Slovenija

Stožiški maratonci tečejo drugi krog

Ljubljana, 20. 12. 2007 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija mesta Ljubljane bo do konca januarja 2008 izbrala investitorja in poslovnega partnerja pri gradnji stadiona v Stožicah.

V sredo, 12. decembra, se je končal javni razpis Mestne občine Ljubljane za pridobitev javnega (ali zasebnega) investitorja ter poslovnega partnerja pri projektu gradnje stadiona, dvorane in velikega trgovskega središča na mestnem zemljišču v Stožicah.

Ali bo Stožice vendarle prehitele projekt gradnje in obnove stadiona za Bežigradom, ki ga vodi igralniški podjetnik Joc Pečečnik?
Ali bo Stožice vendarle prehitele projekt gradnje in obnove stadiona za Bežigradom, ki ga vodi igralniški podjetnik Joc Pečečnik? FOTO: Damjan Žibert

Na atraktivni lokaciji ob severni ljubljanski obvoznici bo tako čez nekaj let stala športna, trgovska in zabavna infrastruktura, ki bo „rezultat“ enega izmed največjih gradbenih projektov v novejši slovenski zgodovini in seveda tudi v prestolnici, po prvih izračunih vrednega več kot 350 milijonov evrov. Mimogrede, v Sloveniji v tem trenutku verjetno obstaja zelo malo gradbeno-investicijskih podjetij ali združb, ki bi se (lahko) brez treznejših poslovnih, vsebinskih in tehničnih projekcij ter primerne denarne podpore podale v tako zahteven projekt. Le-ta praktično združuje najmanj tri popolnoma različne, predvsem pa za izvedbo zelo zahtevne vsebinske „komponente“.

Javni razpis za Mestno občino Ljubljana vodi podjetje Praetor, ki je že "izluščilo" najresnejše kandidate za poslovno partnerstvo v Stožicah.
Javni razpis za Mestno občino Ljubljana vodi podjetje Praetor, ki je že "izluščilo" najresnejše kandidate za poslovno partnerstvo v Stožicah. FOTO: Damjan Žibert

Po prvem pregledu razpisne dokumentacije in preverjanju usposobljenosti sedmih prijavljenih interesentov naj bi komisija mesta Ljubljane sicer neformalno že izločila dva „prijavljenca“. Eden izmed teh naj bi bil celo največje slovensko podjetje SCT iz Ljubljane. Po neuradnih informacijah je (bil) eden izmed najostrejših razpisnih pogojev tudi ta, da je moral imeti pravni subjekt v letu 2006 najmanj 300 milijonov evrov „čistega“ prometa, prav to pa naj bi pri tem projektu zaustavilo tudi ljubljanski SCT. Župan Ljubljane Zoran Janković, ki seveda skrbno „nadzoruje“ potek in vsebino tega javnega razpisa, pa je bil še pred nekaj tedni zelo previden in tudi zaskrbljen.

Na zapuščenem mestnem zemljišču bodo bežigrajske Stožice dobile nov stadion, večnamensko dvorano ter ogromno trgovsko in zabavno središče.
Na zapuščenem mestnem zemljišču bodo bežigrajske Stožice dobile nov stadion, večnamensko dvorano ter ogromno trgovsko in zabavno središče. FOTO: POP TV

Župan je namreč kar naenkrat zgroženo ugotovil, da kljub navidezni poslovni in investicijski mrzlici v predrazpisnem obdobju resnih ali zelo usposobljenih kandidatov enostavno primanjkuje. Na koncu se je na razpis vendarle prijavilo sedem najbolj hrabrih, pet izmed teh pa jih bo takoj po novem letu začelo drugi krog pogajanj s predstavniki mesta Ljubljane.

Trenutno naj bi bili v rahlem vodstvu celo tuji kandidati, najkasneje do konca januarja prihodnje leto pa naj bi župan Janković in njegova komisija vendarle izbrala svojega poslovnega partnerja in „bankirja“ športno-trgovskega projekta v Stožicah. Na konec Vojkove ulice za Bežigradom pa naj bi se „narod“ zapodil nekje proti koncu leta 2011.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.