Slovenija

Stroški bele zalivke niso v celoti pokriti iz blagajne ZZZS

Ljubljana, 28. 01. 2019 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
41

V odboru za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici in v sindikatu zobozdravnikov opozarjajo, da še vedno ni urejeno področje belih zalivk pri otrocih, nosečnicah in doječih materah, saj da stroški materiala niso v celoti pokriti iz blagajne ZZZS. Prav tako so prepričani, da zobozdravniki niso krivi za dolge čakalne vrste v zobozdravstvu.

Kot so spomnili na novinarski konferenci, evropska uredba, ki se je začela uporabljati lanskega julija, članice EU zavezuje, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih, stroške novih materialov za izdelavo belih zalivk pa naj bi kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Opozorili so tudi na manjšanje dostopnosti do zobozdravnika. Čeprav je število zobozdravnikov v Sloveniji primerljivo z evropskim povprečjem, pa ZZZS po oceni zobozdravnikov razpiše premalo programov.
Opozorili so tudi na manjšanje dostopnosti do zobozdravnika. Čeprav je število zobozdravnikov v Sloveniji primerljivo z evropskim povprečjem, pa ZZZS po oceni zobozdravnikov razpiše premalo programov. FOTO: iStock

A zobozdravniki opozarjajo, da stroški kompozita, materiala za izdelavo bele zalivke, niso v celoti plačani iz blagajne ZZZS. Kot je pojasnil predsednik odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović, direktiva EU ne določa natančno materiala za belo zalivko, zgolj alternativo amalgamu.

"Zobozdravstvo se izčrpava že deset let, vse rezerve, ki smo jih imeli, smo porabili"

ZZZS pa se je odločil za uvedbo kompozita, ki je najdražji material. Poleg tega izdelava take zalivke zahteva približno trikrat več časa, kar pomeni, da bodo imeli zobozdravniki manj časa za opravljanje drugih storitev in se bodo posledično še podaljšale čakalne dobe, ki že sedaj v večini primerov presegajo dopustne.

Po besedah predsednice Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens Mirjane Petrovič imajo zobozdravniki pri izdelavi bele zalivke za otroke, mladostnike, nosečnice in doječe matere sedaj približno 32 evrov izgube, kar morajo pokriti iz svoje plače. "Zobozdravstvo se izčrpava že deset let, vse rezerve, ki smo jih imeli, smo porabili. Ne moremo privoliti, da širitev pravic bolnikov plačujemo iz svoje plače," je bila kritična.

A zobozdravniki opozarjajo, da stroški kompozita, materiala za izdelavo bele zalivke, niso v celoti plačani iz blagajne ZZZS.
A zobozdravniki opozarjajo, da stroški kompozita, materiala za izdelavo bele zalivke, niso v celoti plačani iz blagajne ZZZS. FOTO: Kanal A

Ob tem je Pavlović poudaril, da zobozdravniki nikakor ne nasprotujejo belim zalivkam, a so ZZZS že večkrat opozorili, da bi moral natančno opredeliti vse finančne vidike uvedenih sprememb. Svoje izračune o stroških materiala so tudi že posredovali ZZZS, a so tam za zdaj ostali brez sogovornika. Napovedali so, da bodo v prihodnjih dneh na zavod za zdravstveno zavarovanje naslovili prošnjo za odgovore in pojasnila.

Opozorili so tudi na manjšanje dostopnosti do zobozdravnika

Poleg tega imajo po določilih ZZZS določene skupine bolnikov, kot so onkološki bolniki, bolniki z razvojnimi nepravilnostmi in bolniki z atrofijo zgornje čeljusti, pravico do implantološke obravnave na terciarnem nivoju, torej v ljubljanski stomatološki kliniki, ki pa se lahko opravi samo v ordinacijskem času. To pomeni, da te skupine bolnikov vstopijo v vrsto za vsemi drugimi bolniki, ki čakajo na izkles, mostiček, protezo in druge podobne storitve, čakalne dobe pa se tako še podaljšujejo.

