Slovenija

Kakšne pripombe pošiljamo Rehnu?

Ljubljana, 12. 05. 2009 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J./B.S./K.Š.
Komentarji
152

"Stvar je zdaj na komisarju Rehnu," je po sestanku, na katerem so stranke z večino podprle dopolnila predloga evropskega komisarja za širitev, dejal Pahor. <a href = "http://24ur.com/novice/slovenija/gre-za-izdajalsko-dejanje.html" target="_blank"> Jelinčič pa ob tem meni, da gre za kapitulacijo vlade.</a>

Na srečanju so bili poleg predsednikov in predstavnika parlamentarnih strank prisotni tudi predsednik republike Danilo Türk, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, poslanca narodnih skupnosti in predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl.

Predsedniki parlamentarnih strank so večinsko podprli dopolnila k predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna o reševanju slovensko-hrvaškega spora o meji. Dopolnilom so nasprotovali samo v SNS in SLS.

O dopolnilih bo zdaj v četrtek razpravljala vlada in jih nato poslala v odbor državnega zbora za zunanjo politiko. Nato, po besedah premierja Boruta Pahorja verjetno že konec tedna, jih bo poslala komisarju Rehnu. Od njegovega odgovora bo odvisno, ali bo Slovenija predlog sprejela.

Konec tedna predlog Rehnu?

Predsednik vlade Borut Pahor in Evropski komisar za širitev Olli Rehn
Predsednik vlade Borut Pahor in Evropski komisar za širitev Olli Rehn FOTO: Reuters
Pripombe: Celotna meja, vključno s stikom Slovenije z mednarodnimi vodami in uporabo morskih območij, naj se določa paketno. Meja naj se določa po mednarodnem pravu, pravičnosti oziroma enakosti, pa tudi po načelu pravičnosti. Slovenija je Hrvaško pripravljena deblokirati šele po ratifikaciji dogovora o arbitraži.

"Stvar je sedaj na komisarju Rehnu," je poudaril in dodal, da bo v primeru, če bo Slovenija z odgovori Rehna zadovoljna in bo "menila, da upošteva naše poglede in predloge, bomo na naslednjem sestanku parlamentarnih strank ugotovili, kakšna je politična večina za morebitni sprejem takega sporazuma". Tudi v luči te odločitve pa bo nato ocenil, "ali je na osnovi določil tega sporazuma tveganje razumno v tem smislu, da pride do določitve pravične meje", je dodal.

Predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader je pozval Slovenijo, naj brez dopolnil sprejme predlog. Ob tem je zagotovil, da Hrvaška ne bo sprejela pogojevanja in ponovil, da gre pri Rehnovem predlogu za predlog po načelu "vzemi ali pusti".

Vsebina sporazuma bi po njegovih besedah morala biti sprejemljiva za Slovenijo, pa tudi za Hrvaško, morala bi biti uravnotežena in bi morala omogočiti pravično ureditev mejnega vprašanja.

Če pa bo ocenil, da dopolnjeni Rehnov predlog, če bo do njega prišlo, "ne zadovoljuje tistih pogojev, ki dovolj ščitijo slovenske interese," bo vladi predlagal, da tudi dopolnjenega predloga ne da v proceduro.

Evropska komisija se na trenutno dogajanje ne odziva, saj pričakuje formalni odgovor slovenske vlade. Pred tem se ne namerava odzvati, so sporočili iz Rehnove tiskovne službe.

