tujine. "Vse, kar smo pustili ob strani v letu, ko nismo sodelovali v socialnem dialogu, se je seveda nabralo. Kar se tiče konkretnega vprašanja davčne reforme, smo seveda že takoj po objavljenem prvem paketu sprememb povedali, da od te davčne reforme, ki je zelo pomembna za gospodarstvo in celotno družbo, pričakujemo mnogo več," pravi Blaž Cvar, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. 

In medtem ko naj bi bil finančni minister, vsaj ko gre za reformo plačnega sistema, v sklepni fazi pogajanj, pa se ta šele začenjajo za ministra Mesca. Pokojninsko reformo naj bi skupaj z delodajalci in sindikati pričeli usklajevati septembra in polletna pogajanja sklenili predvidoma februarja. "Če kaj, potem lahko samo povem, da si nikakor ne smemo privoščiti novih obremenitev oziroma oprispevčenja plač. Nič več ne bo dobilo zelene luči v ekonomsko-socialnem svetu, če seveda ne bo to dokazano in podkrepljeno z argumenti," še zaključi Cvar.

Minister Mesec je sicer že predstavil izhodišča pokojninske reforme. Najtežje bo bržkone uskladiti odmerni odstotek in upokojitveno starost, pri čemer se zahtevana 40-letna delovna doba,  zagotavlja minister Mesec, tudi v prihodnje naj ne bi spreminjala.  

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
20. 08. 2024 20.06
+2
Štrukelj kot sindikalist šolstva je soodgovoren za porazno stanje duha in teles šolajočih. Šolstvo proizvaja neuporaben kader kar je še huje zdaj so se začeli kazati rezultati zablojenih pristopov šolanja. Mladostniško nasilje je že velik problem in bo jutri še večji. Pravicam bo nujno dodati obveznosti ter zamenjati vrstni red. Po opravljenih dolžnostih se komaj začnemo pogovarjati o pravicah. Do takrat počivajo
peresni
20. 08. 2024 19.35
+2
Štrukelj bi moral imeti plačo tistih, katerih predstavnik je. Potem bi govoril kot je treba
zmerni pesimist
20. 08. 2024 19.09
+2
In politika bo raskirala enega šolnika šele potem bo ukrepala glede na mladoletniški kriminal
zmago56
20. 08. 2024 17.31
+1
Če bi bili v JS plačani po učinku, bi jih morala na plačilni dan vsaj polovica na vladi pa kar vsi položnice dobiti.
marker1
20. 08. 2024 11.18
+4
Sindikalni kolovodja Štrukelj spet izsiljuje. Zaradi njega je stavka zdravnikov. Šolniki in zdravniki imajo isti plačni sistem, kar je napačno. Šolniki in zdravniki so po zahtevnosti in strokovnosti svetlobna leta daleč narazen. Šolniki imajo že zdaj previsoke plače.
peglezn
20. 08. 2024 10.52
+3
Čudežnega dečka ekonomije Holoba šola nek večni sindikalist?
Nelyy
20. 08. 2024 10.46
+3
Zdej je spet ŠTRUDELJ navil znano lajano za te, ki so več kot 200 dni na riti doma, še z morja 70 dnevnega dopusta niso ,prišli pa že galamijo..
krpati
20. 08. 2024 09.51
+6
Tu je brezvezno kometiranje po demokratično ker so drugi zaklenjeni.......
facasplaca
20. 08. 2024 09.07
+5
Zkoz nekaj muti idi rajši delat in nehaj grozit.
Julijann
20. 08. 2024 08.43
+7
Vse za JS, realni pa naj " crkuje".
nopino
20. 08. 2024 08.18
+9
Štrukelj, ti nisi to vlado ne postavil in ne rušil. Celo življenje mutiš vodo in živiš na plečih davkoplačevalcev. Čas je, da nehaš in z rokami dokažeš ali si sposoben še kaj narediti za delovne ljudi razen svoje osebne promocije. Enako velja za Cvara, nehajta mešat "d.ek" tam ki ga je, tudi z vašo pomočjo, že preveč.
Grma53
20. 08. 2024 08.15
+9
Golob in Štrukelj imata istega gospodarja. Bomo videli, kaj bo rekel gazda
zmerni pesimist
20. 08. 2024 08.09
+5
In vlada bo padla ter prišel jj ane štrudelj
OrodniK
19. 08. 2024 21.23
+9
Tudi v gospdarstcu se bomo držali premijejevih dobrih golbjih veganskih praks s škampi, kapesanti in pršutom, pa bo vse v redu...🤣🤣🤣bolanija. Pa ta člouk je laž na 2 nogah....
ROMELS
19. 08. 2024 20.48
+11
Štrukelj je približno tako, kot je bil Tito.
vicente
19. 08. 2024 20.09
+9
kje bomo vzeli gospod Štrukel in drugi sindikalisti preprosto vas je preveč in v Sloveniji nimamo dovolj velikih plač in na obstoječe plače imamo premajhno produktivnost niso problem vaše želje ampak premajhna produktivnost in premajhna dodana vrednost našega proizvoda in tukaj se vse začne in konča.
mr.poper
19. 08. 2024 21.16
+8
Štrukel tega seveda ne ve . čas pa je , da začne igrati dvornega norčka, ker drugače ne bo zaslužil (dobil ) plače 9 ooo eur, pa očitali mu bodo da nič ne dela, kar je res !