Opozorili so tudi na manjšanje dostopnosti do zobozdravnika. Čeprav je število zobozdravnikov v Sloveniji primerljivo z evropskim povprečjem, pa ZZZS po oceni zobozdravnikov razpiše premalo programov. Zaradi pritiskov, da specialistično stroko zobozdravniki izvajajo na primarnem nivoju, zobozdravniki po besedah Petrovičeve vračajo koncesije, tisti, ki že izpolnjujejo pogoje, pa se raje upokojijo. "V preteklih letih se sredstva ZZZS za zobozdravstvo niso povečevala, a če bi hoteli ohraniti dostopnost, bi morali poseči v košarico pravic v zobozdravstvu," je še opozoril Pavlović.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Red Baron
29. 01. 2019 08.43
+3
Zakaj pa placujemo zdravstvo da nas olupjo se enkrat ko pridemo k zdravniku ukint je treba zavorovalnice ker perejo dnar banda...……...
drobiž
29. 01. 2019 07.53
+13
Vse kar je v zdravstvu samoplačniško ni čakalnih vrst. Kasirajo pa že vsako malenkost. Še malo pa bodo zaračunali, kako dolgo bomo sedeli v čakalnici.
flatearth
28. 01. 2019 22.49
+1
Prej je buljše spit tri šnopse pa en litr bevande,
JohnsonJohnson
28. 01. 2019 22.15
+8
32 evrov izgube pri zalivki, za katero material stane 5 evrov. To je priblizno tako kot knjigovodstvo Gorenja: 1 milijon dobicka pri milijardi prometa. Smrdi. No, zdaj ko Kitajci ne prirejajo bilanc, ljubi Jezus kake cifre minusa. Sploh ne upam tule napisat, itak se bo zvedelo v kratkem.
siFBI
28. 01. 2019 22.10
+9
Nic ne dajo iz svoje place. Nas otrok je moral belo plombo sam doplacat pri solskem zobarju.
borec91
28. 01. 2019 18.50
+19
nic se ne iscrpujejo ampak na debelo redijo na racun mahinacij in nedela ga ni revnega med njimi
flojdi
28. 01. 2019 18.10
+9
. res ne morem verjet kako se je to ZOBarstvo spremenilo. ( men je zobar izpulil brez problema; dons pa poslušam otročke kam vse drugam se morajo naročat, in čakat, in čakat , in plačat, in plačat ... ( res je fajn ko maš končno krasne umetne domine..
Viejo cabron
28. 01. 2019 15.56
+4
Problem je v tem, da so vse zobozdravstvene storitve vezane na točkovni sistem in zobozdravniki nimajo interesa delati nekaj kar je točkovno nizko ovrednoteno. Njihovi šefi - predstojniki zahtevajo da morajo mesečno doseči toliko in toliko točk na podlagi katerih potem predstojnik-zdravstveni dom zavarovalnici izstavi račun. Zdravnik kateri ne doseže mesečne norme je v nemilosti šefa-predstojnika. Vse je v točkah in posledično v denarju!
pojtrarara
28. 01. 2019 16.02
+6
ne zavajati no, ker to vsekakor ne drži. Zdravnik mora delati glede na zdravstveno stanje pacienta, ne pa storitve glede na zahteve direktorja. ker potem je ta zobozdravnik in tudi direktor tudi odgovoren za napačno zdravljenje. kot drugo pa glede na to,da jamrajo o čakalnih vrstah in da je zobarjev, ki sploh sprejemajo paciente malo - potem jim očitno zaradi gužve pacientov ni problem doseči tudi domnevne norme ne - četudi bi ta bila. pa še en kontra argument vseh hinavskih taktik se poslužujejo tudi koncesionarji, ki so sami svoji šefi in nimajo nobene "norme" za doseči. Tako da tvoje točkovne norme ne pijejo vode niti malo - dejstvo bo da je pri njih vse v denarju - zato se tudi velikokrat spomnijo ideje "brez računa vas bo prišlo toliko in toliko" z računom pa toliko več... to dokazuje,da je pri njih vse zgolj in samo v denarju.
MatejV
28. 01. 2019 15.36
+4
Sem šel k mizarju, pa mi je rekel da pride tekoči meter kuhinje 1500 eur, tako da zdaj ne vem kdo je drag in kdo ne????
Viejo cabron
28. 01. 2019 15.48
+13
Pošlji mizarja v maloro in kupi v IKEI celtno kuhinjo za ta denar!
periot22
28. 01. 2019 19.45
-3
JohnsonJohnson
28. 01. 2019 22.18
+2