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mobius
15. 05. 2009 01.51
televiska1 15.05.2009, 01:33 Ne računaj na Jelinčića on je plačanec, karierist, meša drek, naredil pa še ni nič, že za vstop za Nato ni ukrepal jezikal pa je ves čas, očitno bomo drugi morali iti v politiko in odstraniti te povzpetneže, samo ne vem če se splača ali si narod sploh zasluži, da bi se boril za njega in mislim da se tako sprašujejo mnogi posamezniki, ki bi radi spremenili to državo na boljše, to pa je ravno eden večjih problemov nas Slovencev. pz!!!
mobius
15. 05. 2009 01.46
Pustite Pahorja na miru, če bi bil Janša bi že bili V Haagu, sicer pa mi ni jasno zakaj naši ne pristanejo ali mogoče ne poznajo zgodovino, vem pa da je stvar v tem na sodišču redkokdaj zmaga pravica, ker se gre za to kdo bolj verodostojno laže, podkupuje in išče luknje v postopku, ljudje ki delujejo v pravnem sistemu so lahko nabolj pokvarjeni ljudje , seveda pa to ne pomeni da so vsi, kjer je plevel je lahko tudi zrno. pz!!!
televiska1
15. 05. 2009 01.35
Ali se mogoče kdo spomni, kakšno funkcijo je imel v zadnji jugoslovanski vladi sedanji predsednik RH,Stipe Mesić?
televiska1
15. 05. 2009 01.33
Mislim,da so tisti, ki so prodajali orožje še kako vplivni in se bojijo za dokaze,ki jih lahko predstavijo Hrvati,vlada jih pa po neumnem ščiti.Postopek dogovora o meji je treba speljati do konca pred soglasjem za vstop RH v EU,sicer lahko to,kar smo prepustili Hrvatom, odpišemo za večno.Pri takšni nesposobni in lahkoverni vladi bo Jelinčič prisiljen izpeljati referendum.. Zanima me tudi,zakaj še nihče ni zahteval od članov DEMOSove vlade pojasnila o tem, zakaj je dovolila okupacijo slovenskega ozemlja.na obmejnem področju s Hrvaško.
justinijan
14. 05. 2009 21.23
komisarček go home........
ragla7
14. 05. 2009 14.19
Včeraj, sem se v komentarju, ki ga redakcija radi napake ni posredovala bralcem opozoril na znano slabo izkušnjo s Hrvati, ko so ukradli celotno cono B, ISTRO, ki je bila po Londonskem sporazumu dodeljena SFRJ. Slovenci, pa smo tako izgubili cono A, ki je bila dodeljena Italiji. Hrvati zato ker so nas oropali ne pokažejo nobenega spomina na ta tragičen dogodek. Imam veliko željo, da Rehn zavrne naše amandmaje in da končamo polemiko s temi lakomnimi Hrvati. Naj VJEČITO ostanejo na BALKANU. Jelinčič pa naj še organizira referendum in MIROVNO KONFERENCO o razpadu SFRJ. Slovenci, pa lahko še naprej hodijo na hrvaško morje, pa naj ne jokajo, kako so na hrvaškem visoke cene. Moja družina ne prestopi nikoli več meje s Hrvati. Vi pa kakor hočete !!!! LP vsem pametnim dopustnikom!!!!!
ragla7
14. 05. 2009 14.02
Popolnoma se strinjam z BNAM om, to je višek nesramnosti, kar počne hujskaški SANADER . Ni še član EU pa nas že hoče podučevati, kako naj se obnašamo. Pogleda naj se v ogledalo - sama zloba ga je. Hrvaška bo s trmoglavostjo in poveličevanjem sebe spravila ob članstvo v UNIJI. LP
Milan Koleznik
14. 05. 2009 11.50
Imamo slebe ljudi v evropskem parlamentu,dober je samo Peterle in nekoliko Kacin,volimo Peterleta,je eden najbolj poštenih ljudi,pa še zasluži si lepo plačo in boniteti,drugi ne.
tirolec
13. 05. 2009 20.07
