Slovenija

Strategija za dvig rodnosti

Ljubljana, 15. 11. 2006 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Drobnič je predstavil strategijo za dvig rodnosti, katere temeljna vodila so življenje, družina in otroci.

Minister Drobnič je predstavil strategijo za dvig rodnosti
Minister Drobnič je predstavil strategijo za dvig rodnosti FOTO: POP TV

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je predstavil Strategijo za dvig rodnosti, katere temeljna vodila so življenje, družina in otroci. Po njegovih besedah so njeni cilji izboljšanje razmer za mlade družine in družine z več otroki, vzpostavitev sistema za lažje usklajevanje družinskega in poklicnega življenja ter zmanjšanje umrljivosti in znižanje števila splavov.

Kot je pojasnil Drobnič, je dvig rodnosti v Sloveniji eden ključnih ciljev sedanje vlade, tudi zato, ker se po eni strani srečujemo z upadanjem rodnosti kljub ukrepom, ki so bili sprejeti v minulih letih. Od leta 1982 rodnost upada, čeprav v zadnjih letih Slovenija beleži rahel dvig, je povedal.

V Sloveniji so v letu 2005 sicer zabeležili 18.157 živorojenih otrok, kar je za dobro tretjino manj kot 25 let nazaj. Celotna stopnja rodnosti, torej povprečno število otrok na žensko, se je iz 2,11 zmanjšalo na 1,26. Po drugi strani pa se je povečala povprečna starost žensk ob rojstvu prvega otroka iz 22,9 na 27,8 let.

Med cilji strategije so tudi povečanje preventive in zdravja otrok, mladih in staršev ter vračanje družbe k osnovnim vrednotam kot so življenje, družina in otroci, je še pojasnil minister. V zvezi s slednjim ciljem načrtovani ukrepi predvidevajo vzpodbujanje družinam prijazne družbe ter organiziranje kampanje za promocijo omenjenih vrednot in uvedbo predmeta, ki bi obravnaval etične norme in splošne civilizacijske vrednote.

Otroci v šoli
Otroci v šoli FOTO: POP TV


V zvezi z ukrepi za zmanjšanje umrljivosti in števila splavov strategija med drugim predvideva uvedbo nacionalnega programa za preprečevanje samomorov, vzpodbujanje humanega in pozitivnega odnosa ginekologov do nosečih in še nerojenega življenja ter vzpostavitev učinkovitega sistema pomoči nosečnicam in mladim materam v stiski, ki razmišljajo o prekinitvi nosečnosti.

Strategija v zvezi s plačilom splava predvideva, da bi pristojni organ poostril standarde zdravniške komisije, ki obravnavajo predlagane splave. Država bi krila stroške splava samo v primeru, če je ta po oceni zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice. V nasprotnem primeru se prekinitev nosečnosti izvede na stroške nosečnice.

Direktorica direktorata za družino Majda Erzar je predstavila ukrepe, ki se nanašajo na izboljšanje razmer za mlade družine in družine z več otroci. Strategija ob tem navaja uvedbo premij za zgodnejše odločanje za otroka. Ob tem je Erzarjeva opozorila na probleme visokih cen vrtcev, šolskih knjig in potrebščin ter prevozov otrok. Strategija ob tem med drugim predvideva reformo sistema financiranja vrtcev, vzpodbujanje delodajalcev za odpiranje internih vrtcev in uvedba prvega družinskega stanovanja za določen čas.

Med ukrepe za vzpostavitev lažjega usklajevanja družinskega in poklicnega življenja so predvidene tudi vzpodbude delodajalcem za zaposlovanje staršev s skrajšanim delovnim časom, projekti za vzpodbujanjem staršem naklonjenih podjetij ter odpravljanje stereotipov o delitvi dela v gospodinjstvu.

Smernice dokumenta so, da je življenje vrednota. Kot je zapisano v strategiji, je vlada sprejela temeljno stališče, da je življenje od trenutka spočetja do naravne smrti vrednota. Dokument pa še poudarja, da je vrednota vsako življenje, tudi tisto, za katero se zdi, da ne odgovarja standardom, kriterijem in normam, ki jih je postavila sodobna družba.

Družina je naše upanje, je naslednja smernica, v zvezi s katero vlada zagovarja stališče, da so trdne in trajne družne tiste, ki predstavljajo upanje za preživetje naroda. Po Drobničevih besedah lahko samo v dobrem družinskem okolju računamo na večje število rojstev otrok. Tretja smernica pa poudarja, da so otroci naša prihodnost. Otroci morajo biti vrednota celotne družbe, zato smo vsi odgovorni na vseh področjih, da se to uresniči.