Ikea je res klump, a nic vecji kot druge stacune. Če je kuhinja v Ikeji 5 jurjev leseni del, kar malo vecja s solidnimi komponentami, je bila enaka pri slovenskem proizvajalcu 10. Ikeo resuje logistika, parkirisca, zaloge... Sicer res klump in niti toliko poceni. Knjizna polica 380 evrov, iz kartona in iverke, v Italiji 450-500, enakih diumenzij, veliko bolj dodelana, cela lesena, za 3 generacije, res lep kos.
MatejV
28. 01. 2019 15.31
+0
Sem šel do mizarja pa mi je rekel da pride tekoči meter kuhinje 1500 EUR , tako da ne vem kdo je tu drag in kdo ni????
devlon
28. 01. 2019 15.17
+10
zlatarji so, ne zobarji
Andrejc1
28. 01. 2019 15.04
+21
Predlagam da vsi pošljemo sms beleplombe5 in poskrbimo za socialno varnost naših zobozdravnikov. Ti ljudje niso resni.
PSIHOTERAPEVT
28. 01. 2019 15.02
-2
Bela zalivka :D haHAHaH prodajajo vam mal gipsa kot da je ne vem kaj LOL ! Se dober, da mamo zz v druzini .l.
pojtrarara
28. 01. 2019 14.59
+42
Zadnjič enkrat mi je zobarca v zd z mojo potrjeno zdravstveno kartico na stolu rekla,da ne bo opravila splošnega celega pregleda, ker sem prekoračila čas na stolu, da jim zavod daje navodila koliko časa je lahko pacient na stolu in potem ga mora nagnati dol ker tega časa zavod ne plača. Zraven mi je izstavila račun - kjer je bilo napisano popolni pregled zobovja in zaračunano zavodu 10 evrov. Ko sem klicala na zavod in povedala kaj se gredo, mi je tam zaposlena rekla,da nobene take časovne omejitve ne obstajajo, da je to laž in da tega mi ne bi smela govoriti in da če so mi zaračunali pregled so ga dolžni opraviti. In sem klicala v ordinacijo in zahtevala,da mi opravijo pregled kot so ga mi zaračunali. In mi sestra pravi veleumno razlago: kaj potem če vam nismo naredili, saj niste vi nič plačali. Sem ji rekla gospa kako da nisem, dala sem vam kartico zdravstvenega zavarovanja in to zavarovanje plačujem jaz in v mojem imenu bo te stroške poravnal vam zavod. Torej ste dolžni opraviti kar ste zavodu zaračunali. ne vem kaj si domišljajo da tisto kar je preko zavoda kot da je zastonj - ni to mi pacienti ravno tako plačamo vsak mesec. In lopovi delajo take stvari, da v kartoteke pišejo stvari, ki jih sploh niso naredili, zavod jih pa plačuje. ko sem jim to povedala na zavodu, je mi rekla tam zaposlena - gospa mi nič ne moremo, ker nimamo dejanskega pregleda kaj zobar naredi, to veste samo vi. In če podate prijavo lahko gremo preverjati skladno z vašim dovoljenjem in stanjem v ustih. Z vsemi žavbami so namazani voluharji - ne samo da pacientom dodatno zaračunavajo mastne storitve, tudi zavod lupijo s takimi intrigami. In zdaj pridemo do ironije, kjer je potem pod vprašanjem tudi njihova strokovnost: prej ko so bile kompozitne zalivke vse za plačati dodatno - so nam nalagali v ordinacijah, da so sotrokovno bolj priporočljive itd, itn. vse so delali,da so pacienta prepričalo v kompozitno zalivko, s katero so oni mastno dodatno zaslužili - pazi ro čakalne dobe in daljši čas izdelave, sploh nista bila problem, dokler so njim cvenki bogato kapljali na njihov račun, se niso oglašali od daljšem času dela za kompozitno plombo... zdaj ko pa nimajo več možnosti lupiti določenih skupin pacientov in jim zavod postavlja realno ceno materiala - zdaj je pa kar naenkrat čas problem in čakalne vrste... Lopovi lažnjivi, res niste vredni da ste dohtarji, raje vrnite vsi licence. samo za dnar vam gre.
JohnsonJohnson
28. 01. 2019 22.20
+4
kontaktiraj ZZZS, enega od nadzornih zdravnikov. Banda kradljiva in njihove bolane razlage.
muci007
29. 01. 2019 07.08
+5
V javnosti objavi ime zobozdravnika in medicinske sestre.
borec91
28. 01. 2019 14.38
+12
zelo zelo malo delajo zobarji zobarce
SenecaLucius
28. 01. 2019 14.35
+26
JUaz sem pripravljen plačati kakšen EUR več za zdravstveno zavarovanje, v katerem bi bile potem vključene VSE zobozdravstvene usluge. Tako nas pa zobozdravniki odirajo z nekimi ogromnimi doplačili, ZZZS pa bi lahko v pogajanjih z njimi dosegel realne cene, ki bi bile nekajkrat nižje od trenutnih doplačil!