Zanima me zakaj vsa slovenska politična elita ne potegne iz arhiva vseh dokumentov ob zagotavljanju Hrvaške, da so meje samo začasne, ko so postavljali kontejnerje in mejne prehode...na našem ozemlju od leta 1991? Ta arhiv dokumentov s podpisi in žigi namreč obstaja! Ali pa so tako kot v Evropi tudi naši prodani ali kupljeni, da kimajo /Hrvatje so in še delijo svoje otoke, zemljo in še kaj za male pare tistim, ki jim bodo pomagali pri zahrbtnih poslih s pogajanji do vstopa v EU. Slovenci smo zamudili svoj vlak za rešitev zemlje in morja v času osamosvojitve. In kdo bo za to odgovarjal slovenskemu narodu? Nihče, take še nagradimo in jih doživljenjsko častimo kot vrle pametnjakoviče! Beda
bnam 2707
13. 05. 2009 11.16
hrvatina : predlagam,da te skinejo iz tega foruma,da ne boš tupil neumnosti.
bnam 2707
13. 05. 2009 11.14
FRAKO: TOČNO TAKO JE KOT SI NAPISAL,SAMO,DA SI NAŠA BOLNA POLITIKA ZATISKA OČI.ALI PA IMA PREVELIKE ČEVLJE.sLOVENSKEGA OZEMLJA NE DAMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
bnam 2707
13. 05. 2009 11.07
Porkaduš,a Slovenija ne premore nobenega pametnega in odločnega politika al kaj.
bnam 2707
13. 05. 2009 11.04
Takole bom povedal: kdo je hrvaška,da bo Slovenijo pozivala,da sprejme nekaj kar je za Slovenijo škodljivo?Kdo je Sanader,da govori,da Slovenija krši evropska pravila? Pa izjava,da bo Rehnov predlog tak kot si ga je zamislil Rehn in Sanader.Dajte no.Strinjam se z Klasikom. Hrvaška je zahrbtna in ne prijateljska država.Z njo imamo desetletne izkušnje,ki niso bile ravno prijetne.Sploh pa ne razumem,zakaj Slovenija ne zahteva takojšnjega umika hrvaške iz zasedenih območij,kje nimajo kaj iskat.Ker RS dovoljuje da skozi Plovanjo poteka mednarodni mejni prehod,z tem legalizira črno gradnjo na svojem ozemlju in jurisdikcijo hrvaške na tem območju.Da o Muri sploh ne govoim.Slovenija mora v skladu z svojo ustavo takoj zapreti sporne mejne prehode,pa je to komu zunaj prav ali ne.Kdo za hudiča pa bo to naredil.če ne država in njeni pristojni organi.Nehajmo se že igrati slepe miši.Treba je reči bobu bob in pika.Naj vpijejo in lajajo tam na balkanu kakor hočejo.Neodločna slovenska politika godim tem balkanskim sosedom,ki se celo norčujejo iz nas in naše države,kot,da so oni nekaj iznad vsega.Njih je treba prizemljit,da bodo razumeli,da je čas NDH mimo.Morajo se denacifirati in končno priznati sokrivdo v drugi sv. vojni. Sicer pa niso zreli za v EU.Mislijo,da bodo pamet solili vsevprek po EU,čeprav v tej skupnosti držav nimajo nič za govort.Tako sem besen na naše bedne politike,da se to ne da povedat z besedam.Kakšni sporazumi,kakšni dogovori,če pa oni tam preko Kolpe ves čas gobezdajo,da ne bodo dali niti centimetra "svoje zemlje.Pusdtimo te hrvate,naj se utaplajo v lastnem znoju.Imamo dovolj drugih skrbi.Le kdo so oni,le kdo?Naj oni Sanader tuli po hrvaških mestih proti Sloveniji.Za gospodarsko razuslo je odgovoren on in hrvaška politika in ne Slovenija. Z hrvaško se bomo ukvarjali takrat,ko bo primeren čas in ,ko bodo znižali oholost in ton,ki nikakor ni primeren za Slovenijo,kot članico EU. Prav tako sem jezen na slovensko politično nemenklaturo,ker je dopustila,da gredo v NATO.Vedelo se je kako se bodo že naslednji dan obnašali.In tako se tudi so.Če pa Rehnu ni kaj prav,potem naj pa odstopi.Prav tako to velja za češkega predsednika.
matko70
13. 05. 2009 09.43
strinjam se v celoti s "klasikom"!
petdan
13. 05. 2009 09.30
Kaj pa počnejo g. Kacin, Petrle, Potočnik v EU parlamentu ? Glede na obstoječi Rehnov predlog bi lahko zaključil, da jih v Bruslju sploh ni. In zakaj bi naj sploh sploh še koga volili v EU parlament ko pa nič ne naredijo za slovenske vitalne interese
Uporabnik113189
13. 05. 2009 09.20
