Slovenija

Streljanje in požar v romskem naselju Šmihel, z reševalnim vozilom odpeljali otroka

Novo mesto, 08. 09. 2024 16.33 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Ema Čepon
Komentarji
0

V romskem naselju Šmihel v Novem mestu so odjeknili streli, le nekaj minut kasneje pa je zagorela še ena od hiš, poročajo novomeški policisti. Naključna žrtev streljanja je bil otrok, ki so ga odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih ni v smrtni nevarnosti. 51-letnega osumljenca so pridržali in mu odvzeli prostost. Hiša, ki je zagorela, pa naj bi bila po podatkih Policije prav njegova. "Ocenjujemo, da je šlo za maščevalno dejanje," so pojasnili.

Policisti PU Novo mesto so nekaj minut čez 13. uro prejeli klic o streljanju v romskem naselju Šmihel v Novem mestu, nekaj minut kasneje pa še o goreči hiši. "Ob prvih prijavah so zaprosili za reševalce, ker naj bi bila ena oseba poškodovana," je sporočil Robert Perc s PU Novo mesto. 

Več policijskih patrulj je skupaj z reševalci vstopilo v naselje. Reševalci so na urgenco odpeljali eno osebo, ki je bila poškodovana s strelnim orožjem. Po do zdaj znanih podatkih ni v smrtni nevarnosti. Policisti so potrdili, da je bil ustreljen otrok, mlajši od 12 let, po naših neuradnih informacijah naj bi šlo za deklico. "Dosedanje ugotovitve kažejo, da je bila naključna žrtev streljanja," pravijo na Policiji. 

Policisti so na kraju prijeli 51-letnega osumljenca streljanja in mu odvzeli prostost. V preteklosti so ga že obravnavali za kazniva dejanja z elementi nasilja. 

Takoj po streljanju naj bi, po naših neuradnih informacijah, strelec sicer pobegnil. Policisti naj bi ga zelo hitro našli,  tudi s pomočjo policijskega helikopterja, in ga se v romskem naselju aretirali. Na Policiji so potrdili, da je bilo na kraju aktiviranih večje število policistov iz različnih enot novomeške in sosednjih uprav in da je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske policije, ki je opravljal operativne in preventivne naloge.

Policija (splošna)
Policija (splošna) FOTO: POP TV

Zagorela hiša strelca, šlo naj bi za maščevalno dejanje

Po dogodku se je na urgenci sicer zglasilo še nekaj oseb z lažjimi poškodbami. Kako so nastale, bodo ugotovili v preiskavi. Za policisti in reševalci so na kraj prispeli še gasilci, ki so požar stanovanjske hiše omejili in pogasili. Na hiši naj bi nastalo za približno 20.000 evrov škode. Policisti sumijo, da gre za maščevalni odziv drugih prebivalcev na streljanje.

Kraj dogodka so zavarovali, omejili gibanje, zagotovili varnost prebivalcem in del sil napotili tudi na novomeško urgenco, da bi preprečili morebitne kršitve javnega reda in miru in eskalacijo nasilja (policisti so izvajali preventivne naloge, ukrepanje ni bilo potrebno). Na območju Novega mesta je povečano število policistov iz različnih enot novomeške uprave (poleg novomeških patrulj še prometni policisti in vodniki službenih psov) in dodatnih patrulj (državne) specializirane enote za nadzor državne meje. 

O dogodku so obvestili dežurno preiskovalno sodnico in okrožno državno tožilko, komisija sektorja kriminalistične Policije novomeške policijske uprave pa opravlja ogled kraja in  izvajajo druga nujna preiskovalna dejanja zaradi suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja poskusa uboja in požiga.

"Vsi akterji dogodka so iz romskega naselja, zaradi interesa preiskave pa več podrobnosti primera ne moremo posredovati javnosti," so še sporočili s PU Novo mesto. 

Za kaznivo dejanje uboja je zagrožena 5–15 letna zaporna kazen. Kdor je naklepno kaznivo dejanje začel, pa ga ni dokončal, se kaznuje za poskus, če je to kaznivo dejanje, za katero se smejo po zakonu izreči tri leta zapora ali hujša kazen; za poskus drugih kaznivih dejanj pa samo, če zakon izrecno predpisuje, da je kazniv tudi poskus. Storilec se kaznuje za poskus v mejah kazni, predpisane za kaznivo dejanje, lahko pa tudi mileje.

Za požig je zagrožena kazen zapora od ena do osem let.