Stroški ukrepov, ki jih navaja strategija za dvig rodnosti, sicer še niso ovrednoteni. Sedaj pa je o dokumentu predvideno medresorsko usklajevanje.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezek123@gmail.com
16. 11. 2006 21.49
Zavedajte se, da so nizke place posledica visokih davkov in prispevkov. Firma placa vsak mesec drzavi se vsaj enkrat toliko kolikor dobite na roko. S tem, ko Drobnic skusa zmanjsati izdatke ima se kako prav. Samo na zalost mu Bajuk ne sledi z znizanjem davkov in se vse skupaj preliva v druge zepe... kar potrebujemo je paralelna konkurencna drzava tako, da se bos lahko odlocil kateri bos placeval davke in jemal njene storitve.
dež
16. 11. 2006 21.39
Mene zanima koliko otrok ima gospod Drobnič. Če je njegova žena že v letih ali jih več noče naj si pa poišče kakšno mlado. Saj je pomembno da imamo veliko otrok. Za razliko od drugih si jih on mogoče lahko privošči.
d*vil
16. 11. 2006 13.39
Vsem nam je jasno, da ta človek nima prave strategije za povišanje natalitete! Sam sebi kontrira z takimi izjavami...Samo spomnite se nevzgojenega šovinističnega izpada na novinarko...Pa to je res neverjetno kaj se pri nas dogaja. Lažnivci pohlepni-pujsi. Današnji sistem je nastrojen proti človeku in rodnosti in to vsi vemo ,pa ničesar ne naredimo ker imamo ravno toliko, da nismo lačni (nekateri so). Pred stoletji je bil davek 10-20% pa so letele glave in razni upori. Zdaj pa to sranje- komaj čakam na prevetritev naše politike in svetovne. lp sodržavljani
nask
16. 11. 2006 13.20
Zakaj pa poslanci nimajo več otrok, saj oni si lahko privoščijo preživeti več članov, privoščijo si lahko, da je mati doma, imajo stanovanja ali hiše, skratka so preskrbljeni. Kaj pa mladi, še službe ne dobijo, kaj šele kej drugega. Veste g. Drobnič, niso vsi ROMI, eni se zavedajo, da je treba otroka preživeti, ga vzgajati in skrbeti zanj, ker imajo otroka zaradi sebe, ne pa kot nekateri, da imajo otroke da preživijo starši na njihov račun. Toda da je tako v naši ljubi Sloveniji, je kriva zakonodaja, pootem pa izvajalci teh zakonom, ki se bojijo vseh, ki malo povzdignejo glas, ali pa celo grozijo!
hefaist
16. 11. 2006 13.19
Mislim, polna usta so ga "smernic" in "vrednot", ko gre za konkretne ukrepe pa lahko pomaha edino s plačljivim splavom. Kaksen tepec. To, da so otroci vrednota smo ze zdavnaj spoznali, gospod Drobnic, naredite rajsi kaj v smeri, da bomo lahko ziveli v duhu teh vrednot. Kaj konkretnega! Ce so otroci res vrednota celotne druzbe, kot to navajate, potem bi morali biti vrtci brezplacni - druzba se ne more ponasati s tem, da so otroci njihova vrednota, ce pa za otroke nicesar ne zrtvuje - v tem primeru skupnega financiranja.
trava@pinkponk.com
16. 11. 2006 12.58
Pa še nekaj sem pozabila.G.Drobnič kot vidite mladina sploh ne more pridet do služb ker ste vi z vašim prekletim zakonom napisali da se dela krepko predolgo.Če bi vi tistim ki so dosegli recimo pri ženskah 55 let pri moških pa 60 bi bilo veliko praznih delovnih mest in mladina bi lahko delala.Res pa je da je potem tudi nareste veliko pizjonistov.Tukaj bi morali najti neko rešitev.Ker je smešno da človek pri 66 letih še vedno dela ko pa mladina od 19. leta dalje čaka na zaposlitev.In v tem času nimajo ne službe ,ne delovnih izkušenj,še manj pa željo po družini in otrocih.
trava@pinkponk.com
16. 11. 2006 12.41
Jao kaj bi ta Drobnič rad.Najprej nam hoče vse odvzeti sedaj nas pa enostavno nateguje s otroci .Veš Drobnič za večjo rodnost v Sloveniji bi bilo potrebno velko več kot vi mislite.Najprej so službe-plača pri tem pa bi vi najraje najprej vse odvzeli,od regresa,malice,prevoza,znižal plače.In v isti sapi govorite da rodnost pada.Najprej uredite normalne pogoje za bodoče starše to so službe,normalen delovni čas ki je sedaj podn.stanovanja in seveda višje plače.Ljudje se bodo s takimi pogoji kot so sedaj vedno manj odločali za družine in za otroke,saj jih je nemogoče preživljati.In ko boste vi to najprej uredili z vaše strani se bodo ljudje zopet odločali za otroke,pa verjemite da ne samo za enega.
M.U.K.
16. 11. 2006 10.46
Vse to je metanje peska v oči. Flat pa služba so osnova. Če tega ni, ni realno razmišlat o otrocih. No, pa plača v službi mora bit normalna, ne pa tak kot je pri nas. Večina, ki jih poznam životari s plačo. Res ne vem kdo nam dviguje povprečje, ki itak ni bogve kaj.
pomi@auspuh.com
16. 11. 2006 10.36
Pa vrtce, knjige, delovne zvezke bo podražil. Uvedel bo šolnine... Delavcem bo ukinil malico, božičnico, odmore, regres, jasno znižal minimalno zajamčeno plačo, uzakonil odpuščanje po hitrem postopku.. Stanovanja so itak že v nebesih. Družini naklonjena država, ni kaj. In pa res, eden 'boljših' ministrov'. Janša bi se ga moral čimprej znebiti in to brez interpelacije.
svobodnjak@email.si
16. 11. 2006 08.33
Tale Drobnič je res zrel za interpelacijo. Kakšne neumnosti stresa! Govori o premajhni rodnosti, obenem pa država daje denar celibaterjem RKC, da lahko svoje frustracije sproščajo na otrocih. Bolno.