Tudi tokrat se je izkazalo, da je realnost in svet v resnici drugačen, ko si v svoji glavi predstavljamo. Vsi želimo, da bi zmagal razum, dobrota, poštenje. Resnica pa je kruta. Dobrota je sirota in ponudba Pahorja, da bi le na nek način dosegli sporazum je grdo izigrana. Hrvaška na bo pristala na ničesar, kar bi bilo samo malenkost v korist slovencev, dokler ne bodo popolnoma v kot stisnjeni in brez vsake druge možnosti. Tak je pa resničen svet.
Uporabnik113189
13. 05. 2009 09.05
Že davno pa bi moralo biti jasno, da je Sanader tako hitel s parlamentom zato, ker se želi IZOGNITI sprejetju kakršnihkoli dopolnil k predlogu. To bi moralo biti jasno že tisti trenutek vsej slovenski politiki in Janša jim je to tudi lepo povedal. Rehn ji sicer lahko predlaga, zraven doda tudi "vzemi ali pusti" pa kaj mu to pomaga, če se hrvati temu spretno izogibajo. Sanader že od VSEGA ZAČETKA ni imel resnega namena, da bi prišlo do sporazuma. Svoj mandat želi zaključiti, prevaliti krivdo na slovence in se skriti v mišjo luknjo, potem ko je vse sesul. To sem sicer že večkrat omenil, dokaz pa je njegovo hitenje s predlogom v parlament. Zgodba je tudi sicer neumna. Po vseh pravilih, bi moral biti predlog usklajen najprej v EU skupaj s Slovenijo. šele potem bi ga lahko obravnavala hrvaška vlada (po principu vzemi ali pusti). Potem pa pride iz EU hrvaški predlog za hrvate. Hahahahaha..Stvar smrdi do neba in jasno kot beli dan, da iz vsega skupaj ne bo nič. Pahor sicer poskuša doseči nekakšen dogovor, je pa tudi iz aviona dovolj jasno videti, kdo drži fige v žepu. Rezultat je na dlani. Vse skupaj bo obstalo do zaključka volitev in se vidimo zopet jeseni.
Uporabnik113189
13. 05. 2009 08.57
Hrvaška se še vedno drži treh osnovnih cljev in je še vedno v napadu. Napad pa je namenjem preboju ali rušenju slovenske blokade. Slovenija je še vedno v obrambi. Na zahodu nič novega bi lahko rekli. Iz te pozicije hrvaška poskuša dokazati a) da gre za bilateralno vprašanje b) da se Slovenija ne drži EU norm in načel c) da je slovenska politika neodločna in nekredibilna Pozitivne znake ali namene bi opazili, v kolikor bi se hrvati umaknili na stanje 25.6.91, pa jim to ne pride niti na kraj pameti. Ali da bi začeli umikati iz pogajanj sporne dokumente. Takrat bi iz napada prešli v obrambo. NIČ OD TEGA.. Stvar je torej dovolj jasna. Gre za nadaljevanje asimilacijske in genocidne politike hrvatov do slovencev. Politike, ki je tako značilna za fašistično NDH. Takšna politika do Slovenije pa je resnično KRŠENJE VSEH NORM EU. Za mene pač ni nobene panike..Blokada ostaja naslednih 30 let, medtem pa se mora slovenska politika spremeniti tako, da bo iz obrabnega položaja preiti v napad. Možnosti je veliko od povezav z bivšimi republikami in njenimi sosedami, preusmeritve pomoči njenim sosedam in potiskanje hrvatov v nadaljne gospodarsko propadanje. Svetovanje mednarodnim investitorjem, da hrvaška ni primerna država itd..Možnosti so praktično neomejene.
petdan
13. 05. 2009 08.53
V HR Dnevniku ob 19.30 uri v torek zvečer, je g. Sanader komentiral slovenske sklepe nekako takole: "Neče biti ovdje nikakvih amandmana, biče tako kako je to zapisano u Rhenovom predlogu".
otob
12. 05. 2009 23.34
ZMAGO IN VSI POLITČARI KI SO OVO ZAKUHALI Z HRVAŠKOM NEJ Z MESTA KAPITULIRAJO,PO VSEM EVROPSKIM DOKAZIMA HRVAŠKA NE PREJUDICIRA MEJU,Z ZMAGOM IN TAKOVIM KAK ON BO SLOVENIJA ZGUBILA CELO PRAVO NA PIRANSKI ZALIV,Z HRVAŠKOM SE MOGLO PRIJATELJSKI POGAJATI O MEJI , HRVAŠKA V EU BI SLOVENIJI ZNAČILO ODPRTO MORJE