JohnsonJohnson
28. 01. 2019 22.21
+4
pred povisanjem prispevkov je treba lopove od korita spravir, kar v Sloveniji pac ne gre. Denarja je dovolj.
pojtrarara
28. 01. 2019 14.33
+48
O ti bogi, vidimo mi pacienti kako se izčrpavajo, ko nam že vseh teh 10 let izstavljajo račune za eno kompozitno zalivko 80 in več evrov. In si zraven gradijo galeje od ordinacij -tako obubožani so res. Ubožci, najbolje,da začnemo Slovenci pobirat socialne prispevke,da bodo ti ubogi reveži preživeli. (Dost sarkazma) Zdej pa k drugemu dejstvu - tako študirani in pametni naj bi bili ti medicinci - ne visoki IQ in sposobnosti in uspehi,da uspejo sploh pridet do študija medicine in zobozdravstva, potem pa take razlagajo,da bodo zaradi kompozitne zalivke, ki jo bo krila javna blagajna, daljše čakalne vrste. zdej pa tako zobarji: amalgama si že dolgo več nihče ne daje v usta, razen reeeeeeedkih izjem, ker vemo,da je škodljiv in smo vsi raje plačevali za kompozit, pa še estetsko lepši je. zdaj ste imeli pacienta, ki si je dal kompozitno zalivko izdelati in ste mu izstavili račun, ki ga je kril iz lastnega žepa... po novem pa bo določeni pacient imel to isto zalivko krito iz zzzs in vi z vašopametjo trdite, da bo zato potrebno dalj časa delati zalivko??? Iz koga se norca delate. Poleg tega nehajte lapati tudi o kakovosti materiala - vrste kompozita. ker smo sedaj vsi plačevali izjemno drage plombe, niti eden izmed vas pa mi še ni v vseh teh desetih letih niti prej zagotovil, da imam zaradi visokega privat doplačila v ustih kompozit te in te vrste, ki je med najkvalitetnejšimi. NIhče izmed vas ni pacientu dal tega podatka katere vrste kompozit imamo v ustih, da lahko bi preverili kakšne kakovosti je. Voluharji grdi, mal jim na prste stopiš, njihovemu zaslužkarstvu in jokajo tukaj že pol leta, ker se jim toži pod dnarju in lupljenju pacientov na račun njihovega zdravja. Vrniti bi morali licence, ker očitno služijo mastno na račun pacientovega zdravja. in zdaj, ko jim država malo pipico priškrne, pa jokajo in si domšljajo, da zato ker so ob lažnivi zaslužek, da je to njihova plača. Ne to ni bila vaša plača zobarji, to je vaše oderuštvo s katerim ste lupili paciente. še eden se naj oglasi, da bo za skupine ljudi, ki imajo zastonj zalivko dajal cenejši kompozit, potem bodo videli vraga, če mi ne bodo dali zagotovilo proizvajalca, ko mi bo naredil plombo, ki jo plačam, da nisem v usta dobila najcenejšega, ampak visoko kvalitetnega, ki sem ga tudi drago plačala. Ker do sedaj ste kupovali zanič in nizko cenovne in nekakovostne materiale materiale, bili tiho o njihovi kvaliteti, zaračunali nam pa mastno, kot da imamo v ustih najmanj zlato. taki ljudje niso vredni, da so zdravniki. Pika.
borec91
28. 01. 2019 14.40
+15
depos
28. 01. 2019 14.19
+28
Pri izdelavi imajo 32€ izgube. Seveda, če so pa materiali nenormalno precenjeni. Ena zalivka ni niti 32€ vredna v materialu.
SenecaLucius
28. 01. 2019 14.32
+29
JohnsonJohnson
28. 01. 2019 22.23
+7
tocno toliko, do 5 evrov. Delal za firmo ki je prodajala materiale za zobozdravnike. Kupovali s Češke 25 kg vreče materiala in prepakirali v miniaturne škatlice. 3 Škatlice stale kot cela vreča!!!!!!
TitCankar
28. 01. 2019 14.12
+41
Saj ni čudno da je v zdravstvu vse narobe če pa se lopovi ki izčrpavajo zdravstvo med seboj kar prerivajo poglejmo Zemljariča bivši udbovec zalaga zdravstvo z dragimi proizvodi ta pokveka si pri 87 letih polni žepe na račun zavarovancev vsi to vedo in nihče ničesar ne naredi ker tudi sami sodelujejo v korupciji!
JohnsonJohnson
28. 01. 2019 22.24
+2
cel revolverplatlc Mladina se financira iz slovenskega zdravstva. Bile povezave obelodanjene.
muci007
29. 01. 2019 07.22
+3
Zemljarič uživa imuniteto, kot bivši udbovec. On je nedotakljivi.
IFF1
28. 01. 2019 14.11
+45
V SLO so bele zalivke 3x dražje kot v CRO! Zakaj že?